Znanost in tehnologija

Pipistrel organizira ustvarjalni maraton. Nagrada za najboljše je zelo vabljiva

Ajdovščina, 19. 07. 2017 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ajdovski Pipistrel želi s projektom Hackathon spodbuditi študente, da raziščejo in predlagajo inovativne rešitve pri načrtovanju novih letal s hibridno-električnimi pogoni. Med prijavljenimi študenti iz 11 držav je bilo izbranih zgolj 20 najboljših, med njimi pa so tudi slovenski kandidati.

V okviru mednarodnega evropskega projekta MAHEPA te dni v Ajdovščini poteka tridnevni Hackathon - ustvarjalni maraton. S projektom želi ajdovska družba Pipistrel spodbuditi študente, da raziščejo in predlagajo inovativne rešitve pri načrtovanju novih letal s hibridno-električnimi pogoni. Najboljšim med njimi obljublja tudi nagrado.

Ivo Boscarol.
Ivo Boscarol. FOTO: POP TV

Med prijavljenimi študenti iz 11 držav je bilo izbranih zgolj 20 najboljših študentov s področja letalstva, inženirstva in oblikovanja, v ožji izbor so prišli tudi nekateri slovenski kandidati, so sporočili iz Pipistrela.

Študenti raziskujejo številne teme, od tega, kako naj bi izgledala pilotska kabina hibridno-električnega letala, kakšna bi morala biti učinkovitost oblike letala, do tega, kako doseči, da bo novo inovativno letalo sprejeto s strani pilotov in potnikov kot varno, udobno in zanimivo za potovanja.

Skupina študentov, ki bo po presoji interne komisije predlagala najboljšo rešitev, bo kot nagrado prejela plačano trimesečno pripravništvo pri Pipistrelu v Ajdovščini.

Hackathon je vrsta dogodka, ki združuje kreativne posameznike v večdnevnem intenzivnem sodelovanju. Značilnost dogodka je, da ves čas trajanja poteka nepretrgoma kot maraton, celo ponoči. Hackathoni imajo ponavadi točno določeno nalogo oziroma cilj, ki ga udeleženci poskušajo doseči, razviti določeno programsko opremo, uporaben izdelek, design, kreativno rešitev ali podobno.

Projekt MAHEPA je prejel sredstva iz raziskovalnega in inovacijskega programa EU Obzorje 2020. Vodi ga Pipistrel, pri projektu pa sodelujejo še Univerza v Mariboru, Compact Dynamics, DLR, Univerza v Ulm, H2Fly, Politecnico di Milano in TU Delft.

Cilji projekta sledijo evropskim okoljskim zahtevam v prometu, ki narekujejo 70-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Ključni rezultat projekta MAHEPA bo nov, modularni hibridno-električni pogonski sklop za letala, ki bo deloval na alternativna goriva ali vodik in bo imel potencial za uporabo na večjih letalih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
27. 07. 2017 18.57
-1
ta mednarodni projekt je financiran iz evropskih sredstev. spet je dobil ogromen znesek nepovratnih sredstev.dokler bomo financirali takšne finančne prevarante,, se slovenija ne bo pobrala.
tali?ni tom
19. 07. 2017 21.49
-2
spet ta! madona,mu ne zmanjka idej da naflanca nekoga!
Kosmatinc
19. 07. 2017 19.50
+3
Haha kakšen prevarant,pri takem bogastvu bo izkoriščal študente
pankration
19. 07. 2017 17.39
+16
"Skupina študentov bo kot nagrado prejela plačano trimesečno pripravništvo pri Pipistrelu v Ajdovščini???" Študenti iz 11 držav so poslali njihova dela za ta natečaj. Ponavadi so pogoji, da se lahko prijaviš na tak natečaj ,taki da se moraš odpovedat avtorskim pravicam svojih izdelkov. Se pravi če je bilo 300 študentov ter skupin in vsi so poslali njihove izdelke, imajo zdaj na Pipistrelu možnih 300 novih idej. S temi idejami bodo oni lahko služili milijone in samo študent, ki je zmagal, bo lahko dobil le 3 mesece plačanega pripravništva na Pipistrelu???? Pripravništvo je plačano par 300€-400€. Taki natečaji bi morali biti zakonsko prepovedani oziroma bi morali biti na novo spisani zakoni za zaščito študentov !!! Če bo Pipistrel uporabljal izboljšave na novem projektu, naj tudi študentom avtorjem inovacij plača 20% od vrednosti projekta + procenti od vsakega prodanega letala z njihovimi inovacijami.
KungFuPanda
21. 07. 2017 19.45
+3
No, pa naj študent svojo idejo realizira sam. Je to možno?
aligator14
19. 07. 2017 14.20
+8
bruha se mi, ko slišim zanj...
moscito
19. 07. 2017 13.21
+10
V pamet in premetenost g. Boscarola nikar ne dvomite. Mislim, da je pred leti že organiziral nekaj podobnega. Če se ne motim je šlo za design enega izmed njegovih letal, Natečaj se je zaključil tako, da je pobral malo od enega predloga, malo od drugega. Nagrade pa ni dobil nihče od zunanjih natečajnikov, ker je zmagal notranji predlagatelj.Niso neumni ti novodobni "uspešni" menegerji, brez katerih bi bila Slovenija na samem dnu v gospodarstvu.
DonDonDan
19. 07. 2017 17.03
+5
KungFuPanda
21. 07. 2017 19.51
+0
No, če bi ga zamenjali z enim od komentatorjev na tej strani, se ne bi nič spremenilo. Vključno z mano (sem vsaj toliko pošten, da priznam), da bi najprej poskrbel za svojo rit in ne bi bil dobrodelna ustanova. Sicer bi, vsaj glede na to, kako zdaj vidim stvari, dobro delo nagrajeval. Ampak nisem tako bogat, da bi me denar še zelo pokvaril. Kdo ve, kako bi razmišljal, ko bi prišel do podobnega premoženja...
orcus
19. 07. 2017 11.59
+28
Tri mesečno plačano pripravništvo za nekaj deset map inovativnih idej? Pameten je ta Pipistrel!
Mikrostruktura
19. 07. 2017 11.58
+22
Za trimesečno pripravniško plačo dobiš inovacijo. Ni slabo.