Formula 1

USF1 s Cosworthovimi motorji?

Ljubljana, 10. 04. 2009 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novoustanovljena ekipa formule 1 s sedežem v ZDA, ki naj bi po besedah vodilnih dveh mož Kena Andersona in Petra Windsorja v svetovno prvenstvo vstopila prihodnje leto, mrzlično išče motornega dobavitelja. Najresnejši kandidat je po poročanju Autosporta podjetje Cosworth.

Cosworth je eden najuspešnejših motornih dobaviteljev v formuli 1. Nazadnje so njihovi pogonski agregati poganjali dirkalnike ekip Williams in Red Bull, preden je prvi presedlal k Toyoti, drugi pa k Ferrariju. Zdaj je spet na poti, da se vrne v kraljico motošporta, saj je Cosworth v 100-odstotni lasti Američana Kevina Kalkhovena, šefi nove ekipe pa že od začetka poudarjajo, da želijo narediti prvo pravo severnoameriško moštvo; med kandidati za vozniški sedež sta se tako znašla edina ženska zmagovalka v seriji IRL indycar Danica Patrick in nekdanji dirkač Tora Rossa Scott Speed.


Danica Patrick
Danica Patrick FOTO: Reuters

Športni direktor sicer zanika, da so Cosworthovi pogonski agregati prvi na njihovem spisku želja, istočasno pa trdi, da se zanimajo za njihov nakup: “Njihov motor ima homologacijo Fie že po pravilih, ki bodo veljala v sezoni 2010. Gre za majhno podjetje, kar lahko ima veliko prednost pri njihovi prilagodljivosti željam kupcev. Čeprav je podjetje zapustilo veliko za uspehe zaslužnih ljudi, je to še vedno spoštovanja vreden partner. A pogovarjamo se še z ostalimi večjimi avtomobilskimi proizvajalci, ki že nastopajo v formuli 1,” je še povedal Windsor, ki pa tudi še ni želel razkriti, pod kakšnim imenom bo ekipa nastopala, saj je znano, da je F1 zaščitena blagovna znamka v lasti Bernieja Ecclestona, zato se ekipa trenutno imenuje USGPE. “Ljudje se preveč obešajo na to. USF1 je bil bolj delovni naslov, saj vemo, kako je Bernie občutljiv na F1. A lahko razkrijem, da bo to del našega imena, le dodati bomo morali “Team”. A to je še najmanj,” Windsor odgovarja na namige, da projekt ne more uspeti, če je že z imenom toliko težav …

Cosworth
Cosworth FOTO: Reuters

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sottozero
14. 04. 2009 10.24
Pozitivno! Amerika lahko pokaže svojo tehniko in svoj pristop k dirkanju! Vsekakor bo to pozitivno za Ameriško industrijo, ter gledanost dirk onkraj luže.
Tristokosmatih
13. 04. 2009 09.20
sam da bodo za ferrarijem....
HAMILTON_SP-09
11. 04. 2009 16.52
komi cakam ker bojo pol spet dirke tu v zda jeeee
vednoprav
11. 04. 2009 09.29
Jaz celo mislim,da bi morala imeti zadnja štiri moštva po tri avtomobile. In vsi stroški tretjega avta bi morali iti na račun FIA - e. Razen mogoče voznika ne.
jaro90
11. 04. 2009 06.34
konkurenca nebo škodovala, čedalje bolj zanimivo zna biti to.
zovec123
10. 04. 2009 22.13