Znanost in tehnologija

Preprosta piskajoča krogla je pred 60 leti spremenila potek zgodovine

Moskva, 04. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
30

4. oktobra 1957 je takratna Sovjetska zveza v Zemljino orbito poslala prvi umetni satelit Sputnik 1. Znameniti bip, bip, bip je v trenutku spremenil zgodovino. Takrat se je začela vesoljska doba in tekma med ZDA in Sovjetsko zvezo, kjer so se še kako zavedali pomembnosti, da so prvi. Izstrelitev satelita je premešala tako politične, vojaške, tehnološke in znanstvene karte …

V 50 letih prejšnjega stoletja so znanstveniki vse bolj naglas razmišljali, da bi v Zemljino orbito poslali prve satelite. 29. julija 1955 je vlada takratnega ameriškega predsednika Dwighta Eisenhowerja napovedala, da bodo ZDA med 1. julijem 1957 in 31. decembrom 1985, ko je potekalo mednarodno geofizično leto, v počastitev tega dogodka v orbito lansirale majhen satelit, ki bo krožil okoli našega planeta. Le štiri dni kasneje se je na mednarodni astronavtični konferenci v Kopenhagnu oglasil vodilni znanstvenik Sovjetske zveze Leonid Sedov in napovedal, da bo tudi Sovjetska zveza v ''bližnji prihodnosti'' izstrelila satelit.

Sputnik 1 je bil v orbiti slabe tri mesece.
Sputnik 1 je bil v orbiti slabe tri mesece. FOTO: NASA

Američani so hiteli s projektom Vanguard, Sovjeti z za takratne razmere ogromnim satelitom, težkim kar 1400 kilogramov, pod imenom objekt D. A zapletalo se je enim in drugim. Objekt D so začeli graditi januarja 1956, čas je neusmiljeno tekel, nova medcelinska balistična raketa R-7 (na zahodu je bila raketa znana pod imenom SS-6) je bila pripravljena. V bojazni, da bi bili Američani prvi, je vodilni sovjetski inženir v raketni tehnologiji  Sergej Pavlovič Koroljov nepripravljen objekt D postavil nekoliko na stran in na hitro - v manj kot treh mesecih - zložil preprost satelit Sputnik 1. (Objekt D je v nebo poletel leta 1958 kot Sputnik 3).

Bip, bip, bip

4. oktobra 1957 je iz ruskega vzletišča Bajkonur ob 22.28 po moskovskem času v nebo poletela raketa s Sputnikom 1, prvim umetnim satelitom našega planeta. Ta dan se je za vedno zapisal kot začetek vesoljske dobe in tudi začetek zagrizene vesoljske tekme med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Sputnik 1 je bil aluminijasta krogla s premerom 58 centimetrov, tehtal je le 83,6 kilograma, za pot okoli Zemlje je potreboval okoli 96 minut in 10 sekund. Iz krogle so štrlele štiri dolge antene (dve sta bili dolgi 2,4 metra, dve 2,9 metra). V notranjosti krogle je bil radijski oddajnik, ki je oddajal znameniti bip, bip, bip, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. Baterije so oddajnik napajale 22 dni, tri mesece po izstrelitvi je Sputnik padel v atmosfero in zgorel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''To je bil emocionalno pomemben dogodek za Sovjete, saj je bil preboj, dokaz za tehnološki napredek,'' je 60 let kasneje dogodek komentiral Igor Komarov, generalni direktor ruske vesoljske agencije Roscosmos. Nekdanji strokovni direktor Evropske vesoljske agencije (Esa) Roger Maurice Bonnet je za Euronews dodal, da je bil to eden ključnih dogodkov. ''Začelo se je osvajanje vesolja. Nihče tega ni pričakoval od Sovjetov, vsi smo mislili, da bodo prvi to (izstrelili satelit) storili v ZDA.''

Odprtih ust so ostali tudi ali bolje rečeno predvsem Američani

Kot velik tehnološki dosežek je Sputnik osvojil svetovno pozornost, še posebej so bili presenečeni Američani, ki tega pravzaprav niso pričakovali. Še bolj kot same piskajoče krogle pa so se bali rakete, s katero je poletela v nebo. Sovjeti so kar naenkrat imeli balistično raketo, ki lahko leti v vesolje, torej lahko z jedrsko konico leti tudi v Evropo in ZDA.

In to je tudi bil pravi razlog, ki so ga vseskozi imeli v glavah tudi Sovjeti. Ruski znanstveniki so desetletja kasneje priznali, da so delali predvsem na razvoju rakete, ki bi lahko v ZDA ponesla vodikovo bombo. Ker niso vedeli, kako težak tovor bi morala raketa ponesti, so jo zgradili s pogonom z veliko močjo. Raketa R-7 (SS-6) je bila precej močnejša od raket, ki so jih do tedaj imele ZDA, je ob 50-letnici Sputnika za AP povedal Gregorij Grechko, letos umrli ruski inženir in kozmonavt. Močna raketa, ki ji takrat ni bilo para, je bila hkrati tudi idealno vozilo, s katerim lahko objekt popeljejo tudi v orbito. Brez hladne vojne, kot so poudarili ruski znanstveniki, bi se verjetno Sputnik zgodil precej kasneje.

Sputnik 1 je bil narejen v treh mesecih, zato se ni mogel ravno pohvaliti z znanstvenimi instrumenti.
Sputnik 1 je bil narejen v treh mesecih, zato se ni mogel ravno pohvaliti z znanstvenimi instrumenti. FOTO: NASA/Asif A. Siddiqi

''Sputnik je bil zelo pomemben, saj se je s tem začela vesoljska tekma med Sovjetsko zvezo in ZDA. Ljudje pa zmotno mislijo, da je bil pomemben predvsem, ker je bil satelit, ključna grožnja pri satelitu je bila raketa, s katero so ga postavili v vesolje. Raketo so prvič testirali mesec pred izstrelitvijo satelita. Prvič v takratnem obdobju so se ZDA počutile ogrožene,'' je pomembnost dogodka opisal John Krige z Inštituta za tehnologijo Georgia.

Koroljov je torej izkoristil priložnost, ki jo je videl v raketi, in pritisnil na Kremelj, naj mu dovolijo izstrelitev satelita. Januarja 1956 jo je dobil, a vlada je bolj ali manj na satelit gledala kot na igračko, vseskozi so imeli v glavah le vojaško konico, je pred desetletjem za AP dejal Grechko, ki je tudi izračunal in predvidel Sputnikovo pot izstrelitve.

Koroljov je ostal v senci uspeha. Zahod je sprva Sputnika pripisal celo Sedovu.Hruščov ga ni želel predlagati za Nobelovo nagrado, ker je bil Sputnik uspeh vseh Sovjetov. Sergej Hruščov se je strinjal, da je bila očetova odločitev pravilna, ker bi z izpostavljanjem enega človeka zbudil ljubosumje med ostalimi člani raketnega in vesoljskega programa, a Koroljov je bil vseeno globoko prizadet. Njegova hči Natalia Koroljova je v knjigi zapisala, da so se počutili kot rudarji, ki jih nihče ne vidi ali sliši. Za njegovo ime je svet pravzaprav izvedel šele po njegovi smrti leta 1966.

Znanstveniki so Koroljova prosili, da bi satelitu, potem ko so se načrti spremenili in so začeli graditi Sputnika, dodali nekaj znanstvenih instrumentov, a za to po besedah Koroljova preprosto ni bilo časa. Če bi jih poslušal, bi se morda zgodba obrnila drugače.

Izstrelitev Sputnika je bila sprva predvidena za 6. oktober, a je Koroljov sumil, da Američani svojo izstrelitev predvidevajo za dan pred tem. Tvegati ni hotel, čeprav obveščevalna služba KGB ni imela nobene potrditve njegovih sumov, in je odpovedal nekatere teste in premaknil datum.

Tudi Sovjeti se sprva niti niso zavedali, da so spremenili zgodovino. Koroljov je nemudoma po izstrelitvi poklical sovjetskega voditelja Nikita Hruščova in mu poročal o uspehu. Njegov sin Sergej Hruščov se je spominjal, kako sta z očetom prisluhnila znamenitim piskom in odšla spat. Tudi sovjetska vlada se takrat po besedah Sergeja Hruščova ni zavedala resničnih razsežnosti dogodka, ki so ga videli zgolj kot potrditev, da sta sovjetsko gospodarstvo in znanost na pravi poti.

Tudi mediji niso pograbili zgodbe, navaja AP. Šele dva dni kasneje je Pravda na naslovnici poročala o uspehu in kako so ga videli na tujem. Pravda je hkrati tudi objavila predvideno orbito satelita in kdaj se ga bo dalo videti, čeprav je bil mali satelit prostemu očesu neviden. Se pa je dalo videti ostanke nosilne rakete, ki je imela podobno orbito.

Tako se je ''navdušenje'' z zahoda preselilo še na vzhod in Hruščov je ukazal, naj za 40. obletnico oktobrske revolucije 7. novembra izstrelijo nov satelit.

Slab mesec kasneje, 3. novembra 1957, so torej Sovjeti znova udarili. V nebo je poletel Sputnik 2, precej težji objekt, v njem pa je bila tudi legendarna psička Lajka, ki se je v zgodovino vpisala kot prvo živo bitje, ki smo ga Zemljani poslali v vesolje. Polet je bil zaradi pregretja že po nekaj urah zanjo usoden.

Američani odobrijo sredstva za nov projekt

Ponesrečena izstrelitev Vanguarda.
Ponesrečena izstrelitev Vanguarda. FOTO: US Navy
Von Braun je vsekakor kontraverzna osebnost, saj je bil član nacistične stranke in je zanjo razvil raketo V-2, ki so jih izdelovali v koncentracijskih taboriščih. Po vojni se je predal Američanom in tja tudi odpotoval in postal eden ključnih mož v ameriški vesoljski industriji. Med drugim je vodil razvoj rakete Saturn V, kakršna je posadko Apollo 11 popeljala na pot k uspešnemu pristanku na Luni 20. julija 1969.

Američanom je zdaj voda že drla v grlo. Ameriško obrambno ministrstvo je odobrilo sredstva za nov projekt in tako je poleg Vanguarda pod vodstvom nemškega inženirja Wernherja von Brauna stekel razvoj satelita Explorer. V neposredni bitki s Sovjeti so ZDA 6. decembra 1957 skušale izstreliti satelit Vanguard TV3, a je rezervoar nosilne rakete eksplodiral že na izstrelišču.

31. januarja 1958 so ZDA končno uspele spraviti satelit Explorer 1 v orbito, a vseeno so Sovjeti kar nekaj časa obvladovali vesoljsko tekmo, saj so zabeležili številne ''prvič'' - od prvega človeka v vesolju do prvega človeškega objekta, ki je pristal na Luni (Luna 2). No, nato so Američani, ki so zaradi Sputnika 1. oktobra 1958 tudi ustanovili ameriško vesoljsko agencijo Nasa, zmagali v bitki, čigav bo prvi človek, ki bo stopil na Luno. Vesoljsko tekmo so tako dobili Američani.

Američani doživeli ''trenutek sputnika''

Predvsem Američani so s sovjetskim uspehom doživeli tako imenovani ''trenutek sputnika'', ki je imel številne posledice. Za razliko ''aha doživetja'', ko človek občuti trenutek razsvetlitve, je ''trenutek sputnika'' sprožilec, ki lahko kolektivno poveže ljudi, češ nekaj je treba storiti in to požene tok dogajanja v povsem drugo smer.

Kot omenjeno, je bila ena izmed neposrednih posledic Sputnika 1 ustanovitev Nase in sprejetje nacionalnega akta, s katerim so zagotovili sredstva za znanost.

Čeprav je Sputnik še največ naredil ravno za znanost in tehnologijo, je seveda močno vplival tudi na politični in vojaško življenje. Zmaga v vesoljski tekmi za Američane ni bila le stvar nacionalne varnosti, ker lahko vesoljske rakete kaj hitro postanejo rakete z jedrsko konico, ampak (predvsem) nacionalnega ponosa. Američani so se do takrat imeli za najbolj tehnološko napreden narod in tako so bili zaprepadeni, ko je od vseh ljudi uspelo ravno Rusom, s katerimi so bili globoko v hladni vojni.

Inženirji so morali premagati številne ovire in iznajti nove rešitve za plovila, ki so uspešno premagala Zemljino gravitacijo in dosegla Luno, hkrati pa ohranila ljudi pri življenju.

Piskajoči satelit pa je še največ pomenila znanstvenikom, ki so se zavedali, da imajo v rokah radikalno nov instrument za raziskave planeta in vesolja. Prvo večje odkritje so ameriški znanstveniki dobili ravno s svojim Explorerjem 1. Znanstvenik James Van Allen je inženirje prepričal, naj na satelit pritrdijo tudi dodelan Geigerjev števec, ki ga je oblikovala njegova ekipa. Tako so odkrili pas - kasneje se je izkazalo, da gre za dva pasova, ki vsebujeta električno nabite delce s precejšnjo energijo. (Ta prostor okoli Zemlje so sicer na podlagi podatkov Sputnika 2 odkrili tudi sovjetski znanstveniki, a so vse zasluge vendarle pripisali Van Allenu, zato se tudi imenujejo Van Allenovi pasovi.) Pasova vsebujeta satelitom in astronavtom nevarne delce, ki izvirajo iz sončevega vetra in kozmičnih žarkov in so ujeti v Zemljino magnetno polje. Pasova se širita in krčita, odvisno koliko energije prejmeta od Sonca in včasih tako nabrekneta, da so lahko nevarni radiaciji izpostavljeni tudi sateliti.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
06. 12. 2020 18.10
Pozabili ste na slogan: "Houston, imamo problem"
Aijn Prenn
18. 11. 2017 20.20
+1
Kot zanimivost predlagam branje o nemški raketi V2. Česa vse so bili ti ljudje sposobni že v letih 194x.
ni_mi_vse_eno
08. 10. 2017 21.38
+2
Rusi so prvi spravili satelit v orbito, prvi spravili psa, prvi spravili človeka, imajo najboljše raketne motorje, ki so jih uporabljali še po letu 2000, ker imajo boljše izkoristke (why russian rocket are better) ... Ampak ZDA ima pa hollywood in NASA agencijo, za ketero je Armstrong rekel, da je kot papiga - vendar papige niso dobri letalci. Na besedo "NASA | Radiation Shielding for Deep Space Missions" najdemo strokovnjaka Ram Tripathi, ki pravi, da nimamo še tehnologije s katero bi zapustili nižjo zemljino orbito, ampak se ta tehnologija še razvija. --- ampak baje so bili na Luni, kjer je T = 130°C in bili so ure in ure in se niso skuhali, prekoračili Van Allen radiacijska pasova, za katera smo šele leta 2012 poslali sondo (van allen probe), ki je merila to radiacijo in na to raziskavo smo slišali, da so je radiacija v pasovih močnejša kot smo verjeli prej. Ampak brez problemov verjemite, da smo slikali gor s kodak filmom in Hasselblad kamero. Pazite, da ne boste uničili kodak filma pri varnostnem skeniranju - sevaje namreč obledi slike - ampak brez skrbi pojdite v vesolje in prinesite barvite fotografije.
Lakiluk
04. 10. 2017 15.16
+6
Če je tam zgoraj vesolje, kje so nebesa in kam letijo duše?
flum
04. 10. 2017 17.39
-2
logočno. nebesa so na nebu. vesolje pa je višje in brez duš
prašek
04. 10. 2017 14.44
» json 04.10.2017 11:21:02 -1 Prašek, se vidi da si mlad in poznaš stvari. Komunizma nikoli nikjer ni bilo. Komunizem je utopična družbena ureditev, ki so jo obljubljali komunisti. Ampak samo obljubljali.Kar je bilo v Sovjetski zvezi se je imenoval real socializem.« .............. Najlepša hvala za kompliment . Po cca desetih letih v penziji, sem vsak dan mlajši !
proofreader
04. 10. 2017 14.12
+3
Rusi so v vesolju v vsem prehiteli ZDA, edino človeka niso poslali na Luno.
gozdar1
04. 10. 2017 17.09
Sploh vse tiste ruske sonde . ki letajo po osončju o katerih vsak dan poslušamo so znane(recimo Voyeger-ja, ..).
Mirko Tipka
04. 10. 2017 12.46
-1
za novinarje 24ur je to piskajoča krogla... lol A ste že našli Lajko v vesolju? Ali še vedno kroži okoli Zemlje?
JanšaBoy
04. 10. 2017 10.38
-6
Nas planet je star med 5.000 in 6.0000 let. Ne verjet tem "znanstvenikom".Edina znanost je kreacionizem.
spet-sam-jest
04. 10. 2017 10.49
+6
Biblija pa najbrž znanstveni leksikon, podprt s samimi znanstvenimi dokazi, kateri se dajo tud empirično u praksi brez problema prevert.
ginem
04. 10. 2017 11.34
+3
A ni 2017 let stara zemlja? Saj smo leta 2017
detect
04. 10. 2017 13.03
+2
vzem tableto pa pejt v posteljo,boš videl ,da bo boljš.
spet-sam-jest
04. 10. 2017 09.57
-3
Na, zdej so šle pa u maloro trditve, de je okrogla zemla in ostal okol tega zarota in nateg nase, k nej bi s takim pravlcam in risankam od naroda keš mouzla, zdej smo namreč zvedl, de je to prouzaprou zarota Rusou, nasa jim pa samo asistira. Tko de drugič k bo tle gor tema raune zemle, mate usi zagovorniki raune zemle za krivit Ruse, de nam prodajajo laži o okrogli zemli...
macro
04. 10. 2017 10.05
+2
spet-sam-jest
04. 10. 2017 10.14
-6
Tehle 24 kur je pa še najmejn krivih, k oni itak take članke sam skopirajo iz tujih medijou u googlou prevajalc, pol pa tak prevod tlele gor objaujo.
Mirko Tipka
04. 10. 2017 12.54
pa kaj ljudjem ni jasno? 1. ravna je, saj hodim po ravni zemlji in ne po žogi 2. Veliko jih je že želelo prinesti dokaz, da je ravna, pa so prišli do roba in so padli čez. Sem pameten, ker berem 24ur
detect
04. 10. 2017 13.05
prašek
04. 10. 2017 09.33
+3
Dobro se še spominjam tega : bip, bip, bip ......... Poslušali smo ga po radiu !
rossi66
04. 10. 2017 09.30
-9
Hvala sovjetski zvezi, da je spodbudila ZDA k pospesenem vesoljskem programu in dokoncni prevladi se danes. Se en dokaz, da dolgorocno tudi znanost v gnilem socializmu ne prezivi...
prašek
04. 10. 2017 09.34
+6
Kljub prevladi ZDA v vesolju, jih v vesolje vozijo RUSI !!!!!!
prašek
04. 10. 2017 09.35
+7
In v Sovjetski zvezi, takrat ni bilo socializma, pač pa trdi komunizem !
JanzeLjj
04. 10. 2017 09.46
-1
A to tista cocacola flaša v studiu??? :)))
rossi66
04. 10. 2017 10.57
-1
Prasek..., ergo moja navedba "dolgorocno"! V casu tranzicije je hard core komunizem konvergiral v neko razlicico ruskega socializma, ampak ruski vesoljski program je vseeno degradiral. Na ISS pa rusi vozijo, ker je to pac del mednarodnega programa... prevlada ZDA na podrocju vesoljskega programa pa ostaja ocitna...
rossi66
04. 10. 2017 10.58
-1
Janez..., a ni bila flasa cockte? Kot dokaz da so bili slovenci prvi gor?
higgsov bozon
04. 10. 2017 11.05
+1
json
04. 10. 2017 11.21
+0
Prašek, se vidi da si mlad in poznaš stvari. Komunizma nikoli nikjer ni bilo. Komunizem je utopična družbena ureditev, ki so jo obljubljali komunisti. Ampak samo obljubljali.Kar je bilo v Sovjetski zvezi se je imenoval real socializem.
ginem
04. 10. 2017 11.35
-2
S cim se vi obadate.Da se vam da vrteti v neskoncnem lupingu imenovana politika.
macro
04. 10. 2017 08.50
+10
Takrat je blo Bip,Bip,Bip...., danes pa je Bla, Bla, Bla...
ginem
04. 10. 2017 08.16
-3