Slovenija

Volitve skozi oči twitterašev: Res ZA ali le PROTI?

Ljubljana, 05. 12. 2011 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

So šli volivci na volitve zato, da bi glasovali za Jankovića ali da bi glasovali proti Janši? Je najboljši žur res na 'sedmini'? Zakaj je Borut Pahor kot Petra Majdič? In kaj bo zdaj, ko je volitev konec?

Uporabniki Twitterja so ves čas predvolilne kampanje vestno komentirali dogajanje in tradiciji so ostali zvesti tudi na dan volitev. Ko je bilo volilnega molka konec in so bili znani rezultati vzporednih volitev, so začeli objavljati sporočila, v katerih niso nikomur prizanašali. Tokrat je bilo sicer veliko več takšnih sporočil, ki so vneto zagovarjala eno opcijo oziroma govorila proti drugi opciji, nekaj sporočil pa je bilo tudi žaljivih. "Ne razumem podna kulture (politične & vobče), ki pljuva po poražencih. Saj se veseliš. Zakaj pljuvaš, zmerjaš, seješ jezo??" je spraševala Centrifuzija.

Za Jankovića ali proti Janši?

Po komentarjih sodeč, sledi množična izselitev desničarjev iz Slovenije. Zoki že skrbi za nova delovna mesta. :D Unbeliver

Sicer je bilo, sodeč po objavah, kar veliko takšnih uporabnikov Twitterja, ki podpirajo Zorana Jankovića oziroma levo opcijo. Medtem stranke desnice med twitteraši skorajda nimajo podpore.

Lahko pa bi tudi rekli, da so se uporabniki Twitterja bolj kot zmage Jankovića veselili poraza Janeza Janše. Ali kot je na Twitterju zapisal Tadejtos: "Slovenec ne gre na volitve, da bi zmagal, ampak zato, da ne bi oni drugi zmagal.“ Uporabnica anja_ps pa je dodala: "Spet una slovenska: ni važno kdo zmaga, sam da ne Janša. :D." Medtem je uporabnica karmennovak menila, da se niti Janković "ne zaveda, da je večina volila zanj samo zato, da ne bi JJ zmagal“.

Twitteraši so komentirali, da je Jankoviću uspel veliki met, robert_spoljar pa je dodal: "Niti otroci mu ne morjo luknje skopat.“ Janković je bil sicer včeraj obkrožen z družinskimi člani, med katerimi pa je največ simpatij požela njegova mama Ivanka. "Mama od Zokija je totalno ukradla Mia's thunder,“ je zapisala evakosak (Mia Janković je žena Zorana Jankovića, op. a.).

Ivanka Janković, mama Zorana Jankovića
Ivanka Janković, mama Zorana Jankovića FOTO: Miro Majcen

Nekateri pa so razmišljali tudi o tem, kako se bo Janković znašel na evropskem parketu. "Me prav zanima, kako bosta Merklova in Sarkozy pogledala, ko bo Zoki začel o svojih uspehih v Mercatorju govort,“ je zapisal KissMyAss21. Perozu pa je dodal: "Kam je šel Zokijev nasmeh? Ahaaa, zdaj ima opravka s fanti iz cisto druge lige. Strah v očeh."

Kje je Janša?

Janša se igra skrivalnice. Kaj ga že išče kdo? robert_spoljar

Pozornost twitterašev pa se je kmalu po objavi rezultatov z Jankovića usmerila na Janšo. "Janša je očitno največja zvezda v tej državi … vsi samo o tem, da še ni dal izjave. :)," je komentiral mclion. Janša namreč v štab SDS ni prišel takoj po objavi prvih rezultatov, kot je bilo pričakovano. Nestrpnost med novinarji, ki so želeli dobiti Janšev komentar rezultatov, je rasla, med twitteraši pa so se začele razvijati razne teorije o tem, kaj je krivo, da Janša zamuja. "Urška mora napumpat JJ ego, to pa traaaja in traja, zato zamuja," je komentiral cashkee. "Bo potrebna Interpol tiralica – išče se Janez Janša! Hočem videti njegov obraz, da potem v miru zaspim :)," pa je na Twitterju dodal had.

Med čakanjem na Janšo je bilo vzdušje v štabu dokaj turobno. "Po zadnjih informacijah je na sedežu stranke SDS ravno parkiral Palomin tovornjak,“ se je pošalila KatarinaJenko. "Doslej najdaljšo surlo po porazu je imel Tone Rop. Lahko pričakujemo nov rekord?" je vprašal DejanSarka, IgorRanc pa je dodal: "Od Janeza Janše bi pričakoval, da ne bo mel take surle in da bo dal izjavo."

Ko se je Janša le pojavil v štabu in želel dati izjavo za medije, je moral nekaj časa počakati, saj so mu njegovi podporniki namenili bučen in dolgotrajen aplavz. "Janezu ploskajo! Prvič mu je uspelo uspavati Črtomira! Bravo Janez!" se je pošalil sussi_11. "Publika oduševljena. Kdor prvi neha ploskat, leti ven,“ pa je dodal od_ozija_ata.

Janša presenetil s plesom

Janša je kljub porazu zaplesal.
Janša je kljub porazu zaplesal. FOTO: Damjan Žibert
4 leta Janše in 16 let levih vlad, pa je Janša kriv za tako stanje države?! lenartzo

S prihodom Janše se je vzdušje v štabu SDS občutno izboljšalo. Kamere so člane in podpornike SDS ujele, kako objeti poplesujejo, zvezdi plesa pa sta bila Janša in njegova soproga Urška. "JJ dancing on the floor :),“ je zapisal Gal__Z, medtem ko je robert_spoljar ugotovil, da Janša zaradi poraza ni žalosten. "Meni zgleda, da je Janša srečn kr je zgubil. Plesal pa pel ni niti ko je zmagal," je komentiral. A vse to, po ugotovitvah uporabnice IrenaSirena, zaman. Da se je Janša zibal na ritme pesmi Dan ljubezni je po njeno sicer prava taktika, a je dodala: "Waaay too little, waaay too late.

Uporabniki Twitterja pa niso izpustili niti dokaj neposrečene izbire glasbene skupine, ki je zabavala člane SDS. "A je bilo s tem, da so pri SDS naročili za žur skupino Victory, kaj mišljeno?“ je vprašal Dhvala. "Škoda, da ni imel #SDS backup skupine,“ pa je dodala 0Irkalla0.

Najboljši žur na 'sedmini'?

Nekaj pozornosti pa so twitteraši namenili tudi Zmagu Jelinčiču in njegovi stranki SNS, ki je izgubila svoje mesto v parlamentu. "Plemenitega pa boli za rezultate, važno da ma on kozarec,“ je opazil sussi_11. Krofdrakula je svetoval policistom: "Policija, opazujte: Jelinčič pije. Tokrat nima imunitete." Pizama pa je zaključil: "Poročanje iz štaba SNS dokazuje, da so najboljši žuri na sedminah."

Pahorjevi stranki se je na volitvah uspelo prebiti na tretje mesto.
Pahorjevi stranki se je na volitvah uspelo prebiti na tretje mesto. FOTO: Miro Majcen

Pahor kot Majdičeva

Čeprav sta bili glavni zvedi komentarjev na Twitterju Janković in Janša, pa so se twitteraši obregnili tudi ob druge politike. Tadejtos je opazil, da je Pahor kot Petra Majdič. "Pahor pa je divji – vržeš ga vun on pa nazaj na tretje mesto – Borut Majdič," je zapisal. Za Gregorja Viranta, ki je včeraj praznoval rojstni dan, pa je dhafnar zapisal: "Virant je za rojstni dan dobil najbolj želeno stvar v Sloveniji. Službo." Na besede Gregorja Golobiča, ki je dejal, da v stranki Zares priznavajo etapni poraz, pa se je odzval Gal__Z, ki je zapisal: "Že zdavnaj ste izgubili dirko in tudi vse svoje kolesarje!"

Evakosak je menila, da je Dimitrij Rupel že poslal Zokiju vabilo na večerjo, SebastjanPirih pa je komentiral, da bo Karl Erjavec "spet štalo delal v vladi, saj brez njega ne bo šlo". Katarina Kresal, ki se s stranko LDS ni uspela prebiti v parlament, se je po mnenju uporabnika fr1kusa primerno oblekla v črno barvo.

Aljosawww pa je na zmago Jankovićeve Pozitivne Slovenije dodal: "Čakam, da se bo Barbara Ž. Tavš spozabila in bo pribila 'V poslanski skupini Lipa menimo...' :)))." Pižama pa je ob tem vprašal: "A ko bo Pozitivna Slovenija glasovala za pravice istospolnih, se bo Žgajnar Tavševa vzdržala ali bo s solzo v očesu pritisnila ZA?"

Napovedujem, da bo jutri umrlo 30 % slovenskih twitter računov :) In vse bo zopet po starem. :) mojcas

In kaj zdaj, ko je volitev konec?

Twitteraši so razpravljali tudi o tem, kaj nas čaka po volitvah. “Upam, da bodo fantje, ki cel večer govorijo o težkih časih pred nami, pozabili na razprtije in se znali kaj pametnega zmeniti,“ je zapisala opica.

"Tak – volitve so za nami – zdaj pa lahko v miru do konca bankrotiramo,“ je zapisal Tadejtos. Uporabnik, ki ima na Twitterju ime praviborutpahor, njegov račun pa je parodija na Pahorja, pa je svoje spremljanje volitev zaključil z: "Okej, zdaj ko smo opravili z #volitve2011, k pomembnejšim stvarem: kdo bo zmagal na #kmetija??"

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
05. 12. 2011 17.13
+4
Za kolikortoliko normalno Slovenijo bi bilo najbolje, ce bi se Jansa in Kucan skupaj odpravla na eno ladjo, tako kot v zadnjem delu Gospodarja Prstana in odplula proti soncnemu zahodu. Takrat bodo volitve za to ali ono in ne vec "vseeno kaj, samo ne ta psiho jansa". Folk je prenapet s tem. Ce ne maras Janseta, si avtomatsko za kucana. Ce pa napises da Jankovic ne more sestaviti koalcije, ker DESUS pac ne more biti partner, SD in Virantova lista pa sta premalo, pa me ze oznacijo za podpornika Janse. Eni kot drugi ste prevec napeti, tak da ste ze prav [CENZURA].
Lordy
05. 12. 2011 17.03
+3
Samo da ne Janša?! PA KAJ VAM JE LJUDJE?! Ajde če že tak mislite, volite Viranta...ne pa Jankoviča jaaaaoo
pkorosec
05. 12. 2011 17.14
+3
kako Viranta? Saj pa je bil virant krizan iz strani tistih, ki so zvesto za Janso. Jankovic ali Pahor mu nista metala polena pod noge, ampak so vsa polena imela oznako "made in SDS"
Lordy
05. 12. 2011 17.21
+4
Kaj sej pa je...ludi so šli "Gremo volit proti janši...dajmo za jankoviĆĆĆĆĆa"
Heinekenx
05. 12. 2011 16.53
+0
SDS bi brez Janše sigurno zmagala.
kortezan
05. 12. 2011 16.08
+6
volil sem zokija, da bi janez izgubil in uspelo mi je......zmagovalec teh volitev sem, he, he
ORIGINAL1970
05. 12. 2011 16.22
+10
bomo vidli če boš čez eno leto isto govoril ......
kata12
05. 12. 2011 15.49
-4
sam res si ne predstavljam zokija ko sprejme kako kronano glavo..........to bo res smešn :)
akcija.reakcija
05. 12. 2011 17.12
-7
tinetone
05. 12. 2011 15.28
+1
uh kaj je pa tam pri pahorju zaena kar v usnjenih hlačah?
tinetone
05. 12. 2011 15.28
+10
pri janši je bilo pa kot vidim razpoloženje naravnost zverinsko
pkorosec
05. 12. 2011 17.32
+1
zakaj pa je Zver sploh kandidiral, ce pa je ze Evropski poslanec? Sedeti na cimvec stolckih za vsak slucaj.
Gone4eveer
05. 12. 2011 15.21
+7
Ne reci nikdar, da nisi volila me, ne reci nikdar, da vse so le sanje bile ...
Nino Kopše
05. 12. 2011 14.37
+12
Kaj pa Joker dela na zgornji sliki? Kje je Batmana pusto?
KD_FT
05. 12. 2011 13.52
+19
Dragi "novinarji" ... to, kar je počel Janša, to ni ples, to je klicanje zlobnega duha :))))))
akcija.reakcija
05. 12. 2011 17.14
-1
se strinjam ...za (spet) predčasne volitve; dokler nam ne opere možganov in zmaga......
dot.dot
06. 12. 2011 11.54
+2
Ti si pusti oprat možgane s katerekoli strani. To da z jankovičem noben noče v koalicijo veliko pove
ancica84
05. 12. 2011 13.46
+20
Zdaj pa od vseh pričakujem sodelovanje ... vsi so imeli polna usta obljub, kako so pripravljeni sodelovati. Zdaj naj še dokažejo, da se jim gre za Slovenijo in ne za osebne interese. Sem pa z veseljem spremljala twitte; kakšni so me nasmejali do solz. Mislim, da se v sarkastičnem humorju pokaže inteligentnost.
Raztezje
05. 12. 2011 13.27
+20
Šele s pojavom socialnih omrežij je postalo jasno, kako in zakaj je razpradla Jugoslavija.
akcija.reakcija
05. 12. 2011 17.15
+0
AmonGoeth
05. 12. 2011 13.13
+16
Vesel sem da je zgubo še bolj vesel bom ko bo zapusto politiko, mogoče bom celo volil za SDS po tem.
pkorosec
05. 12. 2011 17.34
+1
no SDS za Janso je kot KPJ za Titom ... sami oportunisti in mali imitatorji. Le kdo bo pa vodo SDS? Zver? Viranta ni vec :) Morda Rupel ali pa Igor Bavcar :)