Formula 1

FOTO: Hamiltonu kazen, Massi zmaga!

Spa-Francorchamps, 07. 09. 2008 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirka formule 1 v belgijskem Spaju se ni končala niti po prihodu dirkačev v cilj. Resda je prvi ciljno črto prevozil Lewis Hamilton, toda njegov "manever" v zaključku dirke so sodniki kaznovali s 25 sekundami, tako da je zmagovalec postal Felipe Massa.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton FOTO: Reuters



Kimi Raikkonen je v začetku dirke prehitel Hamiltona, ki je nastop začel s prvega startnega mesta. Finec je nato vodil vse do dramatičnega razpleta dirke, ko je že vse kazalo, da bo še četrtič zapored zmagal na VN Belgije. Nato se je 'utrgal' oblak in s hudim nalivom v zadnjih treh krogih po svoje skrojil potek dirke na klasičnem dirkališču. Večina voznikov je namreč po zadnjem postanku zamenjala gume in vozila s tistimi za suho vreme. Največ je pridobil Nick Heidfeld, ki si je z gumami za mokro stezo, po izrečeni kazni, priboril odlično drugo mesto.

Felipe Massa je srečno prišel do zmage v Spaju.
Felipe Massa je srečno prišel do zmage v Spaju. FOTO: Reuters


'Naj začne deževati, naj začne deževati,' je upal vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva formule 1 Lewis Hamilton v zaključku VN Belgije. In začelo je padati, toda očitno to na koncu ni bila voda na mlin britanskemu dirkaču. Razplet v zaključku dirke v Spaju je bil zelo napet in negotov. Predvsem pa je odločitev padla šele nekaj ur po končani dirki. „Ravnal sem po pravilih. Ne čutim se krivega,“ je bil kratek in jasen po izgubljeni zmagi Hamilton, ki se je z Raikkonenom v spektakularnih zaključnih manevrih skorajda zaletel. Nato je Britanec vendarle prehitel Finca, kmalu zatem pa je prišlo med njima do nove zamenjave na čelu. Hamilton se je moral izogniti počasnejšemu dirkaču pred njim in je zavil s proge, nato pa je napako napravil Finec, ki se je zavrtel na dirkališču in pustil Britanca predse. Raikkonenu ni preostalo drugega, kot da je vse postavil na kocko, tvegana vožnja pa se je zanj končala nesrečno.“Želel sem na vsak način zmagati, zato me drugo mesto v danem trenutku ni zadovoljilo. Tvegal sem, izgubil vse, toda nisem razočaran, saj sem dal vse od sebe,“ je po koncu dirke razpredal Finec Raikkonen.

Nick Heidfeld se je dokopal drugega mesta.
Nick Heidfeld se je dokopal drugega mesta. FOTO: Reuters


V ozadju je ves čas izjemno previdno dirkal Brazilec Felipe Massa, ki se skozi dirko ni preveč naprezal, v zadnjih dveh krogih, ko je bila steza že mokra, pa je vozil „kot po jajcih“. Toda očitno bo na koncu najbolj “pameten“ prav on, saj je „tebi nič, meni nič“ po srečnem razpletu prišel do končne zmage in močno zmanjšal zaostanek do vodilnega v svetovnem prvenstvu. „Seveda bi raje zmagal na „normalen“ način, toda pravila so tu, da se spoštujejo. Če jih kdo ni, potem je prav, da je kaznovan. Situacijo, zaradi katere je Lewis dobil pribitek sekund, si moram še enkrat ogledati. Šele potem bom lažje komentiral,“ je po nenadejanem zmagoslavju še malce začudeno razpredal Massa.

Norbert Haug
Norbert Haug FOTO: Reuters


Vodstvo McLaren-Mercedesa je že vložilo pritožbo proti odločitvi komisarjev dirke za VN Belgije. Hamilton je imel pred odločitvijo za zeleno mizo osem točk prednosti pred zasledovalci, ta naskok pa se je sedaj skorajda povsem stopil. Norbert Haug, športni šef Mercedesa, je kmalu po odločitvi komisarjev dirke dejal, da se bo ekipa pritožila na kazen. "Ne razumem njihove argumentacije. Njihova obrazložitev namreč ne drži, saj sporni trenutek ni odločal o zmagovalcu," je zatrdil Haug. Kritiki in nekateri vodilni iz drugih moštev so odločitev o kazni za Hamiltona opisali kot "favoriziranje Ferrarija" in povsem nepravično. Že lani je bila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) tarča kritik zaradi 'lova na čarovnice', kot so poimenovali nekatere sporne odločitve v škodo McLarna ...


Izidi (44 krogov, 308,052 km):

1. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 1:22:59,394
2. Nick Heidfeld (Nem/BMW-Sauber) 9,383
3. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) 10,539
4. Fernando Alonso (Špa/Renault) 14,478
5. Sebastian Vettel (Nem/Toro Rosso) 14,576
6. Robert Kubica (Pol/BMW-Sauber) 15,037
7. Sebastien Bourdais (Fra/Toro Rosso) 16,735
8. Mark Webber (Aus/Red Bull) 42,776
9. Timo Glock (Nem/Toyota) 67,045
10. Heikki Kovalainen (Fin/McLaren-Mercedes 1 krog
11. David Coulthard (VBr/Red Bull 1 krog
12. Nico Rosberg (Nem/Williams) 1 krog
13. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1 krog
14. Kazuki Nakajima (Jap/Williams 1 krog
15. Jenson Button (VBr/Honda) 1 krog
16. Jarno Trulli (Ita/Toyota) 1 krog
17. Giancarlo Fisichella (Ita/Force India) 1 krog
18. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 2 krog

SP skupno, dirkači (13):

1. Lewis Hamilton 76
2. Felipe Massa 74
3. Robert Kubica 58
4. Kimi Räikkönen 57
5. Nick Heidfeld 49
6. Heikki Kovalainen 43
7. Jarno Trulli 26
8. Fernando Alonso 23
9. Mark Webber 19
10. Timo Glock 15
11. Nelson Piquet Jr. 13
12. Sebastian Vettel 13
13. Rubens Barrichello 11
14. Nico Rosberg 9
15. Kazuki Nakajima 8
16. David Coulthard 6
17. Sebastien Bourdais 4
18. Jenson Button 3

Konstrukturji:

1. Ferrari 131 točk
2. McLaren-Mercedes 119
3. BMW-Sauber 107
4. Toyota 41
5. Renault 36
6. Red Bull 25
7. Williams 17
8. Toro Rosso 17
9. Honda 14


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1146
09. 09. 2008 07.05
hočem torej reč, da se ne strinjam s to odločitvijo fie, ker je kazen do zdaj doletela sm hamiltona (mclaren!!!)
1146
09. 09. 2008 07.03
dost očitno je, da se tuki gor \"dajemo\" privrženci mercedesa in ferrarija. pač enim se zdi ta poteza fie pravilna (ferrarijvcem), enim pa napačna (mclarnovci)! dejstvo je, da vsak vid dogodek s svojimi očmi. res je, billnebill, kar pravijo pravila, da se ne sme dirkač s tem okoristit, ker pol bi blo takih prehitevanj ogromno na vsaki dirki. je pa tud res, da taka prehitevanja so tud že bla, sam niso bli kaznovani. kar se pa ostalih voznikov s slabšimi dirkalniki tiče... tud v tem se strinjam s tabo. alonso bi bil lahko letos v boju za SP, sam kaj ko dirkalnika nima dobrga. je naredu prav, ko je šel stran od mclarna, ki so vse dajal sm na hamiltona. s slabim avtom res ne more bit prvak. drugač je super voznik, kar se je že tud dostkrat vidl! reno mora zboljšat avto, pa bo vse ql! (.....pol se bomo pa dajali ferrari in reno...)....
blue_eye
08. 09. 2008 20.37
Kej heiki je včeraj sploh dirkal??? :D
TFerarri
08. 09. 2008 18.12
Sem že enkrat pisal o tem in mi je tudi jasno da POP TV mora večkrat predvajati reklamna sporočila v času dirke ker jim ta sponzorirajo prenos. Na HTV 2, ki prav tako prenaša prenos in to vedno z dvema komentatorjema, pa celo dirko nobene reklame. Me prav zanima koliko Đefri plačujejo da si dirko ogleda in jo po svoje ob Ališiču tudi komentira.
savic.stane@gmail.com
08. 09. 2008 17.09
Pravila so pravila in treba je jih spoštovati !!! Sem Ferrarijevec od vekomaj in za vedno mislim pa,da semorajo dirke razplesti na dirkališču ne pa za zeleno mizo !!! Helmiton pa si naj prebere pravila tako,da bo naslednič lahko pravilno ukerepal,že nekaj dirk nazaj jse je v boksih zaletel v Kimija z bedastim izgovorom češ,da ni videl gorti rdeče luči !!! ( naj si nabavi očala če slabo vidi !!!)
stroj1
08. 09. 2008 15.46
@billnebill lepo povedano:)
turbo4ever
08. 09. 2008 15.17
res je!!!! Mirza pa nekako ni-razen pri omenjeni stvari
billnebill
08. 09. 2008 15.13
Sicer oa MyMind, ze če si navijač hamiltona vedi, da je sedaj za hamiltona postalo precej težje, ko je kimi(1. vznik ferarija) ostal praktično brez možnosti, saj bodo sedaj 100% delali le za maso pri ferrariju!!! vključno s kimijem.... tako da če si si res zelel da bi hamilton zmagal prvenstvo, to vsekakor ni dobro zate:) sem ti reku da ne veš pametno razmišljat!!!!
billnebill
08. 09. 2008 15.09
turbo4ever novinarji morajo biti popolnoma objektivni, če ne naj zamenjajo poklic!!!! pač to je isto kot da delaš z skrbno varovanimi podatki, a ne znaš jih držat zase. Profesionalnost bi morala biti na 1. mestu!!!1
billnebill
08. 09. 2008 15.08
sicer pa se iz tega crnca dela en velik rom pom pom, v bistvu se je vedel le hitro adaptirati in se vsesti v avo, ki so mu ga drugi sestavli. Iskreno povedano me je presenetil ze lansko sezono, a se poti Alonsu ne more dajati!!! Sicer pa ce je max skoncentriran, je na krog kot se rece najhitreši massa in mu hamilton ne more nič. Zame so pravi vozniki tisti ki se uspejo kostai, z precej slabšimi avtomobili, skoraj z najboljšimi: Fernando Alonso, Sebastian Vettel... pa tudi Massa, ki je uspel premagati Kimija, čeprav je imel manj podpore v moštvu, ne pa Hamilton, ki je imel vse pripravljeno, vključno z avtomobilom in podporo vseh najboljših v ekipi... O kovalainenu pa ne duha ne sluha.... al mislite da je tolko slabši voznik??? pač sej prav da ima vsak svoja gledanja na ta šport, ampak če se vrnemo na pravila je res brez veze da se prčkate, saj je kazen povsem upravičena!!! Zakaj pa pop tv ne objavi npr komentarja Flavia Briatoeta ali Predstavnika Red NBulla ali BMW sauberja je pa za se uprašat.-... Važno da bojavijo kaj pravi lauda, ki je proti!!!
turbo4ever
08. 09. 2008 15.06
1146 če je kaj pametnega od Mirze je pa to da nekako zna ceniti dobro vožnjo četudi voznika ne mara.
billnebill
08. 09. 2008 14.59
sicer pa 1146 si slabo informiran, če ne veš da sta tako alonso kot de la rossa oba sodelovala in od začetka vedla za krajo podatkov... ja sej se dogaja spijunaža non stop za kakšno malenkost, če se le da ali za kakšno manjšo novost, vendar ne za celoten bolid vključno z delovanjem pnnevmatik na aerodinamiko... Sicer pa če bi FIA res priviligirala RDEČE, vsekakor nebi dovolila da Mercedes proizvaja glavne elektronske sistem za vsa moštva... ce sem bolj natančen... čentraline,ki po slovenso ne vem kako se rece!!!1
billnebill
08. 09. 2008 14.54
sicer pa sem ze napisal da vsi tisti ki vidite zaroto poti hamiltonu, več kot očitno ne poznate pravil f1 in se ne bom prerekal več z vami!!! nima smisla to je isto kot da zidu razlagas!!!!
billnebill
08. 09. 2008 14.51
1146 ne strelja blesarij!!!! ališič je zadnji 2 leti, ko je alonso zmagoval ostro nasprotoval šumiju, in ne govori drugace ker sem bil njegov fan ( od sumija) od kar je vozu 1.dirko f1.... ko verjtno ti in pop tv niti obstajali še niste!!!!
1146
08. 09. 2008 14.22
očitno smo vsi vidl drugač. tisti, k navijamo za nekoga druzga k ni od rdečih, smo pač tko vidl, vsaj kokr js vem. rdeči ste pa drugač vidl. js sm namreč zmer opazu navdušenje alešiča ob kakšnem \"pametnem\" manevru šumija. vrjetn so se drugi komentatorji v sosednjih sobah bali, da bo šumi kj naredu, k je bil alešič tko navdušen....
turbo4ever
08. 09. 2008 13.33
ALIŠIĆ ne mara šumija odkar so ga enkrat vrgli ven oz.nagnali iz boksov rdečih tako da 1146 ne vem od kje ti ideja o veliki privrženosti mirze rdečim...
1146
08. 09. 2008 13.14
billnebill čisti bv! alešič je vedno navijal za šumija, če nisi nikol opazu! vedno je z navdušenjem ga imenoval 7kratni svetovni prvak. alonso je bil pa vedno sm alonso. o šumiju še vedno ve vsako potankost k nam jo vedno \"zaupa\". drugač pa isto kot ti ne gledam več F1 na sloveniji, ampak tam, k ni alešiča, ker ne želim poslušat kako komentator stalno omenja in v oblake daje \"preudoviti\" ferrari! pa tud ne zanima me kdo ma kero prijateljico... kaj sta pa bla lani alonso pa hamilton kriva za krajo podatkov? a sta jih mogoče ona2 osebno kradla, al pa jih vsaj naročila? ne! nista bla ona2. ker je to nardilo M-O-Š-T-V-O, je blo M-O-Š-T-V-O (črkujem, da razumeš) kaznovano! kar je pravično. zate se kristalno jasno vidi, da si privrženec rdečih....... sicer... hamilton je dobil kazen ker je pač nekaj drugega kot dirkač rdečih. ravnal je čisto pravilno, ko je spustil kimija nazaj - po pravilih!!!!!!!! j to je vsem jasno, d je fia vedno samo za rdeče, vse ostalo je treba uničt! and that\'s the true!
mymind
08. 09. 2008 13.05
billnebill : Hvala, da si nam odprl svet F1. Še najbolj verjamem, da je Ališič podkupljen od ... verjetno Mercedesa :). Pa še to, a si Brownu ko je šel k Hondi zbrisali spomin iz glave? Špijonaža je in bo vedno in povsod. Tudi Ferrari špijonira, brez skrbi.
billnebill
08. 09. 2008 12.29
Hamilton bo po izhodu iz šikane moral takoj spustiti plin in pustiti kimija pred se, in se mu brez mu sledit v zaveterju s5 začet približevat!!!! saj če ne pridobil neupravičeno prednost!!!! in ker tega ni storil je kazen sledila... to se vedno dogaja.... Se pa strinjam da bi hamilton lahko ravno tako prehitel kimija ampak ne na tistem ovinku ki ga je ampak na kasnejšem.... to je davek ki ga plačujejo neizkušeni vozniki!!!! če se kdo spolni šumija 1. ali 2. sezono ko je postal prvak z benetonom, so mu pokazali celo črno zastavo ker je v še bolj dvomljivem sekanju ko ni nikogar prehitel dobil kazen postanka 10 s ali vožnje skozi bokse in je ni upošteval
billnebill
08. 09. 2008 12.20
vednoprav08.09.2008, 11:41 ja tako je!!!