Znanost in tehnologija

Dropboxu ukradli podatke o 68 milijonih uporabnikov

Washington, 01. 09. 2016 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Podjetje za hrambo podatkov v oblaku Dropbox je sporočilo, da so mu pred štirimi leti ukradli podatke in gesla okoli 68 milijonov uporabnikov. Za krajo so izvedeli sredi letošnjega avgusta, ko so se podatki znašli na spletu.

Gledanje v ekran
Gledanje v ekran FOTO: Thinkstock

Podjetje za hrambo podatkov v oblaku Dropbox je po ugotovljeni kraji podatkov sporočilo, da zaenkrat nima informacij, da bi kdorkoli nepooblaščeno vstopal v račune. Prizadete uporabnike so o dogajanju obvestili in od njih terjali spremembo gesla.

V Dropboxu so se kraje zavedli šele pred dvema tednoma, ko so bili podatki objavljeni na spletu. Kdo stoji za krajo, še ni jasno. "Žal nam je, da se je to zgodilo in radi bi razčistili, kaj se dogaja," so zapisali v izjavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V podjetju sklepajo, da so bili podatki ukradeni leta 2012. Potem ko so se zavedli težave, so z elektronskimi sporočili obvestili vse uporabnike, za katere menijo, da so bili prizadeti, ter ponovno nastavili gesla vseh tistih, ki od sredine leta 2012 tega podatka niso spremenili.

Dropbox je vse uporabnike posvaril tudi, naj spremenijo gesla drugih storitev, če so uporabljali enako geslo kot pri njih. Ker so bili na seznamu navedeni elektronski naslovi, pa jih svarijo tudi, naj bodo pozorni na sumljiva elektronska sporočila.

Dropbox ima več kot 500 milijonov uporabnikov, ki pri njih hranijo in med sabo delijo dokumente, slike in videe ter druge vrste podatkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EMINENT
02. 09. 2016 09.09
+2
In kje je problem? Saj oblaki potujejo tako kot piha veter.
Eitipatapa
01. 09. 2016 19.16
+2
Vse kar je na spletu in kar gre prek e-pošte, je boljše, če je dvakrat ali večkrat varovano. Tako kot imam na vhodnih vratih pet varovalnih klinov in okrog hiše ograjo, tako tudi prek e-pošte pošiljam in na Dropboxu puščam delikatne podatke zaščitene z geslom ali kar kriptirane.
mojcd
02. 09. 2016 11.49
Kar je človek naredil lahko tudi spremeni...pika. Če misliš da si varen....se zamisli, vlada ima ključ za karkoli, tudi skype, viber, Telegram, ki je kao neprebojen. Vse je samo z namenom preslepiti ljudi....razumeš?
proofreader
01. 09. 2016 19.14
+5
NSA noče konkurence, oni imajo direkten dostop.
NiVseRes
01. 09. 2016 19.08
+10
Nic niso ukradli..dropbox je zato ustvarjen da imajo nase podatke..sej vemo kdo