Slovenija

FOTO in VIDEO: Zgodovinski poraz LDS

Ljubljana, 04. 12. 2011 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred vrati državnega zbora so po neuradnih izidih ostale Zares, LDS in SNS. Katarina Kresal sumi, da so plačali ceno za nazaj, Gregor Golobič meni, da so jih spregledali, in priznava "etapni poraz", Zmago Jelinčič pa padec pripisuje "medijski kampanji, vodeni iz Foruma 21 in od Milana Kučana".

Liberalno demokracijo Slovenijo (LDS) bi lahko označili za največjo poraženko volitev. Po dveh desetletjih in po tem, ko je večino tega časa tudi vodila vlado, se poslavlja iz parlamenta. Njen zaton se je začel že leta 2004, ko je na volitvah izgubila primat, štiri leta pozneje si je zagotovila le 5,2-odstotno podporo, tokrat pa naj ji ne bi uspela niti uvrstitev v državni zbor. Potem ko so preštete skoraj vse glasovnice, je glede na neuradne izide dobila manj kot odstotek in pol podpore.

Katarina Kresal se še ni želela izreči glede tega, ali še naprej ostaja na predsedniškem mestu, saj se bodo o tem skupaj z ostalimi v vodstvu LDS odločali v naslednjih dneh.
Katarina Kresal se še ni želela izreči glede tega, ali še naprej ostaja na predsedniškem mestu, saj se bodo o tem skupaj z ostalimi v vodstvu LDS odločali v naslednjih dneh. FOTO: Miro Majcen

Predsednica LDS Katarina Kresal je ob objavi rezultatov vzporednih volitev dejala, da je stranka dosegla nižji rezultat, kot so ga pričakovali, tudi nižjega, kot sicer menijo, da je v Sloveniji liberalnega telesa. Kot je dejala, so se očitno tokrat ljudje odločali pragmatično za tiste liste in stranke, ki so ves čas veljale za favorite. "LDS bo še naprej ostajala zvesta svojim liberalnim vrednotam, svoji svobodomiselnosti. Delali bomo dalje in se borili za to, da bo liberalnost spet dobila prostor v slovenski politiki," je dejala in dodala, da si želijo, da bi Slovenija čim prej dobila stabilno vlado, ki bo učinkovita in bo hitro reševala probleme v teh časih.

Na vprašanje, kje vidi razloge za izkupiček, ki je nekoč zelo pomembno stranko pahnil iz parlamenta, je dejala, da je bil LDS že pred tremi leti generator levega trojčka in že takrat je plačal ceno za polarizacijo političnega prostora. Tudi letos je bilo po njenem mnenju tako, saj so volivci šli k očitnim favoritom, kar kaže, "da za zdaj še nismo prešli polarne delitve na slovenskem političnem prostoru".

Kresalova je ocenila, da gre zgolj za etapni poraz, saj se nameravajo boriti tudi v prihodnje, ko verjame, da bodo spet zraven. Spomnila je tudi, da ostajajo parlamentarna stranka vsaj na evropski ravni, že v ponedeljek pa se bodo začeli pripravljati na naslednje volitve, ki bodo sledile parlamentarnim. Upa, da bo nova vlada zdržala štiri leta, "saj so pred Slovenijo težki časi. Mi zagotovo ne bomo odnehali, saj Slovenija preveč potrebuje liberalno politiko. Preveč je namreč skupin, ki so odrinjene na rob, in svoboda je preveč pomembna, da bi jo kar tako spustili iz rok."

'Zunaj' sta ostali tudi Zares in SNS

Še ena od štirih članic "levega četverčka“ bo politično dogajanje naslednja štiri leta spremljala "od zunaj“. To je Zares – socialno liberalni. Po meteorskem vzponu, ko je v preteklih volitvah slabo leto po ustanovitvi zasedla tretje mesto, jim tokrat volilnega uspeha ni uspelo ponoviti. Volivci naj bi jim namenili le okoli 0,65 odstotka glasov.

Stranka Zares je po besedah Gregorja Golobiča v predvolilni kampanji pokazala, da se zna boriti, zato ne dvomi, da bo to pokazala tudi v prihodnosti. Dodal je, da je stranka v sedanjem mandatu ravnala povsem načelno in odpirala vprašanja, ki se jih nihče drug ni loteval, ter s tem poskušala reševati krizo.
Stranka Zares je po besedah Gregorja Golobiča v predvolilni kampanji pokazala, da se zna boriti, zato ne dvomi, da bo to pokazala tudi v prihodnosti. Dodal je, da je stranka v sedanjem mandatu ravnala povsem načelno in odpirala vprašanja, ki se jih nihče drug ni loteval, ter s tem poskušala reševati krizo. FOTO: Damjan Žibert
Na sedežu stranke Zares se je zbralo nekaj vidnih članov stranke, med njimi Majda Širca, Darja Radić in Franci Kek. Sicer pa je bilo vzdušje med člani precej umirjeno, saj stranki Zares, ki je bila na prejšnjih volitvah tretjeuvrščena stranka, izidi vzporednih volitev ne kažejo uvrstitve v parlament.

Po besedah predsednika Zares Gregorja Golobiča stranka, potem ko je storila veliko, da danes nekateri slavijo, sama za svoje delo ni bila nagrajena oziroma je bila spregledana. Slab rezultat je opisal kot "nedvoumno neuspeh". Dejal je, da je bila prav Zares stranka, ki je "končala blokado sedanjega mandata". Ljudje so se na volitvah po njegovih besedah odločili za pomembno spremembo, sami pa bodo dogajanje pozorno spremljali tudi naprej, saj so pred Slovenijo in Evropo veliki problemi.

Podobno kot Kresalova tudi on verjame, da se bo stranka Zares na prihodnjih državnozborskih volitvah spet izkazala. Na vprašanje, ali bo zaradi neuspeha odstopil z mesta njenega predsednika, pa pravi, da je v zadnjih letih stranki na neki način večkrat ponudil odstop, vendar pa je bil skupen razmislek, da gredo naprej. Dodal je, da je "njegov odstop v tem smislu tudi na mizi".

Prvič po osamosvojitvi naj med poslanci ne bi bilo niti Jelinčičevih. Slovenska nacionalna stranka (SNS), ki je v tem sklicu parlamenta tako kot LDS imela pet poslancev, naj bi tokrat – spet glede na neuradne delne rezultate volitev – dobila okoli 1,8 odstotka glasov.

Zmago Jelinčič je v odzivu na rezultate vzporednih volitev dejal, da bodo ljudje nosili posledice za svojo odločitev.
Zmago Jelinčič je v odzivu na rezultate vzporednih volitev dejal, da bodo ljudje nosili posledice za svojo odločitev. FOTO: Damjan Žibert

Prvak SNS Zmago Jelinčič je dejal, da ni nič hudega, če niso prišli v parlament. "Ljudje so se odločili in nosili bodo svoje posledice." Padec pripisuje "medijski kampanji, ki je bila vodena iz Foruma 21 in od Milana Kučana". Na vprašanje, kaj bo stranka počela v prihodnje, je odgovoril, da zagotovo ne more več "odkrivati svinjarij, ki so jih počeli tisti, ki so bili na vladi", saj da so mu to zdaj preprečili. O morebitni kandidaturi za predsednika republike pa je odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Druge stranke, ki se po rezultatih vzporednih volitev niso uvrstile v državni zbor

Zunaj parlamenta so ostale tudi Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), SMS-Zeleni, Demokratična stranka dela (DSD), Zeleni Slovenije, Gibanje za Slovenijo (GZS), Stranka enakih možnosti Slovenije (SEM-Si), Stranka slovenskega naroda (SSN), Naprej Slovenija (NPS) in stranka Humana.

Predsednik TRS Matjaž Hanžek je povedal, da so z rezultatom zadovoljni. "Želeli bi več, ampak v situaciji, ko volivci v Sloveniji še vedno ne vedo za okolje in civilna gibanja, je to kar dober rezultat." Glede na neuradne delne izide so jim volivci namenili 1,21 odstotka glasov podpore. "Predvsem pa smo veseli, ker smo to dosegli v treh mesecih, odkar se je skupina ljudi, ki nikoli ni razmišljala o politiki, podala na to pot," pravi Hanžek in dodaja, da so to volilno kampanjo bolj ali manj izpeljali brez denarja, z množico prostovoljcev.

V stranki TRS so po Hanžkovih besedah tudi zadovoljni, ker so v Sloveniji srečali številne ljudi, ki so že zdaj delali in živeli po načelih stranke TRS. Ti ljudje so, tako pravi Hanžek, strankin kapital za naslednje volitve.

Sicer pa mu je čisto vseeno, kdo je zmagal na predčasnih državnozborskih volitvah. "Velikih razlik med enimi, drugimi in tretjimi ni, kajti vsi so protirazvojno naravnani," je poudaril.

Tokratne volitve so močno premešale volilne karte.
Tokratne volitve so močno premešale volilne karte. FOTO: Miro Majcen

Delni neuradni rezultati strank, ki niso prestopile parlamentarnega praga po 99,5 odstotka preštetih glasov:

StrankaOdstotki
SNS1,80
LDS1,46
TRS1,21
SMS Zeleni0,85
Zares0,65
Zares0,64
Zeleni0,34
GZS0,30
SEM-Si0,16
SSN0,10
NPS0,08
Akacije0,03
Humana0,02

V parlament so se po delnih neuradnih izidih volitev uvrstile Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija (LZJ-PS), Socialna demokracija Slovenije (SDS), Socialni demokrati (SD), Državljanska lista Gregorja Viranta (LGV), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Slovenska ljudska stranka (SLS) in Nova Slovenija (NSi).

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eiffel
06. 12. 2011 17.40
Anderlič je sam povedal, da "ni tisti, ki bi še kako drugače delal", zato bo uveljavljal nadomestilo.
Jagoda666
06. 12. 2011 09.50
zdaj pa naj vozi 250. No jaz bi tudi.
dado4008
05. 12. 2011 21.42
+1
Edina svetla točka teh volitev.Katrinca naj zdaj spije en wiski,pa pelje cc 15 več in naj jo ustavi policija in kaznuje po njenih zakonih.Takrat bo mogoče razumela zakaj je sedaj na dnu
sandi101
05. 12. 2011 21.22
+4
Katarinca dobr ve zakaj je noben več ne mara ... Že zdavnaj bi morala iti pred sprejetjem oderuškega zakona na cesti! Upam, da je ne vidim več ...
pehtateta
05. 12. 2011 19.58
+2
V ZARESU so delali dobro, pravi Kek. ohohoho, ahahahahaha.
pehtateta
05. 12. 2011 19.57
+2
katarinca je dobila na volitvah 104 (stoštiri)glasove. Če to ni praznik demokracije! Golobič je nekaj manj.
bolimepatak
05. 12. 2011 19.51
+1
bo več časa za bulčije.........
policajek
05. 12. 2011 19.37
+2
Rabičeva bo dobila delo spomladi ,ko bo karuza zrastla,bo mal ploskala,strašilu je pa že zdej podobna
pehtateta
05. 12. 2011 19.59
+1
policajek
05. 12. 2011 19.34
+2
kje pa je butasti kek,se po blatu valja??
prognostik
05. 12. 2011 19.22
+3
Miklavž išče parkeljne ,Rupel evo ti delovno mesto.
donat323
05. 12. 2011 19.17
+9
To, Rupl ne bo več drek mešal, se je že prpravljal na povratek, pa Mate, zgleda k kkšen gangster. JJ, same kriminalce imaš za kolege, ni čudn da si popušu. Ljudje so te bili že siti. Kresalka je pa sama spravla LDS ven, kdo jo bo pa podpiral, take kazni pri takih plačah nimajo nikjer na svetu.
sarkon
05. 12. 2011 22.18
+1
zoki ti bo naštimal še precej višje nee
stotinka
05. 12. 2011 18.47
+5
Bo imela electa kmalu odblokirane račune. To bo spet dela. Fuj b...a če.....a. Postali bomo hlapci nekemu tujemu ćlovek.....
prehlad
05. 12. 2011 18.52
+2
prehlad
05. 12. 2011 18.53
+1
vengus
05. 12. 2011 18.39
+5
meni pa se smili rupel,dajmo ga predlagat za predsednika države,da ne bo pristal na smetišču zgodovine,revež.
luka.ki.muka
05. 12. 2011 18.24
+4
Zgodovinski poraz bi bil, če bi jo strpali v keho!!! Tako da o kakem porazu niti ne moremo govoriti.
edoz.
05. 12. 2011 18.20
+13
Nisem zadovoljen z rezultati volitev. Sem pa zelo zadovoljen,da Kresalove in Golobiča ni več v parlamentu in močno upam,da ju več ne bomo videli in slišali !
franceljtancelj
05. 12. 2011 17.40
+6
ZMENETI SO TOREJ DOBILI PO KANTI.
tali?ni tom
05. 12. 2011 17.15
+13
lej katarinxca to je rezultat roparskega prometnega zakona ! in prav je tako in upam da lds nikoli več ne vidi parlamenta od znotraj !! če delaš proti državljanom oziroma palica ma dva konca !!!!!!!!!
pehtateta
05. 12. 2011 19.06
+3
dobro doto je pistila češplja, ravnokar na tv, 1000 evrov za parkiranje na blatni zemlji, ker je voznik onesnažil asfalt.
prognostik
05. 12. 2011 16.26
+17
Tokrat pa Stenici ni uspelo LDS spraviti v parlament. IMA BOGA !!!
komandant.mark
05. 12. 2011 15.57
+9
g. Jelinčič, kaj si pa naredil v teh letih v parlamentu? Odkrival svinjarijo, kaj?! Da me ne bo kap! Se tvoje lastne sv. je toliko, da bi bila potrebna posebna komisija! Enak si, kot ostali. Zdaj boš pa itak še eno leto prejemal nadomestilo, seveda s pojasnilom zakon to dopušča!!!! METLA JE TEBE POMETLA!!! HA-HA-HA
bibi266
05. 12. 2011 15.31
+2
G.Jelinčič je dejal ljudje bodo nosili posledice ---jaz jih že sedaj čutim,seveda svoje za svoja dejanja