Šport

Amazonka - nov izziv

Ljubljana, 23. 01. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ultramaratonski plavalec Martin Strel načrtuje nov rekord - premagati Amazonko. Plavanje bo humanitarno.

Slovenski ultramaratonski plavalec Martin Strel se v prihodnjih dneh odpravlja v Peru, kjer načrtuje nov rekorden dosežek - plavanje po Amazonki v dolžini 5430 kilometrov in ciljem v brazilskem Belemu. Strel, ki se je že štirikrat s svojimi vzdržljivostnimi dosežki vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, namerava nov dolžinski rekord postaviti med 1. februarjem in 11. aprilom letos.

Strel namerava postaviti nov dolžinski rekord na Amazonki med 1. februarjem in 11. aprilom
Strel namerava postaviti nov dolžinski rekord na Amazonki med 1. februarjem in 11. aprilom FOTO: POP TV

Martin Strel svoje dosežke po tradiciji postavlja z motom "Plavam za mir, prijateljstvo in čiste vode", tokrat pa dodaja še geslo "Plavam za ohranjanje tropskega gozda in življenja v njem". S povsem humanitarnega vidika pa Strel plava tudi za zavedanje o Alzheimerjevi bolezni in drugih nevrološko degeneriranih motnjah ter promoviranju tele-medicine kot pomembnega elementa povezovanja medicine in težje dostopnega okolja.

Strel bo projekt začel 1. februarja v perujski Atalayi. V Peruju bo po Amazonki preplaval skoraj 2200 kilometrov, nato pa ga čaka še 45 dni in dobrih 3200 kilometrov plavanja v Braziliji, kjer naj bi projekt zaključil 11. aprila v Belemu.

Vseh vzdržljivostnih rekordov verjetno ne zna našteti niti plavalec sam, ki priznava, da si rad pomaga z domačo žlahtno kapljico. Zato velja izpostaviti le Donavo, Mississippi in kitajsko Rumeno reko, ki jim bo Severni Ameriki, Evropi in Aziji dodal še četrto najdaljšo reko kontinenta, južnoameriško Amazonko.

Reko bo skušal premagati, ne samo preplavati

Po Mississipiju, Donavi in Rumeni reki je sedaj na vrsti Amazonka
Po Mississipiju, Donavi in Rumeni reki je sedaj na vrsti Amazonka FOTO:

Strel, ki si je na novinarski konferenci po tradiciji nadel klobuk, tokrat pa je bil opremljen tudi z velikansko mačeto, za katero je dejal, da upa, da je ne bo treba uporabiti, je naštel vse nevarnosti mogočne reke, od piranh in drugih nevarnih rib, krokodilov in morskih psov in nenazadnje visokih temperatur in velike vlage. Strah je Strelu kar malce tuj, zato pred podvigom pravi: "Reko ne grem le preplavati, ampak jo moram premagati." Pri tem Strel misli predvsem na zadnjih 400 ali 500 kilometrov, kjer ga čakajo številni protitokovi, valovi in druge težke razmere. "Reka je v ustju široka do 350 kilometrov, zato so tam razmere nepredvidljive, tokovi, plima in oseka ter vetrovi so zelo neugodni. Številni ustje Amazonke izkoriščajo za surfanje, saj se tam dosegajo izredne hitrosti," pravi Strel in pristavlja: "V Belemu so mi obljubili velikanski sprejem, ko bom tja prišel, oziroma če bom tja prišel. Praznik, kot bi bil ob nogometnem svetovnem prvenstvu."

Spremljanje Strela preko satelita

Tokrat bo Strelovo plavanje moč spremljati še boljše kot v zadnjih letih. Organizatorji njegovega podviga obljubljajo spremljanje preko satelita. Strel sam je razkril, da mu bo s tehniko pomagala ekipa, ki je denimo spremljala reli Dakar ali pa ki spremlja kolesarsko dirko Tour de France in da je tehnika že na poti v Južno Ameriko. "Moja želja je, da moje plavanje pride v vsako vas in v vsako gospodinjstvo," pravi Dolenjec. Ob njem bo tudi snemalna ekipa iz Los Angelesa, ki o slovenskem vzdržljivostnem plavalcu pripravlja film, ki bo ob Strelu in njegovih dosežkih promoviral tudi državo. Obenem Strel priznava, da je zanimanje za projekt izjemno, saj z ekipo dobiva toliko elektronske pošte, da vsem kljub dobri volji ni moč odpisati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ury.kvenderc@email.si
03. 02. 2007 19.42
kje lahko dobim e-mail za martina strela da bom lahko spremljal plavanje po amazonki Hvala
yan333@email.si
24. 01. 2007 16.00
sej ne pravem da tole ni podvig vendar ga malce preveč opevamo. do tam kjer je povedal da bo proti tok ne bo noben problem saj je vse kar mora storiti to da obstane na vodi. reka ga bo namreč sama nesla. ne vem zakaj če se tako opeva ne preplava save proti toku, in mu ni potrebno hoditi v ameriko. prav gotovo bi bil to večji podvig kakor preplavati amazonko s tokom. želim mu pa seveda veliko uspeha.
jsmazarot@email.si
23. 01. 2007 19.06
Kdaj bo pa Nil? Dajmo Tine!
Tonček Balonček
23. 01. 2007 19.00
Na startu tega ultra/ekstrem/super maratona naj v vodo spustiji g. Strela in kakšo deblo, na cilju naj merijo razliko! Gotovo bo tudi ta v Guinessovi knjigi "rekordov"!
mitja.janchar@gmail.com
23. 01. 2007 17.19
ste vidl tineta strelo? :D