Hokej

Hokejisti začeli operacijo Kanada

Maribor, 16. 04. 2008 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hokejska reprezentanca se na letošnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo elitne skupine, ki se bo čez dva tedna začelo v Kanadi, pripravlja v Mariboru.

Priprave, na katere je selektor Mats Waltin povabil 28 igralcev, so se začele v ponedeljek. Hokejisti bodo v mariborski dvorani Tabor do četrtka imeli po dva treninga na dan. V petek ob 18. uri jih čaka spopad z Italijani, ki bo edina od treh tekem do SP na domačih tleh. Po dnevu počitka bodo od nedelje do srede, 23. aprila, spet sledile priprave, naslednji dan pa bodo v slovaški Skalici z domačo reprezentanco odigrali drugo pripravljalno tekmo. V Kanado bo slovenska ekipa odpotovala 27. aprila, po štirih dneh priprav, med katerimi bo igrala tudi še tekmo z Norvežani, pa se bo 1. maja preselila na prizorišče predtekmovanja v Halifax.

Selektor Mats Waltin bo lahko v petek prvič videl dejansko moč izbrane vrste.
Selektor Mats Waltin bo lahko v petek prvič videl dejansko moč izbrane vrste. FOTO: Jani Dolinšek

Selektor Waltin je bil po treh dneh mariborskih priprav na novinarski konferenci zadovoljen z doseženim: "Začeli smo v ponedeljek, do četrtka nas čakata po dva treninga na dan. Glavna tema priprav ta teden je fizična pripravljenost, obenem pa želim najti tudi prave pozicije na ledu. Poudarek je na igri brez ploščka, kar bo ena ključnih prvin tudi na SP. Od tu bomo gradili našo igro. Na začetku sem igral s standardnimi peterkami, danes sem jih nekoliko premešal in jih bom najbrž še. Rad bi videl različne kombinacije, verjetno jih ne bo veliko, a poskusil bi vseeno rad. Videli bomo, kaj se bo iz tega razvilo. Sicer vse poteka dobro, fantje trdo delajo, poškodb nimamo, dvorana je odlična, led prav tako in nimamo nobenih pritožb." Švedski strateg pa še ni želel izdati podrobnosti o sestavi napadalnih trojk v reprezentanci: "Imamo nekaj ključnih igralcev, kot je Anže Kopitar. Nazadnje je igral s Tomažem Razingarjem in Egonom Muričem. V tem napadu, podobno kot v tistem z bratoma Rodman, ne bo veliko sprememb, v ostalih pa je vse skupaj bolj odprto. A za zdaj je še prezgodaj, da bi se dokončno odločil, po tekmi z Italijani bo še dovolj časa za to. To bo tekma po prvem tednu priprav in ta tekma bo pokazatelj, ali smo na pravi poti. Upam, da bom v petek dobil nekaj odgovorov, še posebej v obrambi."

Kapetan Marcel Rodman se zaveda, da se bo reprezentanca z Latvijci borila za obstanek med svetovno elito.
Kapetan Marcel Rodman se zaveda, da se bo reprezentanca z Latvijci borila za obstanek med svetovno elito. FOTO: Jani Dolinšek

Slovenska reprezentanca je vselej, ko je od leta 2002 prvič zaigrala na SP elitne skupne, nazadnje pristala v skupini za obstanek, ker ji v predtekmovanju ni uspelo premagati tretjega tekmeca v skupini. Dvakrat je bil ta nasprotnik Latvija in tudi na bližnjem prvenstvu v Kanadi bodo hokejisti iz baltske države največja ovira za Slovence, saj sta domača reprezentanca Kanade in ZDA realno premočni, da bi lahko Slovenci upali na kakšno presenečenja na uvodnih tekmah. Tega se zaveda tudi kapetan ekipe Marcel Rodman, ki poudarja, da je morda prišel čas za odločilni korak, s katerim bi se izognili negotovemu boju za obstanek. "Trdo delamo cele dneve, počutimo se dobro, zdravi smo. Zavedamo se, da imamo dobro ekipo, da smo bolj izkušeni kot nazadnje, ko smo igrali v skupini A. Vsi se zavedamo, da bo kar velik neuspeh, če izpademo. Sposobni smo vsaj ostati noter, lahko pa že malo bolj na glas razmišljamo tudi o tem, da premagamo Latvijo."

Prvi zvezdnik Slovencev na prihajajočem svetovnem prvenstvu bo NHL-ovec Anže Kopitar.
Prvi zvezdnik Slovencev na prihajajočem svetovnem prvenstvu bo NHL-ovec Anže Kopitar. FOTO: Jani Dolinšek

V zadnjih letih je prvo ime slovenske reprezentance postal edini NHL-ovec Anže Kopitar, ki se je priprav udeležil le nekaj dni potem, ko je v ZDA končal klubsko sezono z Los Angelesom. Tudi Kopitar meni, da je nastopil čas za zmago nad Latvijo: "Vzdušje v garderobi je dobro, treningi so tudi v redu, sicer veliko treniramo, tako da smo že malo utrujeni. Toda vedno je na začetku priprav tako in upam, da se nam bo obrestovalo na SP sredi maja. Mogoče je res že čas, da premagamo Latvijo. Dvakrat smo bili dovolj blizu. Zdaj pa imamo več izkušenj, vemo, za kaj gre, reprezentanca je starejša in bolj zrela. Tudi liga Ebel je domačim reprezentantom pomagala, da so imeli močne tekme celo sezono in to nam bo zanesljivo prišlo prav."


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
17. 04. 2008 19.21
mihevc, aljančič, kje najdejo take nesp.....drek......
mac4_m
16. 04. 2008 20.09
in da ugotovimo kaj imamo trenutno. Kopitarja, brata Rodman, Vnuka, Raza in Jana. Potem pa daleč nič. Ivo je od vseh odigral tudi najmanj tekem in to v slabši ekipi, pa vseeno redno zadeval. Zdej uno nakladanje od Kopitarja, da kdo pa ne bi želel Jana v ekipi je pa res žalostno politično zavajanje. Sej selektor ma zato papke zravn, da mu te stvari razložijo in očitno je ravno on spravil Jana iz reprezentance. Nej nekdo pokaže malo hokejskih jajc pa javno pove točno za kaj gre ne da delajo bedake iz samih sebe....
mac4_m
16. 04. 2008 20.00
lista strelcev v eblu 7. RODMAN David 52 tekem, 20 golov, 34 podaj 8. VNUK Tomaž 56 -17-34 10. RODMAN Marcel 49-18-35 34. RAZINGAR Tomaž 45-18-19 35. JAN Ivo 35-17-20 61. GOLIČIČ Jurij 49-17-9 63. MURIČ Egon 53-12-13 76. HAFNER Tomi 42-13-9 83. POLONČIČ Grega 46-6-14 86. ZUPANČIČ Nik 55-4-16 91. AVGUSTINČIČ J. 52-6-12 109. MUŠIČ Aleš 56-4-11 113. KONTREC Dejan 36-5-9 121. TERLIKAR Anže 49-2-10 137. HOČEVAR M. 44-4-5 149. HEBAR Andrej 50-4-4 155. ŽAGAR Luka 34-2-5 162. REMAR Aleš 37-2-4 165. PRETNAR B. 44-3-2 169. MANFREDA 30-1-4 184. SOTLAR M. 29-2-1