Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Hočete človeka, ki bo delal za priljubljenost ali za državo?

Ljubljana, 01. 12. 2011 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zadnje predvolilno soočenje: Žerjav meni, da desna vlada, če bo, ne bo dovolj velik korak, ki bi Slovenijo popeljal naprej. Erjavec in Janković že hodita skupaj na kavo in bosta še naprej, Virant trdi, da lahko sodeluje z vsemi, Janković pa še ne želi govoriti o koaliciji.

V finalnem soočenju predsednikov strank, ki jim raziskave kažejo, da bodo prišle v parlament, je voditeljica Darja Zgonc v studiu POP TV gostila Boruta Pahorja, Janeza Janšo, Zorana Jankovića, Gregorja Viranta, Karla Erjavca, Radovana Žerjava in Ljudmilo Novak.

Na začetku so gostje odgovarjali na nekaj splošnih vprašanj. Pahor, ki predčasno zapušča svoj položaj, je povedal, da bi večino stvari, ki jih je naredil, še enkrat naredil enako. Na vprašanje, česa ne bi nikoli ponovil, je odgovoril: "So malenkosti, so spodrsljaji, so moje hudomušne izjave, ki v javnosti niso zvenele tako, kot sem hotel.“ Nisem skrbel zase, je zagovarjal svojo neodločnost, saj je vse odločitve podredil kolektivu. Za poslance in poslanke, ki so ga zapustili, je dejal, da je to njihova stvar in da zaupa tistim, ki so ostali.

Vsi udeleženci finalnega predvolilnega soočenja.
Vsi udeleženci finalnega predvolilnega soočenja. FOTO: Miro Majcen

Na Virantovo izjavo, da si od njega želi več spoštovanja do drugače mislečih in manj cinizma, je Janša odgovoril, da je Virant tako ali tako že spremenil svoje mnenje. Med Janševimi zavezniki je tudi koprski župan Boris Popovič. Na vprašanje voditeljice, kakšna je razlika med njim in Jankovićem, saj sta oba premožna 'lokalna šerifa', ki imata veliko podpore v svojih mestnih občinah, je Janša odgovoril: "Obema se marsikaj očita, le da mora Popovič na sodišče, Jankoviću pa ni treba.“

Janković se je branil, da je prej čist kot solza kot pa zaščiten kot kočevski medved, kot je zanj nekoč dejal Janša. Na očitke, da gre na volitve 'uničit levico', je odgovoril: "Ne vem, zakaj bi jo uničil, sem njen podpornik."

Virant, ki ni bil povabljen na torkov Zbor za republiko, je povedal, da si je premislil in si Janše ne želi več videti na premierskem stolčku. Še vedno pa je proti delitvi na leve in desne. O padcu podpore njegovi listi po celotni aferi s prejemanjem in vračilom nadomestila še vedno trdi, da je naredil, kot je čutil, da je prav. "V to zgodbo vstopamo čisti!

Erjavec, ki je prav tako prejemal ministrsko nadomestilo, o razliki med njim in Virantom pravi, da je ogromna, ker on nadomestila ni zlorabil, pač pa je še naprej opravljal naloge kot predsednik ene od koalicijskih strank. Ob tem je Viranta pozval, "naj umiri svoje ljudi", saj je požel glasno neodobravanje.

Bi bil lahko nastop na Zboru za republiko, z roko v roki z Janšo in Novakovo, ekskluzivna pogodba z desnico? je predsednika SLS vprašala voditeljica. Žerjav je odgovoril, da bo SLS zagotovo sestavni del močne pomladne opcije.

Dejstvo, da duhovniki pozivajo vernike, koga naj volijo, pa po mnenju Novakove ni sporno, saj se volivci na koncu sami odločijo, koga bodo volili.

Virant lahko sodeluje z vsemi, pravi, Janša in Janković pa si nista naklonjena.
Virant lahko sodeluje z vsemi, pravi, Janša in Janković pa si nista naklonjena. FOTO: Miro Majcen

Kdo bo sestavljal novo vlado?

Kdo bo zmagal, bomo videli v nedeljo zvečer, bolj kot to pa je aktualno vprašanje, kdo bo sestavil novo vlado.

Virant kot pogoj za vstop v koalicijo navaja prevzem resorja notranjih zadev in pravosodja in trdi, da si ne želi sodelovanja z Janšo. Ta mu je odgovoril, da licitiranje z ministrskimi mesti le zakomplicira čas za sestavo vlade, ki bo že tako ali tako zelo kratek. Svoje kolege je zato pozval, naj tega ne počnejo.

Janković je ob tem dejal, da si takega timskega dela, kot sta ga pokazala Janša in Virant, ne predstavlja. "Z nikomer se nisem pogovarjal o nobeni koaliciji in se ne bom do ponedeljka,“ pravi.

Erjavec je povedal, da bi šel v koalicijo z Jankovićem. "Z njim hodim na kavice!“ pravi "In še več bi jih pomenilo boljše politično vzdušje v Sloveniji.“

Novakova pravi, da bo NSi, če bo povabljena, sodelovala v desni pomladni vladi. Bodo pa tudi konstruktivna opozicija, če bo tako naneslo.

Ključno sporočilo je, da moramo v parlamentu vsi sodelovati, je povedal Žerjav. "Desna vlada, če bo, bo prvi in pravi korak, a ne zadosten, da bomo Slovenijo popeljali naprej. Če se bomo izključevali in imeli konflikte, ne bomo daleč prišli.

Virant trdi, da lahko sodeluje z vsemi, kot je že v preteklosti. "Vendar ne bomo šli za vsako ceno v koalicijo, za dobro Slovenije smo postavili stroge pogoje. Imam pa dobre spomine na sodelovanje z Janšo in Jankovićem in bi z njima sodeloval še naprej.

Pahor je sklenil, da se morajo ljudje odločiti, ali hočejo človeka, ki bo delal za popularnost ali za državo. Na vprašanje, ali je za sodelovanje v koaliciji pripravljen narediti križ čez Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki upravlja s skoraj devetimi milijardami premoženja, je dejal, da nikakor, ker bo potem spet "politika dala prste v marmelado, saj bo to prevelika skušnjava“. "Ker je to temeljno vprašanje, bomo pač vztrajali v opoziciji,“ ni popustil.

Se bo evro res zlomil?

Na vprašanje, ali so naši prihranki v slovenskih bankah varni, je Pahor odvrnil, da zaenkrat so. Opozoril pa je, da se kriza poglablja in da moramo biti za vsako ceno v klubu Nemčije in drugih. In kaj, če ne bomo? Pahor je odvrnil, da bomo na finančnem obrobju, šli bomo v svojo valuto, najverjetneje tolar.

Janša je povedal, da smo šli v zadnjih treh letih na rob Evrope. Evro bo preživel, je dodal. "Slovenije nihče ne bo reševal, čas je, da to začnemo delati sami."

Pahor pravi, da moramo hitro sprejeti reforme, da bomo ostali varni pred zlomom evra.
Pahor pravi, da moramo hitro sprejeti reforme, da bomo ostali varni pred zlomom evra. FOTO: Aljoša Kravanja

Virantov podpornik Rado Pezdir je pred časom dejal: "Če se to ne bo zaustavilo, bodo posledice zelo zelo hude in vprašanje je, kaj bomo dali našim otrokom sploh še za jesti. To je prekleta realnost, ki se nam dogaja.“ Virant trdi, da je višji standard mogoč. Je še vedno tako prepričan? "Ti dve stvari se ne izključujeta," je opozoril Virant. Lahko gremo navzgor, a dela se je treba takoj lotiti. "Pahorjeva vlada je kriva, da smo padli za dvajset mest na lestvici konkurenčnosti," je bil kritičen, Pahor pa je obtožbe zavrnil.

Janković je bil optimističen, Žerjav pa je opozoril, da moramo "vsi storiti vse, da bomo ostali v evroobmočju". "Moramo storiti vse, da bomo obudili gospodarstvo," je dodal prvak SLS. Ljudmila Novak je prav tako opozorila, da moramo združiti moči, tako politične kot gospodarske. Moramo pa tudi poslušati strokovnjake, saj ni primerno, da stokamo in jamramo, pač pa moramo delati.

Pahor je menil, da moramo hitro sprejeti reforme, tako bomo ostali na varni strani. Italija, Grčija in druge države so padle, ker niso pravočasno sprejele reform.

Erjavec pa je opozoril, da bi morali odpirati nova delovna mesta, ne pa sprejemati reforme. "Dajmo zagnati gospodarstvo," je dodal. Janković mu je odgovoril: "Da, a vse ukrepe moramo izvajati istočasno!"

Pokojnina?

Pahor je poudaril pomembnost pokojninske reforme, Erjavec pa se je hudoval in zavrnil odgovornost za padec le-te na referendumu. "Ne zategujte upokojencev. To pa res zamerim, zaradi tega me boli srce," je dejal Erjavec in vztrajal, da moramo zaposlovati. "Saj imamo ministra za delo in ne ministra za pokojnine. Treba je zaposlovati," je bil kritičen prvak stranke DeSUS.

Žerjav je dejal, da bi tudi on sam rad imel pokojnino, prav tako mladi, ko pride njihov čas, tako da mora "odgovorna politika gledati v prihodnost in ne le v ta čas". Žerjav še naprej zagovarja pokojninsko reformo.

Janša pa je opozoril, da pokojninska reforma prinaša kratkoročne rešitve. "Samo nova delovna mesta in zaposlitve rešujejo pokojninsko blagajno," je bil kritičen prvak SDS. Novakova se je strinjala, da potrebujemo nova delovna mesta.

Janković je opozoril, da je pokojninska reforma dobra. Pahor pa, da od njih pričakujejo reformno politiko. "Če tega ne bomo storili, denarja ne bo," je bil kritičen.

Janša je dejal, da so Pahorjeve reforme zavrnili, saj predlogi niso bili dobri. Pozval je, da se je treba dogovoriti in uskladiti ukrepe. Pahor mu je odgovoril, da so to "krasne parole".

Preberite tudi!

Prvo soočenje je potekalo že 10. novembra, drugo pa 17. novembra, in sicer je bilo razdeljeno na prvi in drugi del. Nato je sledilo soočenje štirih tekmecev, in sicer so se iz oči v oči spopadli Janković, Janša, Pahor in Virant. Spregovorili so tudi o morebitnih ministrih, na oder pa so stopile tudi njihove nežnejše polovice, ki so odločno podprle svoje partnerje.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
04. 12. 2011 20.00
evo zoki legenda :D
simevlado
04. 12. 2011 19.59
prašek
04. 12. 2011 09.47
+3
Naj vas samo spomnim, da udeležba na volitvah ni samo pravica. Jaz sem svojo državljansko dolžnost že opravil !!!
BigLebowski
04. 12. 2011 10.48
+1
Ves kaj fant; ce pride do tebe silak in ti da na izbiro troje: da ti zlomi prst, roko, ali nogo, bos ti najverjetneje ves navdusen izbral prst!
prašek
04. 12. 2011 11.03
+3
BigLebowski
04. 12. 2011 12.50
+1
KUCAN-MAFIJA
03. 12. 2011 15.01
+6
No, če je volilni molk potem je to za vse!! TIŠINAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
gcc
03. 12. 2011 14.01
-4
Danes, ko je toliko govora o volilnem molku in ne morem na vaših novejsih objavah prav nic komentirati, ker spostujete 5. člen URS. Naj vas opozorim, da ste v eni od včerajšnjih informativnih oddaj objavili raziskave javnega mnenja, kar je krsenje drugega odstavka 5. člena URS, ki govori, da 7 dni pred volitvami ne smemo objavlati rezultatov raziskav javnega mnenja!!!
primus.actus
02. 12. 2011 21.37
+4
Naj se zgodi, kar se ima zgoditi; in ko bo vso to neplodno izkazovanje politične ne/umnosti mimo in bo nastopil »predvolilni mrk ali molk«, se bodo zgodile volitve in potem bodo šteli in prešteli...in ko bo prešteto se bodo opijanjeni od oblasti ponovno predali političnemu »nonkonfirmizmu«, ter si v času debilih krav želili suhe/suhljate krave ter obratno - pač pozicija/opozicija...
igre-bm
02. 12. 2011 21.32
+6
kakršenkoli bo izid, za večino ljudi ne bo nič boljše. če bomo čakali na vlado, da nas reši iz slabih financ je isto kot bi igrali igre na računalniku in mislili, da bi z zmago v igri spremenil resničnost. vendar pa kljub vsemu je bolje igrati igre za sprostitev, kot pa poslušati politike. igrajte igre!!!
Danijel Fric
02. 12. 2011 18.44
-7
Sedaj pa popolna tišina, pssssssst...........JANŠA VAS MA RAD !!!!!!!
Igor Hari 1
02. 12. 2011 18.40
-4
Pahor nujno potrebuje psihologa , da mu umiri njegov ego izgube .......
TRS18
02. 12. 2011 18.34
+6
Omejitev voljene oblastne funkcije na največ dva mandata vpeljujemo kot varovalo, ki zmanjšuje možnost izoblikovanja močne in po številu ozke politične elite, katere najvitalnejši interes je ohranjati se čim dlje na oblasti! Izvršni in zakonodajni funkcionarji le 2 mandata, nato pa PAPA!
Niko Ivanuša
02. 12. 2011 19.01
+4
Homesteader
02. 12. 2011 20.39
+0
Kar se TRSa tice to zaenkrat se ne bo problem.
Dino Be?irovi?
02. 12. 2011 18.30
+2
Ko berem vaše komentarje pomislim, da mogoče še pa nismo tako globoko zagrezneli, nekaj firmic še imamo in očitno bomo tudi te prepustili tajkunom. Hvala dragi sodržavljani, da vam je tako veliko do novih tajkunov !
Dino Be?irovi?
02. 12. 2011 18.34
-1
80 % nam trda prede, vi pa še kr malo levo malo desno mal kir pa naravnost. Volil bom g. Jankoviča, ne se bat nč vam nebo ukradu saj je ja sposoben tud kaj naredit.
jaoming1981
02. 12. 2011 18.21
+16
malo smeha nebo škodilo A veste da je chuck noris enkrat prisel dvakrat a ves tisto ko chuck noris odpre kikiriki in točno ve ker je kiki in pa ker je riki
TakeItEasy
02. 12. 2011 18.29
+4
lodz68
02. 12. 2011 20.37
+7
hvala bogu,vsaj en ko ni obremenjen z politiko!!!!
Sebastijan Brumec
02. 12. 2011 18.15
+9
vseeno kdo bo izvoljen, tak bo vse isto, ker nobena vlada ne dela za narod, ker če bi nebi bilo problemov po celem svetu...
boby1
02. 12. 2011 18.08
+9
Res sramota. Nekaj po 10. uri dopoldan sem napisal svoje mnenje (povsem nežaljivo) in ste ga zbrisali. Ker sem misli, da pomotoma, sem ga ponovno napisal. In sledilo je enako. Ker ne dajem enostavčnih komentarjev, se mi enostavno ne da več bosti z vami. Je pa resnično sramotno, da lahko nekdo z druge strani, ki upravlja spletno stran, poste briše brez kriterijev. Kar tako, kakor mu pač paše. Hvala za tak portal.
TakeItEasy
02. 12. 2011 18.20
+4
poskusi večkrat osvežiti stran! Namreč rado se zgodi, da se objava pojavi po kar nekaj časa...
odprioci
02. 12. 2011 18.07
+0
vpiši v FB Elektronska neposredna demokracija
legvan33
02. 12. 2011 18.06
-9
janša predsednik vlade, janković minister za gospodarstvo, virant za javno upravo, žerjav za okolje in prostor...
gizadlinka
02. 12. 2011 18.03
-7
mERKLOVA ŽE VE, ZAKAJ PODPIRA JANŠO, ZAGOTOVO JE PO NJENEM EDINI SPOSOBEN. TUDI PAHOR JE LEPO GOVORIL, AMPAK KAJ KO SO GA CELO NJEGOVI IZ STRANKE OKROG PRINAŠALI, VODITELJ MORA BITI TUDI SPOSOBEN VODITI. DRUGAČE JE BOLJE, DA OTRROKE PAZI.
odprioci
02. 12. 2011 18.05
+4
Mi imamo republiko in v republiki volimo predstavnike ljudstva in ne voditelje
slovenicu
02. 12. 2011 18.19
+4
Merklova zame ni noben podatek! Ona je v Nemčiji, mi pa tukaj gledamo kako nam tajkuni zapravljajo premoženje, kako se zadolžujemo, kako bogatim gospodom nihče nič ne more, kako sporne kredite daje NLB, mi pa vse rešujemo in požiramo! Dosti imam nateg... levih in desnih! Volim Viranta, ker je edini za pravo pravno državo.
sikav
02. 12. 2011 17.59
+9
Hočemo človeka, ki bo kaj naredil, ne samo gobcal. Žalostno je, da lahko izberemo samo nekaj, kar najmanj smrdi, vse pa smrdi do nebes!!
rozika88
02. 12. 2011 19.26
+3
odprioci
02. 12. 2011 17.54
-4
Če delaš za LJUDI si priljubljen pahorček. Ti si pa delal za Bruselj
ich123
02. 12. 2011 17.52
-2
Ta glavni je JJ in njegova pokerska faca !!!!!