Znanost in tehnologija

Ekipa, v kateri so tudi slovenski znanstveniki, vse bližje rešitvi več kot 50 let stare uganke

Nova Gorica, 03. 10. 2017 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izsledki raziskav skupine mednarodnega sodelovanja, v kateri so tudi Slovenci, kažejo, da kozmični delci z večmilijonkrat višjimi energijami, kot jih imajo protoni v velikem hadronskem trkalniku v Cernu, prihajajo iz izvorov izven naše galaksije.

Kje nastajajo kozmični delci ekstremnih energij - znotraj naše galaksije ali izven nje?
Kje nastajajo kozmični delci ekstremnih energij - znotraj naše galaksije ali izven nje? FOTO: Thinkstock

Mednarodna skupina znanstvenikov je ugotovila, da kozmični delci ekstremnih energij prihajajo iz izvorov izven naše galaksije. S tem so se približali razrešitvi več kot 50 let stare uganke izvora teh delcev. V raziskavah so sodelovali tudi slovenski raziskovalci z Univerze v Novi Gorici in Instituta Jožef Stefan (IJS).

Rezultat je po navedbah Univerze v Novi Gorici revolucionaren, saj je vprašanje, kako in kje nastajajo kozmični delci ekstremnih energij - znotraj naše galaksije ali izven nje - odprto že več kot petdeset let. Izsledke raziskav, ki temeljijo na več kot 10-letnih meritvah, so objavili v prestižni reviji Science.

Po mnenju sedanjega predstojnika mednarodne skupine Pierre Auger, profesorja Karl-Heinza Kamperta z Univerze v Wuppertalu, "smo sedaj bistveno bliže razumevanju dolgoletne uganke, kje in kako kozmični delci ekstremnih energij nastajajo. Naša meritev ponuja nedvoumen dokaz, da so izvori izven naše galaksije".

Izsledki raziskav skupine mednarodnega sodelovanja Pierre Auger kažejo, da kozmični delci z večmilijonkrat višjimi energijami, kot jih imajo protoni v velikem hadronskem trkalniku (LHC) v Cernu, prihajajo iz izvorov izven naše galaksije.

Med najverjetnejše kraje njihovega nastanka sodijo aktivna galaktična jedra - to so središča galaksij, v katerih se skrivajo črne luknje, ki požirajo snov iz okolice.

Meritve zaenkrat še ne morejo natančno identificirati samih izvorov. Delci se namreč pri obravnavanih energijah občutno odklanjajo v magnetnem polju naše galaksije, to pa pravo lokacijo izvora na nebu "premakne" glede na izmerjeno, so pojasnili na univerzi.

V načrtu je zato nova, natančnejša študija pri še višjih energijah, z uporabo ene same izbrane vrste kozmičnih delcev - protonov, na katere ima magnetno polje kar najmanjši vpliv. Študijo bo omogočila nadgradnja observatorija Pierre Auger, ki bo končana v letu 2018.

"Z nadgrajenim observatorijem se odpirajo nove možnosti vrhunskih raziskav in mednarodnih izkušenj tudi slovenskim študentom, ki se bodo odločili za študij fizike in astrofizike na Univerzi v Novi Gorici," je ob tem dejal Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici ter vodja slovenskih raziskovalcev v observatoriju Pierre Auger.

Objava v reviji Science temelji na več kot desetletnem naboru meritev observatorija Pierre Auger v Argentini, največjega detektorja za kozmične delce na svetu. V mednarodni skupini Pierre Auger sodeluje več kot 400 znanstvenikov, inženirjev in tehnikov iz 18 držav sveta. Skupina slovenskih raziskovalcev je v njej aktivna že od nastajanja idejne zasnove observatorija leta 1994.

Poleg Zavratnika so člani slovenske skupine v skupini Pierre Auger tudi Samo Stanič, Sergey Vorobyev, Lili Yang, Ahmed Saleh, mlada raziskovalca Gašper Kukec Mezek in Marta Trini z Univerze v Novi Gorici ter Andrej Filipčič in Marko Zavrtanik z IJS. Raziskovalno delo slovenske skupine finančno podpira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Observatorij Pierre Auger

Temeljni kamen observatorija so položili 17. marca 1999 v argentinski provinci Mendoza, kjer od januarja 2004 neprekinjeno meri lastnosti kozmičnih delcev ekstremnih energij.

Kozmični delci ekstremnih energij so protoni in atomska jedra različnih elementov, od helija do železa, ki skozi vesolje potujejo skoraj s svetlobno hitrostjo. So izredno redki, saj Zemljo zadene le okoli en tak delec na kvadratni kilometer na stoletje, tako da je za študij njihovih lastnosti in izvorov potreben ogromen detektor.

Observatorij Pierre Auger določa lastnosti kozmičnih delcev ekstremnih energij z meritvami plazov nabitih delcev, nastalih ob trkih z atomskimi jedri atmosferskih plinov, v kar 45.000 kubičnih kilometrih zemeljske atmosfere nad njim.

Detektorski sistem sestavljata mreža 1660 talnih detektorjev, razporejenih na površini 3000 kvadratnih kilometrov ter 24 posebnih teleskopov za meritev šibke fluorescenčne svetlobe, ki jo plazovi povzročajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
04. 10. 2017 22.22
-5
Slovenci so patološko patetičen narod.
felix59 drugič
03. 10. 2017 22.18
-5
Ti kozmični delci nesporno dokazujejo , da je zemlja ravna ploskev , se pa tudi s Triglava vidi obris roba ploskve. Seveda če nisi bil gor ne moreš vedeti niti verjeti v ploščatost zemlje , zato pa živiš v zablodi in verjameš nekim pravljicam o neki zemeljski kugli.
felix58
03. 10. 2017 22.25
+4
ni_mi_vse_eno
03. 10. 2017 22.07
-4
Hočemo spoznati iz česa so stvari. Atomi so iz protonov, nevtronov in elektronov. Protoni in nevtroni pa iz kvarkov. Kvarki pa iz ... Vedno večje energije, vedno globlje vidimo. Spoznali smo, da je informacija bistvena. Glej: Double Split with Delayed choice quantum eraser. --- Zaradi tega obstaja placebo efekt.
komarec
03. 10. 2017 19.27
-9
Kaj nam to nuca, da se troši denar brezveze zemlje ne bodo ustavili.
nikolizadovoljen
03. 10. 2017 20.10
+15