Znanost in tehnologija
Oglas

Zadnje minute SunContract kampanje zbiranja sredstev

Ljubljana, 31. 07. 2017 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danes in jutri sta zadnja dva dneva, ko slovenski projekt SunContract ponuja svoje kripto žetone v zameno za prispevek v obliki kriptovalute Ether. Kampanja je bila uspešna, saj je ekipa uspela zbrati preko 8.000 kovancev te kriptovalute ETH. Vrednost zbranih sredstev niha med 1,5 milijona dolarjev in 2 milijoni dolarjev.

S tem dosežkom se projekt uvršča med bolj uspešne pri množičnem zbiranju sredstev v Sloveniji.

Ekipa projekta si je zadala zbrati minimalno 5.000 ETH, kar znese približno milijon dolarjev, s čimer lahko uspešno razvije platformo, na kateri bodo mali proizvajalci elektrike ponujali viške proizvodnje končnim potrošnikom po bolj konkurenčnih cenah. Na ta način bo malim proizvajalcem (predvsem sončnim in vetrnim elektrarnam, malim hidroelektrarnam, itd.) omogočena vsaj enaka ali višja prodajna cena, na drugi strani pa bodo kupci lahko dobili boljšo storitev po isti ali nižji ceni, kot do sedaj.

Tak poslovni model proizvodnje elektrike bo imel kot pozitivno posledico tudi naravno spodbujanje proizvodnje električne energije na lokalnem območju. S tem se bo proizvodnja decentralizirala in lokalizirala. Slovenija ima edinstveno priložnost postati energetsko nevtralna država, saj ima obilico naravnih virov, ki lahko v veliki večini nadomestijo proizvodnjo energije iz tradicionalnih surovin, kot sta premog in uran.

Suncontract
Suncontract FOTO:

Odziv na projekt je bil v Sloveniji in tujini zelo pozitiven. Veliko podpore je bil projekt deležen s strani slovenske kripto skupnosti. Prepoznavnost tehnologije veriženja blokov je vse bolj prisotna tudi pri širši skupnosti. Kot zanimivost lahko navedemo, da je največ povpraševanja po besedi ''Bitcoin' 'na internetu v Nigeriji, Slovenija je padla iz četrtega na šesto mesto. Ta rezultat je še vedno impresiven in Slovenijo potiska na prvo mesto v Evropski uniji in pred ZDA. Smo pa Slovenci prvi na svetu po iskanju besede ''Ethereum'', ki je druga najbolj znana kriptovaluta.

Ekipa SunContract se je tekom kampanje posvečala tako razširjanju besede o projektu, kot tudi delu na projektu. Ekipi so se pridružili številni novi obrazi s področja energetike in blockchain tehnologije, ki bodo pomagali pri razvoju storitev. Projekt je zelo kompleksen, saj bo eden izmed prvih, ki želi blockchain tehnologijo približal širši množici na čim bolj preprost način. Zato bo ekipa tudi po koncu kampanje iskala nove okrepitve, predvsem na področju programiranja in marketinga.

Ker se ekipa projekta SunContract zaveda, da je sodelovanje boljše kot kljubovanje, so v pisarni imeli kar nekaj sestankov z možnimi bodočimi partnerji pri razvoju platforme in blockchain rešitev. Na začetku meseca julija se je zvrstilo nekaj obetajočih sestankov z večjimi slovenskimi družbami. Za projekt je bil izkazan velik interes sodelovanja s strani najbolj prepoznavnih in uspešnih podjetij v Sloveniji.

Kar nekaj sestankov v mesecu juliju je potekalo tudi na ravni vlade. Vlada RS je pokazala velik interes za kripto projekte in ima namen prilagoditi regulatorni okvir, da bo prijazen kripto projektom. V ta namen se je ekipa SunContract ločeno sestala tudi z Ministrstvom za infrastrukturo, ki je zadolženo za energetski del. Na sestanku je tekel pogovor o vzpostavitvi posebne oblike zakonodajne ureditve, ki bi spodbujala mlade inovativne projekte, da svoje ideje testirajo v Sloveniji in s tem širijo inovativno sposobnost države kot celote. Ministrstvo je pokazalo velik interes pri prilagoditvi energetske ureditve, ki bi omogočila projektu SunContract še lažji in hitrejši razvoj tehničnih in poslovnih rešitev.

Ekipa projekta SunContract je izrazila veliko hvaležnost širši slovenski javnosti, Vladi Republike Slovenije in zainteresiranim posameznikom ter podjetjem, ki so pokazali velik interes in nudili kritično pomoč pri začetni fazi projekta.

Ne zamudite priložnosti nakupa SNC žetonov, s katerimi boste v naslednjem letu že lahko kupili tudi elektriko ali pa jih zamenjali na več kripto borzah po svetu. Več pa si lahko preberete na njihovi spletni strani https://suncontract.org.

Suncontract
Suncontract FOTO:

Naročnik oglasa je Sonce invest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3