Znanost in tehnologija

Nobelova nagrada za fiziko znanstvenikom, ki so uspeli dokazati Einsteinove trditve

Stockholm, 03. 10. 2017 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nobelovo nagrado za fiziko so letos prejeli trije ameriški znanstveniki, Rainer Weiss, Baryy Barish in Kip Thorne, za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov. "Njihovo odkritje je pretreslo svet," je ob razglasitvi dejal vodja švedske akademije znanosti. Po mnenju znanstvenice Andreje Gomboc je potrditev valov pravi tehnološki čudež.

Nobelovo nagrado za fiziko so letos dobili trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, in sicer Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne, je danes v Stockholmu sporočil inštitut Karolinska.

Gravitacijske valove je leta 1916 v svoji splošni teoriji relativnosti napovedal Albert Einstein. Lani je znanstvenikom, zbranim okrog letošnjih nagrajencev, v detektorju LIGO (Laser Interferometer Gravitional-Wave Observatory) uspelo tudi dokazati njihov obstoj. Odkritje je obveljalo za senzacijo in so mu že takrat napovedovali Nobelovo nagrado.

Veselje Rainerja Weissa in Kipa Thornea ob razkritju, da so zaznali obstoj gravitacijski valov.
Veselje Rainerja Weissa in Kipa Thornea ob razkritju, da so zaznali obstoj gravitacijski valov. FOTO: AP

"Njihovo odkritje je pretreslo svet," je ob objavi imen letošnjih Nobelovih nagrajencev za fiziko dejal vodja švedske kraljeve akademije znanosti Goran K. Hansson.

Pionirja Rainer Weiss in Kip S. Thorne sta skupaj z Barryjem C. Barishem, znanstvenikom in vodjo, ki je projekt dokončal, poskrbela, da so se štiri desetletja prizadevanj na koncu končala z opazovanjem gravitacijskih valov, je zapisano v sporočilu za javnost Nobelovega odbora za nagrade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Res je čudovito," je v prvem odzivu dejal eden od nagrajencev, v Berlinu rojeni Weiss. Dodal je, da je nagrada posledica sodelovanja okoli tisoč ljudi, ki so bili vključeni v projekt LIGO. "Dobro sem. Celo oblečen sem," je po telefonu novinarjem v švedski kraljevi akademiji znanosti dejal Weis.

Ameriška fizika Thorne in Weiss sta že od 70. let prejšnjega stoletja razvijala osnovno tehniko, s katero so lahko merili valove. Barish je izpopolnil njuno tehnologijo. Raziskovalci želijo gravitacijske valove uporabiti za nadaljnja raziskovanja vesolja. "Pred 400 leti je Galileo proti nebu usmeril teleskop. Menim, da danes počnemo nekaj podobno pomembnega. Odpiramo novo obdobje," je ob prvi potrditvi gravitacijskih valov dejal direktor observatorija LIGO David Reitze.

Leta 1993 so že podelili Nobelovo nagrado za fiziko za posredno potrditev gravitacijskih valov. Ameriška astronoma Josepf Taylor in Russel Hulse sta leta 1974 opazovala dve krožeči nevtronski zvezdi. Njun čas obkroženja je počasi upadal, to se je dalo natančno pojasniti z izgubo energije zaradi gravitacijskih valov.

Nobelovo nagrado spremlja denarna nagrada v vrednosti devetih milijonov švedskih kron (okoli 940.000 evrov). Podelijo jo vsako leto tradicionalno 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja sklada Nobelovih nagrad Alfreda Nobela.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA, David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi.

Objava letošnjih Nobelovih nagrajencev se bo nadaljevala v sredo, ko bodo objavili dobitnika ali dobitnike Nobelove nagrade za kemijo.

Znanstvenica Gombočeva: Potrditev obstoja gravitacijskih valov se zdi tehnološki čudež

Znanstvena srenja je bila lani navdušena, ko je LIGO po stoletju vendarle zatrdno potrdil obstoj valov, ki jih je predvideval genij 20. stoletja. Potrditev je bila izjemnega pomena, saj se je pokazalo, da je Einsteinova splošna teorija relativnosti pravilna - tako pri napovedi gravitacijskih valov kot tudi pri opisu črnih lukenj, je poudarila tudi znanstvenica s Centra za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici Andreja Gomboc. Poleg tega je prva detekcija 14. septembra 2015 razkrila še to, da v vesolju obstajajo pari črnih lukenj, kar so znanstveniki sicer domnevali, niso pa za to imeli dokazov.

Gravitacijske valove si je sicer mogoče predstavljati kot nekakšno nihanje ali valovanje prostora. Kadar skozi določeni del vesolja potuje gravitacijski val, se prostor tam izmenično širi in krči. V eni smeri se skrči - razdalje se zmanjšajo, v smeri, ki je pravokotna na to smer, pa se raztegne - razdalje se povečajo, in nato obratno. So pa ti raztezki in skrčki izjemno majhni, je še pojasnila Gombočeva.

Izmeriti tako majhna nihanja prostora se ji zdi pravi tehnološki čudež. "Po mojem mnenju je najbolj dih jemajoče dejstvo, da jim je uspelo izmeriti tako majhna nihanja prostora," je dejala Gombočeva.

Obstoj gravitacijskih valov je torej teoretično napovedal že Albert Einstein, in sicer na podlagi enačb, ki jih je dajala njegova splošna teorija relativnosti. Ko je izračunal, kako majhen bi bil vpliv gravitacijskih valov, je menil, da jih ne bo mogoče eksperimentalno detektirati. A z dolgoletnim trudom velikega števila strokovnjakov v kolaboraciji LIGO (Laser Interferometer Gravitional-Wave Observatory) jim je leta 2015 vendarle uspelo, je navedla Gombočeva.

Odkritje sicer nima neposrednega vpliva na vsakdanje življenje ljudi, seveda z izjemo navdušenja nad tako spektakularnimi uspehi pri tistih, ki se zanimajo za znanost, je priznala znanstvenica. Je pa po njeni oceni pomembno za razvoj znanosti, saj je bila neposredna detekcija gravitacijskih valov "sveti gral sodobne fizike že vrsto desetletij".

Hkrati pa odkritje odpira nov način opazovanja oz. novo "okno" v vesolje. V astronomiji obeležuje začetek t. i. "multi-messenger" astronomije. Ta zajema opazovanje vesolja in dogodkov v njem s pomočjo vseh štirih vrst "vesoljskih glasnikov": svetlobe, kozmičnih delcev, nevtrinov in sedaj še gravitacijskih valov.

Kaj so gravitacijski valovi (video je v angleščini)?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lemur
13. 10. 2017 09.20
+1
Jaz mislim, da smo v dobi izumiranja inteligence. Ljudje vec ne locujejo med teorijo, dokazovanjem teorije, kompleksnosti ene in druge zadeve in zaupajo podatkom, ce stima ime spletne strani kakor: vsejeres.si --> potem mora biti vse res kar je tam.
komarec
03. 10. 2017 19.33
+9
To pa je malček nelogično, Einstein je to trdil že pred mnogimi leti, in ti so komaj sedaj dokazali njegovo trditev. Pa ti znanstveniki capljajo hudo za njim. Kakšno nobelovo nagrado neki?
KungFuPanda
03. 10. 2017 22.38
-1
Einstein jih je predvidel v splošni teoriji relativnosti, ni imel pa instrumenta, da jih dokaže. Astronomi so kasneje dokazali uklon svetlobe zaradi ukrivljanja prostora (ob sončnem mrku), gravitacijskih valov pa ni bilo mogoče izmeriti. Zdaj so zgradili napravo, ki je to izmerila in pri tem so sodelovali tile znanstveniki. Dokler tega niso dokazali, so bili gravitacijski valovi le napovedani, nihče pa ni vedel, ali res obstajajo.
Lucki9
04. 10. 2017 17.22
-3
Ne govori o nelogičnosti če sploh nimaš pojma o teoriji relativnosti in ne govorim o poljudni verziji.
guojle
03. 10. 2017 18.45
-3
Ka pa enakopravnost, zakaj pa zenska ni dobila nobelove? Ka niso nc pametnega naredle, razen polento zapalile 😂
nekdonekje
03. 10. 2017 20.37
+2
Svalbard
03. 10. 2017 18.08
+7
Laži! Že davno vse dokazano, da ni res, ampak temu svetu vlada laž.
gozdar1
03. 10. 2017 18.27
-3
Ne dvomim, da nam lahko predočiš te dokaze.
nekdonekje
03. 10. 2017 20.38
-9
Tako je, na primer laž o ravni zemlji je kar popularna.
Svalbard
04. 10. 2017 09.45
+11
@Gozdar Črno na belem! Ampak mislim, da vas večino daje kognitivna disonanca.
gozdar1
05. 10. 2017 09.18
-3
Kaj je črno na belem? Štejejo samo empirični dokazi ne rekla kazala. Relativnostna teorija je napovedala stvari, ki so bile šele kasneje potrejene z opazovanj, recimo gravitacijsko lečenjei.
Svalbard
05. 10. 2017 22.05
Einstein ni imel nobenih empiričnih dokazov. Poglej v slovar kaj pomeni teorija. Sta jih pa imela Albert A. Michelson in Edward W. Morley leta 1887.
gozdar1
06. 10. 2017 08.26
+1
Očitno boš moral še enkrat preverit v svojem slovarju pojem znanstvana teorija. Kako MM eksperiment negira teorijo relativnost, če kaj je prav ta teorija pojasnila razloge za neuspeh eksperimenta.
Svalbard
06. 10. 2017 10.12
+1
gozdar1
06. 10. 2017 15.58
Je očitna, dokazov pa seveda še kar ni.Pa vsaj približnega poznavanja relativnostne teorije verjetno tudi ne.
rossi66
03. 10. 2017 16.51
-8
Razturajo Americani! Kot po vrsti pobirajo Nobelove... Respect!
detect
03. 10. 2017 17.13
+3
Infraping
03. 10. 2017 18.04
+2
jih maš rad ko tam žviš ne rossi66? js sn jih tut mel ja
Ka pa mislis
03. 10. 2017 14.10
+3
Nobelovec za mir vodja isisa Bagdadi. Ce je ze Husein Obama dobil...