Znanost in tehnologija

Nov mejnik vesoljskega raziskovanja: Cassini se je spustil v prostor med Saturnom in njegovimi obroči

Washington, 27. 04. 2017 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plovilo izpod človeških rok je znova osvojilo nam do zdaj še neznano območje. Cassini se je spustil v prostor med Saturnom in njegovimi obroči. Spust je bil seveda tvegan, ker znanstveniki niso vedeli, kaj pravzaprav ga tam čaka, a po spustu se je plovilo znova oglasilo in tudi že poslalo prve posnetke s tega območja.

Tako blizu še nobeno plovilo ni posnelo Saturnove atmosfere. Gre za ogromen orkan, ki divja na planetu.
Tako blizu še nobeno plovilo ni posnelo Saturnove atmosfere. Gre za ogromen orkan, ki divja na planetu. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Prostor med Saturnom in njegovimi obroči ni več neraziskano območje. Nasino plovilo Cassini, ki končuje svojo misijo, je uspešno opravilo prvega od 22 spustov v prostor med planetom in njegovimi znamenitimi 'prstani'. Spust je bil seveda tvegan, ker znanstveniki niso bili povsem gotovi, kaj ga bo tam čakalo, a po spustu se je plovilo znova oglasilo in tudi že poslalo prve posnetke iz tega območja.

''V veliki tradiciji raziskovanja je tudi plovilo Cassini odkrivalo nova čudesa in nam dokazalo, da nas lahko radovednost odnese tja, kamor si upamo,'' je dejal Jim Gleen, direktor oddelka za planetarno znanost pri Nasi.

Plovilo je bil pri spustu v prazen prostor le 3000 kilometrov nad oblaki in le 300 kilometrov od notranjega obroča. Ekipa je bila, kot so zapisali na spletni strani Nase, prepričana, da bo plovilo uspešno opravilo spust, a so bili vseeno previdni, saj tam še nikoli nismo bili.

''Nobeno naše plovilo še ni bilo tako blizu Saturna. Oprli smo se le na predvidevanja, zagrajena na podlagi raziskovanja drugih obročev, in naših zamisli, kaj bi tam lahko bilo,'' je dejal vodja programa Cassini Earl Maize in dodal, da je navdušen nad dejstvom, da je vse potekalo brez težav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prostor med obroči in vrhom Saturnove atmosfere je širok okoli 2000 kilometrov. Najboljši modeli so predvidevali, da če so tam kakšni delci, so to le zelo majhni prašni delci, a plovilo je skozi območje letelo s hitrostjo 124.000 kilometrov na uro, zato bi lahko že majhen delec precej poškodoval občutljive instrumente. Prav zato so anteno, v obliki krožnika s premerom štirih metrov, uporabili kot ščit, kar pa je pomenilo, da je bilo plovilo začasno brez stika z Zemljo. Po 20 urah se je nato plovilo znova oglasilo.

Naslednji spust v prazen prostor je predviden za 2. maj.

Skupna misija Nase, evropske in italijanske vesoljske agencije, ki se je začela pred 20 leti, se sicer končuje, ko bodo s spustom plovila 15. septembra v planetovo atmosfero le-tega povsem uničili. Cassini je z landerjem Huygens do Saturna prispel leta 2004 in v tem času odkril neverjetne podrobnosti o planetu in njegovih lunah. V zadnjem poglavju je Cassini obkrožil luno Titan, nato pa se je spustil med planetom in obroči, kar bo storil še 21-krat. S podatki prvega spusta bodo lahko še lažje načrtovali vse prihodnje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konrad Ajster
23. 12. 2020 17.02
No ja kar zanimiva odkritja je to polovilo ustvarilo, kar so lahko tudi dejstva, toda dejstva je potrebno tudi razumeti, a razumeti nekaj kjer ne poznaš tudi temeljne zakonitosti, v tem slučaju naravne, ti vsa dejstva skoraj nič ne pomenijo! Znanstveniki bi morali vedeti, da je vsa materija, kamor spadajo tudi planeti, odvisna od energij, ki to materijo vzdržujejo in z njo tudi upravljajo, to je temeljni zakon narave, fiziki bi rekli fizike, a kemiki kemije, a oboji ne vedo, da fizike ni brez kemije ali obratno! Lunin obroč je čisti dokaz močnih Saturnovih energij, ki močno vrtinčno delujejo in to ustvarja tudi tisti siloviti " veter", katerega znanost nikakor ne more razumeti! Najbolj smešno mi je bilo, ko sem prebral v tem prispevku: " zakaj je tam šesto kotnik in ne peto kotnik?" Kar pomeni, da znanost niti toliko ne ve, da naravni zakon ne prenaša neparna števila in da so vsi kristali v naravi v glavnem le šesto kotni, razen le zlobne politične sile ga uporabljajo! Planeti imajo svoje energije, zato so jih stara verovanja cenile kot božanstva, ko so nekatere zlobna ( Saturn), a druga dobra ( Jupiter), a nekatera pa nevtralna, ali spreminjajoča po raznih prilikah, podobno kot pri ljudeh ( psihologija), no sedaj so se Saturn in Jupiter približala in nastale so reakcije, a kdo bo zmagal, bomo videli mogoče že prej kot leto dni! Sam sem optimist in tudi verjamem v naravni zakon, da za dobrim pride lahko le slabo, kjer je sedaj, a za slabim mora po naravi priti le dobro!!
Antropozofija
27. 04. 2017 17.10
-18
Dejstvo je, da ne vemo nič.. Če nam pa slika NASA zgodbo pa še toliko manj.. Kdo že pomaga Islamski državi? Dejstvo je,, da se Amerika bori proti terorizmu v isti sapi pa pomaga ISISu. Podobno je z NASO, le največji naivneži ji lahko verjamejo 100 %.
Racio
27. 04. 2017 17.16
+26
Pa saj ni treba verjeti 100%, ampak da kategorično zanikaš vse znanje pridobljeno skozi stoletja in trdiš da je zemlja ravna, moraš biti pa resno mentalno hendikipiran. Pa ne govorim zate, ampak za ploščate bisere kot so entropy&co.
beware1
27. 04. 2017 18.18
+16
Vsak v nekaj veruje. Jaz sem sedaj 100% prepricam in verjamem , da grem na eno pivo!! Glede NASE ( in vsem ves. agencijam pa vse naj. Kdorkoli se vsaj malo razume v fiziko, bo stvari tudi skusal razumeti. Bumbarji pa bodo se zmeraj trdili svoje.😎 a pa vse naj!!
Svalbard
28. 04. 2017 10.21
+7
Zanimivo je opazovat kaj naredi kognitivna disonanca z "možganskimi trusti". Hehe najprej se zateče k laži, MANIPULACIJI in zanikanju. Potem se še malo norčuje, ko v globini joče in trpi. Šolski primer ;) Poglejte si ta kulturen in poučen pogovor YT -Milenko 18 03 2016 Zemja-
gozdar1
28. 04. 2017 10.37
-2
Nič čudnega, da ste vsi zmešani če resno jemljete take truste, tipu ni jasen niti pojem znanstvene teorije.
Svalbard
28. 04. 2017 10.53
+6
@gozdar teorija si reku hehe. Nikola Tesla je imel mesto za take, tudi Einsteina, katerega teorija o relativnosti je popolen nateg, DOKAZANO večkrat. Še Copernicus je priznal, da ne more potrditi svoje teorije v praksi pa se je to enim v Vatikanu zdel zlo priročno in so izrabili. Zdej si pa še kšn plusek prbij, da bo počutje boljše ;)
gozdar1
28. 04. 2017 11.01
-6
Tesla ni verjel niti v subatomske delce, pa vendar je kvantna mehanika osnova za napravo, ki jo uporabljaš za pisanje svojih postov(v bistvu je imel z njo težave tudi einstein od tu tista bog ne kocka), torej kaj želiš s tem povedat. Relativnostna teorija pa je do sedaj prestala vse preizkuse in napovedala stvari, ki so bile potem potrjene tudi z opazovanjem(npr. gravitacijsko lečenje). Očitno si pozabil na sojenje galileju, seveda pa se je na koncu moral tudi vatikan sprijazniti z realnostjo.
Svalbard
28. 04. 2017 11.18
+3
Tesla je imel težave z Edisonom in Bankirji, ki so zaslužni zato, da se še vojskuje, se vozimo z zastarelo in umazano tehnologijo, za štrom pa plačuješ. Za vse ugodje, ki ga uživaš danes se pa lahko samo Tesli zahvališ. Relativnostna teorija NI prestala preizkusev! In tistim, ki so to dokazali se je grozilo do smrti! Lep dan.
Racio
28. 04. 2017 11.23
+2
Katerega preizkusa pa ni prestala relativnostna teorija?
gozdar1
28. 04. 2017 11.32
+3
YT testa :). Sicer vem , da alternativci tesli pripisujete vse mogoče, ampak bi vseeno priporočal da se malce pozanimate, kaj je dejansko izumil in kaj ne. Kaj je bi westinghouse drugega kot industrialec? Kako bi tesla preprečil vojne , ki so del človeštva od vsega začetka? Z umazano tehnologijo se vozimo in za štrom plačujemo, ker free energy izumi delujejo samo na yt ne pa tudi v realnosti, sicer pa so baje tisti tesla tower baje postavljali neki ruski entuzijasti, kako je sedaj s tem? Za moje udobje je zaslužna cela plejada ljudi, začevši z galilejem (če že hočeš). Ko je bilo više že vprašano, katerih preizkusev in komu se je grozilo s smrtjo?
Lucki9
28. 04. 2017 17.19
+1
Svalbard tipičen primer ovce. Če bi ti človek rekel da lahko tečeš čez svinčen zid bi probal? Upam da za naše dobro. Čeprav je že splošno potrjeno da se čez trdno steno ne da teči pa bi te rad videl ovržti to teorijo. Ko tukaj zavračaš relativnostno teorijo si ravno prav neumen. Je pa zanimivo da so ljudje porabili ogromno časa in denarja za nekaj da bi samo lagali. Upam da najdeš možgane, pa srečen lov.
Skunk Works
27. 04. 2017 15.36
-44
Nasa objavlja neverjetna odkritja sonde Cassini na Saturnovi luni Encaladosu, kjer naj bi po besedah znanstvenikov ne bilo le pogojev za življenje, ampak so celo odkrili posebno vrsto drevesa na katerem raste denar. To dejstvo naj bi pomenilo neverjeten znanstven preboj, ter povečalo možnost, da so dejansko odkrili svet, na katerem bi lahko deloval socializem, vsaj v trajanju 50 obratov planeta na svoji elipsoidni orbiti. V ZL že nekateri zbirajo za vstopnice za medplanetarno potovanje tja, za tja si že pripravlja raketo severnokorejski Kim, menda pa se za pot ogreva tudi Venezuelski predsednik Maduro, saj naj bi na tem novem svetu bil izpolnjen osnovni pogoj, za uveljavitev njihovih naprednih idej in uspevanje najnaprednejše družbe v našem osončju...
gunja
27. 04. 2017 15.45
+26
In to bi naj bil smešni sarkazem? Ni ti uspelo.
Armagedon
27. 04. 2017 15.57
+11
Roseann...če bi se končalo s prvim stavkom, bi se od srca nasmejal in ti dal + ...tko pa, se pridružujem mnenju gunje...nit i uspelo...zato dobiš en velik minus
Maddox
27. 04. 2017 18.13
+7
hehehe, da dobiš 20 minusov, morš pa res gluparijo napisat...jz bi se butasto počutil :)) sploh ne grem brat :)
Houdor
27. 04. 2017 15.34
+14
chuck norris ima na Saturnu vikend
Maddox
27. 04. 2017 18.13
+6
vicente
27. 04. 2017 15.13
+9
to je slikal chuck noris skozi okno
Armagedon
27. 04. 2017 15.58
+3
no...a vidiš kok dober fotoaparat ma... :)
Entropy
27. 04. 2017 15.05
-27
Ljudje se zavedate,da to niso realni posnetki,ampak računalniške simulacije grafičnih mojstrov,da je vse to en velik nateg ali FAKE NEWS lagali bodo do konca,ker je to velik biznis in laž vseh laži o neskončnosti vesolja,da nam preusmeri pozornost,da nas popelje v realnost neskočnega vesolja brez kreatorja in kreacije,ki podpira veliki pok in evolucijo,da smo samo ena velika kozmična nesreča,ki se je razvila iz opice in ne božanske kreacije.
Cmrlj3
27. 04. 2017 15.21
+31
se pravi. bog je tlesknil s prsti in nastalo je vesolje?
gozdar1
27. 04. 2017 15.21
+11
NejcPircMusar
27. 04. 2017 15.36
+19
Grafičnih računalniških MOJSTROV - madonca, res moreš bit mojster, da tole nardiš... haha =) drugač pa wtf? Kupi si teleskop, pa poglej v nebo, pa boš vidu tone satelitov... da boš vrjel
janezov uč
27. 04. 2017 16.09
+12
točn tko, pa zemlja je ploščata, pa vsi planeti tud a ne? pa bog na vse skup z lufta gleda pa premika sonce pa zvezde k so v bistvu novoletne lučke za na smreko a ne?
brusilec
27. 04. 2017 18.20
+10
Entropy.. razlika med tabo in mano je,.. da zapravijo zame na tone denarja da me prepričajo da obstajajo drugi planeti, nalepijo lučke na nebo, ustvarijo objekte ki se uklanjajo nekim formulam ki so si jih oni izmislili .. pri tebi pa.. samo napišejo nekaj vrstic na WC papir pa te prepričajo da je to napisal veliki kreator..
Ben?oGen?o
27. 04. 2017 14.55
+3
Zanimivo... ali so kamero ki snema izstelili ločeno? Sam prašam 😂
fafajonka
27. 04. 2017 15.11
+6
burek44
27. 04. 2017 14.34
+2
ko smo že pri Saturnu. a bodo kaj Saturnov pentagram poslikal in objavil?
burek44
27. 04. 2017 14.31
+3
škoda , da ni jupiter še enkrat večji . imeli bi dva sonca
Armagedon
27. 04. 2017 16.00
+1
errf
27. 04. 2017 21.59
+3
CtrlDelete
27. 04. 2017 14.06
+15
Mi smo imeli reli Saturnus.
Chrome
27. 04. 2017 13.03
+45
Moj nov mejnik v življenju je bil, ko sem se spustil dekletu med noge.
Sputnik
27. 04. 2017 13.11
+55
lemur
27. 04. 2017 13.13
+23
Kjut. Kar je nekatirim nic kaj posebnega je za druge mejnik primerljiv s clankom. Vseeno cesstitke in se mnogo spustov. ;)
SEJBOBOL
27. 04. 2017 13.25
+49
bububu123
27. 04. 2017 13.32
+7
kovinar51
27. 04. 2017 13.36
+3
janezov uč
27. 04. 2017 16.04
+6
želim ti še več spustov, prav tako v znamenju novih mejnikov.