Formula 1

FIA vztraja, da so jih pri McLarnu zavajali

Ljubljana, 02. 04. 2009 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna avtomobilistična zveza vztraja, da so pri McLarnu skupaj z dirkačem Lewisom Hamiltonom na zaslišanju po dirki za veliko nagrado Avstralije zavajali komisarje.

Hamilton in ekipa so zavajali FIA.
Hamilton in ekipa so zavajali FIA. FOTO: Reuters
Lewisu Hamiltonu so danes komisarji odvzeli tretje mesto, medtem ko so kazen Jarnu Trulliju preklicali in mu vrnili osvojenih šest točk za tretje mesto na dirki. FIA je namreč preučila, da so Italijana krivično kaznovali za prehitevanje McLarnovega dirkača, ko je bil na stezi varnostni avto.
 

Šef srebrnih Martin Whitmarsh je zanikal, da so lagali komisarjem. FIA pa trdi, da ne svetovni prvak ne vodja mehanikov David Ryan nista bila popolnoma odkrita glede dogajanja med dirko.
 

Svetovni prvak ni bil odkrit s komisarji.
Svetovni prvak ni bil odkrit s komisarji. FOTO: Reuters

“Med zaslišanjem približno uro po koncu dirke so komisarji in direktor dirke Lewisa Hamiltona in vodjo mehanikov pri McLarnu Davida Ryana zaslišali posebej o navodilih s strani ekipe, naj prehiti Trullija,“ je zapisala FIA. “Oba sta zatrjevala, da ni bilo nikakršnih navodil. Direktor dirke je Hamiltona posebej vprašal, ali je zavestno spustil Trullija predse, ta pa je vztrajal, da ne,“ še dodajajo.



FIA je na podlagi zaslišanja in zapisa radijskega pogovora zaključila, da je ekipa prvaku naročila, naj spusti Toyotinega dirkača naprej.
 

Zapis pogovora med Lewisom Hamiltonom in ekipo po radijski zvezi:

Lewis Hamilton: Toyota je zapeljala s steze v drugem ovinku. Je to OK?
Ekipa: Razumemo, Lewis. Potrdili bomo in ti sporočili.
LH: Zapeljal je steze.
Ekipa: Lewis, Toyoto moraš spustiti predse. Spusti jo naprej.
LH: OK.
LH: Upočasnil je tik pred menoj.
Ekipa: OK, Lewis. Zaenkrat vozi pred njim. Ostani pred njim. Sporočili ti bomo. Pogovarjamo se s Charlijem (Whitingom – direktorjem dirke).
LH: Spustil sem ga naprej.
Ekipa: OK, Lewis. V redu je. V redu je. Ostani na mestu. Ostani na mestu.
LH: Povejte Charliju, da sem ga prehitel. Spustil sem ga naprej.
Ekipa: Razumemo. Preverjamo.
LH: Ni mi ga treba spustiti naprej. Če je naredil napako, lahko položaj obdržim.
Ekipa: Razumemo Lewis. Storimo to po pravilih. Charlija sprašujemo, kaj naj naredimo. Si na četrtem mestu. Obdrži mesto.
Ekipa: OK Lewis, KERS je napolnjen, tvoj KERS je napolnjen. Zavedaj se tega.
LH: Kakšna informacija od Charlija, ali ga smem prehiteti?
Ekipa: Še čakamo odgovor, še čakamo.
Ekipa: Lewis ogrej zavore. Prednje zavore so hladne.
Ekipa: Če lahko uporabiš KERS, bi bilo dobro.
Ekipa: OK, Lewis, to je zadnji krog dirke. Ob koncu kroga se bo varnostni avto umaknil. Do ciljne črte nadaljuj brez prehitevanja, brez prehitevanja. Preučujemo zadevo s Trullijem, a ostani na mestu, kjer si.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Zibelnik
03. 04. 2009 21.29
Ta fia nima pojma k so usi za ferari po pa za use druge nepravične kazni talajo
lall
03. 04. 2009 15.33
js tega ne razumm..če je truli zapelu iz steze hamilton je biu pa za njemu..ja kaii neii bi pa druzga naredu kokr da ga prehti..a neii se ustau p ga čaka d bo npreii pelu al kaii!!!..
apollo33
03. 04. 2009 10.40
Baje de je Fia nabavila detektor laži, da bodo po koncu vsake dirke preverjali moštvo Mclaren - Mercedes, ali so po radijskih zvezah kaj lagali! Mineva me volja gledati tako F1. In spet: Hvala g.admin za minuse!
stroj1
03. 04. 2009 09.54
dajte uredite to stran 24ur.com.....pošljem komentar in ga ne objavi....objavi ga šele čez 5-7 min!
stroj1
03. 04. 2009 09.54
kaznovan je zaradi zavajanja fie! Hamilton je rekel da ga je truli prehitel-torej so kaznovali trulija. Vendar je fia ugotovila da ga truli ni prehitel, saj ga je hamilton psustil pred sebe, torej je lagal in z tem laganjem bi bil truli kaznovan! In mclarnovi navijači, bi bila trulijeva kazen zaradi hamiltonovega laganja upravičena? ne to nebi bilo fer, in ko so to ugotovili, je razumljivo da truli dobi nazaj 3. mesto, hamilton pa diskvalificiran. Pa naj kdo reče da ni upravičena kazen? truli bi po nepravičnem dobil kazen, zaradi hamiltonovega laganja!
stroj1
03. 04. 2009 09.48
če nebi lagal hamilton bi bilo vse ok, kazen je dobil zato ker je hamilton z ekipo zavajal komisarje! Rekel je da ga je truli prehitel zato je truli dobil kazen 25 sec. Ampak ker so izvedeli da ga truli ni prehitel, torej da ga je hamilton spustil naprej in z tem lagal fii in komisarjem, kateri pa so trulija kaznovali zaradi prehitevanja--kaj pa se ni zgodilo in seveda upravičena kazan! Če bi nasedli hamiltonovi laži bi truli bil kaznovan, kaj je bil namen hamiltonove laži! Torej čisto upravičena kazen! In nič ne jokajte zdaj, da je to ferrari kriv :) lol
PPN
03. 04. 2009 07.22
Po pogovoru in temu kar so Mclarnovi rekli, meni ni nič spornega. Če pa keri komisar ščiti svojo r.t pa je to že višek.
realno 1
03. 04. 2009 00.47
Hmm ,po tem kar sem prebral u tem članku se da bol razbrati da regularnost na sami dirki je bila OK . Sicer nerazumem Zakaj je rekel LH da ga je Truli prehitel ,če ga je spustil predse .No to je bil vrjetno ,kašen pogovor u garaži ,ki nam nebo znan .Sicer pa imajo še toliko kamer in vse ostale napredne pripomočke da bi si lahko ogledali kako je Truli prehitel LH ,bi se več dalo razbrati. Laganje je treba kaznovati ,neglede gde je upleten !!!
vednoprav
02. 04. 2009 23.36
Pri vseh teh podatkih, posnetkih in ostalih tehničnih zmožnostih ,ki jih ima FIA na voljo , ne vem zakaj človeka silijo v laž, saj vsi vemo ,da smo kod vrsta nagnjeni k tem . Ferrari je zame pojem F1 in nihče me ne more prepričat v nasprotno . Ampak v tem slučaju se mi zdi, vlečejo Hamiltona za jajca in to ni fer
PATRIOT.007
02. 04. 2009 22.55
FIA mafija sami sebe lažejo.
stermyyyyy
02. 04. 2009 22.33
aha..tnx za pojasnilo;)
car_alonso
02. 04. 2009 22.21
stremyy ni finta v tem da ga je prehitel pa potem spustil naprej, ampak v tem da je hamilton lago. on je reko da trulija ni namerno spustil naprej ampak da ga je truli prehitel in to je laž ker so mu iz ekipe naročli naj ga spusti naprej in ga je namerno spustil naprej... razumeš????
stermyyyyy
02. 04. 2009 21.51
in kaj je tu hamilton storil narobe?? trulli je zapeljal s ceste, se pravi da ga lahko prehiti, potemtakem, ga nebi smel prehiteti cetudi bi se trulli razletu??? ne zastopem ravno tega:S
braby
02. 04. 2009 21.28
Toyota se ni pritožila na kazen zato, ker se na kazen za vožnjo skozi bokse ne moreš pritožiti.
apollo33
02. 04. 2009 21.27
Gonja proti Mclarnu se nadaljuje! Vsakršno možnost, da pridejo do kakega naslova je treba že v kali zatreti. Ta FIA je ena sama mafija. Admin že vnaprej hvala za minuse!
keops
02. 04. 2009 21.26
V danasnji formuli ni vec nicesar jasno! Se Charli izgublja razsodnost...cas je za nove obraze v vodstvu....
BorcS5
02. 04. 2009 20.30
m1990 -> toyota se ni pritožila ker se zoper kazen vožnje čez bokse ni mogoče pritožiti in jim je bilo jasno da bi bili zavrnjeni...
Eyeless
02. 04. 2009 20.30
m1990....tocno tak
m1990
02. 04. 2009 19.22
to je blo moje mnenje zate renaultf1
m1990
02. 04. 2009 19.20
Lewis je prehitel trulija ampak glede na to da je truli zapeljal s ceste ga je lahko prehitel in ko je mclaren VEČKRAT prašal komisarje kaj naj stori lewis so komisarji rekli da "nimajo časa" zato je mclaren storili po pravilih in so trulija spustili predse da nebi bilo kasneje kaj narobe... ko so se po tekmi pritožili so mislili na to da bodo komisarji preučili to ali bi hamilton lahko vozil naprej ali bi moral trulija spustiti predse kot ga tudi je... torej če je hamilton ravnal praw bi vrstni red ostal nespremenjen če pa truli nebi smel prehiteti bi morali samo hamiltona postaviti na 3 mesto in trulija na 4 mesto in stvar bi bila zaključena... in še to! toyota se ne odločitev ko so truliju pribili 25s ni pritožila! ampak očitno fiji ni bilo prav preveč všeč hamiltonovo 3 mesto in je bilo potrebno ga na nek način izničit.....