Znanost in tehnologija

Google predstavil svoj Pixel – prvi mobilniki s pametnim digitalnim asistentom

San Francisco, 05. 10. 2016 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški tehnološki velikan Google je predstavil nove pametne mobilne telefone Pixel. Z novimi mobilniki, razvitimi znotraj hiše, bo zaostril že sicer veliko konkurenco na trgu, ki ga obvladujejo velikani, kot sta južnokorejski Samsung in ameriški Apple.

Google Pixel
Google Pixel FOTO: AP

Mobilniki Pixel bodo na voljo s 5- ali 5,5-palčnim (12,7- ali 14-centimetrskim) zaslonom, njegova izhodiščna cena v ZDA pa bo znašala 649 dolarjev. To je na ravni Applovega Iphona, poročajo.

To bodo tudi prvi mobilniki s pametnim digitalnim asistentom Google Assistant, podpirali bodo prihajajočo platformo za virtualno resničnost Daydream, poganjal jih bo Googlov operacijski sistem Android. 

Google Pixel - 4
Google Pixel - 4 FOTO: AP

Google bo mobilnike tržil pod lastno blagovno znamko

Google bo mobilnike Pixel tržil pod lastno blagovno znamko, kar ni veljalo za leta 2010 uvedene mobilnike Nexus, ki jih je Google razvijal in tržil v partnerstvu s strojnimi partnerji, kot sta tajvanski HTC in južnokorejski LG. Pri mobilnikih Pixel bo Google nadzoroval celoten proces. Proizvajal jih bo sicer HTC, a tržili se bodo, kot omenjeno, pod blagovno znamko Google.

Podjetje se je na trg mobilne telefonije podalo tudi z nakupom proizvajalca mobilnikov Motorola, a je slednjega leta 2014, tri leta po prevzemu, prodal kitajskemu proizvajalcu Lenovo.

Gre za pričakovan Googlov novi korak na področje strojne opreme. Prednaročila za nove mobilnike v Avstraliji, Kanadi, Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA je začel prejemati že v torek.

Google Pixel - 2
Google Pixel - 2 FOTO: AP

Naglavna naprava za virtualno resničnost in virtualni asistent

Google je poleg tega v torek na posebnem dogodku v San Franciscu razkril še podrobnosti glede nove naglavne naprave za virtualno resničnost Daydream View - na voljo bodo novembra - ter brezžičnega usmerjevalnega sistema (Wi-Fi).

Predstavil je tudi virtualnega domačega asistenta Google Home, ki bo s kombinacijo strojne in programske opreme uporabniku doma omogočal enostaven dostop do informacij, govorno upravljanje izbranih naprav itn. Tudi ta bo na voljo novembra.

Ameriški tehnološki gigant pri tem veliko stavi na umetno inteligenco. V svoje naprave in rešitve bo vgrajeval napredne tehnologije umetne inteligence, pooseblja jih njihov inteligentni digitalni pomočnik Google Assistant.

"Naš cilj je vzpostaviti osebni Google za vsakega uporabnika," je poudaril glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai, ki dodaja, da se osredotočenost z doslej prevladujoče mobilnosti premika k umetni inteligenci.

"Verjamemo, da se bo naslednja velika inovacija godila na križišču strojne in programske opreme, z umetno inteligenco v središču," je povedal vodja nove strojne enote v Googlu Rick Osterloh.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aquauris
10. 10. 2016 19.16
Pametni telefon je tolk pameten, kot je pameten njegov lastnik...
AlternativeFacts
05. 10. 2016 11.25
-1
To je to, famozni trg, ki uravnava cene po načelu, večja kot je konkutenca in s tem ponudba, ceneje je.....skratka, da ne besedičimo okoli telefonov ki so zgleda bolj pametni od osebkov, ki jih tako imenujejo, talele potrošniška ovčjereja teče na polno....
I G N O R A N T
05. 10. 2016 11.19
+1
Bom počakal še 10 let te pa si mogoče kupim inteligentni telefon
I G N O R A N T
05. 10. 2016 11.19
-2
Bom počakal še 10 let te pa si mogoče kupim inteligentni telefon
Sistematik
05. 10. 2016 11.09
+2
Zna biti vrhunski telefon. Bom počakal.
krucyfix
05. 10. 2016 11.14
+2
AlternativeFacts
05. 10. 2016 11.27
+4
Zna biti vrhunski telefon na keterem bodo avtomatično priklopljeni še strici, ki pa niso iz nobenega sorodstvenega kolena....