Znanost in tehnologija

Pozor - pojavila se je nova oblika zlorabe kreditnih kartic

Ljubljana, 30. 01. 2017 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Združenje bank Slovenije opozarja, da se je pojavila nova oblika poskusa prevare oziroma goljufije s kreditnimi karticami. Stranke bank in hranilnic morajo biti posebej pozorne na neznane klicatelje, ki bi od njih zahtevali številko kartice. Prevarant bo nekaj osnovnih podatkov o klicani osebi že imel, zato bi mu lahko imetniki kartic hitreje zaupali.

Nepridipravi izkoristijo vsako naivno ravnanje z našimi podatki.
Nepridipravi izkoristijo vsako naivno ravnanje z našimi podatki. FOTO: Thinkstock

Združenje bank Slovenije opozarja pred novo obliko poskusa prevare oziroma goljufije s kreditnimi karticami. Neznana oseba pokliče stranko banke ali hranilnice in se predstavi kot zaposleni na oddelki pri VISA ali MasterCard kartični shemi.

Klicatelj že razpolaga z nekaterimi osnovnimi podatki o stranki, največkrat z njenim imenom in priimkom, naslovom in delom podatkov s kreditne kartice. Nepridiprav nato stranko opozori, da je bila njena kartica uporabljena za nakup. Če imetnik kartice to potrdi, klicatelj vpraša, če je bil nakup opravljen v v določeni trgovini. Stranka običajno odgovori z ne. Prevarant nato stranki "pojasni", da želi od nje številko z zadnje strani kreditne kartice (CVC ali CVV števillko), ki se uporablja izključno za nakupe preko spleta, da bi tako dokazala, da je resnično pravi imetnik kartice.

V primeru kraje ali zlorabe kartice nemudoma pokličite na banko ali policijo ter skrbno spremljajte promet na računu.

Neznana oseba stranki dodatno pojasni, da potrebuje te podatke kot dokaz, da kartica ni bila izgubljena ali ukradena. Po pridobitvi potrebnih podatkov za izvedbo plačila preko interneta se nato v nadaljevanju res lahko zgodijo dejanske zlorabe strankinega računa.

Združenje bank Slovenije zato opozarja vse imetnike plačilnih in kreditnih kartic na posebno previdnost in pravilno uporabo ter nadvse skrbno ravnanje s podatki. Velja namreč, da imetniki kartic svojih podatkov nikoli nikomur ne posredujejo preko elektronske pošte oziroma po telefonu. Združenje priporoča, da stranke pri uporabi plačilnih kartic dosledno upoštevajo pravila varne uporabe plačilnih kartic, saj se lahko s previdnim ter odgovornim ravnanjem izognejo prevaram in morebitni škodi.

Med uporabo bankomata ne sme nihče videti vaše PIN številke.
Med uporabo bankomata ne sme nihče videti vaše PIN številke. FOTO: POP TV

Ukrepi za čim boljšo zaščito

S kartico ravnajte skrbo, takoj ob prejemu jo podpišite.
PIN številko in geslo si zapomnite in ju ne pišite na papir.
Ne nasedajte elektronskim, telefonskim in drugim sporočilom, četudi navidezno prihajajo od vaše banke ali hranilnice. Vklopite si prejemanje varnostnih SMS sporoči o plačilih ali dvigih gotovine.
Redno spremljajte transakcije s plačilno kartico.
Pri plačevanju kartice ne izpustite iz oči.
Ko vnašate PIN številko, pazite, da vnosa nihče ne vidi.
Bodite pazljivi na e-sporočila, ki jih niste zahtevali ali iskali, ali na klice pri katerih vas sprašujejo po osebnih podatkih in med njimi po številkah plačilnih kartic.
Na spletnih straneh ne vpisujte številke plačilne kartice povsod, kjer jo od vas zahtevajo, temveč le takrat, ko ste se žodločili za nakup in dejansko žželite plačati s plačilno kartico.
Med uporabo bančnega avtomata ne sme nihče videti vaše PIN številke.
Plačilno kartico uporabljajte na tistih avtomatih, ki stojijo na obljudenem in dobro osvetljenem mestu.
Če potujete v tujino, je dobro razpolagati z več različnimi plačilnimi karticami, različnih blagovnih znamk in kartičnih sistemov.
V gneči imejte torbico, denarnico ali mobilno napravo tesno ob sebi.

S kartico moramo ravnati skrbno.
S kartico moramo ravnati skrbno. FOTO: Thinkstock

Če se kraja ali zloraba vendarle zgodi ...

Obvezno si zapiššite telefonsko šštevilko, ki je zapisana na hrbtni strani plačilne kartice in na katero lahko pokličete 24 ur na dan 365 dni v letu in takoj prijavite izgubo, krajo ali težžave z vaššo plačilno kartico.
 
Prijavo preklica, izgube ali kraje plačilne kartice ali mobilne naprave opravite takoj, ko jo zaznate. Le tako bo vašša plačilna kartica oz. mobilna naprava čim hitreje blokirana, s čimer boste zmanjšali možžnost zlorabe in omejili viššino finančne izgube.
 
V primeru izgube, kraje plačilne kartice ali mobilne naprave skrbno pregledujte promet na računu, da boste na banki ali hranilnici lahko pravočasno oddali reklamacijo za transakcijo, ki je niste opravili sami. Sum kraje plačilne kartice obvezno prijavite tudi najbližžji policijski postaji. Enako storite tudi, če ste v tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rade Malinovic
01. 02. 2017 10.40
+3
nevem kaj se dogaja ja sam išo učeraj na banko in za menoj je stao jedan omladinac prav je gledo kaj bom naredo pa kok imam denarja na banki sam nisam ni ja neuman sem se zasuko tko da ništa ni mogu da vidi pa bi vas rad opozorio da boste oprezni pri taki situaciji LEP POZDRAV
Marko Novakov
31. 01. 2017 11.25
+14
Pa kje so se spravil na uboge Slovence...Nej jim kdo razloži da imamo najnižje plače v Evropi pa bo mir...
slovenija981
31. 01. 2017 10.22
+0
Jst mam še zmeraj s.p. brez ttr.........samo gotovina!
Die einemaister
01. 02. 2017 16.41
+2
potem si be da k, kajti moraš odvajati 360€ na mesec, delaš ali pa ne, tako da začni malce razmišljati, ti pomagam, glede na to kar si napisal v drugem stavku, ukini prvega, in boš bol profitiral, sem ti dovolj razločno napisal?
maneno48
31. 01. 2017 09.29
+20
odstranite strice iz nlb, bo vse štimal, kurji tatovi bodo pa zmeraj in zmeraj so bili !
Tinito Castro
31. 01. 2017 09.11
+9
Nič bat..Glede na finančno stanje, bi me nepridiprav vpraašal ali rabim in ali mi lahko nakaže kak kak eur
Banion
31. 01. 2017 09.02
Moja izkušnja z izgubo kartice je da jo je našel nepridiprav ki je še isti večer poskušal z naključnimi številkami na bankomatu. K sreči mu ni uspelo, ker sem izgubo opazil šele šez nekaj dni
Nemirko
30. 01. 2017 22.49
+18
google: Prvi od velikih štirih že draži zaradi plačevanja Pop TV
rde?kar
30. 01. 2017 21.56
+7
Problem so bankirji.
York
30. 01. 2017 21.30
+31
Med uporabo bančnega avtomata ne sme nihče videti vaše PIN številke, so med drugim zapisali. Praksa je drugo. ......... Bankomati so tako postavljeni, da se čakajoči za tvojim hrbtom, ko opravljaš svoje transakcije, kratkočasijo s pregledom tvojega početja in finančnimi podatki, ki se lepo izpišejo na ekranu. Nobene zasebnosti. Najprej naj uredijo zasebnost, potem razlagajo na kaj vse je potrebno biti pozoren. ....... Bakomati na vidnem, dobro osvetljenem mestu niso zagotovilo, da so tudi varni. Samo dva primera. Skener je bil nameščen v dnevnem času na bankomatu pred glavnim vhodom v Merkur v BTC-ju. Enako se je zgodilo na bankomatu v Mercator Šiška v I.nadstropju nakupovalnega centra. Samo dokaz več, da se goljufi ne ozirajo na lokacijo, ampak na obiskanost bankomata. Množica jih ne moti. Ravno obratno, več je uporabnikov bankomata, več kartic bodo "poskenirali".
oježeš
30. 01. 2017 22.38
+10
Niti ne drži tvoja trditev. Stopiš tako, da s telesom skoraj zakriješ tipkovnico, tipkovnico tako zakriješ s prosto roko, da le ti vidiš odtipkane številke. Pred dostopom do bankomata optično preveriš bankomat. Vzemi si tiste pol minute, saj moraš ti tudi čakati, da človek pred teboj zaključi dvig ali drugi transakcijo. Je pa seveda ta, da tudi to no 100% rešitev, ampak nekaj si poizkušal narediti dobrega za sebe. Sam namreč poznam lego številk na pamet, pa so lahko drugače obrnjene kot na drugih bankomatih. Zato tipkovnico čisto pokrijem in na hitro odtipkam številke, vmes kdaj na katero samo položim prst in grem na pravo. Ni treba da peti v vrsti za teboj vidi kaj si odtipkal. Bolj nevarno je ko sta dve ženski pred bankomatom. Takrat je bolj pomemben pogovor in kriljenje z rokami po zraku kot kolikor toliko varno odtipkanje kode. Mesečni strošek, da ti vsako transakcijo izpiše v mobitel pa pride 1,10 EUR, tako, da glede tekočega spremljanja kaj se dogaja z mojim TTR, niti ni tak strošek. Obvestilo pride hitro, ponavadi v nekaj sekundah ali takoj.
nikhrast
30. 01. 2017 22.39
+1
Banion
31. 01. 2017 09.01
+4
Na bankomatih bi lahko bila nad tipkovnico nameščena pomična strešica s katero bi prikril kaj tipkaš
LOGISTIKA
01. 02. 2017 11.56
-1
Die einemaister
01. 02. 2017 16.39
+3
bi-be- saj to je nekoč že bilo, ampak očitno so banke podrejene sleparjem, ker so tudi ona same take
nikhrast
30. 01. 2017 21.16
+2
Z gotovino ni problem, sta kdaj potovali? Pa kako plačaš ekstra prtljago na letališču, pa kako najameš rent-a-car, pa ksko najemeš sobo v hotelu..., brez kreditne karte sploh ne moreš!!!
vrtojb
30. 01. 2017 20.54
+2
ni vredno komentarja
laskopivo
30. 01. 2017 20.34
+10
Delo na črno je zakon. Nimam niti računa vse skupaj je zlo sumljivo državi sam kaj ces. Tud drugot me čudno gledajo ko kaj kupim pa potegnem šop denarja iz denarnice kot da sem nek mafijec. Na socialni glih toliko da me niso prosili da vzamem socialno pomoč. Sem rekel ne hvala sem slovenec ne je..m sistema 5posto
oježeš
30. 01. 2017 22.38
+6
Ti privoščim, le vsi niso tako korajžni. Smo pač različni ljudje.
IVO1965
31. 01. 2017 13.15
+2
sam star,i je pa ta pravi filing ko potegneš šop bankovcev in jih komu pomoliš pod nos hahaha. Narod je pa itak cel blesav s temi karticami. Zadnjič sem bil v trgovini, pa je ena ....ženska pred mano kupila špeceraja za 8 ali 9 eur in pol je to plačevala s kartico, pa pin kode pa stran se obračat da kdo ne vidi kaj klopfaš, groza.... Keš na luft in kupiš kot gazda, ne pa kot neki peklar s temi .......karticami
proofreader
30. 01. 2017 19.19
+38
S karticami so same težave. Z gotovino tega ni.
ficfiric 1
30. 01. 2017 19.31
+34
Tako je...jaz uporabljam sam se gotovino in kes na roke...pa me gledajo vsi kot najvecjo barabo...verjetno za to ker sem se odlocil da bo kar je mojega moje..in dam tistmu kot sam hocem..na banki so me skoraj napadli ker sem racun zaprl...ces kaj takega...nezaslisano...
Racio
30. 01. 2017 19.45
+22
Laki je malo nervozan
30. 01. 2017 19.50
+4
Ma pusti ga,ima se kao za najbolj pametnega ker nima bančnega računa,ostali pa smo bedaki.Verjetno nima službe,da bi mu sploh kaj nakazovali.Pol pa dobi še sto plusov od istih budal,brezveze.
medo90
30. 01. 2017 19.50
+19
Jaz tudi vse z gotovino. Denar dvignem in v trgovino.
Bruhalnica24
30. 01. 2017 19.51
+14
Po možnosti brez računa.... Ziher je ziher...
BPGC
30. 01. 2017 20.16
-5
Uporaba android aplikacije za prenos sredstev je otrocje lahko. In tudi varovano, ni sans da ti kdo odnese in kartico in telefon in prenosni racunalnik in uporabnisko ime in geslo. Ce pa se ze kdo najde, pac enostavno vse preklices; nove kartice pa dobis zastonj iz zavarovanja pri banki.
BPGC
30. 01. 2017 20.17
-11
Mislim pobi, potrebno je iti naprej s casom. Nismo v kameni dobi.
Frigo
30. 01. 2017 20.49
+2