Formula 1

Ponedeljek zadnji dan za rešitev Honde

London, 19. 02. 2009 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šest tednov pred začetkom sezone se Hondi izteka čas za zagotovitev prihodnosti v formuli ena.

Richard Branson v temeljitem premisleku, ali bi vstopil v svet formule ena.
Richard Branson v temeljitem premisleku, ali bi vstopil v svet formule ena. FOTO: Reuters

Od lanskega decembra je japonska ekipa na trgu za novega kupca. Najbolj verjeten scenarij za rešitev ekipe je predstavljal menedžerski odkup vodilnih mož na čelu z izvršnim šefom Nickom Fryjom in šefom ekipe Rossom Brawnom ter še tremi člani Hondinega odbora. Te načrte pa je, kot kaže, porušil – kot so ga imenovali omenjeni vodilni možje – sovražni prevzem s strani skupine Virgin.

Ross Brawn in Jenson Button nestrpno spremljata usodo Honde.
Ross Brawn in Jenson Button nestrpno spremljata usodo Honde. FOTO: Reuters

Otoški časnik The Daily Telegraph je že prejšnji teden poročal o neimenovani tretji stranki, ki se je vmešala v odkup ekipe. Po besedah Hondinega vira naj bi šlo za podjetje z globokim žepom in dobrim slovesom, znano po vsem svetu. The Telegraph in Reuters sta razkrila skrivnostnega kupca Richarda Bransona, ki je ustanovitelj podjetja Virgin.

V primeru obstanka trenutnega vodstva naj bi za Hondo dirkala Jenson Button in Bruno Senna, nečak pokojnega Ayrtona Senne.

Za vse potencialne kupce naj bi bil 23. februar zadnji dan, ko bo znana odločitev. To je za švicarski časnik Blick potrdil Brawn. Po poročanju Guardiana vzrok za postavljen datum tiči pri Mercedesu, ki na ta dan pričakuje prvo plačilo za dobavljanje motorjev. Hkrati pa mora ekipa dokazati, da si lahko privošči osem milijonov evrov težko sodelovanje z nemškim dobaviteljem motorjev za sezono 2009.

Medtem je brazilsko oljno podjetje Petrobras, ki naj bi nameravalo podpreti Hondo v letu 2009, pojasnilo, da ne nameravajo ničesar podpisati z ekipo, ki je še v fazi nastajanja, niti ne bodo pomagali financirati morebitno prvo sezono v formuli ena za Bruna Senno. Po pisanju Guardinovega novinarja Alana Henryja pa naj bi se za pokroviteljstvo zanimalo brazilsko podjetje Embratel.

Za zdaj še fotomontaža, a kaj kmalu se zna zgoditi, da bodo takole v prihodnosti izgledali Hondini dirkalniki.
Za zdaj še fotomontaža, a kaj kmalu se zna zgoditi, da bodo takole v prihodnosti izgledali Hondini dirkalniki. FOTO: Reuters

Honda je danes razkrila, da je Virgin dal ponudbo za odkup ekipe, ki bi lahko znašala le en funt. Predstavnik Honde je za BBC povedal, da se pogajajo s številnimi kupci, eden izmed njih pa je tudi skupina Virgin. Po trditvah Daily Maila naj bi Honda, če ne bo v naslednjih dveh tednih sklenila posla, zaprla tovarno v Northamptonshiru. V tem primeru bi več kot 700 ljudi ostalo brez službe, vključno z Buttnom in Senno, ki upa na sedež v ekipi.
Honda naj bi po poročanjih želela obdržati ekipo in tovarno v Northamptonshiru in je celo ponudila okrog 45 milijonov evrov, tako bi kupec potreboval še približno 91 milijonov evrov za vso sezono.

Fry in Brawn naj bi bila kljub želji po odkupu  pripravljena ostati v ekipi tudi ob morebitnem prevzemu Bransona. Vendar pa Fry stoji na tankem ledu, saj je v slabih odnosih z Bransonovim zaveznikom Adrianom Reynardom, ki je bil soustanovitelj ekipe BAR.


Na morebiten Bransonov prevzem Honde se je danes odzval tudi šef formule ena Bernie Ecclestone: pravi, da bi bil nad tem navdušen in da je Branson idealen človek za ekipo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benkvik
23. 02. 2009 18.55
nobene škode ni honda je itak jajce
david68
21. 02. 2009 10.26
Bernie seveda je idealen saj ti bo napolnil žep.Ko bi to le bila resnica pa da vidimo Bruna kako se bo znašo.
chicago-bears
20. 02. 2009 01.51
honda z motorjem mercedesa se ene konkurenca ferrariju!!
zovec123
19. 02. 2009 19.38
dajmo honda! vso srečo!
warezovc@email.si
19. 02. 2009 16.56
Button častno prisega da ne bo NIKOLI več imel tako slabih rezultatov hahaha
LuLeK188
19. 02. 2009 14.15
GO HONDA!!!!!!!
hrvat_kurji_tat
19. 02. 2009 13.45
ko jebe hondo dajmo mercedes
deyan01@gmail.com
19. 02. 2009 13.43