Slovenija

Žerjav: Samooskrba s hrano strateški cilj prihodnjega mandata

Ljubljana, 26. 11. 2011 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik SLS Radovan Žerjav je skupaj z ljubljanskimi kandidatkami in kandidati za državnozborske volitve obiskal ljubljansko tržnico. Izpostavil je pomen samooskrbe Slovenije, ki je po njegovih ocenah skrb vzbujajoča.

Samooskrba s hrano je v Sloveniji na nezavidljivo nizki ravni, zato si SLS prizadeva za spodbujanje domače predelave.
Samooskrba s hrano je v Sloveniji na nezavidljivo nizki ravni, zato si SLS prizadeva za spodbujanje domače predelave. FOTO: Reuters

Kot je med obiskom ljubljanske osrednje tržnice poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav je sedanja raven slovenske samooskrbe s hrano na skrb vzbujajoči nizki ravni, zato je to vprašanje, ki mu bodo morali v prihodnjem mandatu posvetiti veliko pozornosti. Na volitvah sicer Žerjav napoveduje vrhunski rezultat.

Povedal jel, da si bo SLS prizadevala, da bodo samooskrbo v prihodnjem mandatu dvignili na takšno raven, da "si bomo poleg zajtrka lahko pridelali še za kosilo. V tem trenutku si pridelamo samo za zajtrk".

Med ukrepi na tem področju SLS predvideva spodbudo gradnje mestnih tržnic po Sloveniji in tudi oblikovanje verige trgovin, ki bodo ponujale izključno slovensko oziroma lokalno pridelano hrano, kar bi morda lahko storili po zadružnem sistemu. Vzpostaviti je treba prodajne poti, ki bodo slovenskim kmetom omogočile prodajo pridelkov potrošnikom. To je sedaj ob velikih trgovcih za male kmete veliko težje, ugotavlja predsednik SLS Žerjav.

SLS si od volitev obeta dober, po besedah predsednika stranke vrhunski volilni rezultat, ne zavračajo pa nobene izmed koalicijskih povezav.
SLS si od volitev obeta dober, po besedah predsednika stranke vrhunski volilni rezultat, ne zavračajo pa nobene izmed koalicijskih povezav. FOTO: Miro Majcen

Dan poudarjanja pomena samooskrbe in slovenskih pridelkov je ekipa SLS začela s slovenskim zajtrkom na sedežu stranke, nadaljevala s srečanjem na stojnici SLS v središču Ljubljane, obiskom tržnice in nakupom slovenskih pridelkov oziroma sestavin za slovensko jed.

Dober teden pred volitvami sicer Žerjav poudarja, da se SLS na javnomnenjskih anketah vzpenja, ter verjame, da bo s tem nadaljevala do volitev, ko bodo "dosegli vrhunski rezultat". Žerjav sicer meni, da so po volitvah mogoče vse koalicije, verjame pa, da bo zagotovo ena opcija tudi vlada desnega političnega pola. Na vprašanje, ali si take vlade želi, pa odgovarja z besedami, da bodo morali v prihodnjem mandatu vsi sodelovati in izkazati več konstruktivnosti, ne glede na to, "na kateri strani se bodo znašli, in ne glede na to, ali bo leva, desna ali mešana koalicija".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pagan
28. 11. 2011 09.42
Nevem zakaj imam občutek, da Žerjav ni prava oseba, ki bi to lahko komentirala. Morda zato ker je SLS na kmete povsem pozabila in je sedaj njihova glavna skupna točka namesto kmetijstva kar Radovan. Včasih kmečka stranka, danes pa SLS Radovana Žerjava...?!?! Da pa jim je povsem vseeno za kmečko ljudstvo pa so pokazali z zaščito koristoljubne in nenasitne Kmetijske zbornice, ki jim je NSi hotela z uvedbo prostovoljnega članstva naložiti vsaj malo odgovornosti in pa motivacije za pridobivanje (ohranjanje) članstva. Člani KGZ si želimo dobro vodstvo tako države kot KGZ, za kar pa se SLS ni izkazala
sarkon
27. 11. 2011 23.08
-1
g.Žerjal na pravi poti ste
dule100
27. 11. 2011 17.39
+0
Kar simpatičen možak. Želim ga videti v koaliciji z Janšo !
usi-glih
27. 11. 2011 16.50
+2
ko je bil v Janševi vladi ga pa ni nič skrbela samooskrba, ampak je veselo podpiral vsak uvoz čisto vsega
Homesteader
26. 11. 2011 23.45
+1
Zerjav je v igri na dolgi rok. Je ze pokazal, da zna delati in bo uspel
tinetone
26. 11. 2011 23.28
+1
konoplja = hrana
Raztezje
26. 11. 2011 21.28
-1
Človek naj bi nastal v Afriki, v puščavi Kalahari poznajo legendo o bogomoljki in čebeli, ki jo je ta hotela nesti čez Veliko reko. Čebela je med letom omagala, padla v vodo in umrla, vendar je bogomoljko še pred tem spustila na (lipov) list, ki ga je zaneslo do obale, v njenem živem telesu pa pustila seme, iz katerega so zrasli prvi ljudje. Meni se zdi to podobno potovanju nekdanjih Krščanskih demokratov v obljubljeno deželo, SLS so seveda bogomoljke, NSI pa sledilci svete čebele. Ali je bilo ravno obratno, ne vem več, sem že pozabil, vsekakor naj bi se začelo že v Egiptu, ko so preden se je višji združil z nižjim, iz neba padale zlate solze Boga Sonca Ra in se v puščavskem pesku spreminjale v čebele. To združevanje naroda so počastili s kraljevskim nazivom pred imenom vseh faraonov, recimo kot bi rekli Kleopatra, ki prihaja od Saša in čebele. Saš je seveda rastlina, iz katere so izdelovali papirus, v besedni zvezi s sveto čebelo, pa je pomenil močnega človeka ali vladarja. Predsednik SLS je torej Žerjav, ki prihaja od Saša in Svete Čebele.
Odpri.oci
26. 11. 2011 20.34
+10
Hrana se vse bolj uporablja kot orožje in kot orodje nadzora (suženjstva)..... . Včeraj so na Novi Zelandiji sprejeli zakon, ki PREPOVEDUJE (!!!!) brez predhodnega dovoljenja "vlade" proizvajati in distribuirati doma pridelano hrano !!!!!! Tudi Slovenija je (v primeru zmage goljufivega šeriffa) samo še 10 dni od podobnega scenarija !!!!
haarpo
26. 11. 2011 23.48
+0
jagoda_fp
27. 11. 2011 08.58
+4
Te pa idita na novo zelandijo, pa Zokija zraven vzamta
bca
26. 11. 2011 20.07
+2
Žerjav spet izumlja toplo vodo. Ko bo povedal zakaj je tako velika razlika v ceni kruha v trgovini in ceni za kg pšenice, ki jo dobi kmet, bi vam še verjeli. Obljube so pa samo lepe besede za naivne volilce.
SLOmadman
26. 11. 2011 20.01
+8
Radovana sem dosti spremljal tudi takrat ko se ni šlo za volilne glasove ..in je imel vedno modre besede, dobre odločitve. Mene je prepričal že prej in ne v predvolilni kampaniji. Samooskrb s hrano pa je pomembna tako za ohranjanje pridelovalnih površin, kot tudi delovnih mest, kakovosti hrane, krajših potnih stroškov in še kaj!
Raztezje
26. 11. 2011 20.45
-1
Glede SLS me še najbolj zanima, kje najde kmečka zveza toliko primernih priimkov. Mogoče bi lahko vsaj v programu omenili, da so bili slovenci od nekdaj hlapci in sužnji, ki so jih gospodarji poimenovali po njihovih lastnostih, te pa so po vojnah uporabili kot priimke. Ker verjamejo tudi v evgeniko mislijo, a se zdaj te lastnosti dedujejo in tako nastavljajo primerne ljudi na najvišje položaje, tako je tudi vsakomur, ki razume te kode takoj jasno, s čim se ta oseba ukvarja. Aja, pa naj že enkrat povedo tudi, zakaj so se kot Krščanski demokrati skregali s Peterletom, a ker je NSi začela častiti sveto čebelo? Kor misli, a se hecam, naj v Googlu pogleda, kdo so bili častilci edinega pravega boga, svete čebele.
est
26. 11. 2011 19.43
+7
Gospod Radovan! Sedaj pozimi povejte kmetom, koliko bodo dobili za kg artikla, ki ga bodo spomladi sadili ali sejali in jeseni pobirali.Potem pa po najkrajši poti do potrošnika.S subvencijami pa po pameti.
Buco -
26. 11. 2011 19.33
-2
sej ni problem v samoskrbi problem je v ceni in v subvencijah, ki jih kmet dobi za 3kg pridelanega kropmpirja s to subvencijo si lahka kupi traktor tak bojo še vedn zelena mafija in vsi recimo pr nas kšeftal z zelenjavo glede mesa ni kej bistveni drgač, al pa še slapš vse besede so zaman
korintos1
26. 11. 2011 19.28
+2
S temi hektarji samooskrba in oskrba bioelektrarn ne bo šla. Nekaj bo moral opustiti.
Tonček Balonček
26. 11. 2011 18.48
+2
Ampak kako bviostre ideje ima naš Radovan! Kaj takega pa res ne bi pričakoval! Izpostavil je problem pregrane, genialno, pa samooskrbe. KAj vse mu pride na misle, ideje kar vrejo iz njega! In nihče drug se ni tega spomnil! A mu je JAnez podobnik, dolhgoletni kmetijski minister zaupal svojo rak rano? Naj s evrne v komunizem, ko nismo uvažali krompirja ter čebule, el kavo in banane, še tistega ne, smo kar jabolka in hruške jedli!
lovro00
26. 11. 2011 21.06
+1
v tvojem komentarju je veliko napačnih podatkov
Tonček Balonček
26. 11. 2011 18.45
+0
Žerjav s etorej vrača nazaj v Titove čase! A je to dobro? Končno ej njegova stranka (zs krajšimi odmori) vedno obvladovala kmetijski resor. A je Pogačnik vse to uničil? Bomo spet lovili koloradske hrošče?
iMiniCak
26. 11. 2011 18.27
-1
Tile pa kar nekaj kvasijo.
ich123
26. 11. 2011 18.04
+9
Glede samooskrbe, pametno razmišljanje, da se uvoz hrane zmanjša na minimum kajti vsa ta uvožena hrana je vprašljive kakovosti.
decicvicka
26. 11. 2011 16.29
+3
Radovan, tako se govori. Zdrava, kmečka pamet, ki je bila vedno najmodrejša. Prav tako, kot so vaši politični predniki spredvideli, da poboji Slovencev ne peljejo nikamor, in so v 2 sv. vojni organizirali obrambo Slovencev pred našimi morilci. Za vas govorijo dejanja, in ni hudič, da bom še celo volil za vas.
korintos1
26. 11. 2011 19.28
+1
Tonček Balonček
26. 11. 2011 16.07
+0
Amapk mi smo vse to že imeli, potem ej pa v svobodi kmetijstvo prevzela SLS in kljub miljardnim vložkom smo prišli po komunizmu na 50 nodstotkov in še manj, imamo pa en traktor na pridelavo hrane za 10 prebivalcev, to je toliko, kot pridela ena kmetica z lopato in motiko! - Ejga bi Mossad še napisa zravenl!
Raztezje
26. 11. 2011 16.29
-2
Tudi ko so imeli po 10 volov na vas, ni bilo nič bolje, le da so morali takrat vstajati pred petelini in služiti najmočnejšemu kmetu v skupnosti. Seveda se lahko vsakdo oskrbi s hrano, včasih so otroci nabirali borovnice, kostanj in gobe ter jih prodajali po stanovanjih, ampak zdaj nihče ne poje toliko tega, to vse zgnije, če se ne hrani v hladilnicah ali predela, za fitnes rabiš napitke in žitne tablice. Srbija je menda eden največjih proizvajalcev šljiv na planetu, za samooskrbi so poskrbeli edino s šljivovico, vse ostalo poceni prodajo v države z razvito predelovalno industrijo. Vse je res, kot bi rekli v SLS, vendar je samooskrba še vse kaj drugega kot ohranjanje in višanje subvencij kmetom, anes
Raztezje
26. 11. 2011 16.34
-2
V Drugi Republiki si bo vsakdo lastil majhen modularni traktor, za katerega bo lahko dokupoval številne priključke in mu tako spreminjal namembnost. Uporabni bodo tudi za kopanje podzemnih zaklonišč, namenjenih samopreskrbi in preživetju v primeru napada z jedrskim orožjem. Včasih so tlačani kar z bakrenimi orodji prekopali cele hribe, pod gradovi, graščinami in samostani so še vedno uporabni tuneli!
Raztezje
26. 11. 2011 18.16
-2
Edina samooskrba, s katero bi si prebivalci večstanovanjskih blokov zaslužili za vsakodnevni zajtrk in mogoče še kosilo, so vsaj štiri biljke marihuane, še raje skanka na balkonu. Po ružinskem članu, kar bi navsezadnje tudi ugodno vplivalo na rast natalitete.
korintos1
26. 11. 2011 19.30
vsevid
26. 11. 2011 15.43
+5
RADOVAN TI si super fant---sigurno bi te volil ,če nebi imel ob sebi PUKŠIĆA in še nekaj podobnih kreatur. VERJAMI MI, da te ti ljudje samo ovirajo pri tvojem DELU,