Formula 1

Ferrari se napenja: 'Možen tudi odhod iz F1'

Maranello, 28. 10. 2008 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ena od največjih, predvsem pa najbolj vplivnih ekip v svetu formule 1 je resno zagrozila z odhodom. Če Fia ne bo preklicala odločitve o motorjih enotnega proizvajalca, se bo moštvo Ferrrarija umaknilo s tekmovanj pod okriljem formule 1.

Moštvo Ferrarija grozi ...
Moštvo Ferrarija grozi ... FOTO: Reuters

Krovna organizacija avtomobilističnega športa s to potezo želi zmanjšati stroške v formuli 1, vendar na to pri slovitem italijanskem moštvu, ki je v formuli od prve dirke leta 1950, nikakor ne pristajajo in celo grozijo, da se bodo umaknili iz sveta formule 1. Max Mosley in kolegi so prejeli opozorilo, ki gre verjetno bolj v rubriko napihovanje in šopirjenje, skratka izražanje svoje moči, toda vseeno je podatek, da Ferrari o tem razmišlja, dovolj skrb vzbujajoč za Mosleyja in druščino.

Stefano Domenicali
Stefano Domenicali FOTO: Reuters

Ferrari svojo grožnjo argumentira z razmišljanjem, da bi odločitev Fie slabo vplivala na promocijo in popularnost tega športa. Ekipa iz Maranella še dodaja, da je prvotna zamisel o tekmovanju v formuli 1 naravnana in zasnovana prav na tekmovanju mehanikov posameznih moštev in tehnološkem razvoju ter da bi enotni motorji uničili smisel tega športa. Športni direktor Ferrarija Stefano Domenicali se je pred dnevi sestal z Mosleyjem, s katerim sta poskušala  najti način, kako bi se zmanjšali stroški ekip v F1. Vpliv Ferarija na odločitve Fie je večji kot pri nekaterih drugih moštvih. Ferarri je ena od redkih ekip, ki ji je nekatere odločitve uspelo zaustaviti ali jih je celo pomagala spremeniti. Najbolj znan je primer iz leta 1986, ko so Fio prisilili, da prekliče odločitev o prepovedi dvanajstvaljnih motorjev. 

FIA se je odzvala

"FIA je ekipam ponudila tri možnosti, med njimi je tudi tako imenovani standardni motor, ter drugo, po kateri bi se vsi proizvajalci zavezali, da bodo moštvom pogonske sklope za dirkalnike dobavljali za največ pet milijonov evrov na sezono," so pri FIA zapisali v sporočilu za javnost. Pri FIA so tudi namignili, da jih veseli Ferrarijevo uspešno poslovanje, obenem pa opozorili, da so številni drugi proizvajalci v slabšem položaju in si ne morejo privoščiti naraščajočih stroškov v formuli 1. FIA bo zato moštvom ponudila eno od treh možnosti za varčevanje, če pa se ekipe ne bodo mogle dogovoriti za ustrezno različico, bo FIA sama uporabila ukrepe, ki bodo po njenem mnenju ohranili kredibilnost svetovnega prvenstva formule 1 tako med posamezniki kot konstruktorji, so še zapisali pri krovni avtomobilistični organizaciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfyy
31. 10. 2008 15.21
še to preden se kdo po nepotrebnem gre spet razburjat: napisal sem VEČINA in ne vsi!
wolfyy
31. 10. 2008 15.18
Rancid80: ja poglej meni ni očitno komu pomagajo, letos je bila kaznovanih polovica od vseh dirkačev, torej pomagajo hmmm force indii? toro rossu? te dve ekipi ne vem če sta bili kaznovani, morda pa sta bili. NE ČAKAJ v zadnje se je alonso izognu kazni in tako zmagal dirko, uffff renaultu pomagajo ti prasci od FIE na veliko! še nikoli nisem za nobeno kazen ki jo je dobil ferrari krivil Mclaren, medtem ko vas večina za vse kazni ki jih dobi hamilton krivi ferrari
TFerarri
31. 10. 2008 06.58
Finančna politika je po mojem mnenju preveč z svojimi ukrepi zašla v športne vode.Ne samo v F1, tudi v ostalih športih, denar kroji športne dosežke in prav tako športne poraze.
lux92
30. 10. 2008 15.01
Rancid80 sej je razumljivo da ne navijaš za McLaren če maš pa rad pošteno igro k Hamilton ne dirka pošteno zto je biu pa tokrat kaznovan
strelec_13
30. 10. 2008 14.53
Ta razvoj F1 gre popolnova v napačno smer. Še mal, pa jim bojo postavl table, kuk lohka največ vozjo na določenih delih steze. Kakšen enoten motor neki? Bedarija.
Rancid80
29. 10. 2008 23.16
Še to: nisem privrženec Mcklarna, ampak mam rad pošteno igro.
Rancid80
29. 10. 2008 23.15
Men se zdi da pomagajo Fitipaldiju? Al ne? K mogoče kaj ni očitno? Tud ko bo zdej dirke konc, bo treba počakat kake tri ure da si kej zmisljo ti pedri, plačanci komunistov.
wolfyy
29. 10. 2008 21.08
rancid80 in komu pomagajo?
Ibrahimović_Ibra
29. 10. 2008 11.16
Makaki ne mi srat z istimi motorji. To bi blo brezveze. Nej bo tak kot je a ne neki ga zej srt. Glede odhoda Ferrarija pa nebi blo fajn pol bi blo brezveze gledat F1. Tist ko je dau to idejo za enake motorje je mal fukj...
Rancid80
29. 10. 2008 09.28
Problem bo, ker ne bodo vedel komisarji komu naj pomagajo.
sporty_girl
29. 10. 2008 08.06
Neham gledat F1...
PPN
29. 10. 2008 07.35
Jaz se tudi napenjam! Kake 3 ure po kosilu! :) Saj so vse ekipe, ki imajo svoj motor, izrazile negodovanje zaradi teh zadev. Ne samo Frerari.
car_alonso
28. 10. 2008 21.11
ne navijam za njih ampak vseno si nebi želel da izstopijo...
realno 1
28. 10. 2008 20.42
Seveda da se bo Fia tresla pred Ferrarijem in ne sam pred Ferrarijem ampak tud proti Mclarnu ,Renaultom ,Toyoto,Hondo,Williamsom,Toro Rosso,India forse,Red Bullom in BMW-jom . Kajti usi gledamo ta mostva ,pa so to navijaci ali ne mi smo gledanost in mi smo njihov denar ,kar pa Maxa in Ecota najbol zanima seveda je DENAR. In med usemi mostvi je edino Ferrari nastopil od prve do zadne dirke u F1 in imajo obcutno najvec privrzencev u F1 ,kar tudi pomeni najvecjo gledanost in najvec denarja ,zato mislim da se bo Fia ne sam zard Ferrarija ,ampak tudi zaradi ostalih ekip premislila . Ce pa se nebo pa zard mene naj se po novem imenuje prvenstvo mostva no.1 namesto F1 uzitek mi jih bo gledat tudi naprej isto kot usi gledamo naprej Ligo prvakov
gregameister
28. 10. 2008 20.41
maxxxx če bi ti bučko res sam malo bolj spremljal to tekmovanje in vso zakolisje in mogoče pošpegal tudi na kakšno tujo stran bi videl da je bil ferrari več kot mesec pred vsemi kateri so se zbunili in da jean todt vodi pogovore z maksom že od vsega začetka sploh predno je pri nas to prišlo ven!!! tako da težko verjamem da bo do sprejetja prišlo sploh zaradi tega ker se todt poteguje za maksov položaj! ni pa samo toyota ta katera govori o dovršenosti in razvijanju tu sta še bmw, mclaren, renault (čeprav bolj potihem)
braby
28. 10. 2008 20.08
Pa še to.... dragi avtor tega članka Ferrari se napenja???!!! Dajte no, bodite bolj profesionalni, vsi nasprotujejo temu pravilo, Ferrari pa se napenja... malo jutri ja!!
apokalipto1
28. 10. 2008 19.21
stremyyy, ti nimaš pojma za kaj se spoh gre v formuli ena ne???
wolfyy
28. 10. 2008 19.10
stermyyy očitno obvladaš F1. veš koliko drugih stvari je poleg motorjev v F1. zakaj torej ni torro roso enako hiter kot ferrari? heh vsi motorji od ferrarija? SPET po čem to sklepate? naj vas opomnim da je trenutno edina skupna stvar ki jo imajo vsi dirkalniki v F1 elektronika in to izdeluje podjetje pod okriljem koga? ferrarija? NE MCLARNA! in s to elektroniko so imela na začetku vsa moštva z izjemo mclarna ogromno težav! še enkrat mi povejte vidno povezavo med FIA in ferrarijem, ker še vedno razen kazni ki jih dobi hamilton popolnoma upravičeno nimate nobenega drugega argumenta!
stermyyyyy
28. 10. 2008 18.52
drgac pa...jst sem za iste motorje...sele sedaj bi se videlo kdo je zares odlicen dirkac...in tudi med vami bi blo konec prepiranja, kdo je bolsi in kdo slabsi...
stermyyyyy
28. 10. 2008 18.49
to bi blo cudovito, ce bi ferrari izstopil iz F1... obenem pa bi pogresu njihove umazanije