Hokej

Kaj bo z denarjem za jeseniške hokejiste?

Jesenice, 25. 12. 2011 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navijači jeseniškega hokejskega kluba so pred mesecem dni sprožili zbiralno akcijo, s katero želijo pomagati igralcem v težkem finančnem položaju. Akcija se bo predvidoma končala v ponedeljek, nanjo pa se je odzval tudi predsednik Slavko Kanalec, ki v odzivu razkriva temelje sedanjih težav kluba.

V zapisu na uradni klubski spletni strani z naslovom Stališče UO HK Acroni Jesenice ob akciji navijačev je Kanalec sicer pohvalil pobudo navijačev, toda na koncu zapisal, da igralci ne morejo živeti od miloščine, ker je to poniževalno za poklicnega športnika. Navijačem je svetoval, naj hokejistom pomagajo tako, da prihajajo v Podmežaklo, kupijo vstopnice in navijajo. Dodal je še, da se uprava kluba in igralci zahvaljujejo za zbrani denar, a avtorje akcije naprošajo, da zbrana sredstva namenijo za kakšen drug hokejsko-humanitarni namen.

Kanalec pa je nato podrobno pojasnil, zakaj se je hokej na Jesenicah sploh znašel v takšnem položaju: začelo se je ob koncu sezone 2007/08, ko so za izplačilo zaostalih plač igralcem najeli 340.000 evrov kreditov, ki jih v klubu vračajo še zdaj. Kanalec dodaja, da upa, da bo nečednosti iz tistih časov razkrila tudi policijska preiskava. Opozarja še na odtekanje sponzorskih sredstev v Švico in delitev provizij sponzorskega denarja. Kot navaja Kanalec, je velik udarec sledil v sezoni 2008/09; takrat so sestavljali ekipo za 1.283.426 evrov oziroma s povprečno plačo na igralca 37.748 evrov, pri čemer so imeli nekateri domači zvezdniki pogodbe v vrednosti med 80.000 in 90.000 evri. Od 34 pogodb jih je le osem podpisal takratni predsednik Dimitrij Piciga, vse ostale pa so podpisale nepooblaščene osebe, pravi Kanalec. Zaradi tega so v HK Acroni Jesenice vložili tožbo proti finančno-svetovalnemu podjetju, sodišče je razsodilo v prid kluba, toda do prisojenih 443.000 evrov klub ne more, ker je šlo podjetje v stečaj.

Slavko Kanalec
Slavko Kanalec FOTO: Aljoša Kravanja

S tem denarjem bi po Kanalčevem mnenju lahko poplačali večino dolgov do igralcev iz sezone 2008/09; večina igralcev iz te sezone namreč klub toži za neizplačani del plač in praviloma sodbe dobivajo, z izvršbami pa blokirajo delovanje kluba. Kanalec pravi, da imajo do tega vso pravico, a se je vprašal o moralni spornosti, predvsem zaradi nenormalno visokih pogodb in tega, ker je polovica zneskov vendarle bila izplačana. Med številkami pa je Kanalec poudaril še prispevek podjetja Acroni (3.119.200 evrov v desetih letih) ter nenavadno visok znesek za opremo iz sezone 2008/09 (220.000 evrov, v zadnjih sezonah je ta znesek za polovico nižji).

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NEneslovenc
25. 12. 2011 22.48
+2
zbogom 24jeb..kur dost vas mam za vedno
NEneslovenc
25. 12. 2011 22.45
+5
M.Š s tem reklamam ,sploh ne mre človk prebrat enga članka ne da bi te 25krat posili....
NEneslovenc
25. 12. 2011 22.44
+4
M.Š s tem reklamam ,sploh ne mre človk prebrat enga članka ne da bi te 25krat posili....
komunalc29ccm
25. 12. 2011 20.31
Ja to se strinjam da bi blo treba Kanalca zamenat za kakšnega tujega vlagatelja in tuje vodstvo ki bi klub postavl na stara pota in redna osvajanja naslovov tako slovenskih kot EBEL
aljosko
25. 12. 2011 18.09
Da Kanalc ne predstavlja mnenja hokeistov pove ze intervju Dolinska na strani HKJ. (ne znam linka vpisat v komentar, zato boste morali poiskati, je pod Aktualno - Intervjuji) Samo Kanalc si zeli in baje tudi sili, da nebi sprejeli. Ce preberete samo zadnje dva odgovora veste koliko je ura. To je tako kot RKC in krscanska vera. Ce rece UO jih bomo navijaci ignorirali... Drugace pa si samo kozo resuje. Nic ni povedal, kako je z dolgom sedaj, ni povedal, da je bil v teh letih tudi v UO in nic ni povedal kaj je proti tem dogodkom naredil takrat in kaj se dogaja sedaj(predvsem Jesenice mladi in prelomljene obljube). Na cvetosi se je pojavil komentar te izjave, pa je stran nehala delovati. Nakljucje? Drugace pa so navijaci ze jasno napisali, da gre denar na tekmi v roke hokeistom in da naj Kanalca raje ne bo, ce pa bo pa naj ne skusa prepreciti. *
komunalc29ccm
25. 12. 2011 17.09
+1
Če bi bili žabci v taki krizi z denarjem kot Jeseničani bi že zdavnej klub propadu tako kot je že dvakrat (naj spomnim HK ZM Olimpija , HDD ZM Olimpija in sedaj po novem HDD Tilia Olimpija) . K sam tako se da , da kar koli si dolžan kakšnemu klubu ti pol tega denarja ni treba izplačat. In na tak način nekateri bogatijo . Žalostno toda resnično . Za HK Acroni Jesenice pa kolikor vem vse od njenega nastanka leta 1948 pa do danes.
komunalc29ccm
25. 12. 2011 17.23
+2
Najbolj zanimivo pa je da ves šport v Ljubljani propada, že prej omenjeni HK, ki je bil najmanj dvakrat že v bankrotu ( tega nihče ni obešal na velik zvon, kot sedaj HK Jesenice) , enako je z KK Union Olimpijo ( velike finančne težave , in iz leta v leto so večje) , že prej NK Olimpija ( tudi že dvakrat v bankrotu) , da RK Prule sploh ne omenjamo , tudi RK Krim je iz leta v leto v slabših finančnih težavah. Škoda je le da so šli Blejski Odbojkarji ACH Volley v Ljubljano , lani ko so igrali še v Radovljici so bile finančne zadeve še dobre , letos ko so odšli v Ljubljano ( kao zaradi Stožic ) pa imojo že finančne težave.
a-rod
25. 12. 2011 17.51
+1
ne vem zkaj bi to delal, če je cnej d gre u stečaj pa na novo? mislm vi kr rešujte pa boste dubil herojske plakete pol:D
antiovca
25. 12. 2011 18.59
-3
DejanOnic, ne vem kje v tem članku omenjajo OLIMPIJO, da te toliko srbi. Saj lahko enostavno prenehate in ukinete HK Acroni Jesenice, drugo sezona pa se registrirajte pod drsalno-baletni klub đesenice. Ko pa so bili časi, ko so bili igralci zaposleni v železarni in igrali za HK jesenice je bilo pa vse OK, kajne. In dobivali so dve plači, pa čeprav železarne niso od notri videli. Sedaj ko pa nekaj v rit skače, je pa OLIMPIJA kriva
JanZ
26. 12. 2011 11.06
-1
Kako se iz HK naredi drsalno društvo, je celotna Slovenija že videla na primeru Olimpije, Jeseničani bi se morali kaj novega spomnit, sicer bi jih žabice hitro obtožile plagiata... Poleg tega bi bile žabice zagotovo na smrt užaljene, ko ne bi bile več edino drsalno društvo, ki igra v hokejski ligi...
antiovca
25. 12. 2011 15.51
+1
Kakor je meni znano je bil in je Kanalec vedno blizu ali v UO HK Acroni Jesenice. Torej je vedel za vse nepravilnosti, pa ni naredil ničesar. Sedaj, ko je brez denarja, pa je pameten. Pravi SLO manager. Tipično zanj. Če so se navijači planšarrjev odločili, da zberejo in dajo denar igralcem, kaj ima sedaj za pametovati. Denar naj dajo Tavžlju v kuverti in na roke, pa bo. Mogoče bi pa Kanalec kakšno provizijo rad. Stromberg, jutri ob 16,30h v Jokerju! Za lažje spoznavanje, imej tako kot jaz zeleno- bel šal okoli vrata. Ali pa revijo Lady pod pazduho. :)
stromberg
26. 12. 2011 09.06
ANTIOVCA-v jokerja pridem,kot sva zmenjena,samo ne z zelenmu šalam,bom pa oblečen v sveti jeseniški dres z napisom STROMBERG na hrbtu.
antiovca
26. 12. 2011 09.34
OK, se vidiva...ampak Conny Stromberg ne igra več za jesenice.
stromberg
26. 12. 2011 09.39