Znanost in tehnologija

Starodavna romanca: prvi zapisi o poljubih morda celo 1000 let starejši

Ljubljana, 22. 05. 2023 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova odkritja nakazujejo, da so se poljubljali tudi starodavni prebivalci Mezopotamije. Tovrstno izkazovanje naklonjenosti je bilo morda tako tudi bolj kulturno univerzalno, kot so domnevali raziskovalci. Prvotna hipoteza je namreč trdila, da so se prvi romantični poljubi pojavili na območju današnje Indije 1500 let pred našim štetjem. A na novo odkriti dokazi kažejo, da se je tovrstna intima pojavljala tudi na nekaterih drugih geografskih območjih in celo 1000 let prej, kot so kazala predhodna odkritja.

Mezopotamska ljubezen
Mezopotamska ljubezen FOTO: Profimedia

Najzgodnejši zapis o človeških poljubih segajo približno 4500 let v preteklost oz. kar 1000 let dlje, kot so sprva domnevali, poroča Guardian. Znanstveniki so namreč odkrili dokaze, ki kažejo, da so se poljubi odvijali v nekaterih najzgodnejših mezopotamskih družbah na območju Bližnjega vzhoda. Slednje je dokumentirano v besedilih iz leta 2500 pred našim štetjem, ki so bila do zdaj večinoma spregledana.

Do danes se je ohranilo na tisoče glinenih ploščic s klinopisi iz obdobja starodavnih mezopotamskih kultur. Nekatere med njimi pa vsebujejo jasne zapise, da je poljubljanje veljalo za običajen del romantične intimnosti v številnih starodavnih kulturah ter da ni izviralo zgolj iz določene regije, kot so kazale pretekle raziskave. Pred tem so namreč verjeli, da najzgodnejši dokazi o intimnih poljubih izvirajo z območja današnje Indije, in sicer 1500 let pred našim štetjem.

"Prav zato se poljubljanja ne bi smelo obravnavati kot običaj, ki je izviral izključno iz neke posamezne regije, od koder se je nato razširil. Zdi se, da so se poljubi v več tisočletjih delili v več starodavnih kulturah," je dejal strokovnjak za zgodovino medicine v Mezopotamiji na Univerzi v Koebenhavnu na Danskem Troels Pank Arbøll. Kot so navedli avtorji raziskave v reviji Science, so se poljubi delili med poročenimi pari, a željo po poljubljanju so imele tudi neporočeni zaljubljenci.

Ob tem ugotavljajo, da je poljubljanje morda prispevalo tudi k širjenju oralno prenosljivih bolezni, kot je herpes ali davica. Domnevajo namreč, da bi bila lahko bolezen bu'shanu, ki jo opisujejo v starodavnih medicinskih besedilih, okužba z virusom herpes simpleks 1, ki povzroča ti dve bolezni. Našli so ga namreč tudi v posmrtnih ostankih starodavnih prednikov, in sicer prav v predelu ust ter okoli njih.

"Medicinska besedila, ki prihajajo iz Mezopotamije, ob tem omenjajo bolezen s simptomi, ki spominjajo na virus herpes simplex 1," je dejal danski strokovnjak. Vendar pa raziskovalci ob tem opozarjajo, da so na tovrstna besedila vplivale različne kulture in verski koncepti tistega časa, zato jim ne moremo kar slepo verjeti.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
22. 05. 2023 10.03
+1
A nista bila dva tipa pa to? Pogrešam tako novico.
User751167
22. 05. 2023 09.00
+0
Zgleda kot kakšen model za maslo v planini 🤣
slovenc59
22. 05. 2023 08.41
+3
Ni bil samo poljub....!
devlon
22. 05. 2023 08.33
+4
za običajen del romantične intime velja tudi poljubljanje v pozi 69
SEJBOBOL
22. 05. 2023 08.30
+3
Sej zato vam pravim da naj se teoretiki ki nič ne delajo spravijo delat in ne blebetat skor vedno v prazno ... Pol so pa vsi brihtni k svojo lastno teorijo popravljano ....
PSIHOTERAPEVT
22. 05. 2023 08.24
+5
Dober ji ga je zakajlal ;)