Formula 1

Dan D za ekipo Renault

Pariz, 21. 09. 2009 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) danes v Parizu zaseda na posebnem zaslišanju glede prirejanja rezultata dirke ekipe Renault na lanski dirki v Singapurju.

FIA bo najverjetneje kaznovala le dvojec Briatore-Symonds.
FIA bo najverjetneje kaznovala le dvojec Briatore-Symonds. FOTO: Reuters

Angleško-francosko moštvo je že minuli teden oznanilo, da ne bo izpodbijalo obtožb, s čimer je posredno priznalo krivdo. Šef ekipe Flavio Briatore in vodja inženirjev Pat Symonds sta moštvo že zapustila in pri Renaultu upajo, da bo ta gesta v učeh FIA pokazala, da so storili vse v njihovih močeh in da bo FIA kaznovala le njiju, saj sta edina odgovorna, ne pa cela ekipa. V krogih formule 1 se je porajal strah, da bo visoka kazen ali prepoved dirkanja vodstvo Renaulta prisilila, da bodo izstopili iz tega najelitnejšega motošorta, številne ekipe pa bi tako ostale brez dobaviteljev motorjev. Za prihodnjo sezono je FIA na seznam ekip že uvrstila štirinajst ekip, čeprav komercialen dogovor predvideva največ trinajst ekip.

FIA bo pri aferi 'Nelsongate' morda 'spregledala' kodeks kolektivne odgovornosti, saj ne želi, da bi Renault izstopil iz formule 1.
FIA bo pri aferi 'Nelsongate' morda 'spregledala' kodeks kolektivne odgovornosti, saj ne želi, da bi Renault izstopil iz formule 1. FOTO: Reuters

FIA pravi, da ni vzroka, da bi sumili, da je Fernando Alonso pri načrtu sodeloval. Nelsonu Piquetu je že ponudila imuniteto, saj je govoril resnico in kršitev tudi prijavil. Glavno vprašanje je zato, kaj se bo zgodilo z Briatorejem in Symondsem. Jasno je, da si zaslužita resne sankcije, a vprašanje je, kako lahko FIA legalno ukrepa. Dvojec bi lahko dobil doživljenjsko prepoved dela v formuli 1. A kaznovanje posameznika namesto celega moštva je v nasprotju s pravilom kolektivne odgovornosti, ki je zapisan v športnem kodeksu FIA, ki pravi, da je ekipa odgovorna za vsa dejanja dirkačev in članov ekipe ter da so vsi enako odgovorni. Lahko se zgodi, da bo FIA to tokrat 'spregledala'. Podjetje Renault za dogajanje ni vedelo, jasno pa je, da vodstvo ekipe je. Prav zato se lahko zgodi, da jo bo ekipa odnesla brez kazni, zdaj že nekdaj vodilna moža moštva pa bosta kaznovana, saj FIA mora ohraniti kredibilnost. Ključno je namreč, da je ekipa ogrozila varnost svojega dirkača, saj mu je naročila namerno trčiti. To pa je v nasprotju z vsem, za kar se FIA zavzema.

Današnjega zaslišanja se je na prošnjo FIA udeležil tudi Alonso, po pisanju italijanskega časnika Gazzetta dello sport pa naj bi prišel tudi Briatore, a tega ni še nihče potrdil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petramarjan
21. 09. 2009 17.50
nekoč velik navijač RENAULTA,danes me je zelo sram.tega od take ekipe nisem pričakoval.žalostno in sramotno.
sony25
21. 09. 2009 12.36
Kdaj je pa bil Ferrari kaznovan???????? Nikol!!!!!!!
Davorin Debelak
21. 09. 2009 12.35
Se strinjam, da mora biti kaznovana EKIPA in ne le posameznk. Tudi v primeru špijonaže od Meclarna je bila kaznovana EKIPA povzročitelj pa je bil prav tako posameznik.
stroj1
21. 09. 2009 11.58
marko89 se strinjam, jaz tudi želim da jih nebi kaznovali.....če bodo odnesli brez kakšne hude kazni ok....vendar primerjava: če bi se kaj takega zgodilo pri ferrariju......sem skoraj siguren da bi ferrari zelo zelo kaznovali! Če pa jih slučajno nebi kaznovali, kaj bi pol bilo?!? Vsi bi spet bili glasni da pač ferrari nikoli ne dobi kazen......morajo jih kaznovat celo ekipo! Če je takšno pravilo je pač takšno! V primeru nekaznovanja ferrarija bi cel cirkus bil če bi odšli nekaznovani! Kazen!!!
Marko Poto?nik 1
21. 09. 2009 11.07
Upam da Renault nebo kaznovan....ker je formula 1 z njimi bolj zanimiva...to lahko vsi priznajo, tudi tisti ki ne navijajo na njih tudi jaz nisem navijač Renaulta....upam pa da ostanejo v tem tekmovanje ...kazen naj dobita Flavio Briatore in Pat Symonds!!!!!!!!!!!!!