Šport

2015 v znamenju Barcelone, Đokovića in motoGP obračuna; Slovence razveseljevala Prevc in Mazejeva

Ljubljana, 30. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto 2015 se izteka, v športni redakciji uredništva 24ur.com pa smo vam pripravili kratek pregled najzanimivejših športnih dogodkov leta 2015. Leto so zaznamovali nogometaši Barcelone, teniška igralca Novak Đoković in Serena Williams, jamajški sprinter Usain Bolt ter dvoboj motociklistov Valentina Rossija in Jorgeja Lorenza v razredu motoGP.

Svetovni in evropski klubski nogomet v letu 2015 so zaznamovali nogometaši Barcelone.
Svetovni in evropski klubski nogomet v letu 2015 so zaznamovali nogometaši Barcelone. FOTO: Reuters

Nogomet 
Liga prvakov: nogometno Ligo prvakov je osvojila Barcelona, ki je v finalu v Berlinu na Olmypiastadionu s 3:1 premagala zasedbo Juventusa. Igralec tekme pred 70.442 gledalci je bil Andres Iniesta.

Liga Evropa: naslova v Ligi Evropa so se veselili nogometaši Seville. Slednji so v finalu v Varšavi s 3:2 premagali ukrajinsko zasedbo Dnipra. 

Prva liga Telekom Slovenije: nogometaši Maribora so vnovič osvojili naslov državnega prvaka, v letošnjih kvalifikacijah za evropska tekmovanja pa se jim ni šlo po načrtih, saj so ostali brez prezimitve v Evropi. 

Svetovno klubsko prvenstvo: Barcelona je slavila tudi na decembrskem svetovnem klubskem prvenstvu na Japonskem, kjer je v finalu premagala argentinski River Plate (3:0).

Kvalifikacije za Euro 2016: velikega nogometnega reprezentančnega tekmovanja v letu 2015 ni bilo. Zato pa so se zaključile kvalifikacije za Euro 2016, ki bo v Franciji. Med udeleženkami kvalifikacij je bila tudi Slovenija, ki je nastope zaključila v dodatnih kvalifikacijah, kjer je premoč morala priznati Ukrajini.

MotoGP
V eni najbolj razburljivih sezon v zadnjem desetletju se je na prav na zadnji dirki sezone naslova veselil španski dirkač Jorge Lorenzo. Ta v celotni sezoni v boju z Valentinom Rossijem ni bil pred italijanskim dirkačem, naslov pa si je zagotovil prav na zadnji dirki v španski Valencii. Sezono je sicer v precejšnji meri zaznamoval incident med Rossijem in Marcom Marquezom, do katerega je prišlo na dirki v Sepangu, ko je Italijan na tla položil Španca.

Jorge Lorenzo je osvojil naslov motociklističnega prvaka v razredu motoGP.
Jorge Lorenzo je osvojil naslov motociklističnega prvaka v razredu motoGP. FOTO: Reuters

Atletika
Svetovno prvenstvo v atletiki se je odvijalo v Pekingu. Prvo ime avgustovskega prvenstva v kitajski prestolnici je bil Jamajčan Usain Bolt, ki je osvojil kar tri zlate medalje. Kolajne pa niso dočakali slovenski predstavniki.

Tenis
Novak Đoković je imel za seboj skorajda sanjsko leto. Osvojil je tri grand slame, na Roland Garrosu pa je obstal na zadnji stopnički, kjer je v eni najboljših teniških predstav v zgodovini tenisa premoč moral priznati Stanu Wawrinki. V ženski konkurenci je dominirala Serena Williams, ki je prav tako kot Đoković osvojila tri grand slame, bila je celo v igri za veliki slam, a je na US Openu ostala praznih rok.

Hokej
Liga NHL: v finalu Stanleyjevega pokala so hokejisti Chicaga premagali zasedbo Tampe Bay. Blackhawks so finalno serijo dobili s 4:2.

Na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Češkem je zlato osvojila Kanada, s čimer je prišla še do 25. naslova v zgodovini. Drugo mesto je pripadlo Rusom, tretje pa Američanom. Slovenija je z zgolj eno zmago in šestimi porazi na sedmih tekmah izpadla v divizijo I.

Košarka
Liga NBA: šampionske prstane so še četrtič v zgodovini osvojili košarkarji Golden Statea. Ti so v velikem finalu premagali zasedbo Clevelanda z izidom 4:2, potem ko so v seriji zaostajali z 1:2. Za najkoristnejšega igralca rednega dela je bil izbran Stephan Curry, MVP finala pa je bil Andre Iguodala. Golden State je naslov prvaka lige NBA osvojil prvič po 40 letih.

Dvoboj finala Lige NBA je pripadel Golden Stateu.
Dvoboj finala Lige NBA je pripadel Golden Stateu. FOTO: Reuters

Evroliga: naslova v Evroligi so se veselili košarkarji Real Madrida, ki so na domačih tleh na zaključnem turnirju v finalu premagali košarkarje Olympiacosa. Tretje mesto so osvojili ruski košarkarji CSKA-ja.

Evropsko prvenstvo: EuroBasket 2015 je bil sicer prvotno načrtovan v Ukrajini, a zaradi vojnih razmer ga tam niso izpeljali. Je pa bilo prvenstvo zgodovinsko, saj so skupinski del prvič izpeljali v štirih različnih državah (Hrvaška, Francija, Nemčija in Latvija). Prvak je postala Španija na krilih fenomenalnega Paua Gasola, ki je upravičeno osvojil naslov najkoristnejšega igralca. Španci so v finalu premagali Litvo, bron pa so osvojili Francozi. Slovenci so izpadli v osmini finala.

Alpsko smučanje
Leto 2015 je v alpskem smučanju zaznamovalo svetovno prvenstvu v Vailu. Tam je na zahtevnih progah blestela slovenska šampionka Tina Maze. Osvojila je kar tri odličja, in sicer dve zlati in eno srebrno. Slavila je v smuku in superkombinaciji, srebro pa je osvojila v superveleslalomu.

Tina Maze je osvojila dve zlati in eno srebrno medaljo v Vailu.
Tina Maze je osvojila dve zlati in eno srebrno medaljo v Vailu. FOTO: Reuters

Smučarski skoki
Peter Prevc je bil v igri za veliki kristalni globus vse do zadnjega skoka sezone, a nato kljub enakem točkovnem izkupičku ostal praznih rok, saj je njegov glavni konkurent Severin Freund osvojil več zmag. Se pa je Prevc veselil malega kristalnega globusa v seštevku smučarskih poletov. Novoletno turnejo je presenetljivo osvojil avstrijski skakalec Stefan Kraft. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Falunu je Slovenija ostala brez kolajne.

Odbojka
Slovenski odbojkarji so slovensko in svetovno športno javnost presenetili z uspeh na evropskem prvenstvu. V Bolgariji so se s fantastično igro prebili vse do finala, kjer so na koncu morali priznati premoč Francozom. Tine Urnaut je bil izbran za najboljšega sprejemalca turnirja. 

Varovanci Andrea Gianija so poskrbeli za navdušenje v Sloveniji.
Varovanci Andrea Gianija so poskrbeli za navdušenje v Sloveniji. FOTO: CEV

Preostali športi
V letu 2015 je blestel Žan Košir, ki je osvojil veliki kristalni globus v deskanju na snegu. Osvojil je tudi dva mala kristalna globusa, in sicer v paralelnem slalomu in paralelnem veleslalomu.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je postal svetovni prvak v razredu MX2.

Svetovni prvak Formule 1 je (premočno) postal Lewis Hamilton, ki je dirkal v svojem svetu, brez prave konkurence. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
30. 12. 2015 20.12
+2
Noleeeeeeeeeeeeeeeminator
7strel
30. 12. 2015 13.44
+2
Barca najbolsi klub vseh časov huuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kollerik
30. 12. 2015 12.06
+3
BARCA, BARCA!!!!!!!
paulista
30. 12. 2015 13.20
-6