Šport

Amazonka ga je izmučila

Belem, 09. 04. 2007 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Martin Strel se iz Brazilije odpravlja v Kalifornijo, kjer nastaja film o njegovem podvigu na Amazonki.

Strelu so na cilju pripravili velik sprejem, čakali pa so ga tudi zdravniki
Strelu so na cilju pripravili velik sprejem, čakali pa so ga tudi zdravniki FOTO: Reuters
Martin Strel je svoj svetovni rekord, ki ga je postavil na kitajski reki Jangcekjang, popravil že 17. marca. Nova rekordna znamka z Amazonke pa znaša 5268 kilometrov.

5268 kilometrov plavanja po Amazonki je svetovnega rekorderja Martina Strela popolnoma izčrpalo, zato so ga takoj po prihodu v Belem odpeljali v bolnišnico. 52-letnika so morali v mestu ob ustju Amazonke dobesedno potegniti iz vode, takoj nato pa so mu priskočili na pomoč zdravniki. Ultramaratonski plavalec je imel namreč tako visok srčni pritisk, da mu je že grozil srčni napad.

Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer pa ni ostal dolgo, saj je želel, da zanj poskrbijo zdravniki, ki so ga spremljali na poti. Njegovo stanje je zdaj stabilno, so sporočili, vendar pa bo potreboval še nekaj dni počitka.

Martin Strel
Martin Strel FOTO: Reuters

Strel se je med plavanjem po drugi najdaljši reki na svetu od izvira v Peruju do izliva v Braziliji boril z vrsto nevšečnosti. Zaradi močnega sonca je na perujskem delu poti dobil hude opekline po obrazu. Nekaj časa je zato plaval s posebno masko, ki so jo zanj izdelali člani spremljevalne ekipe. V Braziliji je bilo vreme prijaznejše, začele pa so se druge tegobe. Dobil je odrgnine, infekcije, imel je težave z želodcem, mučila ga je vrtoglavica, zapadel je celo v delirij. Proti koncu podviga se je vse le še stopnjevalo, je povedal njegov sin Borut Strel. "V zadnjih dneh je bilo pa vse živo, ne. V bistvu ni mogel hoditi. Ko je prišel ven iz čolna, smo mu morali kar malo pomagati na vsaki strani. Bil je sesut," je pripovedoval.

Na cilju v Belemu je Strela pričakalo več sto ljudi. "To je fantastično. On je junak, zgled za vse," je dejal eden od njih. "Dobro jutro Belem! Hvala ti, Belem!" pa so bile Strelove besede. "Tu v Braziliji delajo čudovite sprejeme. Ogromno ljudi pride," je povedal v pogovoru za 24UR. Navdušen je tudi nad mediji, ki so mu namenjali ogromno pozornosti. "Tukaj šport res nekaj pomeni. Da s plavalno disciplino, s plavanjem, prideš na prvo stran časopisov, to je velik dosežek," je dejal.

Od Atalaye do Belema

Grafika poti
Grafika poti FOTO: POP TV

Strel je svoj podvig začel v mestu Atayala v perujski džungli. Čeprav je bilo tam plavanje precej lažje kot ob koncu poti, ni bilo prav nič prijetno. V vodo so morali zliti več veder živalske krvi, da ne bi piranhe napadle plavalca.

Grožnjo so predstavljali tudi rečni pirati, ekipo je zato del poti spremljala kar vojska. Med plavanjem se je Strel enkrat ujel v vrtinec, na zadnjem delu poti pa je bil največja težava protitok zaradi valov z oceana.

Domov šele poleti

Zgodba o največjem podvigu Martina Strela bo objavljena tudi v knjižni obliki
Zgodba o največjem podvigu Martina Strela bo objavljena tudi v knjižni obliki FOTO: amazonswim.com

Strel bo še nekaj dni ostal v Braziliji, nato se bo odpravil v Združene države, v Los Angeles. "Tam je denar, tam je kruh. Tam ti položijo rdeč tepih. Doma v Sloveniji tega ne boste storili. Zato grem tja, kjer so mi naklonjeni," je povedal. V Los Angelesu se bo ukvarjal s projektom 'Amazonka po Amazonki'. V pripravi je namreč dokumentarni film o njegovem podvigu, nastaja pa tudi knjiga.

Več o tem ...

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lup1
11. 04. 2007 16.13
+1
izzy28 Vse kar ti pravim je, da mu ni potrebno plavati s hitrostjo, ki si jo izračunal ampak z manjšo, zaradi toka reke. Ni mu potrebno podirati hitrostnih rekordov. Verjetno če ti kolesariš z zelo počasnim tempom nimaš niti približno pulza 160 in ne porabiš toliko kalorij. Počasi se daleč pride. Sem pa plaval po rekah in ti povem da se hitro kam pride, če ne plavaš proti toku. Debel pa verjetno mora bit, ker gospodje, to je bilo že v filmu, mišice ne plavajo. Eno je bit v vodi 3 minute drugo pa je biti v vodi celi dan.
zippo@redox.si
11. 04. 2007 08.35
Hmmm... Izrazil bi še jaz svoje mnenje, ki pa je OSEBNO, zato ga lahko kdorkoli sprejme ali ne, sam ne vse popljuvat, kot do sedaj, če se le da. - Podvig Strela je dobra reklama za Slovenijo - Res je, plaval je le malo hitreje od hloda (matematični izračun). - Zdržati v (ponekod sporni) vodi 10 ur na dober mesec je že sam po sebi podvig. - Ne razumem, kako da ima kot plavalec tak veli wamp... :) Ko gledam druge plavalce, le-ti izgledajo Davidovi kipi... :) - S podvigom je vse ok, moram pa priznati, da se mi je na koncu vse skupaj zdelo kot kaka epizoda Dinasty-ja (kisik maske,... itd.), čeprav ne dvomim, da je težko hodil in da je imal določene zdravstvene težave. - Na vsaki reki se sooča s podobnimi problemi, predvsem opeklinami - kaj tega se ne da kako rešiti? Strel, Akrapovič,Jolanda... itd., kar tako naprej! :)
ivo_jan
11. 04. 2007 07.45
Lup, pojdi samo plavat na Kolpo pa boš videl kako je težko plavat, samo eno uro! nikar pa da bi plaval vsaj 8 ur. Tudi, če bi Strel glede na kile, ki jih je mel na začetku, ga bi v 70 dneh tako pobralo pa bi lahko jedel kar bi hotel! Če kolesariš recimo 5 do 6 ur porabiš pri 160 pulza cca 5000 do 6000 kalorij. Pri plavanju se pa to še poveča. Tko, da bi bil sama mišica ne pa še zmerom BOMBICA.
zavedni@gmail.com
10. 04. 2007 19.38
Strel je junak!
detpis
10. 04. 2007 19.13
Jah, kaj naj rečem, v marsičem se strinjam z Tončkom Balončkom, predvsem v tistih prvih komentarjih, kjer poudarja oziroma omenja, da imamo za tako majhno državo nenormalno veliko vpisov v Guinessa in se dokazujemo na zelo nenavadne načine. kaj poskušamo doseči na ta način mi ni popolnoma jasno. Vsekakor je dosežek, kar je naredil g. Strel in to spoštujem, pa vendar mislim, da se okoli nas dogaja ogromno bolj pomembnih stvari, zato pisanje o tem dosežku povsod na prvih straneh ni zaželjeno in to povsem razumem. Kar so mediji pisali je bilo okusno in ravno dovolj, za kaj več pa mojem mnenju za tak dosežek ni potrebno.
lup1
10. 04. 2007 18.08
izzy28 Poglej si še vse komentarje o rekah nekaj strani nazaj. bazen != reka, tekoča voda pa to.
ivo_jan
10. 04. 2007 15.51
Makoč Peter najboljši SLO plavalec plava v BAZENU 100m mešano 53sek to je 6,79 na uro.( pa je po 100 tih metrih crkjen) Naš Strel pa če plava po 10 ur na dan pa bi moral plavah s hitrostjo 7,52km/uro. Tko, da je že izpolnil normo za olimpiske igre! Gremo Strel v vseh plavalnih disciplinah bo za šalo osvojil zlato!
ivo_jan
10. 04. 2007 15.29
Strel je car samo v tem, da se vrže v vsako svinarijo, ker pa zna vsaj mal računat v kakšnem času je priplaval pa pri teh letih bi pa on bil fenomen. Tko, da lahk sm pove kako se šlepa in seka reko!
ernest83
10. 04. 2007 13.57
Naj vsak dela kar hoče. Če mu je boljše v Ameriki, naj tam ostane, hvala bogu, da se je znašel. Da bi ga prišel čakat na Brnik mi pa še na pamet na pade. Zakaj se bi sploh ukvarjal s Slovenijo. Tu še ena Olimpija ne more dobit par sto tisoč evrov na sezono, on pa maha še z dosti večjimi pogodbami. Kaj si mi mislimo o tem je pa čist nepomembno. Kdor ga tako občuduje, mu pa naj pošlje par evrov.
Tonček Balonček
10. 04. 2007 13.29
Blagor tistim, ki se napajate z "dejanji" drugih! Pa kaj naj zdaj počnemo s tem Strelom! Naj pač dela kar hoče, menda mi zdaj v Sao Paulu ne bo nihče dal za pivo, ker je neki Strel iz iste države preplaval Amazonko! Sploh ne vem, kaj naj počnemo s temi našimi športniki, menda ni nek vojak, ki se v svetu bori za nevemkakšne geostrateške interese Slovenije. S temi promocijami je en sam križ, zakaj sploh so te promocije neka pozitivna vrednota. Dlje kot bomo v svetu anonimni, bolje bo za nas, naše okolje in še kaj! Ravno v tej naši majhnosti in anonimnosti so vrednote, o katerih se "velikim" niti ne sanja!! Če bomo to malo Slovenijo še dolgo promovirali in razglašali, bodo razni Britanci, Nemci, Italjani in še kdo itak vse pokupili, zasedli, naselili in se šli biznis. A mi bomo pa potem veseli, kako nas vsi poznajo in imajo radi ter nas spoštujejo! Pamet v roke pa bo! Tudi reka Temenica ima svoje vrednote. Je manjša od Amazonke, je pa naša in ni po njej treba plavati!
balon200
10. 04. 2007 13.13
figa.mac se strinjam. Vsaj čast in priznanje bi mu lahko izrekli. Ob prihodu bi ga moral pričakati eden od predsednikov, Drnovšek ali Janša,..lahko bi država prispevala v zahvalo tudi kakšno donacijo, saj Strel s svojimi dejanji in srcem dela veliko promocijo za to državo in družbo. Jedki škodoželjni komentatorji, bi se pa lahko malo vzdržali, vsaj za trenutek.
janmuha@mail386.com
10. 04. 2007 13.12
mc_burek hahahaha se popolnoma strinjam tud hlod je treba bit!!! lej že sam hlod je po tko nevarni reki bit tvegano,res MARTIN je car saj ne poznam človeka k bi bil sposoben takega podviga! ;) le tko naprej...
figa.mac
10. 04. 2007 13.00
Da skoraj nič nismo vedeli o poteku Strelovega podviga, je zaslužna naša politika in njeni člani, ne, se opravičujem,LDS in njeno razpadanje, ki polnijo prve strani časopisov in zasedajo prvo mesto televizijskih informativnih programov.Gospod Strel je ogromno več doprinesel k prepoznavanju naše dežele v svetu, kot vsi politiki skupaj.Naša država bi mu morala ob povratku domov položiti rdečo preprogo in ga finančno podpreti ter ga proglasiti za junaka.Vse čestitke Gospodu Strelu.Po plačilo bo seveda moral, s trebuhom za kruhom, saj ni politik, je mož dejanj.
aligatorcek
10. 04. 2007 12.23
Tonček Balonček, kakšen si drugače ne vem, ampak v komentiranju tega članka izpadaš zelo debilno.
albertinum@excite.com
10. 04. 2007 11.58
Strel sicer ni najpametnejši sin slovenskega naroda, je pa vsekakor eden najpogumnejših in najvztrajnejših. Za svoje dosežke si zasluži vse čestitke. Če bo od tega kaj zaslužil v ZDA s kakšnim filmom, smo lahko zanj samo veseli.
lup1
10. 04. 2007 11.41
rijo27 In kaj potem če ni bil rojen v isti državi? Kaj potem sploh ni Slovencev, ki bi bili starejši od 16 let, ker niso rojeni v isti državi? Glej, če jih boli penis naj grejo k zdravniku. Ne nabijaj pa mi, da če tebe in ostale boli, da mora tudi mene in da sem čuden jaz, ker me ne boli. Čuden si, ker hvališ tiste, ki nečesa ne vejo oziroma ne znajo. Saj se zavedaš tega, ne? Tonček Balonček No in kaj je zate dosežek? Pristanek na Luni morda? Zakaj? Biti zaprt v konzervi nekaj dni je dosežek? Morda najti norca ki se je pripravljen vsesti se na petardo, če že ne se vsesti? Mimogrede, Plut-ov in Trobcev imaš polno po svetu. Kaj je na tem posebnega, da to omenjaš med dosežki?
mc_burek@email.si
10. 04. 2007 11.27
ja hloda verjetno nebi piranje griyle, sicer pa tisti ki ste mu tok fovs in ga priemrjate z plavajocim hlodom, probite sami it plavat pa bomo vidl komu se bomo pol smejal .ker eni hlodi hitr potonejo >(
balon200
10. 04. 2007 11.26
Tonček Balonček,...ni se ti treba truditi biti majhen, ti si majhen.
balon200
10. 04. 2007 11.24
Na zemlji je trenutno 6,7 milijarde folka. Strel je car, ker je en sam in edini od vseh teh 6,7 milijarde mravelj, ki je preplaval največje legendarne reke na svetu...Misisipi, Jangce, Donava,...reke, ki se vidijo iz vesolja. Zame je tak človek enostavno car z vizijo, sploh ni pomembno ali je športnik ali ne, je legenda za vse čase, v svetovnem smislu,...vprašanje seveda, če je za Slovenijo dovolj dober, saj tukaj ni nikoli nihče. Tonček,...ni problem, da slovenci Strela ne nosijo po rokah, ..problem je, da zavrti Slovenci vsakogar potolčejo z rokami,..........kdorkoli že je,..samo, da je nekaj posebnega ali boljšega,... Slovenski športniki se mi pa itak na sploh zdijo največji reveži in izkoriščanci te družbe,...saj pod vplivom zanesenih trenerjev in sponzorjev, do iznemoglosti gulijo svoje sklepe in hrustance, leta in leta do nule,..potem pa na koncu nimajo niti za kredit za stanovanje in fizično uničeni in dobesedno revni ter zapuščeni ostanejo pozabljeni, spregledani brez kakršnegakoli priznanja, kaj šele spoštovanja. Dobro, da je šla Joli v tujino in Strel v Ameriko, Milič tudi v Ameriko in še nekaj njih, ki imajo očitno glavo na pravem mestu, bodo vsaj kaj imeli od tega. Slovenska država itak samo črpa od vseh, ne samo od športnikov tudi od delavcev, država samo jemlje in skoraj nič ne daje.
Tonček Balonček
10. 04. 2007 11.14
Ne poznam niti nikogar, ki bi bil pripravljen skočiti v Ljubljanico pri Tromostovju in jo počez preplavati, mogoče se kdaj pojavijo kakšni ponočnjaki, ki se lotijo tega podviga. Če je naša veličina Martin Strel, je gotovo kot pribito, da raje ostanem med majhnimi! Sicer so pa uspehi in "uspehi" last posameznikov, sam nisem ničesar prispeval ne k Strelu ne h komu drugemu. Enako velja za "negativce", kot so razni obsedenci in morilci. Ne morem se indentificirati le z rekorderji, kot da Plut, Trobec in še kdo niso Slovenci. Naj be bo sram zaradi njih? Tudi o tem so poročali svetovni mediji! Saj ni merilo kdo in koliko o čem poroča. poroča! O najpomembnejših zadevah, ki se nas še kako tičejo, se npr. sploh nikoli ne poroča!!