Nogomet

Zaradi zatemnitve na sodišče?

Ljubljana, 10. 06. 2008 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenske navdušence nogometa ob prenosih nogometnih tekem evropskega prvenstva razjezi, ko kabelski operaterji zatemnijo program HRT 2.

Tekme evrospkega prvenstva v Sloveniji ne moremo spremljati na HRT2.
Tekme evrospkega prvenstva v Sloveniji ne moremo spremljati na HRT2. FOTO: Reuters

Zveza hrvatskih društev v Sloveniji je danes pri Okrajnem sodišču v Ljubljani vložila predlog za izdajo začasne odredbe zoper tri slovenske kabelske operaterje, ki ob prenosih nogometnih tekem evropskega prvenstva zatemnjujejo program HRT 2, je sporočila odvetniška družba, ki zastopa Zvezo. Napovedali so tudi vložitev kazenskih ovadb.

Zveza hrvatskih društev, ki jo zastopa odvetnik Vladimir Bilić iz odvetniške družbe Mramor, Sorta, Bilić & Holec, od kabelskih operaterjev UPC Telemach, Ljubljanski kabel in T-2 zahteva, da nemudoma prenehajo z zatemnjevanjem programa HRT 2 ter sodišču predlaga, da jih kaznuje z denarno kaznijo v višini 100.000 evrov za vsak dan kršitev, dokler skupna kazen ne doseže zneska milijon evrov za vsakega izmed kršiteljev.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, kabelski operaterji s tem, ko zaradi prenosov nogometnih tekem evropskega prvenstva v Avstriji in Švici zatemnijo HRT 2, medtem ko pa je še vedno mogoče spremljati ORF, ki prav tako prenaša tekme, diskriminirajo v Sloveniji živeče pripadnike hrvaške narodnosti v razmerju do pripadnikov avstrijske oziroma nemške narodnosti, diskriminacija pa temelji izključno na narodnostni in jezikovni osnovi. Z zatemnitvijo HRT 2 je pripadnikom hrvaške narodnosti onemogočena uporaba svojega jezika, kar zagotavlja 61. členom slovenske ustave, so še opozorili.

Spomnili so še, da je do enake kršitve prišlo že pred dvema letoma, ko je potekalo svetovno prvenstvo v nogometu v Nemčiji in ko se je Zveza hrvatskih društev v Sloveniji prav tako odločila za pravno pot in s pritožbo na višje sodišče v Ljubljani tudi uspela. Tokrat pa bo Zveza zaradi navedenih kršitev zoper poslovodstva kabelskih operaterjev vložila tudi kazenske ovadbe. Kazenske ovadbe so v pripravi in bodo še danes vložene na pristojna državna tožilstva.

Zveza hrvatskih društev v Sloveniji se je obrnila tudi na varuhinjo človekovih pravic, Urad za varstvo potrošnikov in Urad za varstvo konkurence. Kot so pojasnili, je ekskluzivnost, ki jo družbi Prva TV, ki je izdajatelj medija TV3, zagotavljajo kabelski operaterji, v nasprotju s slovensko ustavo, zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in evropsko zakonodajo.


Poklicali smo tiskovno predstavnico podjetja T-2 Petro Tomažič, ki je zadevo za 24ur.com komentirala takole: ''O spodnjih navedbah uradno nismo bili obveščeni za to jih tudi ne moremo komentirati. Svoje naročnike in javnost pa smo o razlogih za zatemnitev obvestili preko spletnih strani.''

Romunija in Francija
Romunija in Francija FOTO: Reuters

Pojasnilo


Na podlagi pogodbe med družbo Prva TV in organizacijo UEFA je Prva TV med drugim pridobila izključno pravico do neposrednega prenašanja vseh nogometnih tekem v okviru UEFA na območju Republike Slovenije. Zaradi uveljavitve navedenih pravic nam je bila s strani odvetnika, ki zastopa družbo Prva TV, posredovana zahteva po zatemnitvi TV programa HRT-2 v času prenosa nogometnih tekem v okviru prvenstva EURO 2008. Podobno zahtevo po zatemnitvi nam je posredoval tudi SAZAS, ki je zastopnik imetnikov pravic za retransmisijo TV programov ARD, ZDF HRT-2. Prva TV ima ekskluzivno pravico za predvajanje nogometnih tekem EURO 2008, HRT-2 pa teh pravic na področju Republike Slovenije nima.


Podjetje T-2 za to mora upoštevati zahteve družbe Prva TV in SAZAS-a po zatemnitvi, saj se ukvarja le s sočasnim, nespremenjenim in neskrajšanim prenašanjem TV programov javnih RTV organizacij v skladu z veljavno zakonodajo v svojem omrežju.


Razumemo nezadovoljstvo vas – naših naročnikov - in nam ni vseeno, da ne morete spremljati določenih programov v času Evropskega nogometnega prvenstva, vendar je zakonodaja na tem področju jasna in nedvoumna. Podjetje T-2 nikoli ni in tudi nikoli ne bo kršilo veljavne zakonodaje in bo svoje storitve nudilo naročnikom v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi, ki veljajo na področju EU in Slovenije. Na tak način bo svojim naročnikom zagotavljalo kvalitetne, verodostojne in legalne storitve, tako na področju TV vsebin, kakor tudi na področju ostalih storitev, ki jih ponujamo.


''HTV nima pravic za oddajanje teh vsebin izven meja Hrvaške, zato je zatemnjevanje zahtevala od vseh tujih operaterjev. V skladu z medsebojnimi pogodbami smo zahtevi ugodili,'' pa je pojasnilo gospoda Borisa Ziherla s Telekoma.

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasparinjo
14. 06. 2008 14.31
Rad bi odgovor Zveze hrvatskih društev v Sloveniji zakaj ni ovadila tudi Telekoma Slovenije, ki prav tako na SiOL TV zatemnjuje HTV2 in to za razliko od drugih celo v najhujši obliki. V celoti so umaknili program HTV2 oz. je zatemnjen 24ur na dan. Pa celo onemogočili dostop do uradne strani Hrvaške radio televizije na naslovu http://www.hrt.hr/ . Hvala.
gasparinjo
14. 06. 2008 14.16
Ga. Petra Tomažič iz T-2 ni povedal podrobnosti. TV3 je zahteval samo zatemnitev direktnih prenosov - izvleček dopisa , ki ga je prejel Urad za varstvo potrošnikov objavljen na naslovu http://www.uvp.gov.si/si/splosno/cns/novica/articl... pa se je vmešal in zahteval več kot je zahteval zakupnik pravic (TV3) z dopisom operaterjem, in sicer v celoti izključitev navedenih TV programov do 29.6. Dostop do dopisa UPC Telemachu na naslovu: http://image.24ur.com/media/document//60150323.pdf . Tega pa se je takoj primil Telekom Slovenije, ki je to tudi storil. Pa tudi v celoti omejil dostop do internetne strani http://www.hrt.hr/ , namesto, da bi omejil samo dostop do LIVE STREAM-a EURO 2008. A je omejitev dostopa do iavno dostopnih informacij, ki nimajo značaja prenosa in ponovitev tekem EURO 2008 zakonita v SLO ?
Ranunculus
12. 06. 2008 11.33
bogatarit Če so te v Italiji napadli zato, ker si Slovenec, imaš podobno izkušnjo. Če so te napadli zaradi česarkoli drugega (rop, navijaške fore, itd.), je zadeva drugačna. In po preostalem svetu si izenačen z ostalimi tujci, na Hrvaškem si pa Slovenac. Razumem, kaj jim gre v nos in spomnim se, da smo tudi kake sinhronizirane risanke raje gledali na takratnem Zagrebu. In moralno se mi dejansko zdi zatemnjevanje sporno in zloraba klavzule, ki operaterju omogoča, da po lastni presoji menja ponudbo programov. Saj mislim, da moramo potegniti povezavo med sponzoriranjem prenosov in reklamiranjem sponzorja. Nekaj so morali narediti, da so lahko dobili sponzorja, ker bi sicer vsak rekel, da slovenski prenos gledajo samo tisti brez kabelske in ga dejansko ne bi bilo in vsi razen tistih, ki nimajo kabelske bi bili srečni. Pravno gledano... nam kabelski operater vsake toliko časa zamenja kak program, za kar niti ne vem, ker ponavadi dlje kot do 30programa niti ne pridem in ravno včeraj sem opazil eno tako zamenjavo (na boljše, ker so nek italijanski program zamenjali z nekim filmskim). Če se želiš pritožiti se pritoži, če žečliš zamenjati operaterja, zamenjaj operaterja. Edino, na kar se lahko obesiš je dogovor med operaterji, pri katerem pa gre morda res za omejevanje neke vrste.
carpe.diem@masicom.net
12. 06. 2008 10.24
Ljudstvi izvoli vlado, zato mislim, da je izbira stranke na volitvah še kako pomembna, saj neposredno, ali pa vsaj posredno vpliva na naša življenja. Ljudstvo voli in je na nek način odgovorno, kdo je na oblasti. Hrvaško ljudstvo se je še enkrat odločilo za HDZ, kar pomeni, da večina podpira politiko, kot jo ima HDZ, tudi kar se slovensko-hrvaških odnosov tiče. Če hočemo ali nočemo, je politika ŽAL pomembna in del našega vsakdanjika, pa četudi bi jo želeli izbrisati. Res pa je, da imamo lahko kot turisti kjer koli slabe izkušnje, ne glede na to, kje letujemo. Dobri in slabi ljudje so povsod. Tako pač je in to nima veze z nacionalnostjo.
Prophet
12. 06. 2008 09.59
Ranunculus12.06.2008, 09:25 No lepo,konstruktiven pogovor.Težava je v tem da Hrvati nimajo statusa manjšine priznane niti teni niti drugi,očitno jih pa ne moti ker nisem zasledil zahteve po tem statusu. Težava v tem primeru sploh ni nacionalistična in niti ni naperjena proti Hrvatom, ne vem zakaj se sploh pogovarjamo o Hrvatih,plačali smo kabelsko tv ki zajema tudi htv2(nekateri so bili naročniki prav zaradi htv2)sedaj si pa Operater razlaga ekskluzivnost tako, da zatemnuje TUJE programe kar je protizakonito.Ekskluzivnost velja samo za Slovensko govoreče programe.Grem jim pa n nos ker večina Slovencev gleda HTV2 (razumejo jezik)ker so pač enostavno boljši.Glede kolega pa tako, mene so napadli v Italiji pa zato ne sovražim vse Italijane,si prepričan da je bilo iz čistega miru?Na Hrvaškem se je pač treba obnašati kot gost ne kot barbar,če nisi opazen ti nobeden nič noče-dokaz zato je milijon Slovenskih turistov vsako leto.Slovenci imamo slabše izkušnje z drugimi destinacijam kot z Hrvaško % gledano na tako število(pol Slovenije) v bistvu odlične,(poceni zaradi bližine) in varne počitnice.Ne glede na politiko....
Ranunculus
12. 06. 2008 09.29
bgatari Še to. Moj kolega je po rodu Slovenec nekako od 17 stoletja (za prej ni dobil dokazov), ampak ker so ga v Medulinu iz čistega miru Hrvatje nalomili, je razvil kar hudo sovraštvo do njih.
Ranunculus
12. 06. 2008 09.25
bogatarit Število hrvatov v Sloveniji zajema tudi priseljence, ki niso avtohtoni, tako da se strinjam, da tisti ob meji lahko dobijo status manjšine, če ga hočejo, tisti v Ljubljani pa ne. Ampak tisti, ki so ob meji se ne prtožujejo nad kabelsko televizijo, ker večjidel ujamejo Slijeme ali Učko.
Prophet
12. 06. 2008 09.16
vinadap11.06.2008, 14:48Ranunculus11.06.2008, 14:05 Kriteriji?No pa poglejmo kriterij za Hrvate:Število?ustreza,Hrvati so sosedje in imamo z njimi najdaljšo mejo,obmejni prebivalci se ženijo med sabo pa ni hudiča da Hrvati nimajo svojo avtotohno manjšino v Sloveniji Hrvati so tako podobni Slovencem in po priimku in po veri ,celo po jeziku kajkavski Hrvati da se niti ne opazi kdo je kdo-to bi bil pravi fenomen da ni avtohtone Hrvaške manjšine, neverjetno kako nekateri slabo uporabljate logiko iun dejstva-pač zaplankani populisti in nacionalisti.
warezovc@email.si
12. 06. 2008 08.55
pa Vi - gamad ki je začela spet z nacionalističnimi forami res presenečate.. a vi vidte o čem se gre članek al..? jst sm slovenc in nimam nč proti hrvatom. če napišem da raj gledam HRT2 kokr pa glup TV3 pol pomeni da navijam za hrvate? dejte se mal pomirit no.. namest da se strinjate s tožbo proti majmunom s Telekoma, T2, SiolTV in podobnim se kle neki greste.. bleh
carpe.diem@masicom.net
12. 06. 2008 06.38
Včasih imam občutek, da tu gor pišejo sami Hrvati. Če rečeš kaj v prid Slovenije v odnosu Slovenija-Hrvaška, si takoj označen za nacionalista, nestrpneža in ne vem kaj še vse, le za normalnega človeka ne. 24ur postaja čedalje bolj hrvaški, tako po shemi, kot po tematiki. Bruh.. :(
alc19@email.si
12. 06. 2008 00.55
od kod je prišlo ime hrvati? Rvati in to pomeni kaj jaz vem v slovenščini (verjetno kot se svinje v premajnem svinjaku rinejo ali nekaj podobnega) v angleščini pa pomeni wrestling. torej že sama zgodovina in njihovo ime govori o kvalitetah naših južnih sosedov... naprej pa presodite sami
vinadap
11. 06. 2008 19.13
boki-boj - jaz NE maram Hrvatov,in imam razlog za to. Ostali ljudje bivše Juge so zakon,zelo radi imajo Slovence,predvsem Srbi in Črnogorci,pri katerih sem bil lansko leto na morju. Toliko sem ti želel povedati,da me ne bi imel za takega loja. L.P.
vinadap
11. 06. 2008 19.06
boki - boy - na vseh forumih nisem,sem pa tam,kjer nam Hrvati pijejo kri,saj veš,da nisem edini. Žal,se pa na tem forumu v večini oglašajo Hrvatje ali pa Hrvatofili,žal.
boki_boy
11. 06. 2008 18.54
ja no? kk lahka pol take pišeš... praviš da so ti prijatelji iz bivše juge,pol pa take pišeš.. taki so tipični hinavci. a pol ko si pa z njimi v družbi se pa potuhneš pa si tih, al si pa tud tk nastrojen kot tu.. al to maš dve osebi v sebi pa si daš tu duška. neki je..
vinadap
11. 06. 2008 18.41
boki-boy - zadrgni se ti,bo vsaj eden manj,na tvojo smolo,žene nimam,tisto drugo,naj se pa nekdo izživlja nad tvojo,če jo imaš. Osebno ne maram Hrvatov,vsi ostali iz bivše Juge so mi prijatelji,in jih tudi imam.
vinadap
11. 06. 2008 15.36
hrvatica - sem ti nekaj krepkega napisal,pa vidim,da je POP TV tudi že pol Hrvaški,sploh če primerjam z dnevnik hr.
vinadap
11. 06. 2008 15.16
hrvatica - da smo pa Slovenci veliko bolj pošteni kot vi,pa ve že vsakdo v Evropi. Med vašo vojno ste znali klati in pobijati ( imam posnetke ),in tistega vašega " selotejpa ",ki je bil res klavec in morilec,zato bodi tiho,ker ste ničvredni osebki!! Pojdite nazaj v vašo lepo,pa še pospremili vas bomo,z brco v zadnjo!!!
vinadap
11. 06. 2008 15.12
hrvatica - manj Hrvatov v Sloveniji,in se bomo Slovenci bolje počutili. Ena taka " oluja ",kot ste jo imeli vi v Kninu,pa se bomo bolje počutili.
hrvatica
11. 06. 2008 15.02
vinadap- sam da so slovenci čist pošteni pa nč ne lažejo,a ne.......ja kok ste vi dobri,jupiiiiiiiiiiiii...........ker kmet si,bed.......
hrvatica
11. 06. 2008 14.57
vinadap- kok si pa ti pametn..še dobr da te majo k drugač bi slovenija čist propadla....ti bi kr vse izgnal in kaj bi blo pol........vsi slovenci bi se lohk preselil v ljubljano pa še zmer bi vas blo premal........

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.