Znanost in tehnologija

Googlov milijardni posel: z dogovorom z družbo HTC krepijo prisotnost na trgu pametnih telefonov

New York, 21. 09. 2017 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tehnološki velikan Google je s tajvanskim HTC-jem sklenil milijardni posel, ki pomeni, da družba širi svojo prisotnost na področju pametnih telefonov. HTC je bil nekoč pomemben igralec v tej branži, kasneje pa je v primerjavi s konkurentoma Apple in Samsung veliko izgubil.

Google
Google FOTO: AP

Google je sklenil posel s tajvansko družbo HTC v višini okoli milijarde evrov (1,1 milijarde dolarjev). Google bo s tem še okrepil svojo prisotnost v branži pametnih telefonov. Čeprav Google v HTC ne bo imel lastniškega deleža, pa se bo nekaj HTC-jevih zaposlenih preselilo v Silicijevo dolino.

Tajvanska družba je bila nekoč eden najvidnejših igralcev na trgu pametnih telefonov, a so kasneje izgubili boj s konkurentoma Apple in Samsung.

Vse podrobnosti posla naj bi bile razrešene do začetka prihodnjega leta, poslu morajo namreč prikimati še vsi regulatorji.

Poteza je sicer zadnja v vrsti tistih, s katerimi želijo pri Googlu povečati svoje kapacitete proizvodnje strojne opreme za pametne telefone.

V skladu z dogovorom naj bi se k Googlu preselilo okoli 2000 HTC-jevih ljudi, kar je okoli polovica ekipe za raziskave in razvoj.

Gre sicer za nadgradnjo sodelovanja med Googlom in HTC-jem, ki je za Google že izdelal telefona Pixel in Pixel XL, izpopolnjena verzija naprave pa naj bi na trg prišla naslednji mesec.

Pri Googlu ocenjujejo, da je to, da so zelo vpleteni v razvoj programske, ne pa tudi strojne opreme, doslej predstavljalo pomanjkljivost pri njihovih produktih in s tem poslom naj bi želeli to spremeniti ter se bolj približati načinu delovanja Appla, kjer ničesar ne prepuščajo zunanjim naključjem. Po drugi strani pa ima od posla še največ HTC, ki ga Googlov denar drži nad vodo.

Podobno potezo je Google potegnil že leta 2011, ko je za slabih 12 milijard evrov kupil Motorolo, ki pa so jo tri leta kasneje prodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
21. 09. 2017 12.31
+1
Google je država, v kateri so vse ostale države sveta le republike.
TistoPravo
21. 09. 2017 09.32
+3
Drobižek za google...stem svoje frašinzing prtnerska podjetja rešuje klavrnega konca in posledično slabega imena za matero znotrej verige...Torej mama Google bo posmrbela za svoje sinove in hčera, je predvsem njej v interesu....ponos in ugled sta enostavno več vredna, da bi za teh nekaj milijard zavozili i e svojega programja...počasi čakamo, da google in podobni zares "investirajo" tudi kaj neposredno v uporabnika. To da je uporabnik uporabnik, in da mu programje občjublja marsikaj....preprosto ni dovolj, glede na to da vso to novotarijo mastno plačujemo!