Znanost in tehnologija

E-bralnik za slovenske knjižne molje

Ljubljana, 15. 01. 2018 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Denis Oštir
Komentarji
7

V Sloveniji smo morali kar nekaj časa čakati, da smo dobili e-bralnik, s katerim si je mogoče izposojati knjige tudi v naših knjižnicah. InkBOOK je korak v pravo smer, ki knjižnice odpira tudi tehnološko naprednim bralcem.

E-bralnike za prebiranje knjig uporabljam že od prve generacije Kindlov naprej. Trenutno imamo doma tri. Poleg druge generacije, ki se počasi poslavlja, a je zaradi globalnega prenosa podatkov še ne nameravamo kar tako zavreči, preko štirice do najnovejšega paperwhita. Na njih bere vsa družina, vključno z najmlajšima. Zato je bila novica o prvem slovenskem bralniku, ki bo omogočal tudi izposojo knjig iz slovenskih knižnic, zelo dobrodošla.

InkBook - 5
InkBook - 5 FOTO: 24ur.com

InkBOOK na prvi pogled spominja na eno od starejših različic najpopularnejšega bralnika, kar niti približno ni slabo. V rokah deluje robustno in zanesljivo, tudi pokrov, ki je pri bralniku dobro zasnovan, se s celoto ujema. Tudi na hrbtu v postelji ni pretežak za enoročno branje, zaslon s tehnologijo e-ink pa povsem primerljiv z vsemi, ki so na trgu. Svetel, lahko berljiv, njegova ločljivost pa je 212ppi, kar pomeni, da je na vsakem centimetru kar 83 slikovnih točk. Dražja različica bralnika, imenovana Prime, ima tudi osvetlitev zaslona, kar pride prav vsem, ki radi beremo v temi ali v romantiki tabornega ognja. Baterija zdrži dovolj časa, da boste med polnjenji pozabili, da je polnjenje sploh potrebno. Tudi povezava v brezžična omrežja je preprosta.

V ozadju bralnik poganja operacijski sistem Android, tako da je mogoče nanj namestiti tudi aplikacije drugih spletnih strani, ki ponujajo prodajo ali izposojo e-knjig, čeprav bo to najverjetneje storil manjši del kupcev. Pomnilnik je na voljo v treh velikostih od 2GB pa do 8GB (različica Prime), prostor pa je mogoče razširiti tudi s pomnilniško kartico micro SD.  Listanje po straneh je hitro in odzivno, a - to je treba priznati - pod odzivnostjo bralnikov zadnje generacije. Je pa dobro, da ga je mogoče prilagoditi svojim potrebam. Levičarji tako lahko po knjigah brskajo tudi s pritiskom na levi del zaslona. Še vedno pa je odziven dovolj, da povprečnemu bralcu odtehta njegovo najboljšo plat - izposojo knjig v sistemu Biblos.

InkBook - 4
InkBook - 4 FOTO: 24ur.com

V resnici je kompatibilnost s slovenskim knjižničnim sistemom razlog, ki bo najverjetneje prepričal večino kupcev, da posežejo po tem bralniku in ne katerem od uveljavljenih. Sistem izposoje je razmeroma preprost. Na spletni strani Biblos ustvarite svoj naročniški račun in ga povežete s svojo knjižnično kartico. Postopek traja vsega nekaj minut, ob morebitni selitvi pa lahko svoj račun povežete tudi z drugimi knjižnicami po Sloveniji. Nato v sistemu Biblos izberete knjigo in si jo virtualno izposodite v vaš naročniški račun. Knjige si je mogoče izposojati zgolj v tistih knjižnicah, kjer dejansko imajo fizični izvod knjige oziroma ta ni izposojen. Če so izposojeni vsi, sistem ne omogoča prenosa knjige na napravo. Nekoliko neposrečen je zgolj prenos knjige na napravo. Ta se namreč za razliko od bolj integriranih bralnikov ne prenese samodejno, temveč si je treba knjigo najprej izposoditi v virtualno knjižnico na računalniku, nato pa še enkrat ročno zagnati prenos na napravi. Hkrati si lahko uporabnik izposodi 4 knjige za 14 dni, knjige pa je mogoče tudi predčasni vrniti.

Biblos
Biblos FOTO: 24ur.com

Pod črto je InkBOOK dobra rešitev za vse, ki veliko berejo slovensko čtivo in bi radi izkoristili tudi prednosti, ki jih omogoča razvejan slovenski knjižnični sistem. Čeprav bralnik ni popoln, je zagotovo v zgornji polovici bralnikov, ki jih je mogoče kupiti, predvsem zaradi solidne izdelave in dobrega zaslona. Je pa smotrno razmisliti o nakupu različice Prime. Osvetlitev zaslona in še hitrejše osveževanje strani namreč odtehtata dodatnih 60 evrov, tudi s 145 evri (cenejša različica stane 85 evrov) pa je bralnik glede na prihranek z izposojo knjig še vedno poceni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
22. 01. 2018 19.32
+4
Sistem izposoje preko računalnika in z omejitvami trenutnuh fizičnih izvodov v knjižnici je za današnji čas, leto 2018 popolnoma nesprejemljiva neumnost. Hvala ampak ne hvala.
Uporabnik 1034
18. 01. 2018 09.00
+10
Biblos je popolnoma neuporabna storitev, ker si omejen s številom izvodov, ki so na voljo in časom izposojenega gradiva. V bistvu ne vidim nobene prednosti, pred poletjem ravno tako ne moreš dobiti večine knjig, ker so vse "izposojene" (kopirane), če jih pa že, jih moraš "vrniti" v 14 dneh.
ginem
17. 01. 2018 09.04
-2
A je kdo ze slisou za mandela effect? Se spominjam kako je imel disney logo na zacetku filma.Kako je palcica prisla do grada in se dotaknila vrha.No sedaj to vec ne obstaja...kako to?
Perkmandlc
15. 01. 2018 19.23
+7
Lol, cena dražja kot kindli. Biblios je pa itak zgrešen, ko ne podpira normalnih formatov ampak en DRM pdf krep.
flojdi
15. 01. 2018 15.13
-3
.ne hvala. / imam raje knjigo v roki . VSAK DAN. in tako BO dokler mi bo dan dan.
mastablasta
15. 01. 2018 10.42
+18
res neumno - kakšne vezo ima ali je fizična knjiga na voljo ali ne? saj ne bomo teh brali ampak njihovo digitalno kopijo.
Samo.Jst
16. 01. 2018 11.14
+3
vse se konča pri denarju... v tem primeru v obliki licenc