Znanost in tehnologija

FOTO: Pred trgovino čakali že pred 6. uro, a gneče in prerivanja za novi iPhone tokrat ni bilo

Ljubljana, 23. 09. 2016 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
34

Nova Applova mobilna telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus sta odslej na voljo tudi pri nas. Medtem ko so nekateri novi telefon kupili v prednaročilu ali pa prek spleta, pa se je zgodaj zjutraj pred Telekomovo poslovalnico že nabralo nekaj deset navdušencev. A pretirane gneče ni bilo in večina je domov odnesla svojo novo pridobitev.

Pred poslovalnicam Telekoma Slovenije so prvi navdušenci novega iPhone 7 čakali že od 6. uri zjutraj dalje. Applova najnovejša pametna mobilna telefona iPhone 7 in Iphone 7 Plus sta namreč od danes na voljo tudi v Sloveniji.
Pri Telekomu Slovenije so s prodajo v vseh njihovih centrih po Sloveniji začeli danes zjutraj, za najbolj neučakane pa sta bila Iphone 7 in Iphone 7 Plus od polnoči dalje na voljo tudi v e-trgovini Telekoma Slovenije, a je zaloga kmalu pošla, so nam povedali tisti najbolj zagreti, ki so pred Telekomovo trgovino v Cityparku čakali že ob 6. uri zjutraj. 

Količina obeh mobilnikov je namreč sprva omejena, pričakujejo pa, da bo Apple, s katerim ima Telekom Slovenije sklenjeno neposredno pogodbo, dodatne količine dobavil v kratkem. Problem z zalogami novih telefonov se je pojavil tudi drugje. Tako so novi iPhone prvi v roke dobili Avstralci, a je navdušenje zasenčilo razočaranje, ker ni bilo zalog.

Prvi kupec je pred trgovino čakal že pred 6. uro zjutraj.
Prvi kupec je pred trgovino čakal že pred 6. uro zjutraj. FOTO: Miro Majcen

Vrsta ja, pretirane gneče pa ne

Ko smo danes nekaj minut pred odprtjem trgovine prišli preveriti, ali je kdo za novega iPhonea noč preživel kar v šotoru pred trgovino, kar je precej pogosta praksa v ZDA, pa tudi kje drugje so pripravljeni za telefon več dni kampirati – na dežju in mrazu, smo ugotovili, da takšnih ekstremnih navdušencev pri nas ni. Pa tudi ni potrebe po tem. Pred trgovino se je zbralo okoli 50 kupcev, večina pa je novi telefon tudi dobila. Brez njega so ostali predvsem tisti, ki so želeli telefon barve, ki ni bila na zalogi, ali pa s kakšnimi drugimi tehničnimi značilnostmi. Ti bodo do željenega telefona lahko prišli v naslednjih dneh.

'Kdor prej pride, prej melje,' pravi pregovor.
'Kdor prej pride, prej melje,' pravi pregovor. FOTO: 24ur.com

Pri Telekomu Slovenije so poskrbeli, da med kupci ne bi prišlo do slabe volje in prerivanja tudi tako, da je vsak dobil številko in nato počakal, da je prišel na vrsto. Vmes so kupce tudi pogostili, večina pa je z novim pametnim telefonom hitro odhitela domov oziroma v službo, kjer se bodo lahko pohvalili z novo pridobitvijo.

Ena od potrošnic je dejala, da se je na iPhone tako zelo navadila, da si vsakič, ko pride na trg novi model, kupi novega. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, na vprašanje, ali vendarle ne gre za pretiravanje, pa se je zgolj nasmehnila. Kupca za svoj stari iPhone že ima, za vse, kar je morala pri nakupu novega doplačati, pa pravi, da je vredno.

V vrsti za novi iPhone 7 so bili večinoma mladi in nekaj poslovnežev, tisti, ki so se želeli čakanju izogniti, pa so telefon kupili prek spleta ali so ga rezervirali še pred uradno prodajo.

Applova najnovejša telefona prodajajo tudi pri Simobilu, a le prek spleta. Tudi tu je bil nakup omejenih količin novega Iphona  možen takoj po polnoči. Iz Simobila so sporočili, da bodo kupci telefon prejeli na dom v najkrajšem možnem času, saj je vse odvisno od zalog.

V vrsti za novi telefon so bili večinoma mladi.
V vrsti za novi telefon so bili večinoma mladi. FOTO: Miro Majcen

Prednaročila za nova telefona so sprejemali tudi v trgovini iStore, na vprašanje, koliko so jih prejeli, pa so ostali skrivnostni in so dejali zgolj, da je bilo prednaročil veliko. Vsi, ki so ga kupili v prednaročilu, bodo telefon prejeli danes z osebnim prevzemom ali po pošti z naslednjim delovnim dnem, so še sporočili. Seveda pa je možen nakup novega telefona tudi v njihovi trgovini v BTC Cityju, kjer pa danes gneče ni bilo. Smo pa preverili zalogo pri njih in ugotovili, da so vsi modeli telefona iPhone 7 Plus že razprodani.

Še nekaj o cenah

Model iPhone 7 ima ceno od 789 evrov do 1.019 evrov, medtem ko se cene iPhone 7 Plus gibajo od 929 evrov do 1.159 evrov. Vse je odvisno od tega, kako velik je notranji pomnilnik.

Telefona iPhone 7 in 7 Plus sta bila sicer najprej, s 16. septembrom, na voljo v ZDA in še nekaterih drugih državah, kot so Avstralija, Avstrija, Belgija, Kanada, Kitajska, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Japonska, Mehika, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija. Prednaročila zanj so začeli zbirati 9. septembra.

Pred trgovinami kampirajo večinoma plačanci

Marsikje so dneve pred uradno prodajo poročali o množici navdušencev. Ti so pred poslovalnicami preživeli tudi več dni in noči. A se je kmalu izkazalo, da gre za plačance, saj se da s čakanjem v vrsti dobro zaslužiti. Tako je moški pred prodajalno v New Yorku novinarjem zaupal, da je za to plačan več kot 3000 evrov na teden.

Novi iPhone vpeljuje vrsto izboljšav.
Novi iPhone vpeljuje vrsto izboljšav. FOTO: Miro Majcen

Kaj prinaša novi iPhone?

Novi iPhone vpeljuje vrsto izboljšav. Je lažji, z najbolj vzdržljivo baterijo do zdaj ter novim, znatno zmogljivejšim štirijedrnim procesorjem. Prinaša izboljšano kakovost zvoka in uvaja nov priključek za slušalke.

Nova modela nimata več klasičnega priključka za slušalke, te bo mogoče priključiti prek Applovega priključka lightning. Apple bo zato novim mobilnikom poleg slušalk s tovrstnim priključkom Earpods priložil še pretvornik, ki bo omogočil priključitev slušalk s klasičnim priključkom.

Apple je poleg tega razvil tudi nove, brezžične slušalke, ki jih je poimenoval Airpods. Te bodo v Applovi spletni trgovini in Applovih prodajalnah na voljo konec oktobra.

Prenovljeni kameri z optičnim stabiliziranjem slike omogočata kakovostnejše fotografiranje in snemanje. Pomembna izboljšava je vodoodporno ohišje, izboljšana je tudi svetlost zaslona in spremenjen gumb domov, ki se odziva na dotik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregi82
23. 09. 2016 15.19
+1
Če nekdo kupuje Iphone oz Samsung naj si ga privošči,če lahko. Me prav nič ne moti. Ne razumem negativne komentarje, kot so bolniki, ovce, iitd. zakaj? Saj vam niso oni krivi če si ne morete privoščiti novi aparat. Nekateri ste pa res nevoščljivi, obup. Pa lep vikend vsem.
ZivljenjeJeResLepo
23. 09. 2016 19.59
+4
Jaz si jih lahko privoščim 10, pa mi na misel ne pride, da bi šel za en telefon čakat v vrsto,.. Čisto nič drugače nebi bilo, če bi si ga kupil čez dan, dva,... Nevoščljiv jim sploh nisem. Prej se mi smilijo,.. Grem stavit, da tili ne seksajo veliko!
FesterAdams
23. 09. 2016 21.55
flojdi
23. 09. 2016 14.31
+3
.igre ali kruh. / eni imajo oboje..............; eni pa pač ne; mar ne
FesterAdams
23. 09. 2016 21.55
slovenija981
23. 09. 2016 13.52
-2
Premier Miro Cerar je včeraj v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi. Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel. "Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier. Premier Miro Cerar je danes v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi. Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel. "Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier.
jakec1575
23. 09. 2016 15.29
+4
se strinjam Iphona ne mores jest. ko bodo padle borze bo bogat tisti z medom v roki. nobena aplikacija ne bo pomagala. ze danes je najbogatejsi tisti s samozadnostnim vrtom, cistim zrakom in dostopom do lastngea vira vode, ki ga lahko sam ocisti. sam to mladina ne ve. bo pa zvedla, ko dolar crkne. in to se bojim ni tako dalec. ko se par tednov ne bo dalo kupit s kreditno.
Brabus
23. 09. 2016 13.39
+4
Tile verjetno ne jamrajo, ker so našli rešitev. Novo igračko za 1 jurja.
Rains-
23. 09. 2016 13.32
-4
Haha kaj fovšija dela v komentarjih.
ajdova kasa
23. 09. 2016 14.31
+3
Vi, " germani", vsakega, ki povzdigne glas ob takih dogodkih, oznacite za zavistneza. Mislim, da nas je veliko, ki nam dol visi za taksne igracke, opozarjamo le na vprasljivo moralo teh ljudi. 1000e za kos plastike??
mojcd
23. 09. 2016 13.29
+1
noro to je čist drugačen telefon.....
paradoxal
23. 09. 2016 12.56
+1
obozujem komentarje fovsljivih propalic hahahaha
trac
23. 09. 2016 12.20
+6
Se tudi malo vprašaš, od kod tem mladcem toliko denarja...
matdej
23. 09. 2016 12.30
+3
matdej
23. 09. 2016 12.36
+17
Potem pa nekateri starsi od teh otrok,ponavadi stojijo v vrsti na csd,v soli prosijo za subvencije,itd....Da lahko kupijo nov iphone...Ponavadi je kr tako pri nas...
pedritsegonita
23. 09. 2016 12.39
+2
verjetno delajo a ne... Če nimaš drugih izdatkov si pa lahko kupiš iphone
Rains-
23. 09. 2016 13.29
+1
Sej lahko prek študenta delajo. Dva al pa tri mesce šparajo pa majo. To pa res ni problem. Če pa star telefon prodajo za tretjino cene novega lahko pa še kak mesec prej našparajo. Če pa ne delaš oz. nimaš dohodka si ga pa ne moreš kupit (razen če ti mama pa ata ne data). Pa sej a ni to logično?
Brabus
23. 09. 2016 13.38
pedritsegonita
23. 09. 2016 12.20
+9
JestPaTiPaMiVsi
23. 09. 2016 12.19
+12
štrekeljc
23. 09. 2016 12.10
+6
Jao, ne bi se pustil slikati niti pod razno! Da zdaj cel Slovenistan vidi, kak rožle sem....
štrekeljc
23. 09. 2016 19.22
+1
:-) Ne, bi znal jurja zapravti bolj konstruktivno! Ali destruktivno...
Desnica boli
23. 09. 2016 12.07
+20
Kaj vse mora človeku manjkat, da mu je to tako pomembna stvar v življenju ???
štrekeljc
23. 09. 2016 12.47
+6
ZivljenjeJeResLepo
23. 09. 2016 19.55
+0
kala 09
23. 09. 2016 11.49
+7
Rains-
23. 09. 2016 13.34
+0
To je relativno. Zame je bolnik nekdo, ki si zjutraj 20 minut ureja frizuro, tko kot ti recimo.
Grremlin
23. 09. 2016 16.37
+0
Ali pa to, ko so slovenci v 90ih v kolonah čakali na meji, da so lahko šopingirali pri naših sosedih.