Znanost in tehnologija

Praznujemo svetovni dan emotikonov. Veste, koliko jih obstaja?

Ljubljana, 17. 07. 2016 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iskanje ustreznega emotikona na priljubljeni platformi Telegram bo odslej mogoče tudi v slovenskem jeziku. Ob svetovnem dnevu emotikonov so namreč predstavili prvi slovar med slovenščino in vizualnim jezikom emotikonov. Na voljo je uporabnikom orodja EmojiWorldBot.

Večjezični spletni slovar EmojiWorldBot je brezplačno orodje, narejeno za popularno storitev za izmenjavo sporočil Telegram. Uporabnikom omogoča iskanje ustreznih emotikonov oz. smeškov v več kot 70 jezikih. Prvo poskusno verzijo so predstavili konec aprila, od takrat pa so orodje nadgrajevali.

emotikon
emotikon FOTO: Thinkstock

Ob današnjem svetovnem dnevu emotikonov bodo platformo odprli za več kot 50 novih jezikov. Orodje bo tako prva učinkovita tehnologija za komuniciranje med govorci več kot 120 jezikov, je povedala profesorica lingvistike na Univerzi v Neaplju ter strokovnjakinja za strojno prevajanje Johanna Monti.

Skupaj s slovarjem slovenščine bo z današnjim dnem slovenskim uporabnikom na voljo tudi igrica, ki mogoča identifikacijo novih besednih oznak za emotikone. Na ta način bodo uporabniki preko zabavne igre snovalcem orodja pomagali priti do boljših informacij o jeziku ter s tem natančnejših prevodov.

V kratkem nameravajo predstaviti tudi novo igro, ki bo omogočila iskanje neposrednih prevodov med vsemi jeziki v sistemu, in sicer s pomočjo besednih oznak za emotikone. Kot je pojasnil direktor Kamusi Project iz tehniške univerze EPFL v Lozani Martin Benjamin, se namreč prevodi med posameznimi jeziki trenutno pogosto pomešajo z angleškim jezikom, ki deluje kot posrednik med njimi.

Datum 17. julij je datum na sličici, ki v operacijskem sistemu ios označuje emotikon za koledar. To je razlog, da so dan razglasili za svetovni dan emotikonov, lahko preberemo na spletni strani svetovnega dne emotikonov. Trenutno sicer obstaja 1824 uradnih emotikonov, ki jih Emoji.com ponuja v brezplačno uporabo.

Z emotikoni lahko po Benjaminovem mnenju odpravimo zmedo pri angleških večpomenskih besedah, kot je na primer "cup", ki lahko označuje skodelico ali pokal. Pri tem bodo v pomoč igralci iger, ki bodo s potrditvijo povezave med emotikoni in njihovimi besednimi oznakami pomagali izboljšati natančnost prevodov iz slovenskega v katerikoli izbrani jezik, je še povedal Benjamin.

Za dostop do slovarja uporabniki potrebujejo zgolj brezplačen uporabniški račun na platformi Telegram, ki ga lahko uporabljajo kot aplikacijo na svojih pametnih napravah.

Orodje nameravajo razširiti tudi na Facebook, Skype, WhatsApp, Slack, Google Hangouts ter druge platforme. Kljub temu pa je Telegram po mnenju Benjamina v smislu podpore za neodvisen razvoj tovrstnih orodij najbolj napreden, zato nameravajo sistem, preden ga začnejo prilagajati za druge platforme, najprej izpiliti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CyChick8
17. 07. 2016 10.23
+12
zavijanje z očmi manjka... bi bil verjetno kar dostkrat rabljen.