Slovenija

FOTO: Janša: Sloveniji se obetajo predčasne volitve pred koncem mandata. Žal.

Ljubljana, 04. 12. 2011 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./M.M./P.J./B.G./STA
Komentarji
1738

"V sedmih tednih dobiti več kot 300.000 državljanov za svoj program je nekaj izjemnega," je dejal Zoran Janković. Janez Janša pa je čestital zmagovalcu in dodal, da sami niso dajali praznih obljub.

Pozitivna Slovenija, stranka, ki jo vodi Zoran Janković, je tako po delnih volilnih rezultatih kot tudi po rezultatih vzporednih volitev dobila največ glasov. Janković je po objavi rezultatov dejal, da smo imeli čas Janeza Janše in čas Boruta Pahorja. Zdaj pa Janković hoče imeti demokratično in učinkovito državo. Janković se je zahvalil vsem, ki so na volitvah oddali glas, ne glede na to, za koga so glasovali. Zahvalil se je tudi svoji ekipi, za katero je dejal, da je teh sedem tednov trdo delala.

Zoran Janković slavi.
Zoran Janković slavi. FOTO: Miro Majcen

V štabu SDS je po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev vzdušje upadlo. Predsednik stranke SDS Janez Janša izjave za medije takoj po objavi rezultatov vzporednih volitev in delnih rezultatov ni želel dati. Je pa rezultate komentiral podpredsednik stranke SDS Zvonko Černač. Na vprašanje, ali Janša še uživa podporo v stranki, je odgovoril: "Ne gre za SDS, gre za Slovenijo." A hkrati je tudi dodal, da ima Janša v stranki vso podporo.

Da Černačeve besede držijo, se je pokazalo, ko je Janša le prišel v štab in dal izjavo. Dejal je, da zmagovalcu čestita, rezultat SDS pa da ni to, kar so želeli. "Ni tisto, zaradi česar smo šli na predčasne volitve," je dejal. In to ne zaradi vrstnega reda strank, pač pa zaradi razdrobljenosti glasov. Janša pričakuje, da bomo spet imeli predčasne volitve. "Žal," je dodal.

Na vprašanje o njegovem morebitnem odhodu z vrha stranke po tokratnih volitvah je pojasnil, da to ni problem, kar se njega tiče. So pa ob tem vprašanju nekateri navzoči glasno izrazili nestrinjanje s takšno možnostjo.

Po izjavi za medije se je Janša razvedril in je skupaj s podporniki zaplesal na ritme slovenskih skladb.

Janša zaradi rezultata ni bil otožen. Po izjavi za medije je skupaj s podporniki in ženo Urško zaplesal.
Janša zaradi rezultata ni bil otožen. Po izjavi za medije je skupaj s podporniki in ženo Urško zaplesal. FOTO: Damjan Žibert

Medtem pa je dosedanji premier Borut Pahor ob objavi rezultatov vzporednih volitev dejal: "Vstali smo od mrtvih." Pahorja so v štabu nagradili z aplavzom. Glede morebitnega sodelovanja z Jankovićem v koaliciji je Pahor povedal, da se bodo v prihodnjih dneh glede tega posvetovali najprej s sodelavci, potem pa še z Jankovićem, seveda če jih bo k temu povabil. Pahor je sicer dejal, da je vprašanje, ali bo Janković prepričal stranko DeSUS Karla Erjavca in stranko Gregorja Viranta. Brez njiju bo Janković po Pahorjevih besedah težko sestavil trdno vlado. Igor Lukšič pa je dejal, da je stranka SD dosegla dober rezultat. Dodal pa je, da se mora zmagovita stranka najprej vprašati, ali je sposobna prevzeti vodstvo.

Ugibanja o tem, kdo bo v koaliciji in kdo v opoziciji

Gregor Virant, ki vodi Državljansko listo Gregorja Viranta, je dejal, da je rezultat, ki ga napovedujejo vzporedne volitve, za njihovo stranko dober. "Še posebej, če upoštevamo, da smo pred osmimi tedni šele začeli s projektom nove stranke," je dejal v prvem komentarju. Glede koalicije Virant pravi, da so odprti za vse, ki bodo sprejeli njihove pogoje. "Možne so vse koalicije, vendar pod jasnimi pogoji," je dejal.

Radovan Žerjav, predsednik SLS, je povedal, da "SLS v vsakem primeru raste". Glede morebitnega sodelovanja v koaliciji se še ni želel opredeljevati. "Če pa sedanji rezultati veljajo," Žerjav sicer verjame, da ne, "je pač tako". "SLS je dobila dober rezultat, mi se bomo pogajali, če bomo imeli priložnost, tudi za vstop v vlado, sicer bomo nadaljevali svojo pot v opoziciji," je še dodal Žerjav.

Preboj v parlament se obeta tudi stranki DeSUS. Karl Erjavec je dejal, da pričakuje povabilo v koalicijo. Janković bi sicer koalicijo lahko oblikoval tudi brez Desusa, a če Janković želi močno koalicijo, potrebuje tudi Erjavčevo stranko. Erjavec sicer problem vidi v interventnem zakonu, ki ga Janković podpira, stranka DeSUS pa ne. Erjavec pravi, da koalicije ni moč oblikovati čez noč in da bodo potrebni dodatni pogovori.

Vnovičnega preboja stranke NSi v parlament pa je vesela Ljudmila Novak. "Vsi so napovedovali, da se še nobeni stranki ni uspelo vrniti, mi tega nismo verjeli, ker smo prepričani, da če človek trdo dela, če ima vizijo, če ima ljudi, ki so pripravljeni za to nekaj žrtvovati, potem je tudi to uresničljivo," je poudarila Novakova. O morebitnem sodelovanju v vladi je pojasnila, da je NSi želela v pomladno koalicijo. "Težko stopimo v koalicijo s strankami, ki ne delijo naših vrednot," je pojasnila.

V sedmih tednih dobiti več kot 300.000 državljanov za svoj program je nekaj izjemnega. Še enkrat hvala vsem, ki ste šli na volišča in za glas, ki ste ga dali komur koli, in to je dokaz, da hočemo drugačno Slovenijo. Zoran Janković

Kaj na vse to pravi Janković?

Janković ni želel komentirati ugibanj o tem, katere stranke so tiste, ki bodo dobile povabilo v koalicijo. Dejal je, da je skupaj z ekipo sestavil program do dneva volitev. Tako se bo najprej sestal s člani svoje ekipe in pogovorili se bodo, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki. Je pa dejal, da podpira interventni zakon in pokojninsko reformo.

Na vprašanje, ali meni, da mu bo predsednik republike Danilo Türk podelil priložnost za sestavo vlade, je odgovoril: "Pustimo predsedniku Türku, ki je izvrsten predsednik, da svojo nalogo opravi, in on se bo že pravilno odločil." Ob tem je dodal, da bo sprejel vsako Türkovo odločitev.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1738)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
11. 12. 2011 09.30
-5
Janša ali bo prišlo do predčasnih volitev se nimaš kaj bat, tebe ne bo več med njimi
partizan71
10. 12. 2011 00.01
+0
Me zanima kdaj bo Kućan ki je zakuhal to anarhijo na zatožni klopi za delovanje proti RS ?
Jasmin42
10. 12. 2011 14.24
+0
Takrat ko bodo tabeli kaznivani za to kar so naredili.
Saloreich
10. 12. 2011 14.58
+2
Kučanu pomaga le še časovni stroj za to njegovo nostalgijo drugače nebo dal miru nikoli.
BaGr67
10. 12. 2011 19.36
-3
Kaj imate proti Kučanu,ki je imel j... in leta 90 zapustil 14.kongres ZKJ ter se v Slovenijo odpeljal s fičkom ,na to ste pa čist pozabil,je pa en redkih politikov v naši preljubi Sloveniji polni podtikanj in neresnic,ki nima nobenih čudnih bančnih marvelzacij in eno hiško v Murglah.Če pa kašn kaj drugega ve naj pove,argumentirano...
pupa_od_anbot
10. 12. 2011 22.50
-1
@partizan71 najprej se preimenuj, če se ti ne da pa se ti in tvoji somišljeniki zamislite ... le zakaj je treba toliko gneva na ... stresti po portalu?
robba
11. 12. 2011 02.25
+3
jasmin,po imenu sodeč,bi tebe moralo skrbet kaj drugega ne pa ta beli. si že obnovil sarajevo?
robba
11. 12. 2011 02.27
+3
bagr,kaka j...,vse so jim zavrnil,vse amandmaje,in jokajoč so se ,ob aplavzu,odplazli iz kongresa... in se ustrašl,kaj se bo sedaj z njimi zgodilo,a jih bodo bratje srbi res skinli z oblasti...
Elrond
08. 12. 2011 23.23
+3
Nazadnje bodo prišli možje v črnem iz Bruslja
d.j.
08. 12. 2011 22.05
+5
men nebo nič bolje ,kdor koli s kom vodil to državo,isti drek so vsi politiki.
godhead
09. 12. 2011 08.15
+0
probaj kot dj v kaki diskoteki, mogoče pa kaj priteče
Jože Zaplati?
08. 12. 2011 16.30
+1
JANŠA NIKOLI VEČ NE BOŠ PREMAGAL KATEREGA PODOBNEGA JANKOVIČU. PREMALO SI SEZNANJEN, Z GOSPODARSTVOM LJUDI PA NIMAŠ ZA TO MESTO, KI BI JO ZNALI VODIT, SEDAJ SE LEPO PRIKLANJAJ JANKOVIČU IN BODI SRČEN, DA TE JE Z LEPO GESTO POVABIL K SEBI NE VERJAMEMO DA BI TE KLICAL DA SE SESTANETA PO KAFIČIH TEGA TI NE BO NOBEN VERJEL MORAL BOŠ PAČ POZABIT, DA SI TE VOLITVE ZGUBIL
Saloreich
08. 12. 2011 18.37
+5
Bodo zdaj motoristi, pevci, nogometaši in svobodni umetniki poskrbeli za gospodarstvo.
godhead
09. 12. 2011 08.14
+0
če imajo res dobre namene in niso obremenjeni s političnimi spletkami in zamerami, je še vedno bolje, ker je to pogoj, da se sploh začne kaj premikat. sicer pa imajo svetovalce, ki se na stvari dejansko spoznajo.
partizan71
09. 12. 2011 23.59
+3
robba
11. 12. 2011 02.32
+2
motoristka,in še kako lepo ga bo moral povabit,in ko mu bo še jj dal košarico,in če bodo ostali to sodelovanje sprejel,bodo krediti še dražji. brez padca pokojninske reforme. kot so nam trdil... nekteri ne beremo sam mladine pa dnevnika.. ni angela,pa finec,pa evropski komisar džabe podpiral jj sam folk tega ne uspe razumet.. stožice na puf še niso dovolj za kaj konkretnga..
sanya10
08. 12. 2011 13.01
+4
Vsemogočni Janez je zdej že jasnovidec ........ neverjetno, kako je nadarjen!!!
godhead
09. 12. 2011 08.16
+3
čudno, da mora pri vsej jasnovidnosti še prisluškovat vsem okoli sebe
robba
11. 12. 2011 02.33
kaktus11
07. 12. 2011 23.28
+10
Pa kaj se šopirte? Saj ni Zoran zmagal, Janša je zgubu !!!!!! To je bistvo te štorije, če razumete za kaj gre. Zoki ni tako hudo priljubljen, kot je Janez osovražen!!!!!
robba
11. 12. 2011 02.34
+0
bodeš ti,a? torej ti je vseen za slo,sam da jj ne zmaga.. bonitetne ocene že padajo če se ti sanja kaj to pomen...
partizan71
07. 12. 2011 21.50
+2
GO JANŠA ! Dokler imamo tako mafijo v Slo. te podpiram.
SlavaPerunu
08. 12. 2011 15.58
+4
imaš pa ime partizan ??? uffff janša pa teh nemara sine ;)
drago štubljar
09. 12. 2011 15.09
-2
robba
11. 12. 2011 02.35
+0
skoljka11
07. 12. 2011 17.06
+7
Ali bodo še pred koncem mandata nove volitve ali ne, bo odločilo ljudstvo, ne pa ena stranka. Če bo nova vlada koikor toliko dobro delala in se trudila popeljati voz naprej, potem bo tudi ljudstvo stalo za njo in ne bo dovolilo nobeni politični opciji, da zaradi svoje egocentričnosti, samopašnosti, odloča o politiki Slovenije. In če bi bili dovolj zreli in pametni, potem bi lahko končno sedaj dojeli, da državljani nismo "ovce", da se nas ne da čisto vse dogmatsko voditi kot čredo na ali iz paše. Razmišljamo s svojimi ožgani, morda ne vedno pravilno, ampak vseeno samostojno. Podtikanje, sovražnost do drugače mislečih in drugačnih, blatenja, prikrivanja svojih napak in razkrivanja le drugih, vse take negativistične poteze ne ustvarjajo simpatij ljudi, temveč še večjo antipatijo. Ni dobro delati slabo drugemu, kajti na koncu sam padeš v največjo jamo. Morda bi bilo dobro, da bi se držali pregovora: "Ne delaj drugemu tsitega slabega, kar sam nočeš da bi drugi delali tebi". Če bo prihodnost pokazala, da nova vlada in parlament ne bosta uspešna in kos težkim razmeram, v katerih je Slovenija in cela EU, pa še kdo, potem bo ljudstvo pač zahtevalo spremembe. Ljudstvo in ne le ena politična opcija. In na naslednjih volitvah, upajmo rednih, bo ponovno odločalo ljudstvo, s svojo glavo. Kako bo takrat odločilo nihče ne more vedeti, in vse ankete in merjenja, ki se izvajajo pred volitvami so le metanje denarja stra, kajti vzorec 700, 1000 ali pa 2000 ljudi, ne pomeni mnenje državljanov. In pokazalo se je, da državljani tudi znamo kaznovati, kaznovati prepotentnost, nestrpnost, nezmožnost konstruktivnega in strpneg sodelovanja, egocentričnost, narcisoidnost, pretvarjanje, umikanje, laganje, potvarjanje resnice, skrivanje, klečeplazenje, enoumnost, itd. To bo tudi na naslednjih volitvah vplivalo na odločitve volivcev.
jerryz
08. 12. 2011 03.35
+6
Popolnoma se strinjam s tabo (čeprav nisem volil Jankovića in mi je sedaj malo žal). Lepo povedano. Večina državljanov podpira Jankovićev program in SDS bi morala kot tudi vsaka stranka spoštovati voljo ljudstva. Očitno se oni na voljo ljudstva požvižgajo. Kako si Janša upa kaj takega izustit, saj to je izdaja in posmehovanje lastnega naroda. Ljudje, ki v parlament prinašajo cinizem, negativizem, zahrbtnost in zlobo ne bi smeli biti politiki.
alanisa
08. 12. 2011 14.24
+0
Razlika je dva procenta, vi pa govorite o glasu ljudstva.....samo 2 % razlike je med Jankovičem in Janšo. Ob koncu mandata, ki itak ne bo dolg 4 leta, pa bo Janša v veliko večji prednosti, pa še vedno ne bo to glas vsega ljudstva, ampak večinskega dela . Temu, kar se je v nedeljo zgodilo pa res ne moremo reč večina!!!!
lubadar12
08. 12. 2011 20.25
-1
dejstvo je da si je Janša zadal cilj (še preden se je v DZ kar koli začelo) da vlada Jankoviča pade pred koncem mandata!!! imel je možnost, ni je izkoristil, torej naj vlogo pusti drugim!!
jerryz
08. 12. 2011 21.55
-1
alanisa, temu se reče demokracija. Če bi dobil Janša 2% več, bi jaz to sprejel kot voljo večine in ne bi za vsako ceno rinil z glavo skozi zid. Uveljavljanje svoje volje, ne glede na nasprotovanja večine (čeprav 2%) se imenuje diktatura.
alanisa
11. 12. 2011 18.05
+1
Diktatura je žal možna samo z strani Zorana Jankovića, JJ in njegovi poslanci pa morajo zastopat interese svojih volilcev, to je tistih, ki jih je za 2 % manj in jih tudi bo!!! Če bodo vsi zastopali interese svoje volilne baze, bo Jankovičevih 28% volilcev zelo osamljenih, ker niso ob njem zaradi njegovega programa ampak samo zato, da Janša ne bi izpeljal svojega programa, pa čeprav je ta dober za ljudi. Zelo blizu JJ-ovemu programu pa je tudi Virantov, pa Nsi, Ljudska stranka, še celo SD-jev program.....in program, ki bo omogočal vse državljanom iste pravice in iste dolžnosti so zanesljivo v korist tudi vsem tistim, ki se iz takih ali drugačnih razlogov volitev niso udeležili. S tistim o " rinjenju z glavo skozi zid", pa dokazuješ samo lastno sovraštvo, ki ga (predvidevam, da zaradi svoje mladosti) niti sam ne razumeš.
Shisui
07. 12. 2011 17.02
+2
JJ izgubil si, sprijazni se. Frajer bi kar Matoza dal za pravosodnega ministra, Pahorjevo vlado je unicil, prav tako Jankovicov Merkator... Pa da ga ni sram, da potem ze en dan po volitvah nedirektno pove, da bo ponovno uniceval vlado... Folk, res ste slepi, da se vedno izkazujete podporo takemu cloveku.
Osvald
07. 12. 2011 20.18
+1
vi niste popolnoma nikoli krivi, ste nedolžni kot prostitutka v bankoku
robba
11. 12. 2011 11.49
+0
šisui,a se teb rola?unićil vlado?pa a ni bila močna koalicija,dream team?sam enga so vn vrgl,ostali pa so se med seboj požrl.pol pa se še jay-z prodal. le kako bo funkcionirala melita,ko je njen tone očital zj da ga je politika,oz on nastavil.tolk o jankovićevem mercatorju.aja,a kar njegov je že bil?
lisec3
07. 12. 2011 16.56
-5
mi se bomo, začeli pripravljati graditi mejni prehod na Trojanah. Žal. in žalostno. da je do tega prišlo
terciar
07. 12. 2011 21.35
+6
asul
07. 12. 2011 14.50
+6
Janša bi še enkrat probal. S tem kar je povedal je dal tudi vedet da se bo maksimalno potrudil da bodo ponovne predčasne volitve. Naj bodo. In ponovno mu ne bo uspelo.
partizan71
07. 12. 2011 23.14
+1
lubadar12
08. 12. 2011 20.27
+1
v tretje gre rado... da mu ponovno še na lažji način ne bo uspelo!
Cris_Cros
07. 12. 2011 14.39
+3
Janša se je spravil očitno na napačnega.Vse se mu je vrnilo.Če bi Jankoviča pustil na čelu Mercatorja, bi bil danes veliki zmagovalec predčasnih volitev.Tako pa si žal izpadel samo eden od mnogih poražencev.
Saloreich
07. 12. 2011 16.15
+0
Brezskrbi, bi Kučko že koga drugega našel..
alanisa
08. 12. 2011 14.31
+4
Če ne bi predprejšna vlada odstavila Jankoviča iz Merkatorja, bi ga Jankovič privatiziral.......no zdaj ste mu dali možnost, da sprivatizira še kaj več kot samo Merkator, ....da odda vse lokale v najem narkokartelom, ne samo ta najboljših v Lj......in še več. No ja ,mogoče pa le ne bo dobil v državnem zboru večine, tako kot jo je imel v lj svetu. Edino to varovalko še imamo.
sanya10
07. 12. 2011 14.22
+1
Točno tako, dobro napisano!
minnaema@yahoo.com
07. 12. 2011 13.57
-3
JANŠA; Sloveniji se obetajo PREDČASNE VOLITVE pred koncem mandata.Žal. Ojej, ojej, ko imamo v naši državi tako preciznega preroka - da zna povedat da bodo predčasne volitve-bi ga tudi gospa Angelca morda potrebovala............ ali celo kdo v Bruxelu bi J.J. potreboval - zato se gospodu J.J. lahko zgodi napredovanje...........to pa ni od "muh" ko je gospod Janša tako izvrstni prerok......ampak od zdaj naprej se v Slvoeniji pričakujejo povezovanja in sinergično delo, ki nima nikakršne koherence z Astradamusom-to je pa tudi res da je tako potrebno iskati v 2 milijonski državi soglasja NE pa razprtije, ker to NI v korist državi Sloveniji. Vsi na novo državni adlatusi se zavedajo ,da bo potrebno ekvivalentne reforme, ki jih je predlagal gospod Borut Pahor sprejeti v NOVI vladi morda menjati le kakšno vejico ali piko a reforme bo vendarle treba sprejeti, da nebi udobili Grški sindrom !
krucefixxx
11. 12. 2011 15.44
+1
zoki ne bo sestavu močne koalicije, bogu hvala da nima podpore, ja valda kdo pa bi z njemu zobal koruzo, razn karrla errjavca, k je itak kamor burja piha
mariabologna
07. 12. 2011 13.13
+6
Via Australia, obljubljena dežela!
Saloreich
07. 12. 2011 16.17
+5
Ja, pametni so očitno že vsi prej odšli ...
cebelica_maja27
07. 12. 2011 08.27
+1
Čas bo pokazal svoje, vendar slej k prej gremo ponovno na volišča.
Norma Tyv
07. 12. 2011 08.43
+3
Zakaj bi šli, saj ne bo več kaj pokrasti...
Elrond
06. 12. 2011 23.19
-3
Če bi bil Jankovič tako briljanten, ne bi imel takih problemov pri sestavi koalicije, razen Karla seveda
Milan Grizold
06. 12. 2011 22.07
-2
Žalostno kritizirat znajo vsi bistvo pa ostaja neznano ljudem .Prej sem spoznal prdsednika liste ,ki jo vodi bodoči mandatar,kot predsednika SDS.Kliub temu se je takrat o današnjem predseniku SDS veliko pisalo govorilo v Beogradu res eni so kritizirali drugi občudovali ipripisovali posebn pomen.
posteni.delavec
06. 12. 2011 21.51
-3
SDS in JJ sta še vedno v srcu vseh tistih, ki jim gre za stvar, ki jim gre za dobro Slovenije! Čas pa bo pokazal, kako je Slovenija odločila, to spoštujem!
mariabologna
07. 12. 2011 13.14
+0