Znanost in tehnologija

Z drznimi in neobičajnimi idejami je zaznamoval razvoj astrofizike, kozmologije in teoretične fizike

London, 14. 03. 2018 05.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
136

Umrl je fizik Stephen Hawking. ''Njegove drzne, neobičajne in pogosto prelomne ideje so zaznamovale razvoj astrofizike, kozmologije in teoretične fizike v zadnjih desetletjih,'' je dejal profesor Tomaž Zwitter. ''Med drugim je odkril mehanizem, preko katerega lahko črne luknje izgubljajo maso oz. izhlapevajo in je poimenovan po njem kot Hawkingovo sevanje,'' je dodala profesorica Andreja Gomboc.

Stephen Hawking
Stephen Hawking FOTO: AP

Umrl je fizik, matematik in astrofizik Stephen Hawking. Novico so sporočili njegovi otroci. "Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izreden človek, čigar delo in nasledstvo bosta živela še mnoga leta,'' so sporočili Lucy, Robert in Timothy Hawking.

Umrl je spokojno v svojem domu v Cambridgeu v zgodnji jutranjih urah, je pojasnila njegova družina. 

Izpostavili so njegov pogum in vztrajnost, njegova genialnost in tudi smisel za humor pa sta navdahnila številne po vsem svetu. 

Osredotočal se je na raziskovanje črnih lukenj in nastanka vesolja. Hawking je bil prvi, ki je sestavil teorijo o kozmologiji, ki vsebuje tako relativnost kot kvantno mehaniko. Prav tako je leta 1974 odkril, da črne luknje oddajajo zelo šibko sevanje, ki so ga imenovali po odkritelju Hawkingovo sevanje. To sevanje nastaja zaradi kvantnih pojavov prav na meji, od koder najhitrejši delci še lahko pobegnejo, preden se za vselej izgubijo v črni luknji. 

Njegove ideje so zaznamovale razvoj astrofizike

''Stephen Hawking je bil eden ključnih raziskovalcev na področju teorije črnih lukenj. Ukvarjal se je s singularnostjo v njih, pa tudi s pojavi na njihovi površini. Tako je med drugim odkril mehanizem, preko katerega lahko črne luknje izgubljajo maso oz. izhlapevajo in je poimenovan po njem kot Hawkingovo sevanje. S svojim delom je neposredno ali posredno vplival na vse, ki se kakorkoli ukvarjamo z raziskovalnimi temami povezanimi s črnimi luknjami,'' je ob njegovi smrti za 24ur.com dejala slovenska astrofizičarka Andreja Gomboc, profesorica astronomije in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

''Velike zasluge ima seveda za popularizacijo znanosti, še posebej fizike in astronomije. Bil je najbolj znan fizik današnjega časa in mislim, da je bil njegov vpliv na zanimanje in zavedanje o znanosti v širši javnosti ogromen,'' je še dodala. 

''Drzne, neobičajne in pogosto prelomne ideje Stephena Hawkinga so zaznamovale razvoj astrofizike, kozmologije in teoretične fizike v zadnjih desetletjih. Obenem je treba poudariti njegov humor in iskrivost njegovih komentarjev. Ti pa se niso dotikali le znanosti. Njegova leta 1988 objavljena poljudna knjiga Kratka zgodovina časa je marsikomu pokazala, da lahko razume tudi odgovore na precej zapletena vprašanja. To je pomembno tudi za naš pogled na svet, saj nas brez zaupanja v našo lastno zmožnost kritičnega razmisleka vse prehitro odnese tok manipulacij. Njegova direktna in odkrita opozorila o pomenu javnih služb, podnebnih spremembah, računalniških virusih, umetni inteligenci in o ranljivosti obstoja človeštva so vzpodbudila živahne razprave, za katere bi bilo za vse nas dobro, da bi se zaključile z odgovornimi odločitvami in to, preden bo prepozno. Hawkingu je sedaj lahko vseeno, nam pa ne bi smelo biti,'' pa je za 24ur.com dejal profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter

Za svoje delo sicer ni nikoli prejel Nobelove nagrade, ker za njegove teorije do zdaj ne obstajajo oprijemljivi opazovalni dokazi, pojasnjujejo pri švedskem komiteju. 

Napovedali so mu le dve leti življenja

Hawking je umrl na 139. obletnico rojstva enega največjih fizikov našega časa Alberta Einsteina.

Rodil se je 8. januarja 1942 v Oxfordu v Anglji, natanko 300 let po smrti italijanskega fizika, matematika in astronoma Galilea Galileija. Na tamkajšnji univerzi je končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge. 

Leta 1963 so mu diagnosticirali bolezen motoričnega nevrona, imenovano amiotrofična lateralna skleroza, zaradi katere je ohromel. Takrat so mu – pri 21 letih – zdravniki napovedali le še dve leti življenja. Posledično ni mogel govoriti, zato je s svetom komuniciral prek računalnika. V intervjuju za New York Times Magazine je pred leti dejal: ''Moja pričakovanja so bila izničena, ko sem bil star 21. Vse potem je bonus''

Številne je navdušil s svojimi knjigami, ko je znanost predstavil na tudi laikom prijazen način. Med najbolj znanimi njegovimi deli sta Kratka zgodovina časa in Vesolje v orehovi lupini

Leta 1988 je izdal knjigo Kratka zgodovina časa, ki je bila prevedena v več kot 40 jezikov. Prodanih je bilo več kot 10 milijonov kopij.
Leta 1988 je izdal knjigo Kratka zgodovina časa, ki je bila prevedena v več kot 40 jezikov. Prodanih je bilo več kot 10 milijonov kopij. FOTO: AP

Opozarjal je na nevarnosti AI

''Sem fizik, kozmolog in sanjač. Čeprav se ne morem premikati in govorim prek računalnika, sem v mislih svoboden. Svoboden, da lahko raziskujem vesolje in postavljam velika vprašanja,'' se je nekoč predstavil. Njegova velika želja je bila, kljub bolezni, da bi poletel v vesolje. Ko mu je polet ponudil britanski poslovnež Richard Branson, je nemudoma privolil. 

Hawking je bil znan po skeptičnih pogledih na to, da bi človeštvo lahko ohranilo zdravo Zemljo. Lani je tako komentiral, da ima človeštvo le okoli 100 let, da naseli drug planet, če želi kot vrsta preživeti. 

Opozarjal je tudi na nevarnost, ki jo po mnenju nekaterih predstavlja umetna inteligenca (AI). Verjel je, da bo ob stalnem napredku AI razvila um, ki deluje podobno kot človeški možgani. Prav zato je predlagal ustanovitev svetovnega organa, ki bo preprečil, da bi AI nadvladala umrljive ustvarjalce. 

Po njegovi zgodbi so posneli film

Leta 2014 je po njegovi zgodbi nastal film Teorija vsega, v katerem je blestel Eddie Redmayne, za kar je tudi prejel oskarja za glavno moško vlogo. Nastopil je tudi v priljubljeni seriji Veliki pokovci (The Big Bang Theory).

Hawking je bil poročen dvakrat. Prvič z Jane Wilde, s katero je imel tri otroke: Roberta, rojenega 1967,leta 1970 se je rodila hči Lucy, leta 1979 še sin Timothy. Leta 1995 se je poročil z nekdanjo negovalko Elaine Mason. Ločila sta se leta 2006. V zadnjih letih naj bi se znova zbližal s prvo ženo. 

Preberite še: Ob njegovi smrti so užaloščeni tako v svetu znanosti kot širše. Tako so se mu poklonili nekateri znani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
14. 03. 2018 20.13
-5
RIP. Umrl je na p.i. dan ... legenda ...
jesenvoyo
14. 03. 2018 14.59
-2
Da bi človeštvo lahko ohranilo zdravo Zemljo ne verjame skoraj nihče več !
Pikabalonca
14. 03. 2018 15.09
+4
Po napovedih NASE..?? iz preteklosti bi morali že gojiti paradajz in saditi krompir na Marsu, Bogati pa čepeti v savni in se pljuskati v bazenu.....pa ne bo nič iz tega in vse skupaj je prazen nič..
pich
14. 03. 2018 14.43
+8
Naj počiva v miru eden od največjih genijev današnjega časa. Če bi bilo več ljudi takih, kot je bil on, bi bil svet lepši, a žal je še on umrl.
pomlad14
14. 03. 2018 15.21
-7
Tisti, ki predvideva in se hkrati boji, da nas napadejo nezemljani, je res pravi "genij".
Pikabalonca
14. 03. 2018 14.07
-14
Teorija je samo Teorija najlepša je Kardeljeva, pa tisti Titova in Einsteinova drgač pa nihče ni ustvaril ničesar, naredil ničesar, izumiil ničesar ali kako že TESLA gre za natego Einstein pa si naj najde ( si ni nikoli ) najdu kako pametno delo..
g.noj
14. 03. 2018 14.22
+4
škoda, da obstaja znanost, bi bilo bolje, če bi v jamah živeli, kajne?
Pikabalonca
14. 03. 2018 15.07
-2
Js sem sam napisala da je EINSTEIN natega ter da ni ustvaril ničesar, naredil ničesar, izumil ničesar in da je TESLA povedal, da bi bil čas da si najde kakšno pametno delo..
gozdar1
14. 03. 2018 16.23
+1
KungFuPanda
18. 03. 2018 10.12
+1
Pikavalonica, če bi kaj vedela o fiziki, bi vedela, da je natega fizikalni princip pretakanja tekočin s podtlakom, ki ga dosežemo z lastno težo tekočine v cevi. Po domače "šlaufcug", uporablja ga pa veliko vinogradnikov in tistih, ki kradejo bencin iz avtomobilov. To, kar ti misliš, se pravilno imenuje nateg. Med ostalim je Einstein odkril fotoefekt, na polagi katerega deluje fotovoltaika, tsko, da se malo pozanimaj.
AmerikanischeFreund
14. 03. 2018 13.01
-35
škoda za njega, da ni vedel ničesar o Svetem pismu. Najbrž je zdaj končno dojel kako je nastalo vesolje, ampak kaj mu to pomaga, če bo večno ločen od Stvarnika...
korenjak3
14. 03. 2018 13.15
+6
Zmaga Ukrajini ..
14. 03. 2018 13.39
+11
Škoda, da ti ne veš ničesar o njem. Vsakakor za svoje teorije ni mogel nič najti v Svetem pismu. Ti pa najbrž tam prebereš "ni, da ni", skratka o vsem, kar je mogoče.
pomlad14
14. 03. 2018 14.02
-14
Ne verjamem (povsem) v Sveto pismo, verjamem pa zagotovo bolj v le-tega, kot pa nesmiselne izjave "velikega" znanstvenika. Kaj mu pomaga, če je "vedel" za nastanek vesolja, ni pa se vprašal, kako je nastalo stvarstvo in kje je njegov začetek in hkrati jedro.
borigi
14. 03. 2018 14.15
+11
In kaj tebi pomaga ki si to prebral v 'svetem pismu' in sedaj 'veš'? Ali veš? Ali samo misliš da veš?
pomlad14
14. 03. 2018 14.44
-9
Jaz sem tudi teoretik, ampak jaz vsaj imam svoje, lastne dokaze na katerih gradim teorijo. On pa je gradil teorijo na osnovi predvidevanja. In nobenega Svetega pisma nisem bral, ker tam takih stvari ne piše, še manj pa, da bi kakšen "znanstvenik" prišel do takšnih dognanj. "Vem" ali predvidevam še ogromno stvari, ampak informacij ne posredujem in ne izmenjujem iz dveh razlogov, ker nihče ne bi verjel, tisti, ki pa bi poskušal verjeti, pa bi okradli moja dognanja in predvidevanja.
pomlad14
14. 03. 2018 15.23
-11
Ko smo že pri stvarniku 99,99% vas bo še na veke ločenih od Njega.
KungFuPanda
18. 03. 2018 10.18
+1
danijel_28, nimaš pojma, kako fizika deluje. V fiziki teorijo potrdijo ali ovržejo na podlagi opazovanj in matematike. Vsa opazovanja/izračuni se morajo skladati z napovedmi teorije, da jo potrdijo. Ti verjameš v sv. pismo, jaz pa poskušam fiziko razumeti in ne verjeti vanjo.
pomlad14
14. 03. 2018 12.49
-5
Pa le ni dočakal časa, ko bi nas naj napadli Nezemljani.
HarryCrazy
14. 03. 2018 12.24
+18
Vsaka cast kot znanstveniku in cloveku!
AmerikanischeFreund
14. 03. 2018 12.20
-2
Moje misli in molitve so z njegovimi svojci in znanci.
ho?emVšolo
14. 03. 2018 12.05
+35
Največji pozitivec z najhujšo diagnozo. Vzor številnim bolnikom in seveda drugim.
jesenvoyo
14. 03. 2018 14.54
+2
Napovedali so mu le dve leti življenja, tu se vidi, kako so takšne zdravniške napovedi lahko napačne.
appollyon
14. 03. 2018 11.40
+22
Rip sedaj si postal del vesolja katerega si tako zelo z veseljem raziskoval. Naj ti bo potovanje po njem neskoncno.
AmerikanischeFreund
14. 03. 2018 11.39
-42
pojma nism mel s čem se je ta tip sploh ukvarjal...ok znanstvenik, a je kej pomembnga odkril?
AmerikanischeFreund
14. 03. 2018 11.43
-29
Sunflower0
14. 03. 2018 12.02
+12
Odkril je,da ima vsak človek na riti črno luknjo in da ven seva temna materija.On je bil genij in je vsem nam olajšal razumevanje vesolja.Jaz ga sicer ne bi dajal ob bok Einsteinu in Tesli ampak je pa blizu.
ho?emVšolo
14. 03. 2018 12.07
+21
čeprav je že pokojni, še vedno dokazuje, da obstajajo neumni ljudje. A ni to čudovito?
AmerikanischeFreund
14. 03. 2018 12.17
-4
tonaparuda
14. 03. 2018 12.25
+15
Ne bi dajal ob bok einsteinu? Medtem ko je prav Hawking ovrgel par Albertovih teorij o dojemanju časa. Pa še kako se lahko postavi ob bok Einsteinu
User416781
14. 03. 2018 12.50
+1
Teslo ne moreš primerjati niti z Einsetinom, kak šele s Hawkingom. Teslini izumi so izboljšali življenje vseh ljudi in njegove izume dnevno uporabljamo, medtem ko sta omenjena dva teoretika. Od Hwkingovih teorij ni pretirane koristi, razen to, da ga je bilo zanimivo poslušati.
Zmaga Ukrajini ..
14. 03. 2018 13.30
+5
Jaz pa mislim, da povsem spada ob bok Einsteinu. Če pa že primerjamo vse skupaj (ne samo teorijo pač pa tudi doprinos k napredku človeštva z materialnega vidika) pa je Tesla zagotovo najvišje. Hawking ima pač malce drugačen oziroma "teoretičen" doprinos, vendar ga nikakor ni mogoče omalovaževati. Tisti, ki je pogledal njegovo biografijo, pa prebral kakšno njegovo knjigo in si ogledal vsaj dva ali tri od ne vem kolikoterih njegovih dokumentarcev na TV, ta se bo s tem strinjal.
Julav
14. 03. 2018 14.48
+1
Mislim, da si napisal največjo neumnost izmed vseh komentarjev in verjemi, da je konkurenca tule velika. Daj še nekaj napiši, da se še malo nasmejimo.
Julav
14. 03. 2018 14.50
+1
Z zgornjim komentarjem mislim na komentar "peropetarda"
User416781
14. 03. 2018 15.30
-1
Utemelji svoj odgovor. Kakšne so koristi od Hawkingovih teorij, kaj je dokazal?
Svalbard
14. 03. 2018 11.38
+4
Ubogi ljudje ne ločijo teorije od prakse. Lep dan vsem :*
dannyer
14. 03. 2018 11.19
+10
Apostol1
14. 03. 2018 10.57
+25
Kot znanstvenik je postal nesmrten že za časa življenja, kot človek in borec s svojo boleznijo pa ravno tako, želim mu samo da obstaja posmrtno življenje in da bo lahko nemoteno raziskoval še naprej.
jakec1575
14. 03. 2018 11.20
+3
Če obstaja, v kar znastveniki ne verjamejo, ker znastvenika vodi dvom in ne vera, mu ne bo vec treba raziskovati. ker ko si tam ves vse. v vesolju obstaja univerzalna inteligenca=informacijski tok0 univerzalna informacija, ki so jo razlicna ljudstva poimenovala bog. Vecina ver pa je zloraba zgodnjih verovanj in prilagoditev na tuzemstvo in denar. Vse vere sveta so črpale iz enakih praverovanj. Vecina znastvenih prebliskov namrec ni prislo in frontalnega korteksa, ki resuje probleme. prislo je iz drugih centrov možganov. kakorkoli. ce obstaja drugo zivljenje, je to v reki vseh univerzalnih informacij. tam ne raziskujes, tam si.
LalaHopSaSa123
14. 03. 2018 15.10
+1
Majstr mau preveč si skadil. Dej to robo še men mal bom še jaz v matrico poletel
Apostol1
14. 03. 2018 16.34
+1
Z vero in z bogom je približno takole. Verniki verjamejo, da je bog vse ustvaril nič, neverniki pa verjamejo,da je človek ustvaril boga iz nič, najprej za vsako stvar posebej nato pa univerzalnega. Hawking je pa verjel v sebe, zato je pa postal nesmrten, vseeno pa nihče ne ve kaj je po smrti in blagor tistim,ki so prepričani da vedo.
Praškovarit
14. 03. 2018 10.42
+28
pa ravno med vikendom sem gledala dokumentarec o vesolju, pripovedoval pa je on. Roko na srce zaslužil si je nobelovo nagrado, pravtako pa tisti, ki je izzumil računalnik preko katerega je sploh lahk komuniciral
Praškovarit
14. 03. 2018 10.40
-6
te so ble pa fejst lačne dnarja: Hawking je bil poročen dvakrat. Prvič z Jane Wilde, s katero je imel tri otroke: Roberta, rojenega 1967,leta 1970 se je rodila hči Lucy, leta 1979 še sin Timothy. Leta 1995 se je poročil z nekdanjo negovalko Elaine Mason. Ločila sta se leta 2006. V zadnjih letih naj bi se znova zbližal s prvo ženo.
Zmaga Ukrajini ..
14. 03. 2018 16.03
+2
Daj ne bluzi. Prva žena se je z njim poročila, ko je že imel postavljeno diagnozo, ki je bila v 60-ih letih pravzaprav smrtna obsodba. In tedaj je ravno pisal doktorsko disertacijo. Pa se je kljub temu poročila z njim in imela kasneje veliko dela z njim, saj je že zelo kmalu tako stagniral, da je moral imeti 24-urno nego. Tedaj niti slučajno še ni bil niti znan, niti bogat, v bistvu še doktorata ni imel zaključenega. Zato ne piši kar nekaj na pamet. Ali te je morda prešinilo, da ga je imela resnično rada?
Bassettt
14. 03. 2018 10.34
+28
On je tako zanimiv! Kako sta se njegovo rojstvo in smrt zgodila na dan rojstva in smrti njegovih dveh herojev in predhodnikov v fiziki, neverjetno! Vse, cesar se je lotil, kot njegovo zivljenje, kot da je imelo nek nacrt in mogocno silo, ki stoji za vsem tem. In v tem se mi zdi, da se ni izpopolnil — ni verjel v boga, je pa verjel v to silo in v vesolje. To je zame “bog “, ne pa on iz ustanove cerkev. Se spomnem tudi, da je nekoc izjavil, da vse, o cemer govori, vidi in kot da je tam, del tega. In de mu nato poklapa s formulami. Zame je ze to dokaz, poleg njegovega telesa, da obstaja neka sila, ki nas in nas vse povezuje. Zaradi nasega ega, pohlepa in neumnosti ji ne moremo slediti, ceprav nam vedno kaze pot!
CucurbitaPepo
14. 03. 2018 10.45
-9
Zame je ze to dokaz, poleg njegovega telesa, da obstaja neka sila, ki nas in nas vse povezuje... A to mislite gravitacijo ?
korenjak3
14. 03. 2018 10.17
-10
zdj je v vanhali in pije vino z odinom!!
tapravKamncan
14. 03. 2018 10.25
+14
Dej prosm ce zi ze tak korenjak se zadrz takih podlih komentarjev
korenjak3
14. 03. 2018 10.30
-6
korenjak3
14. 03. 2018 10.31
-4
User1035444
14. 03. 2018 10.44
+7
User416781
14. 03. 2018 11.17
+3
Če že pišeš neke neumne komentarje, vsaj prav napiši - valhalla.
korenjak3
14. 03. 2018 12.13
-3
Zlatko Hrenic
14. 03. 2018 10.13
-3
Edini ,ki je potrdil gravitacije valovanje to je samo ena trditev v astrofiziki skratka bil je velik UM 21 stoletja
Castrum
14. 03. 2018 10.24
-5
odkimasin
14. 03. 2018 10.02
-11
Kot večina komentatorjev nč ne štekam kaj je hotel povedati!