Znanost in tehnologija

Po masovni kraji podatkov že prve tožbe za Yahoo

San Francisco, 24. 09. 2016 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški spletni velikan Yahoo se po priznanju, da so hekerji vdrli v njegov sistem in ukradli podatke o 500 milijonih uporabnikov, že sooča s prvimi tožbami. Stranke iz ameriških zveznih držav Kalifornija in Illinois so na sodiščih že sprožile postopke, ker Yahoo po njihovem ni dovolj zaščitil podatkov.

Besni uporabniki Yahooju očitajo tudi, da jih o kraji podatkov ni obvestil dovolj hitro. Do vdorov in kraje podatkov je namreč začelo prihajati že konec leta 2014, Yahoo pa jih je razkril v četrtek. Še naprej ostaja nejasno, kako se je podjetje sploh zavedelo vdorov in kdaj se je začelo zavedati obsega dejanja.

Ameriški časnik Wall Street Journal je v noči na danes poročal, da je Yahoo že konec leta 2014 zaznal hekerski napad iz Rusije, vendar pa so takrat ukradli le podatke 30 do 40 konkretnih uporabnikov. O tem je takrat podjetje obvestilo FBI, navajajo neimenovani viri.

V četrtkovem razkritju je Yahoo navedel, da je hekerski napad sponzorirala neimenovana država. Za katero državo gre, podjetje ni razkrilo, največja verjetnost pa je, da so se podviga lotili ruski ali kitajski hekerji.

Yahoo
Yahoo FOTO: Reuters

Tožbe sicer le še povečujejo pritisk na načrtovani prevzem Yahooja s strani ameriškega Verizona. Posel naj bi bil vreden 4,8 milijarde dolarjev, vendar bi lahko bila za Verizon v luči zadnjih razkritij ta cena previsoka.

Pri Verizonu so zaenkrat pojasnili le, da bodo pri odločitvah upoštevali interese podjetja, strank in delničarjev. Tudi sami so bili o kraji podatkov obveščeni šele pred dvema dnevoma in zaenkrat razpolagajo le z omejenimi informacijami.

V javnosti se je o kraji podatkov špekuliralo že od začetka avgusta, ko je heker z imenom Peace (mir) ponujal podatke o 200 milijonih naročnikov Yahooja. Po poročanju medijev naj bi Yahoo dogajanje preiskoval od julija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
24. 09. 2016 13.38
+4
to je še en dosežek une blond glušače mayerjeve, ki česarkoli se je lotila, vse je zasrala in to bogato. temu se reće destrojer in je bilo podobno aplicirano še z eno drugo glupačo pri HP-ju. Tako se namrem pripravlja podjetja na prevzem, bejbe so colateral damage.
feniks69
24. 09. 2016 14.37
+3