Slovenija

SDS: Tomaž Majer opozarja pred pojavom sovražnega govora

Ljubljana, 13. 12. 2011 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SDS so v odzivu na "žaljivo izjavo predsednika liste Zorana Jankovića" objavili zapis z naslovom: "V stranki Zorana Jankovića prav mogoče združeni elementi levega in desnega ekstremizma." Evropski poslanec Milan Zver zahteva opravičilo.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Miro Majcen
Janković je za 24UR trdil, da Zver govori “sovražno, rasistično, na trenutke fašistično“. To je huda obtožba. Zahtevam nemudoma opravičilo! Milan Zver na Twitterju

Zoran Janković je včeraj za oddajo 24UR na POP TV dejal: "Jaz mislim, kot podporo volitvam, ki so končane in demokraciji v Sloveniji. In predvsem je žalostno, da SDS še ni dojel, da so volitve končane. Mislim, da bi radi imeli volitve vsako nedeljo, ampak državljani so povedali svoje. In to je žalitev za državo, za državljane, če gospod Zver, kot evropski poslanec v svojem intervjuju, in gospod Janša, kot kandidat za mandatarja, sporočata, da se državljani ne znajo odločiti. To je tisto, kar je najbolj žalostno, in ta govor, ki je po mojem vzrok za ta zapis, ki je prišel na strani SDS, ima elemente rasizma, da ne rečem kakšne hujše besede, mogoče tudi elemente fašizma."

Nadaljeval je: "Deliti ljudi po tem, da eni ne znajo odločiti po svoji glavi, ki so polnoletni, je popolnoma nekonsistentno in sedaj spet dokaz k temu, kar sem govoril, da Janez Janša govori eno, dela pa drugo. Če me spomin ne vara in vara me ne, je v času volitev ves čas zagovarjal sodelovanje, to, da gremo čim prej do vlade, ki je potrebna. Kaj pa sedaj sporočajo Evropi? Da volitve niso končane, ker Janez Janša ni zmagal na teh volitvah? Jaz sem ljudem hvaležen, da zagovarjajo demokracijo. In dobrodošli vseh barv, vseh ver, v trenirkah, belih in črnih. Ampak, to so tisti, ki so odločili prejšnjo nedeljo."

Iz Jankovićeve stranke so sporočili, da zahteve po opravičilu zaradi včerajšnjih izjav predsednika stranke med protestom v "trenirkah" ne bodo komentirali.

V SDS so v odzivu "na žaljivo izjavo predsednika liste Zorana Jankovića" zapisali: "Volitve so bile 4. decembra. Bile so legalne in legitimne. Glas vsakega volivca in državljana na njih šteje enako. Stranka, ki je relativni zmagovalec volitev, naj čim prej sestavi koalicijo in vlado, in to iz tistih, ki se razglašajo za takšne ali drugačne moralne zmagovalce. Dovolj jih je za večino v državnem zboru. Obljubljali so dvig standarda že v letu 2012 in naj začnejo čim prej delati na tem. SDS bo tudi iz opozicije podprla vse ukrepe, ki bodo koristni za ljudi."

Zapis na spletni strani SDS, "ki ni stališče stranke, ampak eno od objavljenih mnenj navadnega državljana, seveda ni sovražni govor. Nasprotno. V njem Tomaž Majer opozarja pred pojavom sovražnega govora, s katerim so po njegovem mnenju strašili nove državljane, da bi volili Zorana Jankovića. Očitno je bil to kar razširjen pojav, sicer ne bi bilo takšnih sprevračanj, banaliziranja in odvračanja pozornosti od problemov, na katere zapis opozarja. Vsak posameznik si mnenje Tomaža Majerja lahko končno sam prebere in si ob njem ustvari tudi svoje mnenje do njegovih ocen. V demokratični, odprti družbi ne bi smel nihče tako podcenjevati ljudi, da bi jim z orkestriranimi medijskimi gonjami vsiljeval njemu všečne razlage."

Milan Zver zahteva opravičilo.
Milan Zver zahteva opravičilo. FOTO: Damjan Žibert
V SDS se sprašujejo tudi, zakaj informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ni ovadila tudi Toneta Fornezzija Tofa, ki "je pred dvema letoma na svoji spletni strani, ki ga mimogrede z oglaševanjem podpirajo nekatera podjetja v večinski državni lasti, objavil zapis, ki v celoti ustreza definiciji skrajno primitivnega, nestrpnega in sovražnega govora z naslovom 'Strahopezdljivec Tanko'."

V stranki menijo, da bi "v normalnih razmerah to pojasnilo zadostovalo. A v zadnjih dneh se je sredi vnovičnega medijskega pogroma nad SDS, v katerega se je z zgornjo izjavo vključil tudi Zoran Janković, spet uveljavil novorek vsestranskega fašistoidnega etiketiranja. Zato poglejmo, kako bi se v jeziku Zorana Jankovića in njegovih podpornikov glasil odgovor na citirane navedbe: 'Za državo in državljane je žalitev, da se predsednik liste Zorana Jankovića, ki se piše Zoran Janković in ki je bil izvoljen za poslanca, boji sestankov v parlamentu. Še večja žalitev je samorazglašanje imenovanega za uspešnega gospodarstvenika ob blokiranih računih njegovih na pol prenesenih podjetij, velikanskem minusu na osebnih računih in nepoplačanih podizvajalcih še iz časov, ko je bil sam tudi direktor svojih podjetij."

"Še večja sramota so samomori nekaterih nepoplačanih podizvajalcev, ki so gradili Stožice. V stranki, ki se imenuje po Zoranu Jankoviću, prav mogoče najdemo močne sledi korupcije in klientelizma, ki so jih odkrili pristojni davčni organi, zasledimo pa prav mogoče lahko tudi močne elemente tako desnega (pajdaški kapitalizem, izkoriščanje podizvajalcev) kot levega (skandiranje imena diktatorja ob njegovi izvolitvi, omalovaževanje žrtev totalitarizmov) ekstremizma. Za demokratično EU je nepredstavljivo, da bi ob zmagi kake stranke na primer v vzhodnem delu Nemčije privrženci njenega liderja skandirali Honecker, Honecker ali v zahodnem delu Adolf, Adolf. Že samo poimenovanje stranke po liderju Jankoviću namreč povsem mogoče vsebuje močne simbolne elemente fašistične oziroma nacionalsocialistične miselnosti," so še zapisali.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Norma Tyv
21. 12. 2011 10.52
+1
Predlagam, da si vsi lepo te vaše komentarje spravite, ker jih boste čez nekaj časa lahko uporabili za katarzo. Kdor ne verjame, da bo sedaj s Sljovenijo bistveno slabše, naj se spomni teh nekaj pomladnih komentarjev. Čas bo pokazal......
junajted
19. 12. 2011 11.16
-2
Osel gre samo enkrat na led, sds z janšo že dvakrat. A jim ni jasno, da bojo z janšo na čelu vedno v opoziciji?
Cervantes
20. 12. 2011 21.11
+1
Pa sej v opoziciji bit je super. Lahko pljuvaš in kalimeziraš po mili volji, odgovoren pa nisi za nič. Kar se je dogajalo ves prejšni mandat. JJ je lahko dvakrat vesel: prvič, da je izgubil prejšnje volitve, in, drugič, da je izgubil še zadnje. No, jaz upam, da bo tudi vse naslednje. In ne razumem, kako je lahko tako čedna punca kot je Eva Irgl članica SDS;)))
boby1
17. 12. 2011 12.51
+4
"steiermark1918 15.12.2011 18:26:32 Eilias47, nič ne pogmaga osvetljevati teh "konstruktov" in ogabnih posledic za nas Slovence, ker izgleda, da veliko Slovencev ne da nič na svoje slovenstvo in demokracijo, ki smo si jo težko priborili pred 20 leti in ki so nam jo počasi (rdečkarji) v obdobju 20-it let prodali in nas ponovno zasužnjili. " Ma dejte no, vi in slovenstvo! Se pravi, da ste Slovenci samo tisti, ki ste volili Janšo, NSi in morda še Žerjava, Ampak najbolj plemenite krvi ste tisti, ki ste volili SDS. Kakšna demokracija? In kod je kaj kdo prodal? Vsi tajkunski posli so se zgodili v obdobju vladavine JJ. Takrat so se položili temelji za uničenej Istrabenza, pa pred tem Kolinske (ki je imela pozitiven finančni rezultat), pa Droge, Laško, takrat je bila s strani NSi nastavljena Hilda Tovšak, ki je v svoji krščanski vnemi s sindikalnega računa neznano kam preparkirala 15.000 EUR denarja, ki so ga revni delavci zbrali za družino na gradbišču umrlega makedonskega delavca (poleg tega je še več 100.000 EUR preparkirala na svoje račune v tujini, a se mi teh 15.000 EUR zdi zares ogabno dejanje), Kordež, Bavčar (čeprav kao LDS-ovec, a tesen prijatelj JJ-a, zato je tudi ostal na čelu Istrabenza), Šrot, ki je v osdelovanju z JJ spodnesel Jankoviča, le-ta pa se JJ-u vrača kot moraste sanje že zadnjih 5 let. In ne nazadnje - SDS je pred referendumom o pokojninski reformi trdil, da obstoječa pokojninska reforma ustreza še do leta 2025, v predvolilnem času pa je taisto reformo napovedoval (seveda malček preoblečeno). Desnica po svetu še nikjer in nikoli ni bila na strani revežev, pa naj gre za desničarja Busha, ki je vneto molil in podpisoval smrtne kazni ter sprožil vojno v Afganistanu in Iraku, ne Sarkozy, ne Berlusocni, ... Vsi zagovarjajo razbremenitev bogatašev, da bi lahko služili več in nesramno bogateli (tako so tudi nastali tajkuni, saj so želeli ustvariti bogati sloj, a so imeli ne sposobne temveč le lakonne in popolnoma nesposobne primerke), le-to pa naj bi dolgoročno prineslo tudi nekaj drobtinic tudi revežem. Bolj se čudim od kod desnici tolikšna podpora, če lahko vsak, ki spremlja tudi svetovno desnico vidi, za kaj se le-ta bori. Edino, če se vsi viditie med tistimi, ki bi vam desnica prinesla bogatenje na kubik. A ste pozabili, da bodo tega (če pridejo desne stranke na oblast) deležni le najbolj zvesti primerki, njih nekaj 10, ostali pa se boste denstali skupaj z ostalo obubožano rajo. Aja - pozabil sem cerkev - tudi ona bi še dodatno obogatela, čeprav ji nimajo več kaj vrniti, saj so ji vrnili že več, kot je kdajkoli v svoji zgodovini imela. Za nagrado bo nekdo (kdo le?) plačal dolgove, ker so se v svoji brezmejni lakomnosti igrali z delnicami.
mototurist
18. 12. 2011 23.14
+3
torej je po tvoje zastopnik revežev zoran jankovič?
Tonček Balonček
21. 12. 2011 11.15
+0
i zastopnik revežev, ampak ne blefira z nekim kvazi domoljubjem in pravičnostjo, zakonitostjo in ne vem še s čim. Enako počne RKC, ki se šlepa na narodne noše, domoljubje, slovenso folkloro itd., gre pa za karikaturo globalizma, še škofa z dekretom dobimo iz VAztikana, mi naj pa tu pečemo potice in na nosilih nosimo MArijo ter hvalimo boga! PA kaj ej SDS naredila za slovenski narod? A so dali iz svojegaza dijaške malice in za vrtec tretjega otroka? Vse račune so pustili neplačane, ne le za patrije in vinjete, tako zna delati vsak, iz votlega v prazno! Gospodarska rast na račun neplačevanja faktur in ropanja bank je popolna katastrofa, nižanje davkov na dobičke in podobno pa skrajno desničarska poteza, ki jo skrivaš za nekim domoljubljem in skrbjo za narodov obstoj, sovražnike namesto v židih najdeš v priseljencih, ki so pa neki ostanki suženjstva! S takšnimi "trenirkarskimi" ideologijami bomo postali kvečjemu druga Albanija, ne pa Švica!
Hachi
14. 12. 2011 13.43
+4
ce besede Tomaza Majerja niso sovrazni govor, so pa vsekakor krive obtozbe in za to bi moral odgovarjati, saj dolocene ljudi obtozuje kaznivih dejanj in to na uradni strani SDS-a. kdo pa lahko komentira na strani SDS-a? njihovi clani?! torej, more ta clan biti vpisan tudi s svojimi podatki, zanimivo, da nobenemu ne uspe priti do te osebe in jo zaslisati. medtem, ko bi taksno dejanje DEMOKRATSKA stranka morala obsojati, ga pa se zagovarjajo. in popolnoma res je to, da Jansa in SDS nekaj pravi, dela pa povsem kontra! vse kar znajo, je metanje polen pod noge, klevetovanje, podziganje nestrpnosti, konfliktnost in ce kdo v tem vidi kaj dobrega za Slovenijo, potem naj vam pomaga tisti, kateremu hodite ob nedeljah!
steiermark1918
15. 12. 2011 18.22
-2
Mislim, da je tudi tvoj govor sovražni govor (ker se ne izražaš slovensko - verjetno ne znaš) in klevetanje (ne klevetovanje...), kar pišeš o Janši. Upam, da bodo tudi tebe "našli" in te prijavili.
Tonček Balonček
21. 12. 2011 11.18
+1
Sploh ne gre za to, ali ej kaznivo ali ne, gre za to, da s etak pamflet pojavi an uradni spletni strani mesijanske stranke, če bi s eslišal v kakšnem bifeju, gostilni ali župnijskih oznanilih, bi bilo to nekaj popolnoma drugega! In v tem je ves problem, ni enako, če nekaj piše v kakšnih komentarjih ali pa če to objavi Tomaž Majer na svoji spletnis strani. Sicer ima pa itak imuniteto, pa saj sploh ne gre za to, svojo politično kariero si ej zapečatil!
Flenca
14. 12. 2011 13.20
+4
SDS se obnaša kot da noben ne bi bil zmožen voditi,nas držvljane kot oni. Sem nad njimi zelo razočarana ,škoda toliko govorenja za prazen niččččččč.
Elias47
14. 12. 2011 13.49
+2
Janšo so knokautirali rdeči, s tem da so namamili (kupili?)Viranta, da je izstopil iz SDS-a, s tem pa SDS odpeljal potrebne volilce, ki so potem manjkali, da bi SDS lahko zmagal. Slovencem se še sanja ne kakšen konstrukt so bile tele volitve s strani Kučanja in njegove rdeče komunigarde. Tako očitno, pa vendarle naivneži še vedno ne vidijo. Bojevali smo se za neodvisnost, sedaj pa so nas taisti rdeči popeljali na isto kot smo bili pred 22-imi leti. Spet nam vladajo rdeči, še predsednika imamo iz tiste države kot pred 22-imi leti. Bravo za našo "neodvisnost"...
steiermark1918
15. 12. 2011 18.26
+5
Eilias47, nič ne pogmaga osvetljevati teh "konstruktov" in ogabnih posledic za nas Slovence, ker izgleda, da veliko Slovencev ne da nič na svoje slovenstvo in demokracijo, ki smo si jo težko priborili pred 20 leti in ki so nam jo počasi (rdečkarji) v obdobju 20-it let prodali in nas ponovno zasužnjili.
Leeska
14. 12. 2011 13.03
+8
Ma saj to več ni res kaj se dogaja le kaj si boste še izmislili da bo še bol podžgalo Slovence a sem prepričan da so dosti krivi mediji za vse to nevem ali res želite da bi prišlo še bol do delitev slovencev na ene in druge saj prav mediji bi lahko preprečili to sovraštvo in delitev levih in desnih zaradi ene besede trenerka boste sedaj pisali in poročali mesce za vse ostalo pa tako ni pomebno v sloveniji. Dajte raje pisat koliko ljudi bo ostalo brez božičnic ali brez plače in celo brez službe ali se vprašatev kako živijo ti ludje ko že dolgo nimajo služb v sloveniji denar za te ovadbe sovražni govor pa bi sporočo da ga podarite ljudem ki že mesce niso dobili plače vsej politični sceni pa bi reko tako ali se stanke dokazujete svojim volilcem z besedami in napirjenost in pot tikanje stranka proti stranki ali pa boste to pokazali z delom in gospodarnostjo in začeli delat v dobro volilcev in drževljanov slovenije bilo bi dobro da bi ispolnili vsaj nekaj obljub ki ste jih dali v kampanijah volilce pa prepričali da ste si zaslužili njihov glas.
Leeska
14. 12. 2011 13.31
+2
Moš ženi nepristamo govoril krava nakar ga ona toži in na sodiščo doseže tožbo a sodnik da možnost možu da se opraviči ženi mož pa nikoli več ti ne bom izreko besede krava a ko me razjeziš ti bom polomo roge .
povemvsem
14. 12. 2011 12.40
+9
kako boste šele zgubljeni ko bo tomaž v kratkem zbrisal v avstralijo.
Cervantes
20. 12. 2011 21.16
-1
povemvsem
14. 12. 2011 12.20
+4
kaj piše recimo vinko vosle "novinar",nekdanji predsedniški kandidat in neutrudno tomaževo trobilo v reporterju z dne 13.12.2011.
mamica55***
14. 12. 2011 12.24
-5
povemvsem
14. 12. 2011 12.16
+1
tomaž majer ne bo nikoli več sedel na premierskem stolčku.tudi ruralnim marginalcem se (počasi) odpirajo oči!
mamica55***
14. 12. 2011 12.27
-3
tvoj govor je sovražen do drugače mislečih! ti nisem dala minusa, ker ti očitno ni pomoči
Igor Ice 1
14. 12. 2011 18.38
+2
Martian
14. 12. 2011 12.16
+5
Borut Pahor je ored volitvami rekel-v primeru zmage Jankovića....bo najprej boj proti svobodi govora...
?uknaveji
14. 12. 2011 12.07
+11
Janez, a ne bi bilo bolje, če bi sporni zapis enostavno zbrisali s strani in zapisali, da je bil to komentar (neimenovanega) člana stranke, ki bo primerno sankcioniran.
Martian
14. 12. 2011 12.04
+1
jst tut ne vem od kje ta ideja,da je Zoki dobr poslovnež....vsa njegova podjetja pa so zapufana... pa od kje ideja da je dobr župan....Ljubljana pa je rekordno zapufana... a je v sloveniji po novem merilo za uspeh to,kolk si se zmožen zapufat?
Miško Miškon
14. 12. 2011 12.12
-2
kako je Janković preživljal svoje otroštvo, kako težka je bila zanj selitev v Slovenijo in kakšna je po njegovem naloga staršev.
santamaura
14. 12. 2011 12.19
-1
mamica55***
14. 12. 2011 13.49
+1
to so pravljice, beri direktive iz tamale flaške!
Igor Ice 1
14. 12. 2011 18.38
+2
afrika68
14. 12. 2011 11.51
-1
Tako kot LDS in ZARES tudi SDS počasi a vztrajno odhaja na politično smetišče zgodovine.Tudi prav,sami so se tja poslali.
mamica55***
14. 12. 2011 12.00
-1
Martian
14. 12. 2011 12.05
+3
Lucipin
14. 12. 2011 12.15
+2
Se strinjam SDS je samo še na smetišče zgodovine...v parlament nimajo kaj več iskat in upam da čez 4 leta ne bojo več prešli praga Parlamenta ..
stadvodc
14. 12. 2011 12.41
+4
to je pa velika razlika, LDS in ZAHEC sza ŽE na smetišču zgodovine, ZJ pa bo upam da čim prej, če pa bo končal morebitni mandat, pa bo na smetišču zgodovine Slovenija. Dobrica cosič kot avtor velike Srbije bo zmagal.
JanezNovakJohn
14. 12. 2011 11.33
-1
A V T O G O L ! ! !
JanezNovakJohn
14. 12. 2011 11.32
+4
Janez Janša je sam sebe nekajkrat knokautiral. Poleg vsega ima toliko optožnic na sodišču, da čakam da jo bo vložil še proti samemu sebi. Pomagati mu je treba boščku. Predlagam, da zgradimo eno zlato ambulanto na Polju, ekstra za njega. Lahko tudi v Avstraliji. Jej, jej, jej. Težka je.!
robba
14. 12. 2011 12.05
+1
Elias47
14. 12. 2011 13.45
+1
Janšo so knokautirali rdeči, s tem da so namamili (kupili?)Viranta, da je izstopil iz SDS-a, s tem pa SDS odpeljal potrebne volilce, ki so potem manjkali, da bi SDS lahko zmagal. Slovencem se še sanja ne kakšen konstrukt so bile tele volitve s strani Kučanja in njegove rdeče komunigarde. Tako očitno, pa vendarle naivneži še vedno ne vidijo. Bojevali smo se za neodvisnost, sedaj pa so nas taisti rdeči popeljali na isto kot smo bili pred 22-imi leti. Spet nam vladajo rdeči, še predsednika imamo iz tiste države kot pred 22-imi leti. Bravo za našo "neodvisnost"...
justinijan
14. 12. 2011 11.30
+7
jankoviććće, ti o demokraciji pojma nimaš.na oblast so te pripeljali komunisti tipa kučan za svoje lastne in njihove koristi.
exaglikojot
14. 12. 2011 13.14
-1
Ker Janša je demokrat, ki želi biti premier zato, da bo nam ostalim lepše? Ahahahahahaha...
mamica55***
14. 12. 2011 13.46
+2
DeadBull
14. 12. 2011 11.10
+4
Teli SDS pa že žolč stresajo. Mislim, da se izgubljajo v vrtincu užaljenosti in besa, zaradi stvari, ki so si jo kratkomalo sami zakuhali. Zdaj so pa spet vsi drugi krivi.
.eu.
14. 12. 2011 11.06
+8
S čim se ukvarjate ne morem vrjet.
mamica55***
14. 12. 2011 10.07
+1
me zanima kaj je z Pahorjem, ali bo na usklajevanju, a so ga "hospitaliziral" ???
mamica55***
14. 12. 2011 10.42
+2
ali se lahko člani stranke pogajajo o vstopu v koalicijo brez predsednika stranke?
kaktus11
14. 12. 2011 10.48
+4
stadvodc
14. 12. 2011 12.43
-2
po neimenovanih a dobro obveščenih virih je v Lublana Polje
bigich
14. 12. 2011 10.04
+7
Dajmo nehat s temi forami >> dokazi << ... hallo? Kaj se bomo tozili za vsako besedo? stavek? Primer? Posodil sem kolegu 100 eur na roko ... pac mi je kolega in mu zaupam. Torej mi lahko jutri pride in rece >> dokazi mi pred sodiscem, da sem ti dolzan 100 eur << Dejmo se zresnit
Murkl
14. 12. 2011 11.26
+6
robba
14. 12. 2011 12.08
+4
bigič,lahk pa pride nekdo in reče,domnevno si nekega nedoločenega dne,na neznanem kraju,ob neznanem času,na neugotovljen način sprejel darilo,ker se je nekoč tvoj žlahtnik pozdravil z dilerjem...