Znanost in tehnologija

Pred 60 leti v vesolje poletelo prvo živo bitje: Sovjeti v smrt poslali Lajko in prevzeli primat v vesoljski tekmi

Moskva, 03. 11. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

3. novembra 1957 je proti vesolju poletel sovjetski Sputnik 2. Na njem je bila psička Lajka, prej potepuški pes. Za pot v vesolje so jo izbrali, ker so menili, da so potepuški psi že vajeni življenja v ostrih pogojih in lakote. Njena pot, ki je bila za sovjetski vesoljski program velik uspeh, se je končala s smrtjo.

Vesolje
Vesolje FOTO: Thinkstock

Pred 60 leti je Zemljo obkrožilo prvo živo bitje, psička Lajka, ki so jo v vesolje izstrelili Sovjeti. Njena junaška usoda se je sicer končala s smrtjo, saj Sputnik 2 ni imel kapsule za vrnitev na Zemljo. Kljub temu je bil to nov uspeh Sovjetske zveze v vesoljski tekmi z ZDA po izstrelitvi prvega satelita v vesolje mesec dni prej.

Sovjetski Sputnik 1, prvi umetni satelit v Zemljini orbiti, je v vesolje poletel 4. oktobra 1957. 83 kilogramov težek satelit je okoli Zemlje krožil s hitrostjo 24.500 kilometrov na uro. Sovjetska zveza je s tem svojim hladnovojnim rivalom, demokratičnim ZDA, pokazala, kako je tudi pod komunizmom znanost napredovala.

Laika je bila prvo živo bitje, ki je z Zemlje odpotovalo v vesolje. Psička naj bi v posebni kabini, ki so jo namestili poleg merilnih naprav, v breztežnosti preživela šest dni. Kasneje se je sicer izkazalo, da je verjetno poginila že po nekaj urah zaradi napake z ogrevanjem vesoljskega plovila. A to so ruski znanstveniki razkrili šele leta 2002.
Laika je bila prvo živo bitje, ki je z Zemlje odpotovalo v vesolje. Psička naj bi v posebni kabini, ki so jo namestili poleg merilnih naprav, v breztežnosti preživela šest dni. Kasneje se je sicer izkazalo, da je verjetno poginila že po nekaj urah zaradi napake z ogrevanjem vesoljskega plovila. A to so ruski znanstveniki razkrili šele leta 2002. FOTO: AP

V ZDA je Sputnik poskrbel za pravi šok, tako zaradi prestiža, da je komunistična Sovjetska zveza prehitela ameriške znanstvenike, kot tudi zaradi varnostnih vprašanj. Dejstvo, da so Sovjeti lahko v vesolje poslali satelit, je namreč pomenilo tudi, da imajo na voljo zelo zmogljive rakete, ki lahko nosijo ne le neškodljive satelite, ampak tudi bojne konice.

Nov šok je za zahodni svet sledil že mesec dni kasneje. 3. novembra 1957 je proti vesolju poletel večji Sputnik 2, ki je tehtal 508 kilogramov. Z njim pa je v vesolje poletela tudi kake tri leta stara psička Lajka, ki je bila pred vesoljsko kariero le eden izmed moskovskih potepuških psov. Izbrali so jo zato, ker so menili, da so potepuški psi že vajeni življenja v ostrih pogojih in lakote.

Sputnik 2 je krožil okoli Zemlje s hitrostjo 29.000 kilometrov na uro. Zelo natančni pripomočki so na Zemljo oddajali podatke o Lajkinem dihanju, utripu srca, o krvnem tlaku in o količini zraka, ki ga Lajka sprejema, na krovu pa je bila tudi kamera.

Psička naj bi v posebni kabini, ki so jo namestili poleg merilnih naprav, v breztežnosti preživela šest dni. Sovjetski znanstveniki so tudi trdili, da so jo evtanazirali, še preden ji je zmanjkalo kisika.

Kasneje se je sicer izkazalo, da je verjetno poginila že po nekaj urah zaradi napake z ogrevanjem vesoljskega plovila. A to so ruski znanstveniki razkrili šele leta 2002.

Tehnologija za povratek tedaj sicer tako ali tako še ni bila razvita, tako da je bilo že ob izstrelitvi jasno, da Lajka poleta ne bo preživela.

Sputnik 2 je, potem ko je izpraznil svoje baterije za oddajanje podatkov, okoli Zemlje krožil še do 14. aprila 1959, nato pa med strmoglavljanjem proti Zemlji v atmosferi razpadel in zgorel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
05. 11. 2017 19.25
+1
Najkrajša valovna dolžina je gama radiacija, za ščitenje pred x-ray in gama se uporablja svinec, ker je velike gostote.(11.34 g/cm³). Če si si kdaj zlomil kakšno kost, so ti verjetno dali kakšen ščit pred tem sevanjem. Seveda se to sevanje ni reflektiralo, ampak je zaradi velike energije prodrlo skozi telo (tako smo videli ali je tvoja kost zlomljena), hkrati pa je prodrlo tudi v svinec, ki se je zaradi tega segrel. Seveda je to segrevanje minimalno, ker je tudi sevanje minimalno in zelo usmerjeno, pa vendar. Dolga izpostavljenost takemu sevanju vodi v opekline in bolezni (rak). Za več znanj glej poškodbe Černobil nesreče in se vprašaj, zakaj so mladi vojaki morali umreti pri čiščenju strehe (likvidatorji). Glej wikipedia, Černobilska nesreča. Torej ali material more reflektirati najkrajšo valovno dolžino?
Lucki9
05. 11. 2017 22.56
-4
Sem ti povedal nimaš pojma o znanosti napiši how did astronauts survive extreme temperatures on the moon pa boš našel vso razlago, ki sem ti jo že sam ponudil. Radiacija na teh mašinah ni šibka torej ne nabijaj, če želiš pa primerjati še černobil pa nimaš pojma o fiziki, torej vzemi svoj doktorat iz družboslovja in se vrni tja.
MrNurmic .
05. 11. 2017 09.51
+1
sta preživeli pa Belka in Strelka... in kje je problem.Izraelci pobijajo Palestinske otroke vsak dan in kdo od vas na 24 ur gives a sh....Noben...joparji
mes
05. 11. 2017 08.27
-1
Sovjeti v smrt poslali Lajko ??? Zanima me gdo vodi te medije,gdo vam izbira naslove. Ko Američani pobijajo živali so naslovnice pozitivne???
igorli
05. 11. 2017 17.54
-1
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2017 18.54
+0
Dr. Oleg Oleynik je objavil A Stereoscopic method of verifying Apollo lunar surface images, državna univerza Kharkov, Ukraine. Le do kakšnega zaključka je prišel? Zemlja je ločena od Sonca z vakuumom vesolja. Jo radiacija Sonca segreva ali ne? Materiali izničijo toploto - to je fizika za kamot nezadostno.
Lucki9
04. 11. 2017 19.31
-2
Se vidi da nimaš pojma o prenosu toplote. Radiacija je edina zadeva ki deluje v vakuumu. Ne more pa nič zadeti ker vakuum nima snovi. Radiacija so ubistvu fotoni z veliko energije ko se zaletijo oddajo kinetično energijo delcu ta se posledično giblje hitreje. Temperatura pa je posledica hitrosti gibanja teh molekul. Material se lahko naredi da reflektira te fotone posledično ne dobiš te energije. Najprej naredi prenos toplote potem pa pametuj. Preberi kakšno znanstveno knjigo preden izpadeš največji neumnež v družbi.
ni_mi_vse_eno
05. 11. 2017 12.11
+0
Želim te poučiti, zato ne verjemi meni, ampak vprašaj google. Sonce oddaja elektromagnetno valovanje v različnih valovnih dolžinah (x ray, UV, vidni spekter, IR ... ) Upam, da ti je sedaj jasno, da v vseh spektrih ne more reflektirat. Preveri moje vire in spoznaj, ali ostani neveden in verjemi. Živela svoboda izbire.
Lucki9
05. 11. 2017 14.58
-1
Hahaha pa ti boš meni nabijal te zadeve? Imam narejen faks iz tega, predavali so mi ljudje ki vedo konkretno več kot ti. Čestitam ti katero valovanje pa ima največ energije? Ko boš lahko na to odgovoril boš morda vklopil možgane in logično sklepal kakšen material uporabiti. Do takrat pa vzami v roke kakšen učbenik in preštudiraj zadevo matematično in fizikalno preden spet trosiš bedarije.
ni_mi_vse_eno
05. 11. 2017 15.05
+0
Imam narejen doktorat, pa se ne hvalim tako kot ti s faksom. Največ energije ima najkrajša valovna dolžina. Glej The Electromagnetic Spectrum. Pišem, ker te hočem poučiti. Če ti ni všeč pridobivanje znanja, potem imaš vso pravico verjeti karkoli želiš. Če imaš željo po znanju, potem boš preveril vire, ki sem jih do sedaj navedel in prišel do svojega zaključka.
Lucki9
05. 11. 2017 15.30
-2
Imaš doktorat seveda, tudi če ga imaš ni iz tehnične smeri in nimaš pojma kaj govoriš. Kot sem ti že prej napisal poglej si kakšen učbenik notri imaš vse izpeljane enačbe in razlago. Če ti pa matematika in fizika ne greta pa nimaš kaj tukaj komentirati. Torej material more reflektirati najkrajšo valovno dolžino ostale oddajo signifikantno manj energije pa si se nekaj naučil.
bema1201
04. 11. 2017 13.06
-1
Škoda psičke Lajke, bolje bi naredili če bi gor poslali Brežnjeva, bi bilo mogoče prej konec komunizma v SZ.in ostalih državah Varšavskega pakta.
Ate_ist
04. 11. 2017 22.48
komunizma ni konec, obstaja v vatikanu, v sz pa so pod stalinom šli po poti v komunizem, s hruščovom kot naslednikom pa rakovo pot razpada
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2017 11.22
+0
Pred kratkim je Ram Tripathi, ki dela v Langley Research center v NASA povedal: Mi imamo tehnologijo za nižjo zemljino orbito, vendar višje še nimamo razvitih ščitov. NASA Radiation Shielding for Deep Space Missions. Žal. Potrebno je bilo razviti raketo, ki bi lahko ponesla jedrsko konico na drugi konec sveta v tistem času, zato je potrebno iti na Luno, ne ker bi bilo to lahko, ampak ker je to težko (Kennedy). Ista zadeva, kot jo danes opazujemo v S. Koreji. SZ je imela prvega človeka, prvega psa, boljše rakete, boljši izkoristek, boljša zanesljivost. Glej: US Too Dependent on Russian Rocket Engines, Experts Tell. Temperatura na Luni je 130°C. Koliko časa je trajal najdaljši pohod in kakšno hlajenje so uporabljali. Uporabljali so Kodak film, Hasselblad kamero. Kaj se zgodi s filmom, če gre čez rentgen kontrolo na letalu? (Glej: radiation effect kodak) Ali je opaziti podoben efekt na filmu? Najvišje v orbito je prišla Gemini 11, Charles Conrad, Jr and Richard F. Gordon, Jr. 14 September 1966, in sta po 40 hours 30 minutes dosegla višino 1,369.0 km.[29] Koliko časa je trajal polet na Luno in koliko km so prepotovali? (List of spaceflight records, wiki). Astronauti se trudijo v nižji zemljini orbiti narediti posnetek oddaljene zemlje. Glej: Apollo 11 False Photography - Unedited.
Lucki9
04. 11. 2017 11.43
-1
Prosim lahko nehaš nabijati bedarije že enkrat? Še zadnjič ti povem T na luni kje je 130°C???? Tla mogoče čez dan. Na luni imaš 2 možna prenosa toplote. Prvi je radiacija direktno od sonca ali reflektiranja od površja lune. Materiali se naredijo, ki odbijajo to toploto zato se kamot izniči. Naslednji mehanizem je kondukcija. To pomeni direkten stik z vročo površino. Glede na to da na luni ni atmosfere je edini možen prenos z tlemi. Torej čevlji so imeli dobro izolacijo poleg tega pa je stik površinsko zelo majhen. Boš še naprej govoril bedarije ali si boš pogledal dejansko znanost zadaj?
gozdar1
04. 11. 2017 11.44
-2
Citat iztrgan iz konteksta, govora je o misijah dlje od meseca. Mešaš začetke vesoljske tekme s situacijo danes. Zakaj zda uporablja v atlasu ruske motorje je malce bolj zapleteno vprašanje povezano s poitiko in odnosi z rusijo v 90ih. 130 stopinj v vakumu ne pomeni isto kot 130 stopinj na zemlji ker v vakumu ni konvekcije. Odgovore na ostalo lahko poiščeš sam.
ni_mi_vse_eno
05. 11. 2017 12.24
+0
ZDA in Rusija sta bili vedno nasprotnici, žal. Od hladne vojne do danes. Ruski motorji imajo boljši izkoristek, zato porabijo manj goriva in zato so cenejši. V ekonomskem sistemu gre tista zadeva, ki daje boljše rezultate za manj denarja. Glej wikipedia RD-180, ali kakšne podobne strani. Odgovore si lahko poiščeš sam.
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2017 11.20
-4
Prvič, da medij prizna, da se je vesoljska tekma dogajala predvsem zaradi hladne vojne in zmožnosti ponesti jedrske konice na drugi konec sveta. Zato se je Kennedy zavzel za osvojitev Lune. Namreč rakete ZDA so bile slabše zmogljivosti, manj zanesljive in potrebno je bilo usmeriti javni denar v raziskave. V demokraciji imamo propagando, zato gremo na Luno, ne ker bi bilo to lahko, ampak ker je to težko (Kennedy).
Ciymbalta
03. 11. 2017 18.09
+0
Jaz bi vsakega znanstvenika poslal vesolje brez vode ter hrane, tako kot so oni psa
silly
04. 11. 2017 08.47
+1
daj ne dramatiziraj; raje se sekiraj za milijon svinj, ki se bo jih danes do poldneva na svetu pojedlo
xTheOnex
04. 11. 2017 19.18
-3
kr pošl ti znanstevnike nekam v svojem svetu , pomoje bi bil še vedno v kamneni dobi al pa še kej kasnej
Fifi 24
03. 11. 2017 17.48
+1
In msm torej 24 nadaljuje svoj boj proti grdim rusom.....v naslovu ki ga večina prebere....ostalo tako ne...ovce pa beee........... o opicah (množina) ki so jih vaši šefi pobil v neuspešnih raketnih poizkusih pa niti besede
nominator13
03. 11. 2017 13.43
+21
Februarja 2003 so američani poslali v smrt sedem članov posadke v space shuttlu.
gozdar1
03. 11. 2017 16.13
-9
Svalbard
03. 11. 2017 18.24
-1
@nominator Hehe ni bilo nobenih ljudi notri 100%! Se še danes spomnim kot bi bilo učeraj kako smo gledal, ko je razgnal 10. "space"shuttle Challenger. Vsi so jokali za učiteljico, ki "je" bila potnica na shuttlu. Sploh se pomnim kako je kazalo njene starše, ki so jokali na razgledni tribuni, kako je razneslo shuttle z njeno hčerko na krovu. No danes so še vsi živi razen enega, ki je verjetno umrl od starosti. In vi še kar verjamete lažem, risankam in računalniškim grafikam. Dobr so nategnil ljudi, ups ofce.
gozdar1
03. 11. 2017 22.13
-7
Upam, da upaš staršem in sorodnikom teh ljudi v oči isto povedat, sicer pa so razni teoretiki zarot s podobnimi zgodbami utrujali staršem umorjenih otrok v streljanju na šoli. L 2003 se je zgodila nesreča columbie in ni nič razneslo.
Svalbard
04. 11. 2017 09.29
+6
Svalbard
04. 11. 2017 09.45
+8
Učiteljico je tako razgnal, da je še leta 2015 čudežno predavala pravo na pravni fakulteti Syracuse.
gozdar1
04. 11. 2017 10.19
-9
Očitno niti pol toliko kot ti, na krovu columbie ni bilo nobene učiteljice. Če že bluzite s teorijami zarot poskusite vsaj ne zgrešit tisočletja.
Lucki9
04. 11. 2017 11.35
-9
Svalbard in podobni nabijajo svoje zgodbice ker drugače ne dobijo pozornosti. V šoli pač niso nič znali in da so dobili pozornost sovrstnikov so govorili da je 2+2=5 sedaj pa iste bedarije govorijo za NASO in flat earth. Brez izobrazbe brez pozornosti težko življenje pač.
xTheOnex
04. 11. 2017 19.21
-7
hahaha astronavtka je šla delat pod krinko na fakulteto :D hahaha iz kere ploscate lukne so pa tebe supstil svalbard
xTheOnex
04. 11. 2017 19.29
-6
a to kakšni kmetje k so jim komi zdej internet napelal v rovte take teorije dobivajo , ker vas je malo takih
Svalbard
06. 11. 2017 12.55
+5
Pikec, če bi ti uporabljal internet, bi potem lepo preveril moje trditve in se malo napasel. @gozdar Nauči se brati! Srečno vsem.
BorecZaResnico
03. 11. 2017 13.04
+8
Dnevna norma je, da židovski levi medij piše gonjo proti trumpu, rusiji, poveličuje holivud in feminizem. Rusi niso psa poslali v vesolje kar tako za hec ampak, ker niso vedeli če ima vesolje kakšen radioaktivni vpliv in druge učinke. Zdaj je vseeno ali bi poslali opico, psa, mačko...
gozdar1
04. 11. 2017 10.20
-2
Dejstva so danes zarota, super verjetno bo kakšno snežinkico zmotila zelene trava.
karina 1
03. 11. 2017 11.33
+7
"njena junaška usoda?" Kot, da si jo je sama izbrala? Mučenje!
Principat
03. 11. 2017 15.17
+1
tudi pri nas je mučenje , vendar ljudi , ker psi imajo prednost , predvsem pa so najglasnejši tisti s povodci
appollyon
03. 11. 2017 11.06
-27
Ma ni teme pri kateri rus nebi lagal in zavajal narod.
murkecc
03. 11. 2017 08.54
-6
Bucke. Same laži in posnetu v studiu.
bAng bAng dAdy
03. 11. 2017 08.58
+5
TellingTheTruth
03. 11. 2017 09.02
+3
Ker je res taka umetnost (sploh zdaj) naredit raketo ki bi odletela v vesolje, pa gor enga psa dat a ne. Fantje, a so letala tut fejk?
macro
03. 11. 2017 10.53
+0
JanZiska
03. 11. 2017 10.57
+3
CevNorc
03. 11. 2017 20.20
+1
Jaz sem bil na enem od letal, vam lahko iz lastne izkušnje zatrdim, da niso resnična. Sploh let nad gorami in oblaki ni bil resničen. To sem vse sanjal.
silly
04. 11. 2017 08.48
-2
daj k psihiatru se spravi,...pa ne preveč na levo iti, da ne boš z roba dol padel
mptour
03. 11. 2017 08.21
+23
Ubogi kuža, pa to....
lordG
03. 11. 2017 09.18
-12
zakaj,...če to počno naši bratje rusi je ok, zgražali bi se če bi to počeli ameri
?asjeza
03. 11. 2017 08.21
+15
lohk bi dali kučana ker ne bi imeli več stroškov znjim
caspera1
03. 11. 2017 08.51
+2
Principat
03. 11. 2017 15.19
+1
ja koga bi pa potem osemkolesnik izbral za krivca , a imate že rezervo
ce.ce.
03. 11. 2017 08.17
-20
lahko bi dali brezdomca, ne pa psa
WAYNE.ROO
03. 11. 2017 16.28
-6
CevNorc
03. 11. 2017 20.22
+2
kaj če bi se ti javil, sigurno si eden od tistih, ki mislijo da so vsi slabši od vas.............
klipov
03. 11. 2017 08.07
+23
No ja... pred 60 leti pa res. Matematika in take reči, novinarji.....
TellingTheTruth
03. 11. 2017 08.14
+60
Ce bi jim sla matematika ne bi bli novinarji
pogan
03. 11. 2017 08.16
+10
dartford
03. 11. 2017 08.17
+7
Kanolli
03. 11. 2017 09.10
+4