Znanost in tehnologija
Oglas

Nova digitalna ekonomija na vidiku

Ljubljana, 20. 07. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Verjetno ste že slišali za množično zbiranje sredstev, s katerim podjetja in projekti financirajo razvoj lastnih idej. V preteklosti smo lahko videli kar nekaj uspešnih slovenskih projektov, ki so preko platforme Kickstarter zbirali denar za nadaljnji razvoj. Verjetno se spominjate projektov Goat Mug ali pa FlyKly, ki sta v kratkem času zbrali dovolj zagonskega denarja za nadaljnji razvoj.

Klasično zbiranje sredstev se v zadnjem času zelo hitro razvija in postaja vse bolj popularno. Preko spletnih platform podjetja zbirajo sredstva iz različnih držav, ki jih nato porabijo za razvoj idej, vizij, produktov. Kot alternativa obstoječemu sistemu se je v zadnjem času razvila celotna ekonomija zbiranja sredstev preko izdaje žetonov na blockchainu (angl. Digital Token Based Economy). Največ se v zadnjem času uporablja popularni Ethereum blockchain, ki podpira izdajanje različnih žetonov za prenos vrednosti. Glavna »valuta« tega sistema je ether, ki se uporablja za plačevanje transakcij ter tudi kot kripto vrednostna valuta. Trenutno je ether po tržni kapitalizaciji drugi najvrednejši kripto kovanec[1] takoj za bitcoinom. Poleg transakcij in ustvarjanja žetonov pa ponuja Ethereum blockchain še možnost pametnih pogodb, nekakšne avtomatizirane kode, ki opravljajo vnaprej napisana pravila. S pametnimi pogodbami si podjetja pri zbiranju sredstev zagotovijo transparentnost postopka.

Prvi projekti, ki so v kripto svetu zbirali denar, so izdajali kovance na t. i. ICO (angl. initial coins offering, po slovensko prva javna ponudba kovancev), ki je nekako prevzel poimenovanje po kratici IPO oziroma prvi javni ponudbi delnic. Eden izmed teh projektov je bil tudi Ethereum, ko je bil še v začetni fazi razvoja. Razvoj na področju zbiranja sredstev je izjemno hiter. Na poti so že novi podobni projekti, ki povzemajo dobre prakse starih projektov in jih nadgrajujejo z novostmi. Tudi stari ne spijo na starih lovorikah.

Tehnologija
Tehnologija FOTO:

Prednosti

Tehnologija danes omogoča, da lahko kdorkoli, kjerkoli na svetu podpre projekt, ki mu je všeč. Pri tem pa lahko sodeluje tudi z majhnimi vrednostmi, saj so transakcije cenejše in hitre. To v praksi pomeni, da lahko slovenski projekt, kot je SunContract, na enostaven način podprejo ljudje s celega sveta, od Argentine do Japonske. Pogoj je, da imajo dostop do interneta, saj se vse te transakcije opravljajo preko spleta.

Kot primer lahko vzamemo SunContract, spin-off projekt podjetja SONCE energija, ki ravno v teh dneh zbira sredstva za razvoj decentralizirane platforme za trgovanje z električno energijo. Projekt je finančno zahteven, a zanimiv za širšo javnost, zato so se odločili za zbiranje razvojnih sredstev v kripto skupnosti.

Klasičen način financiranja projektov je enostavno prepočasen. Na svetu je že kar nekaj projektov na področju energetike, ki razvijajo svoje projekte in se pridružujejo globalni tekmi pri razvoju pametnih omrežij in mest. Zato je potrebno z lastnimi inovativnimi idejami pohiteti. Ekipa SunContract je našla rešitev v zbiranju sredstev preko kriptovalut.

Podpora in sodelovanje pri projektu je enostavno. V primeru SunContract prodaje žetonov je proces poenostavljen do te mere, da je dovolj zgolj obisk spletne strani suncontract.org. Podporniki projekta in imetniki kriptovalut lahko na spletni strani dostopate do splošnih pogojev in pravil za sodelovanje ter naslova, kamor lahko pošljete svoj prispevek. Ethereum naslov, ki je v bistvu naslov prve SunContract pametne pogodbe, sprejema le ethre in izdaja SNC žetone. Poleg naslova je tudi QR koda, če želite poslati prispevek iz svoje mobilne naprave.

Kot lahko vidimo, je proces poenostavljen do te mere, da lahko posameznik z nekaj kliki že sodeluje v kampanji. Ker je ves proces kontroliran s strani pametne pogodbe, je lahko avtomatiziran. Če pošljete na naslov kampanje en Ether (vrednost na dan pisanja je 170 €), dobite brez bonusov nazaj v svojo denarnico 10.000 SNC žetonov. Če pošljete 1,5 ETH (255 €), dobite protivrednost 15.000 SNC žetonov. Sistem preračunava točno vrednost vsakega nakazila, tudi decimalk.

Pri projektu sodelujejo ljudje s celega sveta. Veliko je tudi interesa iz Slovenije, saj se ljudje počasi začenjajo zavedati potenciala nove tehnologije. Tako lahko vsak Slovenec sodeluje pri projektu že z nekaj evri in postane imetnik SunContract žetona. S tovrstno udeležbo posameznik sodeluje v projektih, ki imajo globalne razsežnosti in s tem neomejene možnosti za rast.

Slabosti

Tehnologija veriženja blokov je v začetni fazi razvoja, zato so razumljivo prisotne začetne težave, ki pa se z razvojem odpravljajo in omogočajo vse bolj dovršene storitve. Poglejmo nekatere izmed težav in kako se zavarujemo pred njimi. Storitve so za zdaj na prvi pogled uporabniku manj prijazne, saj so bile v prvi fazi narejene za programerje in poznavalce tehnologij. Na tem področju je v zadnjih mesecih viden izjemen napredek. Je pa pri tem potrebno poudariti varnost. Sama tehnologija veriženja blokov je varna in zaupanja vredna ter zagotavlja trenutno skoraj popolno varnost pred vdori med samim »veriženjem«. Vendar pa se vdori lahko dogajajo na aplikacijah, ki so podpora osnovni dejavnosti. Vsak posameznik mora zato poskrbeti, da ima na varnem ključe do denarnic, aplikacij itd. Varno shranjena in močna gesla so osnovno pravilo, ki se ga moramo držati. Pozabljen ključ/geslo lahko pomeni permanentno izgubo sredstev, kar se je nekaterim že je zgodilo.

Druga nevarnost so hekerski vdori oz spletne prevare kot je »phishing«. Pri projektu SunContract posameznikom svetujejo, da vedno večkrat preverijo, kateri naslov je pravilen, preverijo, ali so na originalni strani projekta, se posvetujejo s člani ekipe (tukaj imamo Slovenci prednost, saj je ekipa skoraj v celoti slovenska) in nikoli ne razkrijejo nikomur svojega privatnega ključa. Za varnost sistema pa seveda skrbi ekipa sama.

Kot tretjo pomembnejšo nevarnost bi lahko izpostavili možnost prevarantov (angl. scammers). V zgodovini kriptovalut jih je bilo kar nekaj, ki so objavili kvazi projekt, pobrali denar in preprosti izginili s sredstvi. SunContract ekipa zato svetuje: ''Vedno se sami prepričajte, da je projekt verodostojen. Preverite, ali ideja pije vodo, preglejte ekipo in njihovo zgodovino, spremljajte njihovo delovanje in če zasledite karkoli sumljivega, se dodatno 

prepričajte ali pa odstopite od projekta.'' Dobra, znana ter izkušena ekipa še ni garancija za uspeh, je pa navadno član ekipe, ki ima za seboj verodostojne in uspešne projekte, precej boljše zagotovilo za uspešnost projekta. Trenutno je ugled posameznikov tisto, kar gradi zaupanje v svetu kriptovalut. Zato si člani z ugledom ne bodo enostavno privoščili le-tega izgubiti.

Vstopite v digitalno ekonomijo med prvimi

Množično zbiranje sredstev preko kripto valut je precej bolj enostavno in manj rigidno. Ima pa pred seboj še kar nekaj izzivov. Kot vsaka tehnologija v začetni fazi razvoja bo tudi blockchain moral še razviti določene funkcije, ki bodo storitve na tej tehnologiji naredile bolj prijazne ter zaupanja vredne tudi za širšo javnost. Kljub nekaterim negotovostim pa lahko vsak posameznik že danes poskrbi za svojo varnost na način, da upošteva varnostna navodila in postopke sodelovanja, ki so predstavljeni na spletni strani SunContract.org.

[1] Glavni Ethereum razvijalci Ether ne obravnavajo kot kovanec, temveč kot žeton (angl. token).

Naročnik oglasa je Sonce Invest. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3