Hokej

VIDEO: Favorizirani Washington šele v podaljšku odrešil prvenec Wilsona, povedla tudi Anaheim in Nashville

Washington D. C., Chicago, Anaheim, 14. 04. 2017 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vlogi favoritov se hokejisti Washington Capitals vsaj na prvi tekmi letošnje končnice lige NHL niso ravno najbolje znašli, vseeno pa je zvezdniško moštvo iz ameriške prestolnice uspelo ugnati mlade nasprotnike Toronto Maple Leafs z odločilnim golom Toma Wilsona v podaljšku (3:2). Nashville Predators presenetili v Chicagu (1:0).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Washington Capitals - Toronto Maple Leafs
    03:23
    Vrhunci tekme Washington Capitals - Toronto Maple Leafs
  • Vrhunci tekme Chicago Blackhawks - Nashville Predators
    01:09
    Vrhunci tekme Chicago Blackhawks - Nashville Predators

Washington Capitals so v domači dvorani zaostajali že z 0:2 in Toronto Maple Leafs so bili na poti proti enemu največjih presenečenj na tekmah končnice v zadnjih sezonah. Capitals so na čelu z enmi največjih zvezdnikov lige NHL, Rusom Aleksandrom Ovečkinom, veliki favoriti tudi za končno zmago in težko pričakovano osvojitev Stanleyjevega pokala, na katerega v prestolnici čakajo vse od prve sezone franšize leta 1974-75. Washington je začel izjemno slabo, a se vrnil v igro in kljub eni najslabših predstav sezone izsilil podaljšek, v katerem je Tom Wilson po dobrih petih minutah odločil zmagovalca. Navijači Washingtona so lahko v rednem delu igre slavili Justina Williamsa po dveh zadetkih nekdanjega člana LA Kings, ki sta rdečim sploh omogočila rešitev v podaljšek, medtem ko je vratar Braden Holtby ustavil 35 od 37 poskusov Kanadčanov. Wilson velja ravno za navijača javorjevih listov, član četrte linije pa je Frederiku Andersenu zabil svoj prvenec v končnicah. Pri Torontu je v končnici debitiralo kar devet igralcev, a se to gostom ni poznalo. Novinec Mitch Marner je zabil že po manj kot dveh minutah igre, pred iztekom prvih desetih minut pa je bilo na semaforju že velikih 2:0 po zadetku Jaka Gardinerja. Andersen se je sicer izkazal v vratih Toronta z 31 obrambami, a bil krivec za drugi gol Williamsa, tudi strel Wilsona pa bi morda lahko ustavil.

Wilson in soigralci slavijo po odločilnem golu washingtonskega krila.
Wilson in soigralci slavijo po odločilnem golu washingtonskega krila. FOTO: AP

"Težko je reči, kaj se je zgodilo. Morda smo bili malce nervozni, morda smo malenkost čutili pritisk. A ko so zadeli, je celotna klop dejala: 'Samo umirite se, igrajmo na naš način.' Ni bilo panike, ko smo se vračali po prvi tretjini, jasno, še veliko minut smo imeli na voljo ... Garali smo za ta rezultat in dobili tekmo v podaljšku," se je glasil komentar Ovečkina, ključen pa je bil po besedah soigralcev za preobrat izkušeni Williams, ki je soigralce pomiril ob skrb vzbujajočem zaostanku. "Ta trenutek si v svoji glavi podoživljal kot mlad fant na dvorišču ali kjerkoli, ko imaš osem, devet ali deset let," se je čustvenega zadetka proti klubu svojega otroštva spomnil Wilson. "Ampak samo pojdimo na led in igrajmo. Končnica je najboljši čas v letu. V zgradbi je bilo vzdušje neverjetno, navijači tukaj ne zaostajajo za nobenimi in, jasno, občutek je bil, ko sem tisti plošček pospravil v mrežo, kar dober ..."

Do nekoliko presenetljive zmage nad favoriti so na zahodu proti Chicago Blackhawks prišli Nashville Predators, ki so zmagali z 1:0. Že v prvi tretjini je končni izid z edinim zadetkom tekme postavil Viktor Arvidsson, ki je zadel v osmi minuti.  V drugi tekmi zahodne konference so Anaheim Ducks soma s 3:2 premagali Calgary Flames in povedli z 1:0 v zmagah. Jakob Silfverberg je ob koncu druge tretjine zadel za vodstvo domačih, kapetan Ryan Getzlaf pa se je na tekmi izkazal z golom in podajo. Med strelce se je za gostitelje izkazal še Rickard Rakell, medtem ko je bil s 30 obrambami v vratih uspešen John Gibson. Za Calgary sta gola dosegla Sean Monahan in Sam Bennett, Brian Elliott pa je ubranil 38 strelov.

Več sledi!

Izidi:

ZAHOD

Anaheim Ducks ‒ Calgary Flames 3:2
Anaheim Ducks vodijo z 1:0 v zmagah.

Chicago Blackhawks ‒ Nashville Predators 0:1
Nashville Predators vodijo z 1:0 v zmagah.

VZHOD

Washington Capitals ‒ Toronto Maple Leafs 3:2 (podaljšek)
Washington Capitals vodijo z 1:0 v zmagah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.