Slovenija

'Otroci ne potrebujejo zafnanih staršev na Instagramu. Potrebujejo starše, ki jim postavljajo meje'

Ljubljana, 20. 09. 2017 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Žrtev se lahko nahaja v Sloveniji, storilec v Indoneziji, dokazi pa se nahajajo v Braziliji. Nihče ne more samostojno reševati primerov spolnih zlorab otrok zaradi njihove kompleksne narave, prepotrebnih multidisciplinarnih znanj in strokovne mreže pomoči doma in po svetu. Zato moramo vsi storiti še več," opozarjajo policisti. Za odgovorno rabo interneta in mobilnih naprav so odgovorni otroci sami, njihovi starši, pa tudi učitelji in politiki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na nevarnosti spleta in mobilnih naprav je otroke treba venomer opozarjati
    02:34
    Iz SVETA: Na nevarnosti spleta in mobilnih naprav je otroke treba venomer opozarjati
  • Iz SVETA: Lani v Sloveniji 110 primerov spletnih zlorab otrok
    01:38
    Iz SVETA: Lani v Sloveniji 110 primerov spletnih zlorab otrok
  • Iz SVETA: Žrtve spletnega izsiljevanja tudi že sedemletni otroci
    01:22
    Iz SVETA: Žrtve spletnega izsiljevanja tudi že sedemletni otroci
  • Iz SVETA: Kako uspešna je slovenska policija?
    02:22
    Iz SVETA: Kako uspešna je slovenska policija?

Na portalu Spletno oko so v desetih letih od začetka sprejemanja prijav policiji in prijavnim točkam v tujini posredovali skoraj 1400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok in s tem omogočili njihovo hitro odstranjevanje. V primerih prijav na slovenskih strežnikih so ukrepali 67-krat, je na novinarski konferenci ob desetletnici prijavne točke Spletno oko povedal koordinator Andrej Motl. Ob posnetkih zlorab so bili med temi tudi primeri nagovarjanja otrok k spolnim aktivnostim in spletne diskusije, usmerjene v zlorabe.

Na področju sovražnega govora so organom pregona v desetih letih posredovali 516 prijav. Največ so jih prejeli prek spletnih portalov, s katerimi so podpisali kodeks regulacije sovražnega govora, ki tudi v tujini velja za primer dobre prakse.

Na portalu Spletno oko so v desetih letih od začetka sprejemanja prijav policiji in prijavnim točkam v tujini posredovali skoraj 1400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, v primerih prijav na slovenskih strežnikih so ukrepali 67-krat.
Na portalu Spletno oko so v desetih letih od začetka sprejemanja prijav policiji in prijavnim točkam v tujini posredovali skoraj 1400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, v primerih prijav na slovenskih strežnikih so ukrepali 67-krat. FOTO: Policija

Lani so med prvimi organizacijami v Evropi izvedli tudi monitoring družbenih omrežij glede odstranjevanja sovražnega govora. "Začetni popolni neodzivnosti na naše prijave je v drugem monitoringu sledilo občutno izboljšanje, saj je bilo odstranjenih 57 odstotkov prijavljenih vsebin. Izzivi vseeno ostajajo veliki, slovenske prijave so še vedno pogosto neupravičeno zavrnjene. Prijavitelje pozivamo, da nas v takih primerih opozorijo, in bomo tudi mi preverili ustreznost odziva družbenih omrežij," je povedal Motl.

Kot pravi, obe opisani praksi dokazujeta, da so tudi na področju sovražnega govora mogoči premiki. Pomembno je, da bi se na družbeni ravni tega področja lotevali s celovitimi ukrepi, usmerjenimi tako v preventivo in kontranaracijo, kot tudi v učinkovit kazenski pregon.

Policija intenzivno išče in ugotavlja identiteto zlorabljenih otrok

Kot je povedal Anton Toni Klančnik, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na GPU, so v policiji spremenili način dela in se osredotočili na iskanje in ugotavljanje identitete otrok, ki so upodobljeni na spornih posnetkih. "Vsak posnetek zlorabljenega otroka obravnavamo kot kraj kaznivega dejanja in ne kot zbirko slik z otroki. Iskanje teh otrok je naša osrednja in glavna prednostna naloga, saj tako lahko pridemo tako do dokazov, kot tudi do storilcev zlorab. Res pa je treba v to vložiti precej napora, predvsem v sodelovanju s kolegi v mednarodnem okolju," je povedal.

Znanja ni nikoli dovolj, zato se policisti izobražujejo tako doma kot v tujini s priznanimi strokovnjaki s tega področja in v sodelovanju z Europolom, Cepolom ter Interpolom. Pri vsem tem je pomembno, da se strokovnjaki medsebojno spoznavajo in izmenjujejo izkušnje oz. znanja ter tudi tako pripomorejo k večji zaščiti otrok in učinkovitejšemu preiskovanju teh dejanj.

Po njegovih besedah se dodatno odzivajo na različne internetne trende, ki pomenijo nasilje nad otroki: npr. izsiljevanje otrok za spolne in finančne namene, novačenje otrok za spolna dejanja in druge. Temu so namenili različne projekte in informacije, ki so jih izpostavili tako v javnosti, na spletni strani policije, na posvetih in izobraževanjih po šolah.

Klančnik je opozoril, da je brez dvoma najpomembnejše intenzivno sodelovanje strokovnjakov in javnosti na tem področju, saj internet ni geografsko pogojen. "Človeku lastni so socialni stiki in komunikacija, kar nedvomno velja tudi za storilce teh dejanj, ki so vsakodnevno in stalno na preži za otroki. Mnoge raziskave kažejo na številčnost in kompleksnost zlorab otrok, zato je treba poiskati kakovostne preventivne aktivnosti, jih ustrezno koordinirati, da dosežejo čim širši krog ciljne populacije. Razmišljanja gredo tudi v smeri vzpostavitve t. i. instituta za koordinacijo različnih preventivnih in ozaveščevalnih aktivnosti za varstvo in zaščito otrok, v njem pa bi sodelovale različne strokovne službe, nevladne organizacije, akademska sfera in civilna družba."

Po njegovih besedah bo še naprej treba spremljati najrazličnejše trende in se nanje odzivati z usposabljanjem in izmenjavo izkušenj ter tematike, povezane z internetom in družbenimi omrežji, in jih vključiti v izobraževalne procese v šolah (kot del kurikuluma).

Slovenija bo morala po njegovem mnenju vendarle storiti korak naprej tudi na področju terapevtske obravnave storilcev spolnih zlorab otrok oz. tistih, ki imajo spolne preference do otrok. "Niso dovolj le posamezne ambulante, ki naj se s to tematiko ukvarjajo. Opažamo, da tudi te nimajo dovolj sredstev in možnosti za razvoj. Poleg terapevtske obravnave pa bo treba spremeniti tudi odnos do storilcev, ko bi bilo treba spremljati njihovo gibanje, zadrževanje, delovanje, namere ipd., za kar posebnih zakonskih podlag v Sloveniji še vedno ni." Na Policiji so namreč pripravili predloge, ki niso bili sprejeti (v tujini poznajo t.i. Sex Offenders Management). Ti ukrepi omogočajo učinkovito operativno prevencijo pred ponavljanjem spolnih zlorab in ustreznim nadzorom nad storilci.

"Ne smemo pozabiti, da gre za kompleksno naravo spolnih zlorab nad otroki. Dodatno težo povzročajo dejanja, ki so storjena preko interneta. Žrtev se lahko nahaja v Sloveniji, storilec v Indoneziji, dokazi pa se nahajajo v Braziliji. Prepričani smo, da nihče ne more samostojno reševati primerov spolnih zlorab otrok zaradi njihove kompleksne narave, prepotrebnih multidisciplinarnih znanj in strokovne mreže pomoči doma in po svetu. Zato moramo vsi storiti še več," še pravi Klančnik.

Starši morajo biti tisti zgled, ki otroku in sebi postavljajo meje uporabe. Poskušajmo svoje otroke učiti časovnih omejitev in spoštovanja pravil, ukrepajmo z odvzemom naprave, če je to potrebno, predvsem pa vzpodbujajmo pogovor z otrokom od najrosnejših let dalje.
Starši morajo biti tisti zgled, ki otroku in sebi postavljajo meje uporabe. Poskušajmo svoje otroke učiti časovnih omejitev in spoštovanja pravil, ukrepajmo z odvzemom naprave, če je to potrebno, predvsem pa vzpodbujajmo pogovor z otrokom od najrosnejših let dalje. FOTO: iStock

TOM telefon: v zadnjih letih veliko t. i. sekstinga

Ponovno pozvamo vse, ki med brskanjem po spletu naletijo na sumljive posnetke otrok spolne narave, da te nemudoma prijavijo na njihovem portalu. Poudarili bi radi, da v primeru, da nanje naletijo po nesreči, to dejanje ni nezakonito, zato ni razloga, da prijave ne bi oddali. Vedeti moramo, da s tem lahko pripomoremo ne zgolj k odstranitvi posnetka in pregonu storilcev, temveč tudi k rešitvi žrtev. Andrej Motl, Spletno oko

Na TOM telefonu, telefonu za otroke in mladostnike, v zadnjih letih beležijo klice v zvezi s t. i. sekstingom (ang. sexting), je povedala strokovna vodja Zdenka Švaljek.  Gre za pošiljanje svojih golih fotografij prek sporočil, mobilnih aplikacij ali spleta, ki je pogosto početje pri najstnikih, razlogi zanj pa so različni. Nekateri to počnejo za zabavo in ne vidijo možnih negativnih posledic, za druge je to lahko način iskanja potrditve, pozornosti in stika z nasprotnim spolom, lahko pa je razlog tudi izsiljevanje in pritisk vrstnikov.

"Kot preventivo seveda svetujemo vsem mladim, da svojih golih slik ne delijo z drugimi, saj ne morejo vedeti, kam vse se bodo slike razširile in kdaj kasneje v življenju se bodo spet pojavile in jim grenile življenje. Problem nastane, ko se gole slike razširijo širše, kot je bilo sprva mišljeno. Slike, ki so bile namenjene le fantu/punci, jih ta po prekinitvi zveze pošlje prijateljem, sošolcem itd. Ali pa grozi, da jih bo poslal-a."

Takšni primeri se kljub preventivnim program žal še vedno dogajajo in takrat je pomembno, da mladim prisluhnemo in ne moraliziramo. Gre za situacije, ki jih spremljajo močni občutki krivde in sramu, zato se žrtve težje izpostavijo in spregovorijo. Takrat potrebujejo naše spoštovanje, potrpežljivost in sočutje, je opozorila Švaljekova.

Na TOM telefonu v zadnjih letih beležijo klice v zvezi s t. i. sekstingom. "Kot preventivo seveda svetujemo vsem mladim, da svojih golih slik ne delijo z drugimi, saj ne morejo vedeti, kam vse se bodo slike razširile in kdaj kasneje v življenju se bodo spet pojavile in jim grenile življenje."
Na TOM telefonu v zadnjih letih beležijo klice v zvezi s t. i. sekstingom. "Kot preventivo seveda svetujemo vsem mladim, da svojih golih slik ne delijo z drugimi, saj ne morejo vedeti, kam vse se bodo slike razširile in kdaj kasneje v življenju se bodo spet pojavile in jim grenile življenje." FOTO: iStock

Safe.si: Otroci ne potrebujejo 'zafnanih' staršev na Instagramu

Na Safe.si, nacionalni točki o varni in odgovorni rabi interneta in mobilnih naprav za osveščanje otrok, mladostnikov, staršev in strokovnih delavcev so v šolskem letu 2016/17 izvedli več kot 920 izobraževanj. Njihov predavatelj Benjamin Lesjak učiteljem svetuje, naj poskušajo vsak dan skrbeti za dvig kulturne in odgovorne rabe interneta, tako med učenci kot tudi med učitelji samimi. "Pri tem se je potrebno zavedati, da je to tek na dolge proge. Sadove izobraževanja otrok v prvi triadi bomo želi, ko bodo ti otroci postali samostojni uporabniki tehnologije v drugi, tretji in kasnejših triadah življenja. Vsaka šola je v skladu z lastnim vzgojnim načrtom šole dolžna to razvijati ter v primerih zlorab ali nasilja to nemudoma poročati odgovornim."

Ali se v gospodarstvu (npr. tehnološke firme) zavedajo, da morajo poleg skrbi za dobiček skrbeti tudi za odgovorno rabo tehnologij? Oni so tudi odgovorni za trende med mladimi (in odraslimi). Lesjak pri tem nemalokrat opaža stisko staršev zaradi pritiska otrok za nakup najnovejših naprav in nižanja starostne meje začetka uporabe. Kako pomagati staršem? "Oglasna sporočila z nasmejanimi otroki in srečnimi družinami z najnovejšimi telefoni ter 20 G prenosa podatkov zagotovo ne pripomore k premagovanju te stiske staršev!"

Ali predstavljajo politiki zgled našim otrokom? "Zlorabe interneta in tehnologije za ščuvanja, zmerjanja, zavajanja in laganja za namen zasledovanja drugih interesov niso zgled. Preden politik javno objavi nek zapis ali gre v določeno aktivnost, preden podpiše nek dokument, naj si predstavlja, kako bo to prebral ali dojel njegov, prijateljev ali sodelavčev otrok. Ali je politik lahko zgled mladoletnim, zaradi katerih smo danes tukaj? Nenazadnje, kaj je on doprinesel k temu, da je internet bolj varen in da ga otroci ter on sam uporabljajo bolj odgovorno?" še opozarja Lesjak.

Na starših pa je naloga vzgojiti odgovorne otroke. "Pri tem poslanstvu se zavedam teže naloge ter kako enostavno lahko otrokov mir kupiš s telefonom že od prvih let dalje. Bi ravnali enako, če bi se starši zavedali kvarnega vpliva tehnologije na razvoj otrokovih možganov? Otroci ne potrebujejo zafnanih staršev na Instagramu. Starši morajo biti tisti zgled, ki otroku in sebi postavljajo meje uporabe. Poskušajmo svoje otroke učiti časovnih omejitev in spoštovanja pravil, ukrepajmo z odvzemom naprave, če je to potrebno, predvsem pa vzpodbujajmo pogovor z otrokom od najrosnejših let dalje. Tako bomo starši prva točka, na katero se bo otrok obrnil, če se bo znašel v stiski."

Otrokom pa polaga na srce, naj razmišljajo, preden se odločijo za objavo, zapis ali za neko aktivnost, npr. narediti golo fotografijo. Na delavnicah jim svetuje, naj preštejejo do deset in pomislijo, kako bo na to pogledal oče, mama, babica, dedek, učitelj. Ali to res sodi na internet oziroma na njegov telefon?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
21. 09. 2017 11.31
-1
Prvo si je potrebno postavit vprasanje zakaj imamo policijo.Tako kot vse drzave imamo tudi mi policijo zato da sciti vladajoci razred in bogatase pred delavsko mnozico in lepo poskrbi da se ve kam kdo pase.
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.09
... in pedofile tudi??? Saj se ve, kam ti sodijo!!!🍌🍌🍌🍌🍌🕯🕯🕯🕯🕯🕯🙏🙏🙏🙏
akmt
21. 09. 2017 10.37
+0
Nesmiselna opozotila.Svetu vlada vecina ovc.Vse se prilagaja njim.Povprecnezem.Masa doseze svoje, zal.In ta masa bo kvecjemu cedalje bolj zafnana.Otroci cedalje bolj ogrozeni na splosno.Internetne zlorabe, debelost, nizja izobrazba, cigatete, alkohol, kot vozniki bodo samo izsiljevali....Takele objave se teh starsev ne bodo nikoli dotaknile.NIC JIH NE BO SPREMENILO.Dajte raje clanke o vremenu npr.Kdor dobro skrbi za otroka, mu ni treba brati opozoril o raznih zlorabah itd.Eni so pa pac nedojemljivi in imajo druge vrednote, ki se ne bodo nikoli spremenile.("urejena mama"= plastik fantastik, tatuji, kar naprej se fotka.... in brez smisla za materinstvo)
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.09
Vam je nesmiselno opozoriti na pasti interneta?? To so vas "nekateri" veseli....
jafalical
20. 09. 2017 19.30
+8
Otroci res ne potrebujejo zafnanih staršev...ampak žal,jih je za čudo kar veliko.Ko vidiš "nezrele osebnosti",ki se imajo za očeta pred okolico v kateri živijo kaj vse objavljajo na teh raznih medijih...ti postane lahko slabo.Ko vidiš mamice,ki prav tako objavljajo take bedarije na družabnih medijih,ti postane slabo.In če te zagnani starši nimajo babic i dedkov, se slabše...in bogi otroci.Sami sebi prepuščeni...in se vedno je držalo preprosto,brez nic ni nič.Nekatere mamice mislijo da so dobre,kot vsaka od nas...ko nas doletijo pozitivni rezultati nam je jasno...ko pa se prične dogajati nezeljene situacije,težave v vrtcu,šoli,med prijatelji...se pa čudijo.In ko se popraskas po glavi selecez nekaj let, vidiš,da na dan nisi preživel niti dve uri in pol, kvalitetno z otrokom na dan,kaj šele z njim komunicirati,ne vikende...nikjer ni po moznosti očeta,ne mamice...in otrok naj bo ob takih starsih ,ki nimajo otroka sploh v svoji odgovornosti,kakšen?
BUONcaffee
20. 09. 2017 18.55
-4
Pahi je kralj Instagrama. Ha, ha,........tako pravijo. Bomo videli koliko všečkov bo dobil na volitvah.
Janez_53
21. 09. 2017 12.18
+2
Kaj pa bluziš? Kaj pa ima "Pahi" skupnega s tem člankom???
Zentrum
20. 09. 2017 17.21
+10
Mislite, da je današnja generacija nesposobna vzgoje otrok? Počakajte 10-15 let.
BUONcaffee
20. 09. 2017 15.52
+3
Tudi Pahi se rad afna na Instagramu.
Die einemaister
20. 09. 2017 16.06
+4
Ja in boli me da večina volilnega telesa je njemu podobna.
prašek
20. 09. 2017 16.17
+1
Die einemaister
20. 09. 2017 16.21
+3
Sej to je večina, saj se bo udeležilo predsedniških volitev itak samo 15% upravičencev, in to večina JS
Ramzess
20. 09. 2017 15.42
+2
Policija ugotavlja identiteto otrok, na slikah, posnetkih, seveda ob tem očitno pozabila, spregledala, da so ti na slikah lahko že daleč odrasli.
Viejo cabron
20. 09. 2017 15.33
+6
In krava je vijolične barve...
Viejo cabron
20. 09. 2017 15.30
+5
Folk kaj pa se pustite drogirati od Ameriških neumnosti!??
Die einemaister
20. 09. 2017 15.40
+5
Dej ne pokaj, kaj ima sedaj veze Amerika tukaj, če si mentalno pohabljen si si pač sam kriv, verjemi v to kar si prepričan samoizobražuj se in to je to, a misliš, da v socializmu pa niso prali možganov, če ne druzga z notranjim in zunanjim sovražnikom.
spletni_nepridiprav
20. 09. 2017 15.24
-3
jaz imam pa več sledilcev in všečkov kot ti hehehehehe luzer
Die einemaister
20. 09. 2017 15.13
+23
95% današnjih staršev je še nedoraslih dobijo froca pr 25, (večina ponesreči) in potem sploh ne znajo vzgajat, hodijo na žure do 35 leta froca pustijo pr tastarih, v glavi pa kot da imajo 15 let, in seveda se itak ločijo čez par mesecev, to današnja facebook-instangram generacija, kaj še bo si niti nočem predstavljat.
Principat
20. 09. 2017 15.13
+5
žal tudi tu ima vidno vlogo denar ,, kapitalizem tako ali tako , otroci pa zelo dobro vejo brezplačno SOS številko , nato pa nastopijo doktorji znanosti in bruhanje ,, vse smo vedeli ,, vedeli stevi moj en velik .... ,, glavno da za nedelo priteka denar ,, ti centri ena sama floskula ,, pa ni kriva ministrica ,, ljudje ki tam delajo in to smo mi državljani ,, gnile r.............................................................................................
Dinho8O
20. 09. 2017 14.48
-1
Resno, zdaj boste zaceli modrovat o stvareh, na katerih bazira 3/4 vsebine?
Madeni
20. 09. 2017 14.47
-7
DRŽAVA je jezna na FEJS in ostala omrežja saj jo jim ( KONKURENCA ) ugrabila ugrabljene otroke..ONI ( BOLANI JAVNI SEKTOR ) so jih ugrabili z vsemi prijemi odvzeli staršem ( in si jemljejo izključno pravico indoktrinacije ter izkoriščanja zase ) sedaj pa zaradi FEJSA izgubiajo primat....POLITIKA dera vse da ugrabi OTROKE in jih izrabi za dosego svojih egoističnih bolanih CILJEV..NIHČE bolj ne izrablja OTROKE kot JAVNI SEKTOR..
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.11
Seveda so "dušni pastirji" & co.... pri tem čisto "nedolžni"....🙏🙏🙏🙏🍌🍌🍌
pieta
20. 09. 2017 14.43
+22
To je postala družba indoktriniranih zombijev in ne ljudi !!
simonaas
20. 09. 2017 14.38
-13
Naj mi nekdo objasni kako lahko zlorabis otroka preko spleta
prašek
20. 09. 2017 14.41
+11
LuckyBastardo
20. 09. 2017 14.27
+33
Točno to sam vidim doma kaj pomeni facebook in kako vpliva na moje člane družine še posebej na partnerico. Mnenje ali komentar z fejsa ji pomeni vse, ne vidi več sreče doma temveč vidi samo kako drugi uživajo in so srečni na dopustu. To je postalo obremenjajoče za nas da za njo sploh ne govorim.
JohnSmith000001
20. 09. 2017 14.30
+23
res je , bolje da legalizirajo konopljo kot da se folk zadeva z lajki, ja to je odvisnost
Mason666
20. 09. 2017 14.31
+8
prašek
20. 09. 2017 14.31
-5
Zakaj jo pa ne pelješ na dopust ? Zvečer na večerjo ? Na sprehod .......
SenecaLucius
20. 09. 2017 14.33
+21
Verjetno ne bi šla brez telefona, ker bi morala nonstop vse slikati...
ata_jez
20. 09. 2017 14.33
+11
... ali pa naj še ona laže, če že druge laži bere!
prašek
20. 09. 2017 14.38
+1
vladarica ........... In to takoj, po prijetni večerji ob sveči .....
sky100
20. 09. 2017 14.19
+37
Facebook je eno izmed družabnih omrežij, ki ne služi pametnim namenom, temveč ga nekateri uporabljajo za razkazovanje, da s tem "filajo" lasten ego (glede na to, kaj vse objavljajo na tem omrežju). Je orodje namenjeno zgolj pomeumljanju ljudi in nadzorovanju oz. vohunjenju. To je moje osebno mnenje.
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.12
... tudi zato sem ga zapustila... FB je leglo nestrpnosti in sovražnosti, tega se pa ne grem!!!!
vrtnar01
20. 09. 2017 14.13
+13
večina folka je zafnanega v iber,al naj si bodo to starši ali otroci
nesre?ko
20. 09. 2017 14.12
+3
Otrok ima rit za vzgojo,tu pa tam mora pa tut pas zapet!Ženo in otroke je treba garbat ,da jih vzgojiš,stara Štajerska zapoved!
vladaricaumov
20. 09. 2017 14.35
+1
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.13
... živel srednji vek.......🕯🕯🕯🕯🙏🙏🙏🙏⛓⛓⛓