Znanost in tehnologija

Je Nasa dokaz o življenju na Marsu našla že pred 40 leti?

Los Angeles, 23. 10. 2016 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vesoljske agencije Nasa, Esa, Roskozmos in druge še vedno iščejo trdne dokaze, da je na Marsu življenje. A nekateri menijo, da je dober dokaz zbral že Viking, ki je na Marsu pristal pred 40 leti. Eden izmed testov je bil namreč pozitiven ...

Je Nasa dokaz o življenju na Marsu našla že pred 40 leti? Takrat sta na rdečem planetu pristala landerja Viking 1 in 2, ki sta se v zgodovino vpisala kot prva modula, ki sta uspešno pristala na površju in posnela prve bližnje posnetke ter zbrala geološke podatke.

Imela pa sta tudi nalogo, da preverita, če je na Marsu življenje. Znanstvenika Gilbert Levin in Patricia Ann Straat iz univerze v Arizoni in nacionalnega inštituta za zdravje zdaj menita, da bi morali še enkrat preveriti podatke o testiranju, ki se je zgodilo pred 40 leti.

Viking je posnel prvo sliko površja Marsa od blizu.
Viking je posnel prvo sliko površja Marsa od blizu. FOTO: NASA

Oba Vikinga sta opravila eksperimente, ko sta vzorce zemlje pomešala z vodo, bogato z minerali in drugimi hranilnimi snovmi. Če bi zemlja vsebovala mikrobe, bi ti reagirali z vodo. In reakcija se je pri enem izmed testov dejansko zgodila. Test so preverili s podobnimi vzorci prsti, ki jo najdemo na Antarktiki ali v nacionalnem parku Death Valley.

A pri drugih dveh se ni zgodilo nič, zato je Nasa zaključila, da se je moralo pri pozitivnem testu zgoditi nek drug kemični proces, ki ni povezan z živimi organizmi. A na podlagi zadnjih ugotovitev omenjena znanstvenika menita, da bi morali zemljo znova pregledati.

Dejstvo je, da sta landerja lahko zbrala le podatke v bližnji okolici, saj nista imela sposobnosti premikanja, kot jo imata roverja Curiosity in Opportunity. Poleg tega je možno, da je bilo ravno to območje brez mikroorganizmov. Znanstveniki namreč menijo, da se Mars samosterilizira. To je posledica kombinacije sončne ultravijolične radiacije, izjemne suhosti prsti in oksidacija prsti - vse to pa preprečuje, da bi se v prsti nahajali mikroorganizmi. Seveda pa to ne pomeni, da jih drugje ne more biti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorli
24. 10. 2016 20.42
+2
Oksidacija prsti? Kaj ni za oksidacijo potreben kisik?
Racio
24. 10. 2016 21.52
+2
Kje pa nastane kisik? V zvezdah (supernovah), tako kot vsi ostali elementi torej so vsi elementi že tako ali tako razpršeni po vsem vesolju, nekateri v večjih količinah in drugi v manjših količinah... v zvezdah poteka spajanje vodika kot osnovnega elementa v helij in potem spajanje helija v pa vse do zlata in ko zadeva eksplodira, raztrese material povsod okoli sebe... ni vrag da ni vsaj malo kisika tudi na marsu, kakšen promil mogoče, ampak zadosti da, stvari oksidirajo.... plus tega naj bi imel mars v preteklosti atmosfero, ki je omogočala padavine(dež), torej mokro okolje, kar pa še pospeši oksidacijo... pa še veliko železa v zemlji....
toukr
24. 10. 2016 20.25
-1
seveda so našli dokaz, zadeli so edinega še živečega marsovca
Racio
24. 10. 2016 19.18
+0
Ploščatarji nimate nič za povedat??? Prav nič??? Vaš molk pomeni strinjanje, da se pač motite.. hehehhe
Racio
24. 10. 2016 18.01
+1
Alfred Russel Wallace je leta 1870 dokazal ukrivljenost zemlje in s tem tudi ukrivljenost vode. Tistega leta je John Hampden ponujal denarno nagradu vsakemu ki dokaže da je zemlje ukrivljena in A. R. Wallace je to dokazal z tremi enako visokimi označbami na Old Bedford kanalu. Ugotovil je da je sredinska označba malenkost višja od ostalih dveh, čeprav so vse tri označbe enako visoke... U glavnem, ploščatarji, domača naloga za vas, poglejte si mal o tej stavi na internetu...ali pa yt....
Racio
24. 10. 2016 16.46
+1
Redttka 23.10.2016 16:45:02 Že trikrat se napisala da AMERIČANOM delujejo samo trije sateliti ta na MARSU, tisti okoli VENERE in tisti ki smema SATURN;;;;; Tukaj redttka trdi, da obstajajo samo trije sateliti, Lex trdi ,da ni nobenih satelitov... Še med sabo se ne znate zment, kaj je res in kaj ni, potem pa tukaj nam solite pamet z vašimi izmišljotinami.... jao, jao, jao...
Madeni
24. 10. 2016 10.05
+1
Morda so bili v Malezijskem letalu...ki je izginil in ga je satelit posnel na MARSU..
SylvesterStallone
24. 10. 2016 12.17
+2
Brez Einsteina ti nebi našel do Metelkove vsak petek. Ja, vsak gps uporablja Einsteinovo enačbo.
SylvesterStallone
24. 10. 2016 12.19
-2
Take razprave se vrstijo samo tam. Med zvestimi navijači ZL, ki se imajo za intelektualce in yt poznavalce.
UaikiUaiki
24. 10. 2016 12.36
+3
ZL nima prav nič z temi zblojenci, prej bi jih vtaknil med SDS-ovce...
Ka pa mislis
24. 10. 2016 09.56
+0
Zgleda da je v sloveniji ful mocna droga na pohodu. Kaj vse ne preberes...?!
UaikiUaiki
24. 10. 2016 10.59
+2
Kaj manj veze malezijsko letalo s sondo na Marsu? Letalo je padlo v vodo in potonila na dno, sonda je pa strmoglavila na površino in naredila manjši krater oziroma pustila sledi na površju, poleg tega so točno vedeli kje je strmoglavila,tko da jo je bilo veliko lažje najti...
UaikiUaiki
24. 10. 2016 12.01
-1
Moj post je bil namenjen Redttki malo višje....
DarkT
24. 10. 2016 09.41
+7
Pravi nezemljani so američani. Pravimo, da bi imeli vojno z njimi. Jo že imamo.....američani bi radi pod vplivom imeli ves svet...da bi bli vsi sužnji.
UaikiUaiki
24. 10. 2016 09.36
-3
Ploščatarjem je yt kot univerza kjer se kao izobrazijo... to je približno tako kot če bi jaz hotel biti kirurg in bi šel na yt po napotke, pa si vsi lahko predstavljamo kakšen bi bil rezultat...
Lex11
24. 10. 2016 15.16
+2
yt je samo orodje za razlago vsega,kar sicer vidimo s svojimi čutili v naravi! Če pa imaš probleme z očmi in ostalim,pa moje sožalje!
Racio
24. 10. 2016 16.28
+1
Če so tvoja čutila tako superiorna, potem odtehtaj 2 kili moke brez tehtnice, odreži desko dolgo 2 metra brez metra, povej temperaturo v luži brez termometra, povej kako glasen je avto brez decibelmetra, in tako dalje...
BURGA
23. 10. 2016 22.09
+6
Redttka pa še kar smeti portal s svojimi neumnostmi. Ampak priznati je treba, da je res zelo vztrajna. Ve pa se, da je vztrajnost odlika norcev. Bol nor, bolj vztrajen.
Madeni
24. 10. 2016 09.18
+4
Kdor ne razmišlja z svojo glavo ima eno odveč. Postavlja se v tako imenovanih znanstvenih krogih vse več vprašanj o zemeljski Obli, Gravitaciji za prvo NASA in ostali nočejo pokazati ene same realne slike, za drugo nihče ne ve kaj je to tega ni nihče dokazal..Šola ni stvar indoktrinacije ali nekaj kar bodo ostareli iz porumenelih listov predavali vse povprek na vsako vprašanje oa takole to nicci prebral, se nisi učil, to tam piše..a spet ti..zakaj motiš proces saj ti je poznano.. Nazadnje je skoraj še otrok ( srednješolec ) rekel takole Nikola Tesla IZUMITELJ. ČLOVEK ki je zemljanov omogočil skoraj ves tehnološki luxus skoraj 80 % je redko omenjen Ajnštajn pa ni izumil ničesar, naredil ničesar, USTVARIL NIČESAR samo nekaj kar ni nihče dokazal, nekaj kar je na trhlih temeljih je pa Bog tako imenovane nedokazane znanosti gre za nekoga ki ga predstavljajo kot Jezusa samo njegovih čudežev ni videl in uporabil nihče..in JIH TUDI NIKOLI NE BO..Morda gre za največjo natego moderne dobe stric okoli njega vsi in pametujejo iznajdejo pa ničesar..Časi ko je bil pameten samo Učitelj in vaški župnik ali od politike izbran ZNANSTVENIK so za vedno mimo..
UaikiUaiki
24. 10. 2016 09.24
+0
Še veliko knjig boš moral prebrati preden boš vsaj delno razumel naravo okoli sebe... P.S. a evolucijo tudi zanikaš?
Madeni
24. 10. 2016 09.53
+2
Js ne zanikam ničesar pač teorijo o velikem poku na katero je vezana Ajnštajnova teorija ni verjetna..vse kar je povezano z tem je pravljica enaka kot o bradatem možu ki je ustvaril nebo in zemljo ta saj ne govori da je počilo nič, prej ni bilo nič, kaj je bilo dan pred tem ne vemo itd vemo pa zagotovo da je počilo in iz nič nastalo neskončno veliko in še nastaja..To zame ni spejemljivo če govorimo da na palačinki prideš do roba pa padeš nihče ne vekam, da voda lohka odteče je potrebno tudi poedati da na zemlji Avstraclci in kenguruji imajo glavo navzdol, reke plezajo navzgor, letala imajo na spodnji polovici potnike na stropu aja kot sem že napisal reke res tečejo navzgor PAKA iz spodnjega v ugornji Dolič..in baje je gravitacija tista nedokazana sila. ki dela čudeže vse drži pribito na zemlji, medtem pa komarji veselo letajo naokoli in vse ostalo tudi..krivi vodo, ravna zemljo in spreminja fizikalne zakone vodna tehnica, lastnoti vopde in ravna zemljo da okrogla vedno ravna..Baje profesor OBLAK zaposlen je bil tudi pri NASI pravi takole zdrava kmečka logika več velja kot vsa znanost sveta..na razne teorije o velikem poku, slikicah in ostalih spakedraščinah moderne znanosti pa imajo vsi kisli nasmeh..Tudi profesorji FIZIKE..pravijo takole to velja noja samo tukaj mi vemo zelo malo nekaj malega pod zemljo par 100 kilometrov v zrak ter nekaj kilometrov pod morjem o ostalem se nam pa sanja ne saj smo mi in naša negokazana znanost samo zaporniki na tej zemlji takšni ali drugačni in nikamor ne moremo in tudi nikoli ne bomo nikamor odšli..
UaikiUaiki
24. 10. 2016 10.30
+0
Če ni dokazano potem ni znanost, in točno to kar ti govoriš, ni dokazano oziroma je dokazano da ne drži... Toliko neznanja je v tvojih trditvah, da se ne moreva konstruktivno pogovarjati, ker preprosto ne dojameš NIČ!!!
Janez_53
24. 10. 2016 10.49
+4
Redttka, star sem preko 60 let, pa še nisem naletel na človeka, ki bi bil tako brez znanja kot si ti! In potem še to svoje popolno neznanje in nerazumevanje razlagaš širnemu svetu!!! Res nisi v stanju dojeti najosnovnejših fizikalnih zakonitosti? Za boga milega, si sploh videla osnovno šolo od znotraj???
AAnima
24. 10. 2016 11.06
+3
Redttka: Bom komntirala samo en tvoj nesmisel in sicer tvojo trditev, da reka Paka teče navzgor, ker teče iz smeri Spodnji Dolič v Gornji Dolič. A tu je nesmisel ali nelogičnost le v poimenovanju krajev, saj je Spodnji Dolič (kjer teče Paka) na višji nadmorski višini kot Gornji Dolič. Torej reka Paka le teče navzdol!
Madeni
24. 10. 2016 11.11
-1
BRAVO za PAKO še sarkazma ne razumeš.. drugače pa NIL prepleza kar 25 kilometrov navzgor da ne bo pomote če drži Heliocentrični sistem..ostale velike reke pa maximalno 32 kilometrov v povprečju pa 17..To lahko trdiš samo če imaš veliko znanja saj tisti in tisti ki ima veliko znanja se lohka dela norca iz nedokazane ZNANOSTI..PA MIMOGREDE SONCE NITI PRIBLIŽNO NI 150 MILIJONOV STRAN JE VELIKO BLIŽJE..
UaikiUaiki
24. 10. 2016 12.03
+3
Ramzess
24. 10. 2016 12.05
-4
Nekdo je omenil je šolo, da to je indokrinacijski sistem, veliko snovi je napačne, prirejene, okleščene, tudi razne teorije, od Ainstajna do Newtona, ... ne učijo celotnih verzij teorij oz. izračunov, ... Ainstajn je poznal tudi teorijo polj, ... znanost ve precej več kot se uči v šoli, kot gre v javnost, ... uradno se precej zaostaja tehnološko, na tej strani zavese, med ko na oni strani obstaja tehnologija tisoče in več let, desetletij, kot tukaj merimo, naprednejša od uradne oz. javnos dostopne. Problem je v sistemu in tistih na samem vrhu piramide, ki ne dovolijo znanja in tehnologije, ki spremenila vse.
Racio
24. 10. 2016 20.36
+1
daj samos nehaj že s to tvojo spirit science kej si res laaaaame...
mario64
23. 10. 2016 20.08
+5
ali je pa bila voda že prej okužena z mikrobi
tron3
23. 10. 2016 19.58
-3
V kateri puščavi na Zemlji je pristal Viking, to so pa na Nasi pozabl povedat!!!
Racio
23. 10. 2016 22.20
+4
1airbus
23. 10. 2016 22.29
-7
Klimova
23. 10. 2016 17.47
+16
Pred 47-imi leti se je na Marsu polulal en Rus, od takrat naprej imajo američanci ful dela z analizami
LARSSON 1
23. 10. 2016 18.04
-11
Ti si pretirano zaljubljena v Rusijo ni Rusija to kar si ti predstavljaš.
felix58
23. 10. 2016 18.12
-4
Jure Pozvek
23. 10. 2016 20.27
-1
Klimova
23. 10. 2016 20.49
+6
Američanci pretiravajo. Še preden dobijo čiste rezultate imajo cel halo, zato pa izgubljajo na verodostojnosti
Madeni
23. 10. 2016 17.45
+1
Zaradi Satelitov je v morju v zadnjih letih položenih med Evropo in AMERIKO kar 300 optičnih kablov, ker vlada veliki strah da bi kateri odpovedal in sateliska muzika ne bi bila več na voljo...CITAT ene astro fzičarke KI JE POVEDALA 99 % vseh podatkov teče po OPTIKI in zemeljskih repetitorjih zakaj imamo 50 000 satelitov pa ni znala odgovoriti....Komentirali so od tistem nesrečnem dogotku ko so RUSI zarezali v enega od optičnih kablov..
gozdar1
23. 10. 2016 18.00
+10
Kapaciteta optičnega kabla je veliko večja od sqtelitske povezave, poleg tega potuje signal do satekita v geostacionarni orbiti in nazaj tako dolgo da obstaja zaznaven časovni zamik. Sateliti niso namenjeni samo komunikacijam, tisto o astrofizičarki je pa izmišljotina yutube doktorja.
Lex11
23. 10. 2016 22.11
-5
Sateliti ne obstajajo,toliko v vednost...!!
Ramzess
23. 10. 2016 22.17
+0
Samo vremenu in geologiji pa tudi ne, čemu torej, ... seveda ne bodo povedali.
Janez_53
24. 10. 2016 09.54
+2
Redttka, precej težav ti dela že obvladovanje slovenskega jezika (raba velikih začetnic, ločil itd.), tako da si težko predstavljam, da bi lahko razumela vsebine zahtevnejših znanstvenih člankov. Največja cvetka pa je tvoja "teorija o rekah, ki tečejo navzgor"! Vrhunsko sem se zabaval! S tem si pokazala vse svoje "znanje", ki je očitno zelo blizu "absolutni ničli". Le kar tako naprej!
Lex11
24. 10. 2016 14.42
-1
In kaj je narobe s temi rekami? Vse reke tečejo navzdol,proti morju,VSE!! Kar lepo dokazuje,da je Zemlja ravna plošča in nič drugače! ko boš pa kje videl ukrivljeno morje (torej dokaz kugle),me pa pokliči,da si pridem pogledat to čudo! Pa ne mi zdej nakladat,da je Zemlja prevelika,da bi se videla ukrivljenost...
nevica
23. 10. 2016 17.25
+2
tisti test pred 40 leti je bil gotovo inteligenčni....
Madeni
23. 10. 2016 16.45
-6
Že trikrat se napisala da AMERIČANOM delujejo samo trije sateliti ta na MARSU, tisti okoli VENERE in tisti ki smema SATURN vse Full HD in da je bil razpizdjot Evropski modul na MARSU so potrebovali z enim satelitom manj kot 10 ur pa so ga našli VALA...50 000 DELUJOČIH SATELITOV ŠE NI NAŠLO MALEZIJSKEGA LETALA PA JE 100 X VEČJI TUKAJ NA ZEMLJI IN V 30 LETIH NISO USPELI POSNETI NITI ENE SAME REALNE SLIKE ZEMLJE..
SylvesterStallone
23. 10. 2016 16.57
+5
Od kje ti ideja da ni realne slike zemlje? Obišči Nasino spletno stran. Tam so tudi nestrnjene fotografije(fotografija enega zbiranja), ki bodo tebi povšeči.
Madeni
23. 10. 2016 17.19
-6
Nill de Gras eden velikih Fizikov ( kapaciteta od astro FIZIKA ) je nedavno od tega povedal tole CITIRAM Zemlja ni SFERA ali okrogla kako so prikazovali je sploščena na ekvatorju kot sir ali natančno sferoid in pod ekvatorjem Hruškaste OBLIKE..Zakaj so pa slike tako lepo okrogle in barvite je pa samo pokazal kisli nasmeh in skomignil z rameni..
Klimova
23. 10. 2016 17.50
+8
Ja, res je Redkvica, tele nasine slikice so vse lepo prirejene in pobarvane
SylvesterStallone
23. 10. 2016 18.34
+22
Redtka, Razdalja med ekvatorjem in središčem zemlje je 6378km. Razdalja med severnim/južnim polom do središča zemlje je 6356km. Razlike je 22km ozr 0,3%. Seveda zato sploščenost zemlje ni vidna kar s slike s prostim očesom. Prenehaj širiti neresnice in zavajati. Da ne bo res kdo mislil, da je zemlja v obliki hruške. :D. Zemlja je skoraj popolna krogla in če bi jo lahko držal v rokah in z njo igral košarko, ne bi opazil da le to ni. Torej lahko zaklučimo s temi nebulozani o "hruškasti zemlji" in se zadovoljimo z opisom zemlje kot krogle, ki je na ekvatorju malce širša. :D lp
Madeni
23. 10. 2016 20.05
-14
Nobeden ni nič govoril o razdaljah do južnega ali severnega pola južni ne obstaja..( ne kot točka ) govorili smo o žogi in zaukrivljenost,i ki znaša skoraj 8 metrov ( padec Horizonta ) na deset kilometrov kvadrat če držijo žogaste teorije..glede na to da je Nill De Gras posebno poudaril sir na Ekvatorju ( ima bolj verodostojne podatke kot ti ) mora REKA Nil preplezati kar 25 kilometrov višinske razlike NAVZGOR razdalje tvoje tudi ne držijo ker jih ni nihče izmeril..in jih tudi h+nihče ne bo..In če je zemlja Okrogla pol rek pleza navzgor po 10 in več kilometrov je pa res da tudi v Sloveniji tečejo reke navzgor recimo PAKA iz Spodnjega v Zgornji DOLIČ..
Racio
23. 10. 2016 22.22
+14
kok si ti prtegnjen... zrel za na končno dvajsetke pa čez trato, tam te bodo zelo veseli...
Praškovarit
24. 10. 2016 09.52
+4
sej ne morem verjet kaj berem Redttka. dej pejt nazaj v osnovno šolo, lepo te prosim
AAnima
24. 10. 2016 11.21
+1
Reka Paka teče NAVZDOL!! KER JE SPODNJI DOLIČ NA VIŠJI NADMORSKI VIŠINI, KOT GORNJI DOLIČ. Tu je nelogično le poimenovanje krajev.
akmt
23. 10. 2016 16.13
+22
Mislim ja pa kaj ce je zivljenje na marsu ? A bi ameri se tam radi vzpostavljali " mir"?
nevica
23. 10. 2016 17.26
+4
Praškovarit
24. 10. 2016 09.54
+3
Baba Vanga je napovedala, da bo leta 3000 na Marsu vojna. tako da......
Madeni
23. 10. 2016 16.02
-4
NASA ve eno stvar veliko množico ( nategneš ) samo z veliko LAŽJO..pa jim ne gre več..
UaikiUaiki
24. 10. 2016 09.34
+3
Za tebe so dokazi laž, tvoje neznanje pa sveta resnica...
Madeni
23. 10. 2016 15.36
-3
OD 50 000 satelitov pa njihov satelitski navigacijski sistem dela po zemeljskih repetitorjih naj se speljejo nekam saj nismo od včeraj...??Aja pritožili so se proti RUSOM ko so po pomoti zarezali v OPTIČNI kabel v morju bojda gre po njem 4500 Tera na sekundo in satelitski sitem bi lohka prenehal delovati..Ko gre za ANTARKTIKO, VESOLJE pa lažejo vsi po vrsti..
gozdar1
23. 10. 2016 15.50
+2
Itak tudi tistih repetitorjih sredi oceanov.
Madeni
23. 10. 2016 16.13
-2
DECCA sistem in LORAN je znan že več kot 30 let in GPS je zadnja izpeljanka tega ( ZEMELJSKEGA ) SATELITSKEGA ""SISTEMA ""
gozdar1
23. 10. 2016 17.23
+3
In samo za hec gps uporablja uhf frekvenčni pas medtem ko zgoraj omenjeni načini uporabljajo nizke frekvence.
nevica
23. 10. 2016 17.27
-2
Madeni
23. 10. 2016 17.33
-8
Zanimiva je tudi SATELITSKA TV to je posebna zgodba zadeva deluje če je antena usmerjena v zemljo, tudi pod kotom ravne ceste ali ulice najboljša slika je če je obrnjena k prvemu repetitorju nikakor pa zadeva ne špila če je obrnjena v vesolje ali nebo..prav tako tudi satelitski telefoni izgubljajo signal tam v kašni vukojebini kjer repetitorjev NI....
gozdar1
23. 10. 2016 17.55
+9
Komunikacijski sateliti so v geosinhroni orbiti nad ekvatorjem, torj za nas na seveni polobli na jugu zato so satelitske antene obrnjene na jug. Drugače pa satelitski telefoni delujejo tudi na morju kjer ni repetitorjev.
macro
23. 10. 2016 14.02
-5
ta nogica pa je res nežno pristala da ni niti malo praha dvignila, ki bi se poznal ne na nogi ne na kamenju okrog, nič podrajsalo postrani..... peresno lahko... dobro s to sliko me ne prepričajo... če bi še zraven bila vidna zlata alufolija pol pa ja... ker alufolija je univerzalna.. sploh ni pomembno da nas ščiti ozon, da nas sonce ne skuri.. niso potrebne protipožarne obleke, če stojiš direkrtno na sonćni svetlobi brez ozona... Alufolija vam rečem.