Znanost in tehnologija

Meteorski dež bo motila (pre)svetla Luna

Ljubljana, 12. 08. 2017 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na nebu lahko te noči opazujemo vsakoletni meteorni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje. A astronomi Nase napovedujejo, da bo zaradi svetle Lune tudi v brezhibnih okoliščinah moč videti precej manj meteorjev kot običajno, in sicer do 40 na uro.

Vse romantične duše nocoj bržkone ne bodo zamudile štetja zvezdnih utrinkov.
Vse romantične duše nocoj bržkone ne bodo zamudile štetja zvezdnih utrinkov. FOTO: Reuters

Nocoj bomo tik pred jutranjim svitom na nebu lahko opazovali vsakoletni meteorni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje. Astronomi za letos zaradi svetle Lune ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov, vendar pa Perzeidi vedno presenetijo s kakšnim izjemno svetlim primerkom, je zapisano v astronomski reviji Spika.

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zapored. Vrhunec z največjim številom vidnih meteorjev pa letos pričakujemo prav v prihajajoči ponoči. Po tej noči bo začelo število meteorjev hitro upadati, navaja spletna stran Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora Smart. Astronomi Nase napovedujejo, da bo v brezhibnih okoliščinah ponoči moč videti precej manj meteorjev kot običajno, in sicer do 40 na uro.

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let, pišejo na spletni strani Ameriške vesoljske agencije Nasa.

Ob letih, ko je komet, iz katerega izhaja omenjeni roj meteorjev, najbližje Zemlji, lahko vidimo tudi preko 200 meteorjev na uro. Tak spektakel smo lahko opazovali lansko leto. Letos pa bo opazovanje po napovedih astronomov oteženo, saj jih bo motila svetla Luna, ki bo zakrila manj svetle primerke te vrste meteornega dežja, je napovedal Nasin astronom Bill Cook.

Opazovanje meteorskega dežja bo nekoliko kazila (pre)svetla Luna.
Opazovanje meteorskega dežja bo nekoliko kazila (pre)svetla Luna. FOTO: AP

Perzeidi bodo to noč najbolj vidni tik pred jutranjim svitom. Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev narašča vse do jutra. Delci pa potujejo s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. Astronomi svetujejo, da jih opazujemo s prostim očesom zaradi širokega vidnega polja in stran od mestnih luči, še navaja astronomska revija Spika.

V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta.

Vremenska napoved za danes sicer kaže, da bo nebo sprva pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem ob morju tudi z nevihtami. Popoldne pa se bo od zahoda delno razjasnilo, piše na spletni strani Agencije RS za okolje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
13. 08. 2017 13.14
-1
V medijih se glede astronomskih pojavov vedno močnoooooooooooo pretirava. Sam sem astronom amater in na ta astronomski "praznik" se že nekaj let dobivamo kolegi iz društva. Vidim in slišim svašta, perzeida pa vidim enega do dva na srečanje, tak da rajši jem in pijem, vratove pa si zavijajo drugi...
Boryy
13. 08. 2017 20.35
Boryy
12. 08. 2017 14.01
-8
Včeraj sem gledal in videl samo enega. Pa še ta je bil bolj švoh. Vprašanje če je to res..
Racio
12. 08. 2017 15.59
+6
Racio
12. 08. 2017 15.59
+4
eliton
13. 08. 2017 09.25
+2
Jaz sem jih videla v eni uri dvajset nekaj pa zgrešila seveda. Lepa izkušnja
pridnaofca
12. 08. 2017 13.47
+3
Težka bo pr nas v MB,ker že pol dneva dežuje
iwilliwillhacku
12. 08. 2017 13.44
+9
To potem ni več nocoj, če bo pa pred jutranjim svitom... Torej bo jutri...