Znanost in tehnologija

VIDEO: SpaceX piše zgodovino: poletela in pristala že uporabljena raketa

Miami, 31. 03. 2017 00.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje SpaceX je uspelo v vesolje poslati že uporabljeno raketo oziroma bolj rečeno njen nosilni del. Ta del je namreč v vesolje poletel že 8. aprila lani, nato pa je uspešno pristal na plavajoči ploščadi. In tudi tokrat je raketa pristala.

SpaceX je premaknil novo mejo. Poletel je (in to z legentarnega vzletišča 39A, s katerih so ljudje z Apollom poleteli do Lune) namreč z že uporabljeno raketo Falcon 9 (znova so uporabili nosilni del rakete, v katerem so motorji in gorivo).

Pri SpaceXu so uspeli znova poleteti z že uporabljeno raketo in z njo tudi pristati.
Pri SpaceXu so uspeli znova poleteti z že uporabljeno raketo in z njo tudi pristati. FOTO: Twitter

V geostacionarno orbito je raketa zasebnega vesoljskega podjetja Elona Muska ponesla SES-10, komercialni komunikacijski satelit. SES je podjetje, ki ponuja satelitsko-komunikacijske rešitve po vsem svetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje s sedežem v Luksemburgu je za polet z že uporabljeno raket dobil popust, saj je bilo tveganje, da gre kaj narobe, precej večje, a niso povedali kolikšen. Nosilni del rakete (first stage) je nato uspešno pristal na ploščadi sredi morja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva stopnja rakete Falcon 9 je v orbito 8. aprila lani uspešno že ponesla zaloge za mednarodno vesoljsko postajo v misiji CRS-8. In tudi tokrat je torej uspešno pristala na plavajoči ploščadi z imenom ''Of Course I Still Love You'' sredi Atlantskega oceana.

Po vrhunskem dosežku se je oglasil tudi šef SpaceXa Musk, ki je dejal, da gre za čudovit dan, ki vodi k pocenitvi vesoljskih poletov (nosilni del rakete je tudi najdražji del. ''15 let je minilo, da smo prišli do tega trenutka. Zelo sem ponosen na ekipo, ki je premaknila meje,'' je dejal precej čustven Musk in dodal, da so številni menili, da kaj takega sploh ni možno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta raketa sicer ni bila prav prva z uspešnim pristankom. Raketa, ki je kot prva pristala decembra 2015, je po mnenju Muska preveč posebna in je trenutno postavljena na ogled na sedežu podjetja v Hawthornu v Kaliforniji.

To je nov korak k popolni in hitri večkratni uporabi raket, ki dosegajo orbito. Večkrat je ena in ista v vesolje poletela tudi raketa podjetja Blue Origin, šefa Amazona Jeffa Besoza, a tega z dosežkom SpaceXa ne gre primerjati, saj Muskove rakete letijo precej višje (Blue Originova raketa je poletela le do Karmanove črte - 100 kilometrov visoko, kar je nekakšna razmejitvena črta med Zemljino atmosfero in vesoljem).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
31. 03. 2017 09.32
+1
Pokončno je pristala na plavajoči ploščadi sredi morja? Vauuuuu.. to pa je nekaj.
Racio
31. 03. 2017 10.45
+0
abfall
31. 03. 2017 11.12
+1
@marco V trenutku si izdal, da nisi inženir.
macro
31. 03. 2017 11.16
+5
kot prvo kdaj sem jaz trdil, da je zemlja ploščata, tega neboš nikoli videl v mojih postih. Pisal sem, da se mi zdi ideja zanimiva iz več vidikov, kot drugo ne nisem inženir. Naiven pa tudi ne. Še padalec niti jadralni ne, ne zadene tarče ne pa da bi to pokončno pristalo na valujoči ploščadi sredi morja.
Svalbard
31. 03. 2017 20.53
+3
@abfall V trenutku si se izdal, da si polpismen
Racio
31. 03. 2017 21.21
+3
hahahaha... sej ne morem verjet.... padalca(ali obstaja še kakšen poleg jadralnega???) primerjaš z raketo??? a si ti pri sebi?? Raje primerjaj helikopter z raketo... in helikopter načeloma vedno zadane predvideno točko pristanka. mislim, da se sploh upate komentirat stvari o katerih tudi približno nimate pojma.
macro
06. 04. 2017 21.22
-1
ti si kojn ko ne ločiš med navadnim padalstvom iz letala, pa jadralnim ko se spustiš z večjega brega.. pa kaj ima raketa propeler.. kaki helikopter kako raketo...