Slovenija

FOTO in VIDEO: Vsi bi brez težav preživeli z ministrsko plačo

Ljubljana, 17. 11. 2011 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zalar opozarja, da se bo Matoz kot morebitni novi pravosodni minister postavil nad sodbo. Kociprova za Jankovića pravi, da "ni bil nikoli obsojen ali obtožen, je pa najbolj deloven človek na svetu". Kako pa bi preživeli z ministrsko plačo, saj so nekateri med njimi navajeni na razkošje?

V studiu POP TV so se zbrali predstavniki nekaterih strank, ki kandidirajo na tokratnih volitvah. V prvem delu oddaje so na vprašanja voditelja Edija Pucerja odgovarjali Franci Matoz (SDS), Aleš Zalar (LDS) Jani Soršak (Lista Gregorja Viranta), Maša Kociper (Lista Zorana Jankovića), v drugem delu soočenja pa Karl Erjavec (DeSUS), Darja Radič (Zares), Dušan Kumer (SD) in Radovan Žerjav (SLS).

Prvi del soočenja: Je Slovenija še pravna država?

Občutek pravičnosti je v Sloveniji padel na kritično točko. Vse več primerov dokazuje, da pravica očitno ni enako dostopna vsem, da obstajata dve pravni državi: ena za bogate in vplivne ter druga, ki velja za navadne državljane. In medtem ko se vplivni lobiji pasejo na državnih jaslih, navadni državljani to plačujejo. Kako spremeniti tovrstno ravnanje v naši državi? Na to vprašanje bodo odgovarjali kandidati, ki jih stranke vidijo kot morebitne pravosodne ministre v prihodnji vladi: Maša Kociper (Lista Zorana Jankoviča – Pozitivna Slovenija), dosedanji minister Aleš Zalar (LDS), Franci Matoz (SDS) in Jani Soršak (Lista Gregorja Viranta).

PRIMER VEGRAD: Kako je možno, da je Hilda Tovšak, ki je sprožila pravo socialno bombo in je zoper njo vloženih že nekaj kazenskih ovadb, na prostosti, je voditelj vprašal Zalarja. Ta mu odgovarja, da je stvar ocene pristojnega tožilca, ali obstajajo priporni razlogi. Zanika, da se ni nič zgodilo. Obvezni pripor namreč v naši državi ne obstaja. Zagotavlja, da pristojni delajo na zadevi.

Matoz
Matoz FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj pa o primeru Vegrad meni Matoz? Ali njemu kot odvetniku ustreza sistem, v katerem se s sodnim epilogom zavlačuje. Matoz odgovarja, da zagotovo ne, je pa ostro kritiziral, da se primer Vegrad tako dolgo vleče. Meni, da se je predolgo čakalo do začetka prvih kazenskih postopkov, saj je obstajal konkreten sum o kaznivih dejanjih v omenjenem podjetju.

Zalar pravi, da se minister ne more in tudi ni vmešaval v zadevo. Matozu pravi, da bi osnove pravosodja že moral vedeti.

Nato pa je nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence, ki kandidira na Virantovi listi, Janija Soršaka voditelj vprašal, kaj se je zgodilo z zadevami, ki so jih odstopili policiji in tožilstvu. Porajala so se tudi vprašanja, zakaj se z večino zadev na koncu ne zgodi nič? Ali je politična odločitev, kaj gre naprej in kaj ne? Soršak mu je odgovaril, da se pravila ne uporabljajo enako za vse. Pri specifičnih kaznivih dejanjih tožilci odpovedo. Očitno ne znajo ali nočejo izpeljati postopka, poudarja. Gre za kronično težavo, ki je bila prisotna pri vseh vladah. Nekatere zadeve so šle skozi, druge pa nikoli, razloži Soršak.

Kaj na vse to poreče Maša Kociper, ki je zaposlena na okrožnem sodišču? Kako to, da primeri, kot so Bavčar, Šrot in tudi precej starejše zadeve, kot je primer nekdanjega direktorja Stanovanjskega sklada Edvarda Ovna, ne pridejo do epiloga? Časopisi so o Ovnovih poslih z zemljišči pisali že pred šestimi leti, pa je zadeva še vedno v fazi preiskave? Očitno pravosodni organi tudi v lastnih vrstah ne znajo razčistiti: sodnika Škoberneta in tožilca Stojka so zasačili s podkupnino, pa v enem letu še ni obtožnice, sprašuje voditelj. Kociprova odgovarja, da gre v teh primerih večinoma za izredno zapletene primere. Navaja pa tudi veliko primerov uspešnih delovanj.

In kaj Zalar poreče na to, da bi se včeraj moralo začeti sojenje Pavlu Ruparju, pa je bila obravnava preložena na januar, saj so bili vsi tožilci na tožilskih dnevih, ki jih je odprl prav on. Aleš Zalar pravi, da je to nedopustno, poudarja pa tudi, da je bil na tožilskih dnevih le prisoten in ni sodeloval pri odprtju.

Matoz in Soršak
Matoz in Soršak FOTO: Aljoša Kravanja
Kako boste shajali z novo plačo, je bilo vprašanje na Twitterju. Soršak pravi, da brez težav, saj je tudi zdaj imel primerljivo plačo, Matoz odgovarja, da brez težav, prav tako Kociprova, ki poziva ljudi, naj jim verjamejo, da želijo storiti nekaj dobrega.

Matoz dodaja, da je težava v tem, da se policija ne zgane na konkretne primere, o njih pa se govori že v javnosti. A voditelj vztraja, saj pravi, da je sam Janša leta 2006 priznal, da je stanje na tem področju slabo. V bistvu so bile edine odmevne zadeve aretacije Zidarja, Tovšakove in Črnigoja ob koncu mandata. Pa še te je Janša napovedal tri mesece prej v parlamentu. Ali to pomeni, da je potrebna politična odločitev, da se policija loti tajkunov, sprašuje Pucer. Matoz pravi, da seveda ne.

Zalar pravi, da sistem z NPU na čelu dobro deluje, je pa veliko tudi na tem, kako odvetniki izvajajo procese. Zato to spreminjajo, saj ne želijo, da odvetniki tako dolgo zavlačujejo z zadevo, da primer že zastara.

Soršak pravi, da v verigi trenutno še najbolje delujejo kriminalisti, a če ne bodo sodišča dovolj hitro delovala, potem od tega ne bo nič. Sicer pa odvetniki lahko delajo vse, kar jim zakon omogoča, dodaja Soršak in tu namiguje na namerno zavlačevanje.

Kociprova pa se sprašuje, zakaj prejšnje vlade niso nič storile, da bi rešile nastale težave. "Problemi so popolnoma enaki, kot so bili že takrat," je ostra. Matoz ji odgovarja, da to ni res, saj so se v zadnjem času porajale nove težave.

Na očitek, da je tudi sam odvetnik in zavlačuje z zadevami, Matoz odgovarja, da to ni res. "Odvetnik lahko počne le tisto, kar mu zakon omogoča," poudarja. Zalar ob tem opozarja, da je treba dvigniti profesionalni nivo delovanja.

Kandidati
Kandidati FOTO: Aljoša Kravanja

Voditelj Pucer je nato citiral direktorja NPU Harija Furlana: "V Sloveniji so problem klike, močna omrežja, da obdolženci zaradi svojega ekonomskega položaja niso v enakem položaju pred sodiščem, ker nekdo, ki je bogat, si lahko privošči dobro obrambo, celo medijsko obrambo, napad na kriminaliste in tožilce. In to marsikoga odbija od dela." Se Matoz prepozna v izjavi? Matoz pravi, da ne. Če sodniki svoje delo dobro opravijo, je popolnoma vseeno, ali je obtoženec bogat. Soršak mu na tem mestu pritrdi.

Kociprova opozarja na "neprimerno" ravnanje Matoza in njegovih strank.

Voditelj je Soršaka vprašal, zakaj se je odločil, da je sredi dela odšel s položaja. Se je morda ujel v past mreženja, odstopil je namreč, tik preden je UVK dal njegovemu prijatelju in nekdanjemu poslovnemu partnerju Materju Raščanu, ki je uničil Delo Revije, zeleno luč tudi za prevzem Večera, sprašuje voditelj. Soršak navedbe zanika.

Kociprova odgovarja na očitke, ki letijo na Jankovića in njegovo družino. Pravi, ali res verjamemo, da lahko novinarji v dveh dneh raziskovanja najdejo stvari, ki jih oni ne morejo v celem procesu. Opozarja, da gre za 'banalizacijo' primerov. Voditelj jo opozori, da podjetje Electa ni plačalo podizvajalcu, Kociprova pa mu odgovarja, da gre za različne stvari. "Janković ni bil nikoli obsojen in nikoli obtožen. Je pa najbolj deloven človek na svetu," je dodala.

Kociprova in Zalar
Kociprova in Zalar FOTO: Aljoša Kravanja
Zalar opozarja, da se bo Matoz kot morebitni novi pravosodni minister postavil nad sodbo. Voditelj ga opozori, da tudi njegova šefica Katarina Kresal ne upošteva zakonov, in spomni na prehitro vožnjo.

-------------------------------------------------------------------------------------

Med občinstvom v studiu so bili tudi tviteraši @tamejhna, @had, @alivea, @madpixel in @Lacn. Med njimi je tudi Miha Rejc (drugi z desne), ki med soočenjem skrbi za vaše tvite.
Med občinstvom v studiu so bili tudi tviteraši @tamejhna, @had, @alivea, @madpixel in @Lacn. Med njimi je tudi Miha Rejc (drugi z desne), ki med soočenjem skrbi za vaše tvite. FOTO: Aljoša Kravanja

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (501)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s1d
23. 11. 2011 13.13
+1
zoki ma moj glas!!
kockam
22. 11. 2011 07.24
dukenukem: za kociprovo se pa vidi da prihaja iz enega sodiščea kjer si cel dan lakira nohte Ni res, pol dneva si jih samo lakira, drugo polovico sedi pri Jankoviču v mestnem svetu.
ill_be_back
21. 11. 2011 16.11
-2
polifem 18.11.2011, 13:22 0 tukaj eni klobasajo o vplivnem kučanu dejstvo pa je da je vse plod janševe prpropagande katero vodi janšemafija že od leta 91 proti kučanu ,kar je lepo opisal mitja kunstelj! pravi da so največ časa pri urjenju posvetili metodam kako najbolj očrniti svojega vrhovnega poveljnika!sam se je večkrat spraševal od kje v janši tako divje sovraštvo? kaj misliš da se splača komu verjeti edino jasno je da ne kučan in da ne janša mi nista simpatična oba sta baraba in oba sta v vrstah elite drugo pa me sploh ne zanima ker jaz bluzačem ne verjemme njihov namen je da mi operejo možgane in da me predlačkajo med leve in desne jaz pa pravim da je oboje znaič in vsi ok mogoče ne vsi večina pa so 100% del elite ampak verš kaj mi gre resnično na živce ne lopovi ki v tišini kradejo in so TIHO !! se ne prsijo in lažno hvalijo z svojimi neresničnimi, nesmislenimi , nepomembnimi in brezveznim delom.
revolucijazdaj
19. 11. 2011 00.47
Kociprova samo nabija. Nic drugega ne zna povedat kot: lahko je obtozevat sodisce, obtozujete Jankovica. Izogiba se na kubik.
andisej
18. 11. 2011 19.31
STAJERKA2011 tega ne bodo odkrili nikoli.... je že predaleč nazaj.. Saj vedo nekateri , kdo je to napravil in zakaj .
dukenukem
18. 11. 2011 18.33
+1
zalar tolk laže da že kr škili ,za kociprovo se pa vidi da prihaja iz enega sodiščea kjer si cel dan lakira nohte
donat323
18. 11. 2011 18.31
+2
RP NS JE MAFIJA IN SE SPLOH NE SKRIVAJO, CELO NA VOLITVE SI UPAJO, NE PA V ITALIJI. Sodniki se bojijo bilo kerga tajkuna zaprt, ker ga lahko čakajo batine ali celo šus. Nad rajo se pa izživljajo. PRAVNA DRŽAVA, BEDA, FUJ...
Jermen
18. 11. 2011 17.51
+1
mafia skorumpirana
srebrnibreg
18. 11. 2011 17.05
-1
regall 18.11.2011, 16:48 Slabših, kot so bili sedaj tak ne mormo več dobit. Tak, da bo tvoja želja sigurno uresničena Verjetno ja. Predsednik bi naj bil glavni izvoznik na Balkan po osamosvojitvi, imel bo dva svetovalca specialista za davčne utaje in notranjega ministra velemojstra za zavlačevanje in izločanje dokazov v sodnih postopkih. Se že veselim.
9794106
18. 11. 2011 16.50
+1
Ojla - Janković se že joče na naslovnici.....
regall
18. 11. 2011 16.48
+1
srebrnibreg 18.11.2011, 16:39 0 Sem za to, da se menjajo vladajoči vendar z boljšimi ne pa slabšimi. Slabših, kot so bili sedaj tak ne mormo več dobit. Tak, da bo tvoja želja sigurno uresničena
srebrnibreg
18. 11. 2011 16.39
Sem za to, da se menjajo vladajoči vendar z boljšimi ne pa slabšimi.
prehlad
18. 11. 2011 16.35
+1
NA TEH SOOČENJIH ZGLEDA ,DA SO SAMO LEVAKI SPOSOBNI V POLNO KAHLO SCAT . HA HA TUDI SAMI MIMO CILAJO.NA TEH VOLITVAHBOMO OPAZILI SAMO ŠE ŽARE POVNEGA NEUPORABNEGA PEPELA.
kovac1
18. 11. 2011 16.30
+1
Vsi zakoni so napisani za BOGATE,pa saj so jih SAMI spisali tak kot NJIM PAŠE !!!!,
9794106
18. 11. 2011 16.27
srebrnibreg 18.11.2011, 16:23 Ja, pa ja da..... Še 1 milijarda zraven - veš kaj nič ne bomo imeli mi - nekaj bo dobla LB, nekaj bo šlo še za Grčijo, pa rezervo za poslanska nadomestila je treba nardit .... pa je milijarda šla - boš videl, naslednji dan bo spet jamranje in pritisk na ljudi, da je treba šparat
9794106
18. 11. 2011 16.25
+1
Ojla - pa si me dobil - saj vem..... Ja SKB - pitanje kaj je blo v tistih trezorjih - moje mnenje je, da dnarja niso iskali - je moglo bit kaj bolj pomembnega - to so bili taki profesionalci, da so točno vedli kaj delajo in iščejo - tega ne bodo odkrili nikoli.... je že predaleč nazaj..
srebrnibreg
18. 11. 2011 16.23
-1
STAJERKA2011 18.11.2011, 15:16 -sicer pa orožja nismo rabli mi odplačevat - Se mi zdi, da smo ga mi odplačevali in namesto, da bi šel denar v skupno blagajno je šel v privat žepe. Ta miljarda pa verjetno ne bo šla v privat žepe ampak za potrebe državljanov.
partizan71
18. 11. 2011 16.19
+1
Mislil je rop SKB Pa saj NLB je bla tudi oropana, samo na drug prefinjen način.
ljx
18. 11. 2011 16.07
-1
Polovica Slovencev sploh ne ve o čem se pogovarjajo na teh soočenjih!
prehlad
18. 11. 2011 16.07
+2
KOCIPROVA POHVALILA JANKOVIĆA ,DA JE NAJBOLJ DELAVEN ČLOVEK NA SVETU.KAJ TOLE PA ŠLO ČEZ VSE MEJE RAZUMA .KOLIKO ŠTILOV OD LOPAT JE PA ZNUCAL.A JE IMEL KAKŠEN ŽUL NA ROKI AL KAJ JAJA IMEL GA JE NA RITI OD SEDENJA.JA ZALAR JE BOLJ DELAVEN .MED TEM ČASOM JE NALOŽIL CELO PRIKOLICO NEIZPOLNJENIH OBLJUB.