Znanost in tehnologija

11 preprostih trikov, da bo baterija na telefonu zdržala dlje

Ljubljana, 31. 07. 2017 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Le malo stvari je bolj nadležnih kot prazen telefon sredi dneva. Če nimate dostopa do polnilca in vtičnice, vam pravzaprav ne preostane drugega kot da čakate, izgubljeni, brez idej o tem, kaj se dogaja povsod okrog vas.

Kaj storiti, ko ostane le še nekaj odstotkov energije v bateriji vašega telefona?
Kaj storiti, ko ostane le še nekaj odstotkov energije v bateriji vašega telefona? FOTO: Thinkstock

Katerekoli naprave se že poslužujete, ohraniti telefon pri življenju do konca dneva, je postala prava misija, ki nemalokrat povzroča nepotreben stres. Da bi se temu lažje izognili, smo zbrali nekaj trikov in nasvetov, ki bodo vašo baterijo ohranili polno čim dlje.

1. Ne polnite baterije čez noč

To se morda ne sliši najbolj logično, a polnjenje baterije ponoči ni najbolj "zdravo" za vaš telefon. Menda ta metoda vašo baterijo pahne v stanje stresa. Mikropolnjenje tistega zadnjega odstotka med 99 in 100 oslabi baterijo in v celoti krajša njeno življenjsko dobo.

Najboljša alternativa je torej polnjenje telefona večkrat dnevno in občasno, raje kot polnjenje celo noč in vse do jutra. Lahka naloga če delate v pisarni, ne tako lahka, če ste ves čas naokrog.

2. Izklopite nepotrebne aplikacije

Če ste kot večina ljudi, potem imate verjetno cel kup aplikacij, ki jih uporabljate čez dan. Ne bo vsaka aplikacija izsrkala vaše baterije, mnoge pa. Sploh Facebook in Instagram sta velika krivca na tem področju.

Nekatere aplikacije so zelo 'požrešne'.
Nekatere aplikacije so zelo 'požrešne'. FOTO: iStock

Najbolje bo, da na svojem Androidu ali iOsu pregledate katere aplikacije vam odžirajo največ baterije in jih po potrebi izklopite, če jih nujno ne potrebujete.

3. Zatemnite zaslon

Čar pametnega telefona je nedvomno tudi njegov velik, svetel zaslon, ki pa je nedvomno eden izmed glavnih morilcev vaše baterije. Naš nasvet je torej, da zaslon nekoliko zatemnite ali vsaj vklopite nastavitev "auto-brightness", da bo vaša naprava sama prilagajala svetlost glede na okolje, v katerem se nahaja.

4. Izklopite vibracije

Če neradi opozarjate nase z zvoki in zvonjenji vašega telefona, potem je zelo verjetno, da imate vklopljeno opcijo vibriranja.  

V resnici vibriranje odžre več vaše baterije kot katerakoli zvonjenja, kar je pravzaprav logično - ob vibriranju se telefon namreč fizično premika, ne oddaja zgolj zvok.  

Ker pa gre sicer za zelo uporabno funkcijo, vam svetujemo, da vsaj zmanjšate njegovo intenzivnost in tako bateriji dolijete nekaj življenja.

5. Skrajšajte čas zatemnitve zaslona

Nimajo vsi telefoni možnosti samodejnega zaklepanja, tako postane čas zatemnitve zaslona precej pomembna funkcija, ki določa koliko časa bo telefon ostal osvetljen, po tem ko ga prenehate uporabljati. Čas zlahka sami določite pod nastavitvami. Naj bo čim krajši.

6. Izklopite Bluetooth

Redko je, da ljudje dejansko razmišljajo o Bluetoothu, a ta ostaja velik sovražnik vaše baterije. Nekateri Bluetooth sicer vztrajno uporabljajo za svoje pripomočke (slušalke, pametne ure, itd.), a ne potrebujejo ga vsi. Če torej ni v uporabi, naj ostane izklopljen.

7. Izklopite GPS in druge lokacijske pripomočke

Morda ste opazili tista mala sporočilca, ki se konstantno pojavljajo na vašem zaslonu in vas sprašujejo ali naj aplikacija spremlja vašo lokacijo. Skoraj vsaka aplikacija ima to možnost, a medtem ko je uporabna za nekatere, je povsem odvečna za druge. Pod nastavitvami z lahkoto sami upravljate s tem katere aplikacije uporabljajo GPS. Izberite pametno.

8. Ne potrebujete obvestil za vse

Vsi moramo vedeti kdaj nas kdo kliče ali kdaj dobimo novo sporočilo. Ni pa nujno, da obvestila dežujejo z vseh strani in vseh aplikacij hkrati. Vsa ta obvestila porabljajo določeno mero vaše baterije, zato izklopite tiste, ki jih ne boste pogrešili.

9. E-pošta vsakih 30 minut

Biti konstantno na tekočem z e-pošto je za mnoge ključno pri njihovem delu, za telefon pa je precej izčrpajoče ves čas preverjati nova sporočila. Če vam okoliščine dopuščajo, nastavite preverjanje e-pošte na vsakih 30 minut ali pa jo ročno preverjajte sami.

10. Ohranjajte telefon na sobni temperaturi

Če se telefona niste niti dotaknili, pa opazite, da je vroč, potem to najverjetneje pomeni, da je v fazi procesiranja nečesa, kar porablja več baterije, kot bi bilo potrebno. To se lahko zgodi med polnjenjem, med uporabljanjem aplikacije, ki zahteva ogromno spomina, ali če telefon izpostavljamo neposredni sončni svetlobi oziroma ga puščamo na vročem (na primer parkiran avto na vroč poletni dan).

Skušajte telefonu prizanesti in ga puščajte na hladnem. Če se pregreje, zaprite delujoče aplikacije in ga pustite na hladnem, naj si odpočije.

Pred nakupom je dobro preveriti tudi, kakšno zmogljivost ima baterija.
Pred nakupom je dobro preveriti tudi, kakšno zmogljivost ima baterija. FOTO: Thinkstock

11. Investirajte v prenosno baterijo (ali telefon z zmoglivejšo baterijo)

Če se vam zgornji nasveti nikakor ne zdijo izvedljivi, potem vedno ostaja možnost, da si omislite prenosno baterijo za na pot. Čeprav to pomeni, da boste s seboj nosili en kos prtljage več, vam vsaj ne bo potrebno ves čas oprezati za vtičnico.

Končno pa lahko posežete tudi po zmogljivejši napravi, z večjo baterijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bine1212
01. 08. 2017 17.17
-1
1. nasvet je popolna neumnost
BUONcaffee
31. 07. 2017 21.49
+17
Tudi z ugasnjenim telefonom ne bo konec sveta.
AceMcCloud
31. 07. 2017 20.43
+33
Pozabl ste na točko 12: "Ne non stop brez veze po telefonu šarat!"
DeBill
31. 07. 2017 17.29
+14
za telefonarjenje si omislite starinski telefon z novo baterijo, ko jo v ponedeljek polnega vzameš v roke maš mir do petka, ampak tistega naslednji teden
Desnica boli
31. 07. 2017 17.04
+32
11 bistrih nasvetov. Ampak 12. manjka.In najbolj pomaga pri življenjski dobi baterije. Ugasnite telefon in ga pustite doma. Baterija vam bo hvaležna, vi pa njej. Nobenega nadležnega piskanja več. Nobenih nadležnih klicev, mailov, sporočil, niti opozoril, da bo telefon vsak čas ugasnil.
macro
31. 07. 2017 16.38
+13
Izklopis fb. Prenehaš brat ta portal. No ta portal še lahko bereš. Ni kaj brat kot dve minuti.
1airbus
31. 07. 2017 17.25
-5
ona tvoja predpotopna ja,pametna pa sigurno ne
Mustafa7
31. 07. 2017 16.28
+13
Nokia je zakon... drži baterija 14dni.. .@)))
nikajzadodat
31. 07. 2017 17.44
-2
Ja tisti z amber zaslonom, brez aplikacij in bognedaj da telefoniraš.