Znanost in tehnologija

Policija bi blokirala spletne strani s posnetki otroške pornografije

Ljubljana, 13. 09. 2016 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
17

Policija napoveduje odločen boj proti spolnim zlorabam mladoletnih otrok na interentu, ki jih je vse več tudi v Sloveniji. Za uspešen boj proti spletni pedofiliji predlaga blokado internetnih strani, na katerih so posnetki spolnih zlorab otrok. A predlogu nasprotuje informacijska pooblaščenka, ki pravi, da je le sodišče tisto, ki lahko takšno blokado odredi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
13. 09. 2016 21.38
-2
Policija se raje ukvarja z rezalci žice za 40 evrov škode namesto da bi resno zastavila mednarodno akcijo in ukinila serverje ter polovila lastnike in tiste ki uploadajo. Blokada ne bo rešila nič.
darlok
13. 09. 2016 12.55
+4
Tukaj vidim tri težave. 1: cenzura interneta. Odločno sem proti temu. Naj likvidirajo problem, ne pa simptome. To je tako, kot če bi vedeli, da nekje prodajajo heroin, potem pa onemogočali ljudem tja hodit, namesto da bi aretirali preprodajalce. 2: policija nima kaj sama na svojo roko delat. Če že, potem naj sodišče odredi odredbe. 3: vedno se začne s takšnimi "forami". Bomo to in to prepovedali, nato bomo še prepovedali to in to itd. Na koncu pa bodo blokirali še "normalne" strani, ker bodo recimo naperjene proti vladi ali opoziciji in v zagovor govorili:"saj smo tisto in tisto tudi prepovedali. To je samo manjši korak naprej". Se spomnite začetka 90ih, ko smo uvedli dodatno zdr. zavarovanje? Obljubljali manjše čakalne dobe ipd., če bomo zavarovani. Zdaj pa je nuja imet dod. zdr. zav. Zdaj se moraš še dodatno zavarovat (razne zavarovalnice) za krajše čakalne dobe. Isto 22% DDV.. Je tudi bil "začasen" dokler bo kriza. Evo ti ga na. Ku..c začasno.
darlok
13. 09. 2016 17.23
+4
Kdor je dal minuse na moj komentar, prosim, če da protiargument. Rad imam argumentiranje in mi je vseeno za minuse in pluse. Bi pa rad videl/prebral s čim se ta dva ne strinjata z mano. Morda spremenim svoje mišljenje, če bo argumentirano dobro (ni mišljeno sarkastično).
brusilec
13. 09. 2016 19.40
+0
a se ti zavedaš kako težko je poloviti snemalce teh posnetkov? ti posnetki se lahko delajo doma, na vikendih, v hotelih, ... ni da ni.. lažje pa je najti posnetke na netu.. če ne drugega po forumih iščeš bližnjice... če omejiš pedofilijo to ne pomeni da bo to krnaenkrat preneseno tudi v politične namene. plus tega, ti modeli v tujini že delujejo.. zzdej pa.. če ni povpraševanja, potem tudi ponudba slej kot prej opeša. tako da ja.. dam ti minus
darlok
13. 09. 2016 20.09
+3
brusilec, hvala za argument. Vem, da je težko poloviti snemalce. Pa vendar menim, da to ni razlog za cenzuriranje interneta. Če sem jaz ta snemalec in dam link na forum, me lahko dobijo. Vsak ima svoj IP in "ga ni boga takega", da me ne bi dobili. Če je le volja. Naj raje polovijo te "distributerje" kot pa da cenzurirajo internet. Ne razumi me napačno; nič nimam proti sami cenzuri teh strani. Strah me je le tega, da se bo iz te cenzure razvila cenzura še na ostale stvari.
Ana Sols
18. 09. 2016 18.03
+1
distributerjev je neskončno, kdo bo vse lovil. Seveda se tudi lovi. Definitivno pa cenzura, tako bo tudi motivacija za objavljanje manjša.
Rains-
13. 09. 2016 12.19
-1
Še to se nam manjka, da še pri nas začnejo s cenzurami. Sicer ne vem kakšne spletne strani so to ker jih še nikoli nisem videl, pa sem non-stop na internetu (ali so sploh del "površinskega" interneta ali so na "deep/dark" webu?), ampak samo pisanje o onemogočanju dostopa do nečesa se mi zdi nesprejemljivo. Preganjajo naj raje lastnike strani direktno, glede na tip strani predvidevam da bi se vsako dalo v 24-ih urah ugasnit.
Multipratik
13. 09. 2016 09.54
+12
Levji delež pri zlorabah nosijo tudi starši, saj imajo že njihovi otroci v vrtcu profile na facebooku, instagramu in še kje, ter pametne telefone in tablice, ki jih uporabljajo brez nadzora. To se mi zdi skoraj, kot bi 5 letnemu otroku dal pištolo za igranje, potem bi se pa čudil, če bi po nesreči koga ustrelil. Problem pa je še večji, ker marsikateri ta mali mujo vse skupaj tehnično obvlada bolj kot oni, ne zna se pa odločati, kaj sme in kaj ne. Začne se lahko čisto nedolžno, ko si deklica fotografira majčko z njej všečno sliko ali napisom in jo pokaže svojim prijateljicam na družbenih omrežjih. Ona na njej vidi lepo majčko, kdo drug, ki tam ne bi smel biti zraven, pa v tem lahko vidi kaj drugega, kar njega bolj zanima. Pa se začne ples volka in ovčke...
Multipratik
13. 09. 2016 09.37
+11
Tukaj se meša jabolka in hruške. Kdor se malo spozna na internet ve, da je možno zaobiti kakršnokoli blokado. Ponavljam, kdor se malo spozna. Za to ni potrebno biti nek velik mojster. Rešitev ni blokada obiskov, saj s tem, pa kakorkoli se čudno sliši, kršimo internetno svobodo. Veliko učinkoviteje bi bilo, če bi se take spletne strani sproti ukinjale in bi se kaznovalo tiste, ki jih postavljajo. Kazni so premile in neboleče, zato se tukaj nič ne spremeni. Če mislite, da se ne da stopiti na prste nepridipravom, ki se poslužujejo eksotičnih strežnikov se motite. Tukaj se pa gre samo za organiziranost in voljo dejansko preprečiti takšne in podobne vsebine od teh, ki ves sistem vzdržujejo. Anonimnosti na spletu ni, saj je IP, pa čeprav zamaskiran preko več proxy strežnikov še vedno unikatna hišna številka uporabnika, po kateri se ga v sodelovanju operaterjev in policije da izslediti in kazensko preganjati, če za to le obstaja prava volja. DNS strežniki pa so tisti, ki nek spletni strežnik uvrsti na internet. Tudi ponudniki so javna podjetja, ki se jih da sankcionirati, če se ne držijo pravil.
brusilec
13. 09. 2016 19.49
-1
se pravi, kdorkoli se le malce spozna lahko obide takšno blokiranje.. pa naši modri bi lahko polovili vse IP zlikovce če bi le hoteli ?? ti pa imaš dvojna merila.. ne, večina folka ne zna obiti takšne blokade.. in pa ja.. večina folka ne zna uploadat fotk in pa video posnetkov na internet brez sledi in bi se jih dalo poloviti.. ampak tukaj jim pa stopite v bran "borci za svobodo interneta".. kot da bi človek bral kakšno komedijo .. če bi se takšne internetne strani blokirale bi promet drastično upadel .. zakaj? zato ker tudi prej so obstajali fotoaparati, pa je polovica možekov pofotkala svoje ženke tam spodaj, ampak šele sedajle v digitalni dobi se je to res razcvetelo, prej je bilo tega glih za eno izdaja vročega kaja na mesec...
antirepresija
13. 09. 2016 08.58
+11
Sicer plemenita ideja, ...a v ozadju se ze en cas pripravljajo na cenzuriranje interneta. VEDNO uporabijo enaki trik. Ce bi direktno povedali, da bodo cenzurirali internet, bi bilo pol Slovenije na nogah, verjetno tudi protesti pred hramom demokracije. Zato seveda, svojo agendo zavijejo v celofan, napihnejo problematiko, zaigrajo na custveno noto labilnih ljudi, potarnajo kako s trenutno zakonodajo ne mores nicesar ukreniti (ceprav to ni res) in ljudje dejansko zacnejo ZAHTEVATI taksen zakon. Seveda niti ne razumejo kaj zahtevajo. VEDNO in povsod isto.
proofreader
13. 09. 2016 08.45
+10
Verjetno vsi vemo, da bo naslednji na vrsti Partis, potem pa še kakšna stran, ki oblastem ne bo všeč.
Multipratik
13. 09. 2016 09.47
-2
Partis bi morali ukiniti že zdavnaj, saj je prav v posmeh vsej zakonodaji za zaščito avtorskih pravic. Po eni strani v pravilniku pojasnjujejo, da je dovoljeno nalagati samo nezaščiteno vsebino, po drugi pa nalagalce maltretirajo kaj in kako morajo nalagati in uporabnike, kako morajo vse deliti naprej. Če tega niso zmožni, dobijo ban, ali pa se lahko odkupijo z nezakonitimi donacijami lastnikom portala. Pri večini nesimetričnih linij pri nas vemo, kaj se potem dogaja... Tukaj organov pregona ne razumem, zakaj to tolerirajo. Če ne drugega, imajo za kaznivo dejanje lahko napeljevanje portala h kaznivemu dejanju.
proofreader
13. 09. 2016 08.43
+12
Raje naj najdejo in ukinejo strežnike, blokada ne bo uspešna.
Mali medo
13. 09. 2016 08.22
+15
rajši naj nalagalce in uporabnike polovijo drugače pa naj mi razložijo kako bodo to naredili v darknetu
Mali medo
13. 09. 2016 08.38
-1
RealniOptimist
13. 09. 2016 08.15
-3
Je že bil čas