Znanost in tehnologija

Podjetje PRO PLUS z implementacijo HPE Moonshot platforme utrjuje položaj visoko-tehnološkega podjetja

Ljubljana, 02. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetje PRO PLUS z vpeljavo inovativnih tehnologij utrjuje vlogo vodilne medijske hiše, ki že 20 let zavzema pomembno mesto v slovenskem medijskem prostoru.

Z zamenjavo klasičnih strežnikov s HPE Moonshot strežniško platformo so dosegli hitrejši razvoj in boljšo razpoložljivost svojih storitev ter enostavnejše upravljanje z izjemno kompleksnim sistemom, na katerem temelji njihov spletni portal 24ur.com in drugi specializirani portali.

HP Moonshot - 2
HP Moonshot - 2 FOTO: HP Moonshot
S svojimi spletnimi portali se podjetje PRO PLUS prilagaja najnovejšim mobilnim trendom in informacijsko-komunikacijskim inovacijam, zato so vse njihove vsebine prilagojene spremljanju na različnih mobilnih platformah ter mobilnih in pametnih napravah. Medtem, ko na televizijskem področju nove trende ustvarja z najbolj gledanima programoma POP TV in Kanal A ter tematskimi televizijskimi programi KINO, BRIO in OTO, na spletu nove mejnike postavlja s portalom 24ur.com, najbolj obiskano spletno stranjo v Sloveniji, S-VOD storitvijo VOYO in drugimi specializiranimi portali Bibaleze.si, Cekin.si Dominvrst.is, Moškisvet.com, Okusno.je, Vizita.si in Zadovoljna.si. Kar 61 % vseh slovenskih spletnih uporabnikov redno obiskuje njihove spletne portale (vir: MOSS).

Svojo vodilno tehnološko vlogo upravičuje z vlaganji v najnovejše tehnologije, kot je HPE Moonshot 1500 strežniška platforma, v katero so vgrajene HPE ProLiant m700 strežniške rezine, ki temeljijo na zmogljivih AMD Opteron X2150 APU System on a Chip (SoC) procesorjih s štirmi x86 jedri, integriranim grafičnim procesorjem (GPU) in 8GB spomina na procesor. V kombinaciji s skupnimi komponentami v šasiji in širokopasovnimi povezavami navzven PRO PLUS dosega boljše rezultate in učinkovitost kot s klasično infrastrukturo. . "HPE Moonshot je nova generacija strežnikov, pri kateri smo ocenili, da bi bila najbolj primerna za naš sistem. Je namreč posebej primerna za mikro servise, na katere smo osredotočeni pri našem razvoju," je povedal Benjamin Povirk, sistemski razvijalec v podjetju PRO PLUS.

HPE
HPE FOTO: HPE

HPE Moonshot namreč uporabnikom prinaša inovativno arhitekturo, katere osnovna paradigma je usklajenost namenskih strežniških rezin s specifičnimi obremenitvami oziroma nalogami, ki jih le-te opravljajo. Medtem, ko ima vsak klasični strežnik vgrajene svoje "podporne" komponente, kot so upravljanje, mrežne povezave, diskovne kapacitete, napajalnik in ventilatorji, si jih strežniki pri HPE Moonshot platformi delijo. V eno šasijo lahko vgradimo največ 45 različnih tipov strežniških rezin, ki ustrezajo določenim procesnim potrebam. Razvoj platform so narekovale specifične zahteve družabnih omrežij, računalništva v oblaku, spletnih/mobilnih aplikacij in okolij, za katere so značilne potrebe po masovnem procesiranju podatkov. Najbolj očitna posebnost so vgrajeni procesorji System on Chip (SoC); takšna zasnova omogoča velike prihranke pri porabi energije (do 90 %) in prostora (do 80 %), saj lahko v eno standardno strežniško omaro vgradimo več sto namenskih strežnikov.

Po besedah Benjamina Povirka je rešitev predvsem zelo elastična, saj je na njej preprosto mogoče povečati obseg dela, pa tudi z zanesljivostjo doslej še niso imeli težav. Implementacija v obstoječe podatkovno središče je potekala brez posebnosti. "Z izjemo zagotavljanja lastnega napajanja in omrežne povezave drugi posegi v infrastrukturo niso bili potrebni. Ker imamo učinkovito okolje za konfiguracijo sistema, smo uspeli implementacijo zaključiti v manj kot 48 urah." dodaja Povirk. IT infrastruktura v podjetju PRO PLUS je zaradi tega tudi bolj ekonomična in zelena. Pravzaprav je možno v eno strežniško omaro standardne višine vgraditi do devet HPE Moonshot 1500 ohišij, hkrati pa je poraba le delček tiste, ki bi jo potrebovali ob uporabi tradicionalnih strežniških rezin. Rezultat je zmožnost precej obsežnejšega procesiranja podatkov ob hkratni bistveno nižji porabi energije.

HPE zaseda vodilno mesto na področju razvoja računskih platform naslednje generacije že desetletja. Pred več kot 20 leti je trgu predstavil prvi komercialni UNIX strežnik (HP 9000 Series 840), in prvi x86 strežnik (HP System Pro). Desetletje kasneje je pridobil enega izmed prvih patentov za arhitekturo strežniških rezin. Podjetje je tržni vodja na področju x86 strežnikov minulih 16 let.

Izvedite več o HPE Moonshot Systemu

Sponzorirana objava - ATR.SIS d.o.o.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni