Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: 40 let Voyagerjev: Bo kdaj kdo našel in prebral sporočila, ki ju nosita?

Los Angeles, 20. 08. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
535

Potnik se je 20. avgusta 1977 odpravil na vznemirljivo potovanje, 5. septembra mu je sledil njegov brat dvojček in dosegel, da je od Zemlje najbolj oddaljen predmet, ki ga je ustvarila človeška roka. V marsičem sta bila prva, v marsičem (za zdaj) tudi edina. K zvezdam sta ponesla zlati plošči, na katerih so človeške sledi. Za nami bodo morda zaradi njiju ostale, ko nas že dolgo ne bo več. To sta Voyager 1 in 2 …

Poleti 1965 so znanstveniki ugotovili, da lahko eno vesoljsko plovilo, ki bi ga z Zemlje poslali v poznih 70. letih prejšnjega stoletja, obišče vse štiri zunanje planete našega Osončja. Plovilo bi za svojo pot izkoristilo gravitacijo enega velikana, ki bi ga potisnila do drugega. Takšna poravnava planetov se zgodi enkrat na 176 let. Znanstveniki priložnosti, ki se pojavi enkrat v življenju (če sploh), niso izpustili iz rok.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maja 1972 je misija dobila zeleno luč, takrat še pod imenom Mariner Jupiter/Saturn 1977, saj so jo videli kot nadaljevanje poti, ki so jo začrtala plovila v programu Mariner (Pomorščak), ko so kot prva v 60. in 70. letih 20. stoletja obiskala Merkur, Venero in Mars. Cilj nove misije je bil podrobno raziskovanje največjega planeta v našem Osončju, obročastega velikana in njunih največjih lun. Marca 1977 je misija dobila današnje ime: Voyager.

Voyager 2 zapusti Zemljo pred Voyagerjem 1

Voyagerja sta v nebo ponesli raketi Titan-Centau iz Cape Canaverala na Floridi.
Voyagerja sta v nebo ponesli raketi Titan-Centau iz Cape Canaverala na Floridi. FOTO: NASA/JPL-Caltech

Glede na imena je vrstni red izstrelitev morda nekoliko nenavaden, a razlaga je precej preprosta. Znanstveniki so glede na predvidene poti vedeli, kateri bo prvi prišel do Jupitra in Saturna in tako si je številka ena prislužilo plovilo, ki je z Zemlje poletelo septembra.

Voyager 1 je od Zemlje zdaj oddaljen 20,8 milijarde kilometrov, njegov brat dvojček 17,1 milijarde. Natančno razdaljo v realnem času lahko spremljate TUKAJ. A kljub neverjetnim razdaljam, plovila še vedno dnevno komunicirata z znanstveniki na trdnih tleh. Signal do Voyagerja 1 potuje več kot 19 ur, do 2 skoraj 16.

Voyagerja sta postavila številne rekorde. Eden je zagotovo tudi ta, da po 40 letih še vedno delujeta. ''Čudovita stvar potovanja je, ne le da po 40 letih še vedno traja, ampak še vedno odkriva nove stvari, saj gresta tja, kjer še nismo bili in bosta nadaljevala z odkrivanjem, dokler ne bosta ostala brez energije. In še potem bosta lahko na milijone let naša tiha ambasadorja,'' je dejal Ed Stone, znanstvenik pri projektu. 

Voyager 1 je bil februarja 1990 že za Neptunom in tako je lahko naredil ''družinski portret'' našega sistema: Neptun, Uran, Saturn, Jupiter, Zemlja in Venera. Nekateri se vendarle ''niso želeli'' slikati: Mars je bil premalo osvetljen, Merkur preblizu Sonca, Pluton, sicer pritlikavi planet, pa je bil preveč medel. Ta posnetek ni bil del prvotnega načrta, a je astronom Carl Sagan, ki je bil član ekipe, ki je skrbela za posnetke pri misiji, vztrajal, naj se Voyager obrne.
Voyager 1 je bil februarja 1990 že za Neptunom in tako je lahko naredil ''družinski portret'' našega sistema: Neptun, Uran, Saturn, Jupiter, Zemlja in Venera. Nekateri se vendarle ''niso želeli'' slikati: Mars je bil premalo osvetljen, Merkur preblizu Sonca, Pluton, sicer pritlikavi planet, pa je bil preveč medel. Ta posnetek ni bil del prvotnega načrta, a je astronom Carl Sagan, ki je bil član ekipe, ki je skrbela za posnetke pri misiji, vztrajal, naj se Voyager obrne. FOTO: NASA

Voyager 1 je 25. avgusta 2012 kot prvo človeško plovilo zajadralo v medzvezdni prostor in je torej zapustilo naše Osončje (čeprav nekateri menijo, da temu vendarle ni tako). Voyager 2 pa se med drugim lahko pohvali, da je edino plovilo do zdaj, ki je obiskalo vse štiri zunanje planete - Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna.

Voyager 1 se je 14. februarja 1990 ozrl nazaj proti svojemu domu. Oddaljen je bil skoraj šest milijard kilometrov. Posnel je fotografijo ''blede modre pike'', kot je znamenit posnetek našega planeta imenoval Carl Sagan
Voyager 1 se je 14. februarja 1990 ozrl nazaj proti svojemu domu. Oddaljen je bil skoraj šest milijard kilometrov. Posnel je fotografijo ''blede modre pike'', kot je znamenit posnetek našega planeta imenoval Carl Sagan FOTO: NASA

Najbolj presenetljive so bile pravzaprav lune plinskih velikanov. Skupno sta odkrila tri nove lune pri Jupitru, štiri pri Saturnu, 11 pri Uranu in šesti pri Neptunu. Odkrila sta prvi aktivni vulkan izven Zemlje na Jupitrovi luni Io, opazila sta znake, da je pod ledenim plaščem Jupitrove lune Evropa ocean, na Saturnovi luni Titan sta našla atmosfero, podobni Zemljini atmosferi, obiskala sta razbrazdano Uranovo luno Mirando in na Neptunovi luni Triton sta bila priča ledenim gejzirjem.                

Potem ko sta zapustila planete (Voyager 1 je Saturn za seboj pustil novembra 1980, Voyager 2 pa Neptun avguta 1989), sta začela raziskovati območje, kjer vpliv Sonca pojenja in kjer se tudi konča. Območje, ki morda skriva še marsikaj, in znanstveniki z nestrpnostjo pričakujejo njuna opazovanja zunanjega dela heliosfere in začetnega dela medzvezdnega prostora. Voyager 1 je raziskovalce obvestil, da je kozmičnih žarkov (ali kozmičnih delcev - atomi, ki pospešujejo do skoraj svetlobne hitrosti) v medzvezdnem prostoru kar štirikrat več kot v bližini Zemlje. To seveda pomeni, da heliosfera - mehurček, v katerem je naše Osončje in je nastal zaradi Sončevega vetra - deluje kot ščit pred radiacijo.

Voyager 2 je trenutno v zunanji plasti heliosfere, v tako imenovani heliopavzi, in naj bi v medzvezdni prostor vstopil v prihodnjih nekaj letih. Različni lokaciji obeh plavil omogočata znanstvenikom, da primerjajo podatke o dogajanju na robu Osončja.

Za vedno?

Dvojčka sta presegla vse cilje, ki so jih jima zastavili znanstveniki, zahvaljujoč prav njim, ki so plovili izdelalo tako tehnološko dovršeno. Vrednost projekta do srečanja z Neptunom, kot navajajo na spletni strani ameriške vesoljske agencije, ki je s svojim tehnološkim laboratorije Jet Propulsion Laboratory tudi bdela nad misijo, je 737 milijonov evrov (865 milijonov dolarjev), kar je seveda astronomska številka, vendar pa sta jim plovila, tako Nasa, z vsemi povratnimi informacijami vsak vložen dolar še kako poplačala.

Vsak Voyager je sestavljen iz 65.000 posameznih kosov, ti pa so sestavljeni še iz manjših delcev. Opremljena sta z avtonomnim varnostnim programom v primeru okvar. Posamezno plovilo je med drugim sposobno samo sebe v nekaj sekundah ali minutah zagnati v varnem načinu, kar je ključna prvina pri njegovem preživetju, ko signal z Zemlje do plovila potuje več ur. Seveda sta zaščitena tudi pred močno radiacijo, ki sta jo občutila pri Jupitru. Nezaščiteni človek, ki bi potoval z Voyagerjem 1, bi ob srečanju z Jupitrom dobil kar 1000-krat večjo dozo radiacije od smrtne doze.

Voyager
Voyager FOTO: NASA

Potisniki delujejo na hidrazin, s katerimi sta se v ključnih trenutkih poganjala, najbolj pa sta si pravzaprav pomagala s silami planetov, ki sta jih obiskala. Večino 700 kilogramov teže plovila odtehta ravno gorivo. Poraba goriva je sicer impresivno nizka. Voyager 2 je razdaljo 7,1 milijarde kilometrov od izstrelitve do Neptuna prepotoval s povprečno porabo goriva 13.000 kilometrov na liter. Hidrazina naj bi imela še dovolj za kar nekaj let. Znanstveni instrumenti pa delujejo s pomočjo plutonija-238.

Voyagerja imata srečo, da je njuna pot bolj ali manj prazna in tako nista v nevarnosti, da bi ju zadel kakšen večji vesoljski kamen. Ni pa prostor okoli Voyagerja 1 povsem prazen, ampak je v njem material, ki je ostal za umrlimi zvezdami, ki so pred milijoni let končale kot supernove. Ta prah plovilu v medzvezdnem prostoru ne predstavlja nevarnosti, ampak vzorec, ki ga mora preučiti.

A moč ploviloma upada in današnja ekipa se trudi, da bi ju čim dlje obdržala pri življenju. In tu se sodobno znanje sreča z modrostjo nekoliko starejših. ''Tehnologija je stara že eno generacijo in zato potrebujemo posameznike z znanjem o tehnologiji sredi 70. let, da bi razumeli, kako plovili delujeta in kako jih lahko posodobimo, da bosta delala še naprej,'' je komentirala Suzanne Dodd, članica trenutne ekipe projekta Voyager pri Nasinem Jet Propulsion Laboratory.

Do zdaj je morala ekipa že ugasniti nekatere manj pomembne znanstvene instrumente, zadnjega bodo po trenutnih ocenah ugasnili do leta 2030. A tudi ko bosta plovili onemeli, bosta ostali na svoji poti …

Zlati plošči

Plaketa na Pioneerju, katere avtorja sta Carl Sagan in Frank Drake.
Plaketa na Pioneerju, katere avtorja sta Carl Sagan in Frank Drake. FOTO: NASA
''Plovilo bodo pobrali in ploščo zaigrali le, če so v medzvezdnem prostoru napredne civilizacije, a že izstrelitev 'steklenice' s sporočilom v kozmični 'ocean' govori o upanju, ki ga ima življenje na tem planetu,'' je plošči pospremil astronom Carl Sagan.

Oba Voyagerja lahko preživita še milijone let in tako bo živel tudi delček človeške civilizacije, saj plovili s seboj nosita identični zlati plošči. Že sondi Pioneer 10 in 11, ki sta bili predhodnici Voyagerjev, sta imeli na sebi majhno kovinsko plaketo, s katero sta se identificirali, od kdaj in od kod sta, če bi ju v oddaljeni prihodnosti morda kdo našel.

Voyagerja so tako znanstveniki opremili še bolj ambiciozno. Zlata plošča je kot nekakšna časovna kapsula, prek katere bi Nezemljanom povedali našo zgodbo. Na bakreno-zlati plošči s priloženimi navodili za predvajanje so slike, zvoki, glasba in pozdrav, s čimer se želimo v najboljši luči predstaviti vesolju.

Zlata plošča, ki vsebuje glasbo, fotografije, zvoke in pozdrave z Zemlje.
Zlata plošča, ki vsebuje glasbo, fotografije, zvoke in pozdrave z Zemlje. FOTO: NASA
To je darilo z malega oddaljenega planeta, izbor naših zvokov, znanosti, slik, glasbe, misli in čustev. Skušamo preživeti naš čas, da bi živeli v vašem. Upamo, da se bomo nekega dne, ko bomo rešili težave, pridružili skupnosti galaktičnih civilizacij. Ta plošča predstavlja upanje in odločnost in dobro voljo v prostranem in čudovitem vesolju. Sporočilo Jimmyja Carterja na zlati plošči

Vsebino plošče je izbrala Nasina komisija, ki ji je predsedoval Carl Sagan. A imeli so na voljo le nekaj tednov. Izbrali so 115 slik: Zemlja in nekateri drugi planeti, slika doječe matere, tekači, promet, letalo, snežinke, drevesa, različne živali - slon, krokodil, pes, in nekatere svetovne znamenitosti - veliki kitajski zid, Taj Mahal … Na plaketi Pioneersov sta upodobljena tudi gola moški in ženska in tudi ekipa zlate plošče je želela v vesolje poslati estetsko fotografijo človeških teles, a pri Nasi niso o tem želeli slišati ničesar, je za BBC komentiral Jon Lomberg, oblikovalec zlate plošče, kljub temu, da je našel po njegovem mnenju primerno fotografijo noseče ženske.

Na plošči so naravni zvoki: veter, grom, koraki, srčni utrip, ptičje petje, oglašanje kitov in drugih živali, pa tudi glasba od klasične (Mozart, Bach, Bethoveen), narodne (pesem Aboriginov, poročna perujska pesem) do rock’n’rolla (in sicer skladba Johnny B. Goode letos umrlega Chucka Berryja, ni pa na plošči kralja rock’n’rolla Elvisa Presleyja, ki je umrl nekaj tednov pred izstrelitvijo Voyagerjev).

Poleg tega pa so na plošči tudi pozdravi ljudi v 55 jezikih in sporočilo tedanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja in tedanjega generalnega sektretarja ZN Kurta Waldheima.

Noben od Voyagerjev sicer ni na poti k kakšni zvezdi, a Voyager 1 bo predvidoma letel na razdalji 1,6 svetlobnega leta od zvezde Gliese 445 čez 40.000 let.

Bo (do) takrat kdo pobral popotnika in našel zlato ploščo? Jo bo razumel? (Carl Sagan je v knjigi Bleda modra pika zapisal zavedanje, da bo morda tujim civilizacijam bolj ali manj nerazumljiva, a kljub temu so menili, da bi bilo nevljudno, če ne bi pozdravili.) 

In bomo takrat mi še tu?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćžšq
14. 01. 2023 20.16
+1
Položaj Osončja v naši galaksiji določa 14 pulzarjev in je upodobljen na levi strani slike. Črte posameznih pulzarjev z začetno točko v binarnem sistemu izražajo število nihanj nevtralnega vodikovega sevanja na eno nihanje pulzarja v času začetka. Dolžina črt nato predstavlja relativno oddaljenost pulsarjev od Sonca. Frekvenca pulzarjev s časom redno upada, zato bo mogoče izračunati tudi čas izstrelitve sonde z natančnostjo približno sto let. Sevanje vodikovih atomov, katerih dve vrsti, za katero je značilno vrtenje delcev, sta narisani levo zgoraj, služi tako kot nekakšna univerzalna ura. Petnajsta vrstica brez binarne kode, ki teče neposredno na desno, predstavlja relativno oddaljenost Sonca od središča Galaksije. Na dnu slike je Sonce in njegovih devet planetov. Razdalje med posameznimi telesi so spet podane v dvojiškem sistemu. Nakazana pot sonde nato pove, na katerem planetu živijo njeni ustvarjalci.
Jebi Veter 1
26. 08. 2017 20.04
+0
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromagnetic levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT." ~ Nikola Tesla.
Lucki9
27. 08. 2017 09.13
+1
Prosim za vir. Vidim da nimaš pojma o elektromagnetizmu tvoja teorija pade v vodo v ogromno točkah. Ampak kako boš to vedel ko pa nimaš pojma o fiziki?
Boryy
28. 08. 2017 18.16
-2
ginem
23. 08. 2017 12.24
-2
zakaj Nil Armstrong noce poloziti roko na Biblijo in prisezti,da je bil na luni?Prou tekel je stran od zupnika,ki je rekel da rabi samo ta dokaz....zakaj!!!??Ker pac ni bil na luni in verjame v boga.Simpel kot pimpel
Lucki9
23. 08. 2017 15.29
+3
Simpl kot pimpl tudi jaz ne bi. Zakaj? Ker mi biblija ne pomeni popolnoma nič in bi me s tem žalili. On je znanstvenik verjetno tudi ateist zato se noče povezovati z vero.
KungFuPanda
23. 08. 2017 17.34
+2
Če bi jaz bil na Luni in bi mi nek župnik hotu izvest nek ritual (ki bi mi kot ateistu bil ekvivalenten tistem pubertetniškem "pinky swear", ali po južno "majke mi") da bi mi verjel, da sem bil tam, bi tudi rekel, naj gre nekam. Prvič verjame v bitje, ki ga nikoli ni videl (potem pa ne verjame meni, ki sem tam gor naredil selfija), drugič verjame knjigi, ki je pretežno napisana na ustnem izročilu, ki je tako verodostojno, kot govorice v večji firmi (saj ste se igrali telefon kot mulci, pa veste kako je tisto "rekla kazala", če si tam na koncu verige), tretjič pa, da če si bil na luni si ateist, ali pa imaš precepcijo višje sile čisto drugačno, kot tale, ki ne rabi videt in verjame a ne verjame posnetim dokazom. Lej tko je.
Boryy
26. 08. 2017 17.42
+2
Jebi Veter 1
26. 08. 2017 20.10
-5
OSEBA, KI RAZMIŠLJA S SVOJO GLAVO IN NAREDI ŠE MAJHNO RAZISKAVO VIDI, DA ČLOVEK NIKOLI NI PRIŠEL NITI BLIZU LUNE, KAJ ŠELE HODIL PO NJEJ..
Boryy
21. 08. 2017 17.14
-4
Ne vem v čem je smisel zlato ploščo naokoli pošiljat, prej nevarnost, saj potem nas lahko kdo najde in uniči planet.
Racio
22. 08. 2017 18.42
+2
Pa sej zate je zemlja ravna in center vesolja, ki je narejeno od stvarnika za ljudi,zvezde so pa itak narisane s strani nase, da nam prikriva resnico.... kaj te zdaj žulijo morebitni nezemljani?
frako
24. 08. 2017 11.22
+3
to sporočilo je prbližn tko kt da bi na zrno miuke s laserjem napisal tvoje podatke o TRR vrgel zrno v morje pol pa cvikal da ne bo kdo našel podatke.
UaikiUaiki
21. 08. 2017 15.58
+3
Pa saj ne moreš verjet kakšne argumente imajo ploščatarji, pa to so ljudje zreli za norišnico....
Boryy
21. 08. 2017 16.19
+4
UaikiUaiki
21. 08. 2017 16.37
+1
Boryy
21. 08. 2017 15.36
-7
Kje so dokazi, da je človek kdaj sploh bil na luni? Fotografije so lahko prirejene. V času hladne vojne dveh tekmic, ZDA in USSR, je bila to, tudi brez racunalnikov in photoshopov še najlažja naloga. Neuspeh je izenačen s porazom. Skratka, ni enega zanesljivega dokaza.
Lucki9
21. 08. 2017 15.40
+4
Če tako gledaš je lahko vse prirejeno. Tebe cel življenje že snemajo vesoljci, ki te preučujejo in so naredili ostale ljudi računalniško vodene kje imaš dokaz da ni res?
frako
22. 08. 2017 14.47
+1
če ti niso dovol domače naloge osnovnošolcev ki so s pomočjo radijskih valov sledili kapsuli, in nimaš 30 000 da bi si priskrbel aparate s katerimi bi lahko poslal in zaznal laserski žarek ki se bi odbil od posebej za to nastavljenih ogledal, in ti seveda razlog da rusi niso razkrinkal američanou ne potrebuješ ti ni pomoči.
piernozedh
21. 08. 2017 09.04
-3
Gravitacija je samo čista teorija in kot taka ni bila nikdar dokazana !! O čemu mi govorimo?? o celi gori teorij,predvidevanj, sklepanj in laži.
HorstWiesel
21. 08. 2017 09.26
+0
Ja, to za vas, ploščatozemce. Sicer pa je težnostni pospešek, gravitacija,... sila, ki deluje na vsako telo, predmet proti središču zemlje,.... dokazano, izračunano,... in je na 0 metrov nadmorske višine cca 9,8m/s2 in upada s kvadratom razdalje od zemlje.
gozdar1
21. 08. 2017 13.58
+3
In kaj je zate dokaz neke teorije, drugega kot ujemanje napovedi (modela) z opazovanji, in kamen pade na tla točno tako kot predvideva teorija, drugače bi to ne bila.
Lucki9
21. 08. 2017 15.41
+5
piernozedh je človek, ki ni bil sposoben dokončati srednje šole. Da se maščuje sistemu sedaj širi svojo ideologijo, ki se ji še otroci smejijo vse da bi dobil nekaj pozornosti, ki je kot dijak ni mogel dobiti.
piernozedh
21. 08. 2017 07.53
+0
Ameriška agencija NOAA z 12 tisoč zaposlenimi in cca 7 milijard $ težkim letnim proračunom je priznala,da imajo problem s točnostjo vzporednikov na južni polobli s tem pa tudi z koordinatnim sistemom, kar nakazuje na problem oblike našega planeta.
HorstWiesel
21. 08. 2017 08.08
+0
piernozedh
21. 08. 2017 07.04
+0
Sami masoni so se ulovili v lastne namerno montiranega laži !! Pa ne pustijo se vsi ljudje na tam svetu voditi njihovim lažem.
UaikiUaiki
21. 08. 2017 15.20
+0
Madeni
20. 08. 2017 22.14
-13
PREBERITE SI NASA se usrala nimajo odgovor na gibanje sence pri sončnem mrku jutri gre v napačno smer nihče ne ve od "" znanstvenikov "" zakaj se gre podira se jim model hitrost gibanja zemlje in LUNE VSE JIM GRE NAROBE da ne boste pametovali o vaši Heliocentrični znanosti, fiziki in MATEMATIKI..
Lucki9
20. 08. 2017 22.15
+11
Res? Kaj točno gre narobe? Razloži kako se orbite spreminjajo in gre senca v napačno smer? Kje se podira model hitrosti gibanja Zemlje in Lune? Ne govori o matematiki in fiziki če je nisi opravil.
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.17
+9
Spet te moram povprašati po viru. Dak se že enkrat navadi podati vir, če že izpodbijaš uveljavljena dejstva.
Madeni
20. 08. 2017 22.30
-5
Linka ni mogoče pripeti..vir NASA...poguglaj in dobil boš klofuto okol tvoje kepe o tvoji znanosti..
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.34
+6
Tebe bi bilo treba malo našeškati, da bi malo manj bedarije gobcala. Nimaš nobenega fanta da bi te malo obdelal?
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.43
+5
Namesto napovedanega 70 milj širokega pasu, kjer bo viden popoln sončni mrk, bo širok samo 69 milj.... in to nam hoče redttkvica prodati kot popoln razpad nase in znanosti nasploh? Daj zberi se redkvica in ne streljaj kozlov....
Madeni
20. 08. 2017 22.46
-1
Senca gre v napačno smer..lunarna in solarna EKLIPSA se ne ujemata z HELIOCENTRIČNO teorijo..
Madeni
20. 08. 2017 22.47
+0
NASIN znanstvenik, je povedal da se LUNA GIBLJE dvakrat hitreje od zemlje...preberi si VOSU zagamani..
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.59
+6
Poguglaj in se poduči.......Why does the observation path for a solar eclipse move from west to east?
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.59
+5
Poguglaj in se poduči.......Why does the observation path for a solar eclipse move from west to east?
HorstWiesel
21. 08. 2017 08.16
+4
Luna rabi za en obrat okoli zemlje cca 28 dni, zemlja pa za en obrat okoli svoje osi cca 24 ur.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.48
-2
Wikipedia: "Refraction is described by Snell's law, which states that, for a given pair of media and a wave with a single frequency, the ratio of the sines of the angle of incidence θ1 and angle of refraction θ2 is equivalent to the ratio of phase velocities (v1 / v2) in the two media, or equivalently, to the opposite ratio of the indices of refraction (n2 / n1). Torej bistvena je hitrost svetlobe v fazi. V fazi zraka ima svetloba drugačno hitrost kot v fazi vode, zato se zgodi lom svetlobe med obema fazama.
Lucki9
20. 08. 2017 22.05
+2
In kaj hočeš s tem povedati? To je splošno znano
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.45
+0
Lom svetlobe se zgodi zaradi spremembe hitrosti svetlobe v različni fazi. Hitrost svetlobe v vakuumu je konstanta, v vodi ali v zraku je pa hitrost svetobe počasnejša, zaradi te spremembe hitrosti se zgodi lom svetlobe.
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.13
+4
Zanimiv pojav je ukrivljeni curek vode v sredini katerega postaviš vir svetlobe( v cev iz katere teče voda seveda). Opaziš da vodni curek, seveda se je enoten, deluje kot optično vlakno po katerem potuje svetloba.
Boryy
21. 08. 2017 18.03
gobo
20. 08. 2017 21.28
+0
obstajajo zapisi o ukrivljenim laserskim žarkom
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.38
+1
nič presenetljivega. Laserski žarek je lahko različnih valovnih dolžin (zelen, rdeč, IR, ... ) različne valovne dolžine se pa različno lomijo v medfaznih spremembah.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.11
-5
Kljub vsem spoznanjem ostajam skeptik, ker se ne znam predstavljat alternative heliocentričnemu modelu. Žal. Moral bi narediti eksperimente, moral bi se poglobiti, pa nimam časa.
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.31
+1
Da si boš še malo razširil obzorja ti predlagam da poguglas za "lom svetlobe v ozračju" na kvarkadabri. Tam maš zelo lepo opisane različne pojave lomljenja svetlobe.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.36
Hvala za vir. Sem pogooglal in nisem prišel do večjega spozanja. Različne valovne dolžine elektromagnetnega valovanja se različno lomijo (mavrica iz kapljic vode) in razlika med toplim in hladnim zrakom mi je jasna že dlje časa. Vseeno hvala za vir, rad pogledam in se učim.
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.44
+3
V manj kot petih minutah si preletel vse o lomu svetlobe?
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.44
+2
Zgornje zračno zrcaljenje Če se nad tlemi nabere znatno hladnejši zrak kot v višjih plasteh, ali če se nad hladno morje zavleče toplejši zrak (katerega plast ob vodni površini se ohladi), nastanejo ugodne razmere za pojav, ki mu pravimo zgornje zračno zrcaljenje. Žarki se krivijo proti Zemlji in sliko predmeta dvignejo nad njegovo pravo lego. Pojav morda ni tako slikovit kot spodnje zrcaljenje in ga običajno niti ne opazimo. Vendar ostremu očesu ne uide, da so v takih razmerah hribi onstran kotline dvignjeni, obzorje pa je dlje kot ob običajnih razmerah. S Fererskih otokov (ležijo nad Škotsko) so že opazili 385 kilometrov oddaljeno Islandijo, od tam pa še 300 kilometrov oddaljeno Grenlandijo. Videti je, da Vikingi niso pluli na slepo. Zanimiv je tudi pripetljaj pilota ameriške obalne straže, ki je pri rutinskem poletu 1000 metrov nad morjem skoraj “trčil” v dvignjeno sliko ladje.
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.46
+3
Ta odstavek si prebral? To je odgovor na Rogers Center from 6ft above Lake Ontario 30.84 miles away ---
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.50
+2
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.56
+2
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.09
-1
lom svetlobe se dogaja med bolj gosto in manj gosto snovjo, ker se hitrost svetlobe v bolj gosti snovi upočasni. Zato se lom svetlobe dogaja med zrakom in vodo. Ampak to nima veze. Zemlja naj bi bila konveksna. Le kako se svetloba lomi v konveksni leči? Razprši žarke. Torej glede na to, da v zraku ni fazne spremembe (ni loma svetlobe) in glede na to, da je med vakuumom in zrakom fazna spememba v smeri konveksnosti, zakaj potem najdeš posnetek kot je ta: "Solar Hot Spot - Balloon 20 miles above the Earth"
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.24
+5
Kako ni loma svetlobe v ozračju? Seveda je, sicer ne tako izrazit, ampak vseeno je. Svetloba se lomi ko prehaja skozi obmocja z različno temperaturo in s tem tudi razlucno gostoto zraka.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.31
jasno da je lom svetlobe, ampak ker je zemlja konveksne oblike in ker vemo, kako se svetloba konveksne oblike lomi, bi pričakovali razpršilni lom svetlobe. Potem pa pošljemo kamero v višine in spoznamo: Vir: "Solar Hot Spot - Balloon 20 miles above the Earth"
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.49
+3
Ali nisi ravno ti govoril nekaj o tem kako nočeš verjeti drugim na besedo, ampak hočeš spoznati sam? In sedaj verjameš nekemu videu, katerega verodostojnost je dvomljiva?
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.51
+1
Nisem rekel, da verjamem. Priznam, da ne vem in priznam, da hočem spoznati.
tilko00009
20. 08. 2017 21.08
+0
NAPAKA NA FOTOGRAFIJI Tretja fotografija SATURNA MANJKA DEL OBROČA
UaikiUaiki
20. 08. 2017 21.25
+4
Tebi manjka logike.... tisti del obroca je v senci planeta....
tilko00009
21. 08. 2017 09.01
+5
tilko00009
21. 08. 2017 09.01
+1
UaikiUaiki
21. 08. 2017 15.26
+2
Aja, tebi to ni logično? Ni ti logicno da je v vsakem primeru del planeta v senci in v primeru saturna je posledično v senci tudi del obroča. Ampak, saj vem, tebi je bolj logicno da nam nasa nekaj prikriva in potem na slikah dela take banalne napake, ki jih potem taki geniji kot si ti odkrivajo in spravljajo naso v zadrego... ja to bo to.... bebc
piernozedh
20. 08. 2017 20.45
+1
Teorija zarote ne obstaja, obstaja pa praksa zarote !Teorijo zarote si je izmislila CIA leta 1967 .Dokument je zaveden pod št.1035-960, tako da tisti ki govorite o teoriji zarote dvakrat prej premislite.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 20.51
+4
teorija zarote ne obstaja, ker je vse res. Denar, za katerega delaš, ti privatniki posodijo za dolg in obresti in na ničvredne papirčke napišejo vrednosti.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.04
+4
Ok, izberi levo ali desno stran in se ne sprašuj zakaj za reveža zbiramo zamaške in pišemo sms na 1919, medtem ko se miljarde za banke takoj najde. Ne sprašuj se, zakaj so vse države zadolžene in komu so dolžne, ampak verjemi, da je sistem ok. :)
piernozedh
20. 08. 2017 20.26
-1
Iz Španije (Pic de Finastrelles 2826m) se na razdalji 443 km vidi v Francijo (Pic de Gaspard 3867m).Le kako ?? če je zemlja globus in bi po računu zaukrivljenosti zemlje moralo biti vse kar je visoko 5030 m pod horizontom.
toukr
20. 08. 2017 20.34
-1
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 20.55
-1
točno take trditve mi vlivajo dvom v globalno zemljo.
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 20.56
+1
Primer: Rogers Center from 6ft above Lake Ontario 30.84 miles away --- ostajam skeptik, dokler ne naredim sam teh eksperimentov in se ne poučim. Lom svetlobe nima veze, kdor ve, mora vedeti o konkavnosti in konveksnosti leč in kdor ve, mora vedeti, kako se konveksne leče obnašajo.
KungFuPanda
20. 08. 2017 20.59
+1
Poskusi s sulico uliviti ribo v vodi. Ne bo je tam, kamor boš ciljal...
ni_mi_vse_eno
20. 08. 2017 21.12
+1
Sem ta poskus že izvedel in mi ni več zanimiv, ker sem ga razložil s pomočjo fizike. Ostajajo ostali problemi, ki jih ne morem razložiti s pomočjo fizike in so mi zanimivi.
piernozedh
20. 08. 2017 20.09
-2
Kot prvo profesor doktor fizike je priznal, da izkorišča zaupanje študentov za njihovo pranje možganov
Lucki9
20. 08. 2017 20.30
+4
Madeni
20. 08. 2017 20.03
-2
98 % podatkov gre po Optičnih kablih zraven 40 000 satelitov v "" ORBITI "" in sateliski GPS je stara izvedenka ,LORAN - DECRE zemeljske triangulacije..gre po repetiotorjih...Kljub 40 000 satelitom so položili na desetine optičnih kablov po morju...in postavili kar 375 000 repetitorjev po svetu....malo za razmislek..nihče ni rekel da je zemlja okrogla ampak potovanje z letalom iz Santiaga...do Johansburga ali ostali leti.. na Južni pol obli zagotovo povedo da zemlja ali ni okrogla ali je večja..ali je pa drugačna od tega kar prikazuje znanost..ki šepa ob vsakem takem vprašanju..
brainhead007
20. 08. 2017 20.25
-2
ahh, brezveze razlagat okrogloglavim, pac ne premorejo nekih dejstev...to je za njih samo teorija zarote, heheh
UaikiUaiki
20. 08. 2017 22.04
+4
No pa mi vidva jutub znanstvenika razložita zakaj je čas potovanja z letalom od londona do amerike, prek amerike, cez pacifik do japonske naprej do moskve in končno nazaj do londona približno enako dolga kot pot iz johanesburga do juzne amerike, naprej do nove zelandije, čez avstralijo in končno nazaj do johanesburga? Na zemljevidu ploščate zemlje bi bili ti dve poti povsem različni v dolžini potovanja. Prva pot bi bila 2x ali celo 3x krajša kot druga.....