Znanost in tehnologija

V ponedeljek delni Lunin mrk, sledil bo še Sončev

Ljubljana, 01. 08. 2017 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kako bo Lunin mrk videti pri nas, je po besedah Igorja Žiberne težko predvideti, saj bo Luna vzšla šele po 20. uri, ko bo torej že zakrita, in bo tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju. Dva tedna po Luninem bo sledil še popoln Sončev mrk, ki bo viden le iz ZDA.

Ponedeljkov mrk bo drugi in zadnji letošnji Lunin mrk.
Ponedeljkov mrk bo drugi in zadnji letošnji Lunin mrk. FOTO: Reuters

V ponedeljek bo delni Lunin mrk, Zemlja bo zakrila okoli četrtino Lune. Vrhunec bo ob 20.20, da bi ga dobro videli, pa se je treba odpraviti nekam na višje oziroma nekam z dobrim razgledom na vzhod in jugovzhod, priporoča predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna. Dva tedna po Luninem bo sledil še popoln Sončev mrk, ki bo viden le iz ZDA.

Do Luninega mrka, ki lahko nastopi samo v času polne lune, pride, ko se Luna znajde v Zemljini senci. To bo tokrat trajalo nekaj manj kot dve uri. Sončevi žarki tako Lune ne bodo v celoti neposredno dosegli, del svetlobe pa jo bo zaradi loma žarkov vseeno osvetlil in predvidoma obarval v opečnate barve.

Kako bo mrk videti pri nas, je po besedah Žiberne težko predvideti, saj bo Luna vzšla šele po 20. uri, ko bo torej že zakrita, in bo tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju. Opazovali bomo torej lahko samo drugo polovico mrka, in še to v času, ko bo še precej svetlo. V kakšnih barvah bo svetila Luna, je sicer odvisno tudi od prašnih delcev v ozračju, je pojasnil Žiberna.

Ponedeljkov Lunin mrk bodo videli tudi v Afriki, Avstraliji in Aziji, v slednji bo po besedah Žiberne tudi najlepše viden.

Ponedeljkov mrk bo drugi in zadnji letošnji Lunin mrk. Prvi je bil februarja in je bil viden iz Amerike, Evrope, Afrike in večjega dela Azije. Za razliko od Sončevih mrkov so Lunini mrki varni za gledanje brez zaščite oči.

Vedno v parih

Kot je še pojasnil Žiberna, Lunini in Sončevi mrki pridejo v parih. Dva tedna po Luninem bo tako sledil še Sončev mrk z vrhuncem nekaj pred 20.30 po našem času. Popoln Sončev mrk bo viden v 110-kilometrskem koridorju, ki prečka 14 držav ZDA - od Oregona na severozahodu do Južne in Severne Karoline na vzhodni obali.

Delno pa bodo zakrito Sonce videli v Kanadi in Srednji Ameriki s Karibskim otočjem ter v severozahodni Evropi, kjer bodo mrk od začetka do konca njegovega trajanja videli le na Islandiji, Irskem in Škotskem. Zaradi Sončevega zahoda bodo mrk le določen čas videli še v nekaterih evropskih državah, denimo na Norveškem, Franciji in Španiji. Pri nas mrk ne bo viden, saj smo preveč vzhodno, je pojasnil Žiberna. Po njegovih navedbah bo sicer pri nas naslednji popoln mrk 3. septembra 2081.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar01
01. 08. 2017 21.57
+1
Racio
01. 08. 2017 18.51
-7
Uuuu, spet tema za ploščatarje... prosim razložite mi pojav sončnega in luninega mrka na vaši imaginarni ploscati zemlji. Komaj čakam razlago....
HorstWiesel
04. 08. 2017 09.47
-4
Racio, zelo preprosto. Un stric z brato, ki nas opazuje iz oblakov, ima stikala za osvetljevanje lune in sonca.
scipio
01. 08. 2017 18.49
-22
Tole Luno bo lepega dne razneslo in jih bomo imeli potem 4862. Veselimo se, kajti ključ življenja in eksistence je v rasti, večanju, preštevanju in množenju. Tudi potenca ni slaba stvar, če se že pogovarjamo o matematiki.