Znanost in tehnologija

FOTO: Toyota z robotom dviguje priljubljenost svojih vozil

Tokio, 03. 10. 2016 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Se neradi vozite sami? Če ste odgovorili z da, potem je za vas Toyota našla odlično rešitev. Širši javnosti je japonski avtomobilski koncern predstavil komaj 10 centimetrov velikega humanoidnega robota, ki vam bo delal družbo v vozilu in celo skrbel za večjo prometno varnost.

Japonski avtomobilski koncern Toyota je zaradi letošnjega padca dobička posegel po novih tehnoloških rešitvah, ki bi dvignile prodajo njihovih vozil predvsem med mlajšo generacijo. Tako so danes iz Toyote sporočili, da bodo v začetku leta 2017 na Japonskem začeli prodajati mini humanoidnega robota z imenom Kirobo Mini, ki ga boste lahko postavili v vozilu v prostor za lonček oziroma ga namestili v držalo za lonček. Lahko ga boste prenašali s seboj, kar pomeni, da vam bo lahko delal družbo tudi doma, v lokalu ali na primer na sprehodu.

Robot se bo odzival, ko ga boste ogovorili in skrbel, da boste pozorneje spremljali razmere na cesti, vsaj tako obljubljajo v Toyoti.
Robot se bo odzival, ko ga boste ogovorili in skrbel, da boste pozorneje spremljali razmere na cesti, vsaj tako obljubljajo v Toyoti. FOTO: AP

Robot, katerega naloga bo zgolj klepetati z lastnikom, bo v avtu opozarjal tudi na prometno varnost. S tem naj bi priljubil vožnjo tistim, ki se v Toyotinih vozilih prevažajo večinoma sami. Ti bodo sedaj imeli ob sebi nekoga, ki bo z njimi klepetal, se odzival na nekaj osnovnih čustvenih reakcij ter ob dodatnem programiranju tudi skrbel, da bo voznica ali voznik bolj pozorno spremljal dogajanje na cesti. 

Predstavitveni video: Toyota z malim robotom poskuša svojim vozilom dodati predvsem emocionalno vrednost

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kirobo Mini je res majhen humanoidni robot, saj v višino meri zgolj 10 centimetrov. Na voljo bo za dobrih 350 evrov. Z vozilom bo povezan kar prek pametnega telefona, za njegovo delovanje pa bo potrebno mesečno prispevati 2,5 evra. Kot navajajo v Toyoti, bo njegova ključna naloga biti pozoren komunikacijski partner. Imel bo prikupen otroški glas, zaradi majhnosti in priročnosti pa ga bo moč prenašati okoli v ženski torbici ali večjem žepu. Toyota upa, da bo prikupni robot vzbudil tudi starševska občutja, saj na Japonskem beležijo padec rodnosti.

Gre za majhno različico robota Kirobo, ki ga je Toyota poslala v vesolje leta 2013 skupaj s prvim japonskim astronavtom, ki je poveljeval Mednarodni vesoljski postaji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NašDONALDO
04. 10. 2016 16.06
simpatično. :-)
pripravnik
04. 10. 2016 09.29
+0
Že več let ne mine dan, da nebi na TV gledali kako skrajneži streljajo s mitraljezi nameščenimi na vozila TOYOTA. To se dogaja od Darfurja, Libije, Sirije, Pakistana po do islamske države-kalifata. No, sedaj pa bi korporacija vojnih dobičkarjev imenovanih TOYOTA dali emocionalno vrednost svojim vozilom. Žrtve streljanja iz teh vozil jo poznajo.
asiblesava
03. 10. 2016 18.37
-2
pa kaj ti ni jasno :O
pedritsegonita
03. 10. 2016 15.06
+2
Men je pa zanimivo. Radija ne poslušam, zato mi bo takšen robot prišel prav.
MaršNapolje
03. 10. 2016 11.09
+10
Bedarija... ne da bi povecal varnost se poslabsal jo bo ko se bo folk znjim ukvarjal namesto z voznjo