Slovenija

Naj bo vožnja polna čudovitih trenutkov

Ljubljana, 20. 06. 2016 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avtomobilski proizvajalci se neprestano trudijo razvijati sisteme in pripomočke, ki bi poenostavili vožnjo in jo naredili udobnejšo. Skupina inžinirjev priznanega proizvajalca avtomobilov je zato vse svoje moči usmerila v razvoj sistema, ki nudi večjo stabilnost vozila na cesti in omogoča, da voznik vožnjo povsem prilagodi svojim željam.

Skupina inžinirjev priznanega proizvajalca avtomobilov je razvila sistem, ki nudi večjo stabilnost vozila na cesti in omogoča, da voznik vožnjo povsem prilagodi svojim željam.
Skupina inžinirjev priznanega proizvajalca avtomobilov je razvila sistem, ki nudi večjo stabilnost vozila na cesti in omogoča, da voznik vožnjo povsem prilagodi svojim željam. FOTO: Renault

Predstavljajte si, da vozite avtomobil s hitrostjo med 50 in 60 kilometrov na uro, ko se na poti nenadoma pojavi ovira, ki zahteva takojšnje ukrepanje. Potrebno se ji je izogniti, to pa pomeni, da bomo refleksno in nenadno volan zasukali v levo ali desno smer. V tem primeru mora biti vaše vozilo izjemno okretno ter stabilno in ravno to je bilo glavno vodilo Renaultovih inženirjev pri razvoju nove limuzine, ki so jo predstavili na lanskem frankfurtskem avtomobilskem sejmu, sedaj pa prihaja tudi na naše ceste.

Popoln nadzor nad avtomobilom voznik prevzame s pomočjo sistema MULTI-SENSE®, ki vožnjo spreminja v doživetje, prilagojeno posameznikovim potrebam.
Popoln nadzor nad avtomobilom voznik prevzame s pomočjo sistema MULTI-SENSE®, ki vožnjo spreminja v doživetje, prilagojeno posameznikovim potrebam. FOTO: Renault
Renault Talisman je limuzina nove generacije, ki z ergonomskimi sedeži in bogato ponudbo inovativne visokotehnološke opreme ponuja izjemno udobje, obenem pa s sistemom 4Control zagotavlja optimalen nadzor nad vozilom. Pohvali se lahko z odločnim sprednjim delom, izklesanim profilom, izrazito bočno linijo, drznim pogledom in vpadljivim svetlobnim podpisom, s čimer prepričljivo izstopa v vseh pogledih. Popoln nadzor nad avtomobilom voznik prevzame s pomočjo sistema MULTI-SENSE®, ki vožnjo spreminja v doživetje, prilagojeno posameznikovim potrebam. Skrbi za odziv motorja, nastavitve vzmetenja, odzivnost podvozja 4Control, notranje vzdušje, masažno nastavitev sedeža ...

Voznik lahko s pritiskom na en sam gumb izbira med različnimi načini vožnje: Comfort, Sport, Eco in Neutral, prav tako pa lahko izbere tudi način vožnje, povsem prilagojen svojim željam in potrebam. Sistem neprekinjeno analizira razmere na cesti, hitrost vozila ter pritisk na zavorno stopalko in vožnjo prilagodi izbranemu načinu. Prav tako se izbranemu načinu vožnje avtomatično prilagodi tudi elektronsko variabilno vzmetenje, kar skrbi za čudovite trenutke v vožnji. S sistemom MULTI-SENSE® je Renault prvi proizvajalec avtomobilov, ki ponuja sistem, ki celovito in intuitivno usklajuje toliko tehnologij.

4Control – usklajeno krmiljenje in vzmetenje

Prvič se je zgodilo, da je inženirjem uspelo vzpostaviti vzajemno sodelovanje med štirikolesnim krmiljenjem ter elektronskim nadzorom nad delovanjem blažilnikov. S tem Talisman učinkovito usklajuje delovanje dveh komponent, ki igrata ključno vlogo pri karakteristikah upravljanja z vsakim avtomobilom: krmiljenje in vzmetenje. V sodelovanju s sistemom 4Control elektronski nadzor nad delovanjem blažilnikov zagotavlja enkratni oprijem na cestišču in udobje v vožnji, tudi v trenutkih nenadnih večjih sprememb smeri vožnje.

Prvič se je zgodilo, da je inženirjem uspelo vzpostaviti vzajemno sodelovanje med štirikolesnim krmiljenjem 4Control ter elektronskim nadzorom nad delovanjem blažilnikov.
Prvič se je zgodilo, da je inženirjem uspelo vzpostaviti vzajemno sodelovanje med štirikolesnim krmiljenjem 4Control ter elektronskim nadzorom nad delovanjem blažilnikov. FOTO: Renault

To pomeni, da se pri nenadnih zasukih volana med vožnjo z mestno hitrostjo zadnja kolesa samodejno začnejo vrteti v nasprotno smer kot sprednja in tako omogočajo okretnost vozila in izboljšano smerno stabilnost z manj popravki na volanu. Na odprti cesti po drugi strani štirikolesno krmiljenje izboljša oprijem tako, da prilagodi odzivnost koles različnim površinam, premikom avtomobila in načinu vožnje. Pri višji hitrosti sistem 4Control omogoča, da se kolesa zadaj in spredaj premikajo v isti smeri, kar omogoča bolj natančno krmiljenje in izjemno lego vozila na cestišču. S 4Control lahko dosegamo večje hitrosti skozi zavoje, ker pa to ni dirkalnik, je bolj pomembno, da je občutek v avtu bistveno boljši in dela z volanom manj. Tudi na cesti se sistem izkaže kot vrhunski. Med zavoji z njegovo pomočjo Talisman odlično skriva velikost, občutek je skoraj enak, kot če bi se vozili s precej manjšim modelom.

Kako je vzajemno sodelovanje med štirikolesnim krmiljenjem ter elektronskim nadzorom nad delovanjem blažilnikov videti v praksi, preverite v spodnjem video posnetku:

Medtem ko ima sistem 4Control neposreden vpliv na bočno dinamiko vozila, elektronski blažilniki nadzorujejo vertikalne premike in občutek med vožnjo. Sistem za nadzorovanje elektronskih blažilnikov delovanje amortizerjev stalno prilagaja dinamiki vozila in dejanjem voznika (premikom volana, menjavi voznega pasu, pospeševanju, zaviranju itd.). Zahvaljujoč elektromagnetnim ventilom, nameščenim na vsak blažilnik, Renault Talisman nenehno ocenjuje pogoje in prilagaja način vožnje tudi do 100 krat na sekundo.

Z vzajemnim delovanjem podvozja 4Control in elektronskega nadzora nad blažilniki je Renault inovativno dostavil še širši spekter občutkov v svetu užitka in varnosti. Prednosti teh tehnologij in njihova koordinacija z MULTI-SENSE® sistemom v svoji obliki in intenzivnosti presegajo tiste, dostavljene s tradicionalnim pristopom, ki so sestavljeni na osnovi moči motorja, krmiljenja, zaviranja, blaženja ... ne da bi naredili kakšno bistveno razliko v obsegu občutkov voznika med vožnjo. Prilagodljiva kombinacija vseh tehnologij predstavlja radikalen premik v dojemanju avtomobila med vožnjo in ga povsem prilagaja voznikovim željam.

Renault Talisman je limuzina nove generacije, ki z ergonomskimi sedeži in bogato ponudbo inovativne visokotehnološke opreme ponuja izjemno udobje, obenem pa s sistemom 4Control zagotavlja optimalen nadzor nad vozilom.
Renault Talisman je limuzina nove generacije, ki z ergonomskimi sedeži in bogato ponudbo inovativne visokotehnološke opreme ponuja izjemno udobje, obenem pa s sistemom 4Control zagotavlja optimalen nadzor nad vozilom. FOTO: Renault

Sponzorirana vsebina

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3