Borilni športi

Suljkanović postal zmagovalec turnirja Armagedon v lahki kategoriji

Bugojno, 22. 07. 2023 23.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
3

Hrvaška organizacija mešanih borilnih veščin FNC je v Bugojnem zaključila turnir Armagedon 4, v katerem smo imeli tudi Slovenci svojega predstavnika. To je bil Dino Suljkanović, ki se je pomeril v finalu lahke kategorije in po treh izjemnih rundah tudi zmagal. Poleg tega je na dogodku nastopil še Anže Vujčič, ki je otvoril t.i. superborbe in žal neuspešno debitiral med profesionalci.

Posnetke borb si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

Borilni spektakel sta otvorila finalista peresne kategorije Leo Ounok in Nikola Đurđev. Slednji je borbo začel agresivno in jo po minuti in pol tudi preselil na tla, a je Avstrijec pokazal, da mu tudi parterna borba ni tuja. Takoj na začetku druge borbe pa je Ounok z aperkatom hitro stresel Đurđeva in čeprav je Srb zmajeval z glavo češ da mu ni nič, je Avstrijec dokončal delo z močnim levim krošejem, s katerim je nokavtiral nasprotnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suljkanović po izjemni bitki osvojil turnir v lahki kategoriji

Potem pa je bil na vrsti finale lahke kategorije, ki je prinesel tudi prvi slovenski nastop večera. Dino Suljkanović, ki se v prejšnjih krogih turnirja sicer ni boril, je v finale vstopil kot zamenjava za poškodovanega Madžara Akosa Denesa. Suljkanović se je širši javnosti predstavil marca letos, ko je v slovenski organizaciji Valhalla Fight Night (VFN) debitiral med profesionalci in po soglasni sodniški odločitvi premagal Alena Čufurovića. Borcu iz Maribora je nasproti stal Hrvat Luka Ceranja, ki je februarja letos nastopil na svetovnem prvenstvu v MMA-ju, aprila pa si nato finalno vstopnico zagotovil z nokavtom v prvi rundi.

Dino Suljkanović
Dino Suljkanović FOTO: Jure Gasparič

Suljkanović in Ceranja sta borbo začela previdno, hrvaški borec se je odločil za nizke brce, slovenski predstavnik pa je potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Po dveh minutah borbe je Slovenec Hrvata tudi spravil na tla, a se je slednji hitro pobral na noge, kjer pa je prvič zapretil Suljkanović, ki je z močnim udarcem z desnico nekoliko ranil nasprotnika. Da je desnica njegovo najmočnejše orožje, je Suljkanović do konca runde dokazal še enkrat, je pa tudi Ceranja enkrat močno zadel s svojo desnico in prva runda se je končala relativno izenačeno.

Druga runda se je začela podobno kot prva, oba borca stase držala borbe na razdalji. Hrvaški borec se je nekoliko razživel in vzpostavil visoko frekvenco udarjanja, medtem ko je Suljkanović na vsake toliko skrajšal razdaljo in poskusil z močnim udarcem z dominantno desnico. Slovenec je v izdihljajih borbe Hrvata znova zrušil na tla, a mu je ta znova hitro pobegnil nazaj v stoječ položaj in druga runda je v očeh sodnikov skoraj zagotovo pripadla Ceranji.

V tretji in hkrati odločilni rundi je znova aktivno začel Ceranja, a je tudi Suljkanović dvignil tempo in začel zadevati nasprotnika. Po nekaj manj kot treh minutah je Suljkanović znova ranil Ceranjo, ki je bil vidno utrujen in je v poskusu iz obupa poskusil z giljotino in Suljkanoviću omogočil dominanten položaj na tleh v katerem je Slovenec končal in zagotovo vknjižil rundo. Na koncu pa je predstavnik Slovenije dobil tudi borbo, saj sta dva sodnika zmago pripisala Suljkanoviću eden pa Ceranji in Dino je postal zmagovalec turnirja Armagedon v lahki kategoriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za prvaka srednje kategorije sta se nato pomerila Romun z italijanskim potnim listom Sevastianu Vasile in Litvanec z nemškim potnim listom Tauras Kuskys. Slednji je vse tri runde dominiral z odlično borbo v stoje in na koncu vknjižil zmago po soglasni sodniški odločitvi. 'Romunski žrebec' je tako tudi vpisal prvo zmago v profesionalni karieri.

V finalu poltežke kategorije pa sta se pomerila Hrvat Darko Sviben in Kubanec Andres Ramos, ki že nekaj časa živi in trenira v Sloveniji in je tudi svojo prvo amatersko borbo maja lani opravil na slovenskih tleh. Ramos je že po pol minute Svibena brez težav zrušil na tla, kjer je nato hitro zavzel dominanten položaj in z močnimi udarci sodnika v kletki prepričal, da borbo prekine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po finalih turnirja Armagedon pa je kot prvi v kletko stopil bore mariborskega kluba Ant-Bition Gym Anže Vujčič, ki je odprl t. i. superfights del dogodka in se pomeril z domačinom Franom Brnado. Oba borca bosta sta obetavni amaterski karieri debitirala med profesionalci. Vujčič se je doslej meril pod okriljem slovenske organizacije Valhalla Fight Night, kjer se je nazadnje boril maja lani in zmagal.

Anže Vujčič in Matej Jugovic
Anže Vujčič in Matej Jugovic FOTO: Jure Gasparič

Vujčič je borbo začel z nizkimi brcami in čeprav ga ja Brnada nato stisnil ob kletko, je slovenski borec položaj hitro obrnil in nato nasprotnika tudi na atraktiven način spravil na tla. A domači borec se je hitro pobral nazaj na noge, kjer je več zadeval Vujčič in mogoče celo nekoliko poškodoval nasprotnika, nedvomno pa vknjižil prvo rundo sebi v prid. 

Druga runda se je začela precej bolj izenačeno in zadevati je začel tudi Brnada. Po polovici druge runde pa je Brnada z brco z levico stresel Vujčiča, ki pa se je kljub temu kmalu zatem odločil za svoj napad, pri čemer je izgubil ravnotežje, Brnada pa je to nemudoma izkoristil in z nekaj močnimi udarci nokavtiral Slovenca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledile so še štiri t.i. superborbe. Tomislav Sičaja je s tehničnim nokavtom v drugi rundi ustavil Jovana Kandića, Selver Mahmić je to še nadgradil in z nokavtom v po le 15 sekundah že v prvi rundi premagal rojaka Nemanjo Milakovića, drugi izmed bratov Sičaja - Ivan Sičaja pa je moral po treh rundah in soglasni sodniški sodniški odločitvi priznati poraz Izraelcu Itayu Tratnerju

Glavna borba večera pa je pripadla še neporaženemu Azerbajdžancu z izraelskim potnim listom Tarielu Abbasovu, ki se je pred FNC-jem boril tudi v organizaciji Eagle FC, ki je v lasti slovitega Habiba Nurmagomedova. 27-letnik s sedmimi profesionalnimi zmagami je osmo lovil proti izkušenemu Gruzijcu Peymanu Hacievu, ki je do sedaj v profesionalni karieri zabeležil devet zmag in tri poraze. Abbasov je prebrodil težave v drugi rundi in v tretji rundi vknjižil široko znanje parterne borbe ter Haciyeva prisilil v podreditev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadarkoli ogledate na VOYO:

Superborbe:

Peresna kategorija: Tariel Abbasov – Peiman Haciyev (podreditev v tretji rundi)

Peresna kategorija: Ivan Sičaja – Itay Tratner (soglasna sodniška odločitev)

Velterska kategorija: Selver Mahmić – Nemanja Milaković (nokavt v prvi rundi)

Velterska kategorija: Tomislav Sičaja  – Jovan Kandić (tehnični nokavt v drugi rundi)

Srednja kategorija: Frano Brnada – Anže Vujčič (nokavt v drugi rundi)

Finali turnirja Armagedon 4:

Poltežka kategorija: Darko Sviben – Andres Ramos (tehnični nokavt v prvi rundi)

Srednja kategorija: Sevastianu Vasile – Tauras Kuskys (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Luka Ceranja – Dino Suljkanović (deljena sodniška odločitev)

Peresna kategorija: Leo Ounok – Nikola Đurđev (nokavt v drugi rundi)

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
23. 07. 2023 08.29
+0
suljakanović avtohtoni slovenec
boss2
22. 07. 2023 21.00
+4
Sami avtohtoni slovenci😎🤣🤣